Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 784.949 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 12. října 2009 ve 22:59 ® sus1

Fotíte(nebo fotil) někdo na tenhle objektiv??

http://www.megapixel.cz/…4-5-6-is-usm

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:58 ® Libor
Libor

uf, tady toho je, MP ty chceš ty 4000 do konce týdne ne? :-)) )

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:51 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Přesně tak,děláš to tak,aby se to líbilo tobě.:-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:42 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> trefa do černého......­.........bez lejna :-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:35 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> tomuhle moc nerozumím ale co vím, že každy si to kalibruje za jiných světelných podmínek tak ve finále je to pouze pro tebe resp. pro tisk aby ti neletěly barvy do pryč.............. pokud se pletu rád si to nechám vysvětlit.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:33 ® sus1

Haus..-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:30 ® sus1

MP-E65mm> Tak máš vypnutej monitor,né???!!když je černej jako to lejno.:-)) )Proto se s náma nemůžeš dohodnout.:-)) Ty???a nemáš ty počítač na hajzlu????doví na co tam nečumíš a pak píšeš samé .....:-)) )

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:29 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> to ti řeknu naprosto přesně .............­.....na ho.no :-) :-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:27 ® sus1

MP-E65mm> Mě by jenom zajímalo,když sem dam fotku já, jak ji vidíte vy,ostatní:-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:25 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> no snažím se vždy přiblížít tomu jak to ve skutečnosti bylo, a když upravuji fotku po delší době tak se to snažím nepřehánět co se barev týče. Každý ví, jak vypadá např. okoun ............ a jak znám mého kámoše tak ten by se nebál lokálně přisaturovat červené plotve apod. prostě omalovánka :-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:25 ® sus1

regulus> Tak si občas otři ten monitor na nose a uvidíš, jak je to hnedka jasný a jiný??!!!:-)) ))

Jinak chodim na jedno místo dělat fotky a jak sem psal,pohoda.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:21 ® regulus reakce na …
regulus

ZN> no problém to může být a nemusí. Zajímalo by mě, kolik lidí ze zdejší „společnosti“ má okalibrovaj monitor (myslím tím udělanej ICC profil). Hádat nebudu, ale pokud člověk chodí dělat fotky furt na jeden flek, tak oni by snad měli mít svůj ICC profil a poskytnout ho zákazníkovi, protože např. PS umožňuje uložit fotky s tímto ICC profilem (jestli se tak děje netuším, ale připadne mi to logický). No a rozdíly v zobrazení monitorů, to je taky dost sranda. Když sedím u komplu ve dne, tak nemám rožnutý a já barvy na monitoru vidím s určitým rozdílem, podle toho jestli je venku krásně nebo tak hnusně jako dneska, stejně tak večer, někdy mám rožnutou zářivku a jindy si zase jen zapnu lampičku ve které je žárovka, zase vidím barvy trochu jinak. :-)) )

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:18 ® sus1

Tak von ten šmejd z těch jižních čech tady zase vyžral ten kulatej přízpěvek,jo???!!!­Vono nestačí,že tam mají ryb tři pr…a ještě si příde pro tohle?!!!!!:-)) ):-)) )

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:16 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> No neřikej mě,že máš doma fotky holky s nějakejma pobledlejma barvama??!!tomu nevěřim.:-) Jak tady píše ZN a nejen asi on,trochu doostřit + nějakej histogram,úrovně a tak nějak dost,taky s tim nic nedělam.Joooo,vyz­koušim,nejde to ,tak de do kytek.:-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:12 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> pokud na ty fotce není něco za co by stálo se s tím jebat, tak to posílám automaticky do koše.

nechápu lidi, který se dokáží s fotkou mazlit půl hodiny a to v PS (masky, vrstvy atd.) na to bych fakt neměl nervy, nehledě na to , že ve finále pohled na fotku ve mě vyvolává stejný pohled jak na omalovánky mojí dcery :-) prostě vysledek je hodně vzdálený realitě co se barev týče :-) jen aby se to líbílo, znám takového střelce :-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:11 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> jojo, každý si najde svojí cestu co je pro něj nejlepší. S tím vyvážením bílé to není vždy pravidlo, je to otázka vkusu a cviku.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:11 ® sus1

