Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 784.949 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 12. října 2009 ve 20:28 ® Sander
Sander

3000 kluci, gratuluji! :-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 20:27 ® Libor
Libor

Ale kdo si myslí že raw zachrání vše, je na velkém omylu. Vždy se snažím fotit abych upravoval minimálně.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 20:26 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> V DPP (software od canonu), popřípadě poupravím expozici, narovnám vyvážení bílé a to je vše, pak převedu do tiff a upravuju (případný ořez, retuš, doostření) v Gimpu, PS atd.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 20:23 ® regulus
regulus

No když to tady tak čtu, tak koukám, že to je úplná věda. Zajímalo by mě co kterej z vás s dobře exponovaným snímkem provádíte??? Myslím tím, snímek si otevřete v příslušném programu, doladíte bílou, max. lehce doostříte, případně lehce doladíte jas a kontrast, načež to přemiklíkujete na grafickej soubor, tedy tiff, jpg nebo já nevím co kdo z vás používá. Ještě je tam možnost nějakýho automatickýho nastavení snímku. :-)) )
Tak kápněte božskou, co kdo z vás s RAWem dělá za čáry máry. :-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 20:13 ® sus1

Takhle sem tet vyfotil oblohu za barákem.:-) Bez úprav.

Jo a sníh jsem dneska na šumavě zahlíd,sice málo v lese ale byl.:-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10577.jpg
Pondělí 12. října 2009 v 16:32 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> To, že jsou na trhu kvalitní a naopak nekvalitní programy na převod RAWu je jasné a nespochybnitelné, otázkou zůstává kdo určuje jak to má být nejidealnější, nebo jestli jsou na to nějaké pravidla, domnívám se, že to vždy zůstává na jednotlivci. Jinak, když vyvolám RAW v Zoneru a budu Ti tvrdit, že je to DPP tak to nepoznáš. A upřímně, pokud budu mít před sebou dvě fotky vyvolané z Rawu akorát každá v jiném softu a jedna od druhé se bude lišit mírným kontrastem nebo jedna bude mít lepší pletovku, ale vždy to nebude tak markantní rozdíl.......­.....tak to vem čert a proto mě tyto recenze a články nechavájí naprosto klidným a klidně si to budu vyvolávat v Zoneru.

PS: o tomto softu (RAW DXo) slyším poprvé, budu se muset na něj mrknout (ze zvědavosti) :-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 ve 14:26 ® sus1 reakce na …

tomashr> Snad jo.:-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 v 11:51 ® tomashr reakce na …

sus1> Pro běžné focení je to (až na výjimky) celkem fuk. Jinak celé je to o vylepšení již tak technicky dobré fotky, pokud si někdo myslí, že to zachrání nějaký totální úlet, tak si to fakt jen myslí :-(( A na kompozici to už nemá vliv vůbec žádný, ale to je (snad?) každému jasné…

reagovat
Pondělí 12. října 2009 v 11:46 ® ZN
ZN

no, a nutno podotknout, že na běžném, nezkalibrovaném monitoru to stejně nějak výrazně poznat nejde. Často to svádí k faktu, že se nedostatek invence nahrazuje technickou zdatností:-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 v 11:45 ® sus1

tomashr> A u jak velkýho formátu fotky to lze rozeznat okem??Má to pro ,,normální" focení až tak velkej význam?

reagovat
Pondělí 12. října 2009 v 11:27 ® tomashr reakce na …

sus1> Tomu bys stejně nerozuměl :-) Ne vážně – jde o to, že tvůrce DXO se zabývá i testy optiky a čipů a tak to dal dohromady – konvertor má k dispozici jak velmi přesnou kalibraci snímače, tak i údaje o tom, že objektiv X vinětuje o Y, kontrast směrem k rohům klesá o Z – no a tyhle všechny údaje umí aplikovat pro korekci daného převodu. Zní to šíleně, ale vtip je v tom, že to prostě funguje a ty se o to nemusíš moc starat – dřinu strojům. O tom, že to fakt není blbý nápad dost vypovídá to, že to okoukali i tvůrci foťáků, třeba EOS5DII umí podobnou korekci pro některé objektivy aplikovat dokonce už při konverzi na JPG přímo ve foťáku, zrovna tak je tato funkce částečně nasazena i ve zmíněném DPP (až poslední verze). DXo je ale přece jen o něco vpředu, navíc umí i některá neznačnová skla atd.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 v 11:17 ® sus1 reakce na …

tomashr> ,,že momentálně je asi nejlepší produkt pro konverzi RAW DXo, zejména jeho vazba na korekci optiky je naprostá špička – pokud máš foťák a objektiv, který DXo zná, tak bude výsledek hodně dobrý.