ZN> A ještě,asi 2 nebo 3× sem nechal vyvolat fotky v dm drogerii jo a taky docela šli,jen ten papír trochu tenčí.Taky za 1,60 že jo??:-) Ale přesto to docela šlo.Jasně,každej kouká jinak a má jiný oči,má rád radši barevnější,druhej zase mín barev,…no je to těžký.:-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:05 ® sus1

ZN> Čoveče,tak tenhle problem nemam.Chodim do KT k panu Buchtovi(fotofast) a sedí to.Mam skalibrovanej monitor a opravdu,to co mam na monitoru mam na fotce.Přídu s fleškou,dá to do pc a jede to tak, jak sem to donesl.Já sem spokojenej.:-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:02 ® sus1 reakce na …

regulus> Čim víc se z hovnem mažeš,tim......:-) Asi tak.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:01 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> problém je ten monitor a lab.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 22:00 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> jako že jo.:-))

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 21:52 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> :-) :-) jahaha, jsem to, ale lama :- ne mám 11 jakože program :-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 21:51 ® regulus
regulus

Libor> no já ti nevím, DPP mi tak nějak nevyhovuje.je sice hezký, že si tam můžeš vyvážit bílou tím, že si klikneš na bílej bod na fotce, jenže to tak moc nefunguje. Pokud kliknu na nějakou plochu, o které naprosto 100% vím, že je bílá, tak podle toho kde zrovna kliknu, se fotka mění jako chameleon. Denní světlo je do modra, zataženo a stín do žluta, ve finále je nepřirozenější co vylezlo z foťáku když má nastavení na auto. No a prcat se s převodem, to je taky zážitek, takže v PS zmáčknu na automaticky a výsledek je 100× lepší než kdybych si s tím hodinu hrál, ve finále to stejně bude nějak zku.vený. Nějak mě nebaví hrát si z různejma nastaveníma, více méně by mi asi vyhovovalo, vytvořit si jakejsi mustr úprav a jedním kliknutím myší každou fotku upravit a hotovo. ta možnost tam asi je, ale nemyslím, že by to pasovalo universálně na každou byť dobře exponovanou fotku.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 21:48 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Tak tedy:Používáš Zonera č.12?????????­???????:-)) )Užžžž????

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 21:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> obavám se, že nerozumím :-) :-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 21:44 ® sus1

ZN> Tohle dělam taky.Upravim si dle sebe a svého monitoru , ve fotolabu chci jen vyvolat, ,,natisknout" na papír a musí to sedět.:-) .To co vidim na monitoru je i na fotce.Barva,…atd.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 21:42 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Už máš tet tu 12ctku??

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 21:26 ® ZN
ZN

regulus> popraqvdě, docela málo. Vždycky se snažím fotit tak, aby postproces byl co nejmenší (vždycky tím fotce uškodíš). Vždycky však upravuji histogram a málo doostřuji. Je to 99 % úprav u podstatné části mých fotek. Ten histogram většinou upravuji na dvakrát, třikrát, po jednotlivých částech fotky. Konečnou úpravu dělám tak, aby v labu už nic nedělali, jen vytiskli.

RAW není o úpravách, ale o detailech.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 21:17 ® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> Takže jak je známo jsem línej jak veš a vzhledm k tomu, že je měla nedávno dcera (chyceno ze školky) tak jsem ještě lenivější :-) a proto upravuji většinou pouze v zoneru. A to následovně : RAW (ve fotáku mám nastaveno vše na nulu, sytost, kontrast atd. včetně ostrosti) vyvolám ho a pokud je potřeba doladím expozici. Převedu do tiffu. Následně upravuji kontrast, sytost,tony atd. maximálně lehce potáhám v úrovních, ale většinou není potřeba. Když je potřeba odšumím (neat image) pokud upravuji na web tak zmenším ( domnívám se , že zoner má nejlepší metodu zmenšení/doostření tzv. „supersampling“ to je víceméně důvod proč právě používám zoner) dále vložím logo, ukládám do jpg. Pokud budu chtít fotku pro tisk, tak ještě před uložením doostřím, protože jak jsem psal mám uplně vypnutou ostrost a to ze dvou důvodů , první je , že na fotce vzniká při vyšším iso větší šum a za druhé doostřování v PC prostřednictvím softu je lepší než to nechat na fotáku (lepší algoritmy) pak teprve uložím do tiffu.

Snad jsem na nic nezapomněl :-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 20:48 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Sander> sakra, propásnul jsem to........počkám si na 4000 :-)

reagovat