Tohle nám obyčejným musíš osvětlit a převést do češtiny.:-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 v 10:29 ® tomashr

MP-E65mm, Libor> Srovnání kvality konverze RAW se liší jak podle foťáků, tak ale často i mezi náměty, často může hodnocení kvality konverze mezi dvěma různými snímky dát diametrálně odlišný výsledek. Obecně se dá s jistou dávkou opatrnosti říct, že momentálně je asi nejlepší produkt pro konverzi RAW DXo, zejména jeho vazba na korekci optiky je naprostá špička – pokud máš foťák a objektiv, který DXo zná, tak bude výsledek hodně dobrý. Adobe Camera RAW (relativně jedno, jestli v PS nebo v LR) je patrně nejlepší univerzální soft při potřebě pracovat s více fotopřístroji, třeba dokonce od různých výrobců. Canon DPP je pak příklad opravdu dobrého softu od konkrétního výrobce dodávaný k foťáku, kdysi to byla totální sračka, ale Canon na tom opravdu hodně mákl a v dnešní podobě je DPP až nezvykle slušný soft, někde jsem dokonce četl názor, že je jednoznačně nejlepší mezi softy na RAW, který výrobci dodávají k foťákům zadarmo, tedy v základní ceně (třeba u Nikonu je to složitější, dodaný SW se mezi jednotlivými modely liší, u Panasonicu taky, atd.). U DPP je opravdu milé, že ho dávají ke všemu a nijak se neliší, upgrade je pak legálně zcela zdarma i pro nejstarší modely (na současný lze upgradovat i třeba z pravěké verze 1.6 dodané s EOSem 10D).

Ale nějaký jednoznačný závěr kolem RAW konverze opravdu není, je to podstatně složitější.

reagovat
Pondělí 12. října 2009 v 10:06 ® Libor reakce na …
Libor

frenki> ahoj, fotka není dobrá. Když pominu kompozici (umístění štiky atd.) je největší problém to že je focená za tmy, kdy ten blesk něco přesvítí a někam naopak vůbec nedošáhne. Světlo dopadá jedním směrem a nevykryje detaily. Rada zní, fotit za světla:-)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 v 9:55 ® sus1

Se to tady nějak rozjelo,koukam.:)

reagovat
Pondělí 12. října 2009 v 0:53 ® frenki
frenki

Pánové, tak co říkáte na tohle, jako naprostý amatér uvítám kritiku,i rady.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10574.jpg
Neděle 11. října 2009 ve 23:22 ® regulus
regulus

Abyste neřekli, že sem cpu jen letadla, kostel v Pozořicích (cca 9km), bylo to dnes takový celý divný, kousky krajiny byly chvilkama ozářený slunkem.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10573.jpg
Neděle 11. října 2009 ve 22:41 ® osprey
osprey

regulus: Dneska by ti vyrvali čip a osvítili ho na slunci…

Já měl výstup jenom s vojenskou policií. Poslali na mě do útvaru bonzovací dopis, jenže já měl na patřičnejch místech kamarády a tak byl dopisek doručen do mých rukou. Kdybys čet, co tam o mě psali, nevěřil bys, že bych toho byl schopen:-)

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 22:38 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> jojo, přesně co jsi poslal jsem viděl u Vás v praxi.

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 22:36 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> když tady byla díky opravě letiště v Náměšti přestěhovaná armáda (pak to mělo být na furt a pak z toho naštěstí sešlo), tak si jedna Mig 21 ustlala čumákem napřed těsně za barákama (je to tak necelejch 25 let), udělal jsem kouzelný fotky, byl jsem tam dřív než hasiči, armáda, policajti, byla tam díra v zemi ze které čučel ocas. Bohužel jsem včas neodešel a soudruzi z SNB mi normálně na drzo vytáhli z foťáku film (možná jsem mohl být rád, že to dopadlo jen takhle).

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 22:35 ® osprey
osprey

Libor: No když jsi nakousnul tuhle chlupatou ludru, tak zrovna dneska jsme řešili vztah Řinčiláka a Heisenbergova principu neurčitosti. On starej Heisenberg dělal kvantovou fyziku, ale aplikováno na myšáka je to asi tak, že buď víš kde je, ale nevíš, co tam dělá, anebo víš co dělá, ale nevíš, kde zrovna je. Často nevíš ani jedno.

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 22:30 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> pravda, zapoměl jsem na činčilu, sorry, muhehe

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 22:27 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> S tím světem je to složitější. Nikdy jsem si ho nedokázal smrsknout na pár věcí.

Divil by ses, o čem se u nás doma občas vedou řeči…

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 22:24 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> Nebo by na ní udělalo přehradu.

Já mám letadla taky rád, miluju stíhačky ze druhé světové. Dokonce jsem si koupil simulátor, ale nemám na to čas.

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 22:23 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> krom toho svět funguje jednoduše, všechno se točí okolo jídla, ženskejch, ryb, woblerů a ještě pár věcí. Celé je to pak mix tohoto zmíněného.

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 22:21 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> tohle letadlo by ale asi palivem zvedlo řeku o pár čísel..

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 22:09 ® osprey
osprey

regulus: Mě zajímá, jak funguje svět – tudíž i dějiny. Dokonce mám i nějaké pojetí o té fintě, dík které dokázal Napoleon vyhrát.

Letadýlka tam máte hezký. U nás je občas najdem i v řece. I když tohle byl morbidní vtípek, ani se mu nebudu smát.

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 21:59 ® regulus
regulus

osprey> no vono je to tak na půl cesty, ale ta bitva byla u Slavkova. U tebe jsem nepředpokládal že bys to nevěděl. :-)) )

Je odsud krásnej výhled. :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10569.jpgfoto/forum/2009/th-img10570.jpgfoto/forum/2009/th-img10571.jpg
Neděle 11. října 2009 ve 21:57 ® skwor
skwor

Libor> Je hrozně málo vody, snad o 20cm dole.....

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 21:56 ® Libor
Libor

MP-E65mm> to byla taková zajímavost, bavili jsme se o tom na fotosrazu. Já tedy DPP používám, camera Raw mi nesedl, možná jsem ho nezvládl nastavit.

reagovat