Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 782.534 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 1. září 2009 ve 21:13 ® ZN reakce na …
-
filip111> naprosto s tebou souhlasím, každý záklaďáj je to, od čeho se všechno odvíjí. Jsou to skvělé skla. Je ale nutné brát do úvahy to, co napsal tomashr, při crop faktoru už to není záklaďák. To ale nic nemění na faktu, že je to vynikající sklo.
reagovat - Úterý 1. září 2009 ve 20:46 ® filip111 reakce na …
-
regulus> ano mám tento objektiv a jsem s ním hodně spokojenej. Myslím si, že za ty peníze je to jasná volba. Jak píše Libor, pokud se mi rozbije tak jdu do něj opět. Ale nevidím důvod proč by se mu mělo něco stát, jsem na svoje věci hodně opatrnej. Oceňuji ho hlavně za horších světelných podmínek. A taky se mi líbí portréty s tímto sklem, ta hloubka ostrosti je parádní. Má ho víc lidí v mém okolí a všichni jsou spokojeni.
reagovat - Úterý 1. září 2009 v 18:53 ® LuboO reakce na …
-
osprey> mas 200%-nu pravdu
reagovat - Úterý 1. září 2009 v 18:07 ® osprey
-
Libor má pravdu, takhle klade vajíčka zlatoočka a ta schránka, to je obydlí housenky vakonoše (maje housenku, musí to být motýl). Chová se jako suchozemský chrostík a navíc se dokáže přikousnout kusadly k podkladu a udělá si z té schránky takovouhle popelnici
reagovat - Úterý 1. září 2009 ve 14:13 ® Libor reakce na …
-
MP-E65mm> takhle to snad kladou zlatoočky, či někteří z síťokřídlejch, je to dost možný že sou to vajíčka.
reagovat - Úterý 1. září 2009 ve 14:02 ® MP-E65mm reakce na …
-
tomashr> Je to možný, já do toho tolik nevidím, třeba bude vědět Míra.................
reagovat - Úterý 1. září 2009 ve 13:57 ® tomashr reakce na …
-
MP-E65mm> To jsou snad vajíčka, ne? Teď si nejsem schopen vybavit druh, ale nějaké hmyzy u nás podobná „vajíčka na šťopce“ určitě mají…
reagovat - Úterý 1. září 2009 ve 13:55 ® MP-E65mm
-
schránka nějakého hmyzáka + nějaké spory nebo co to je
reagovatdocela se mi to zalíbilo
- Úterý 1. září 2009 ve 13:52 ® osprey
-
regulus: Optický rozdíl není až tak velký, ale pokud máš rád krásné a trvanlivé věci, tak si kup tu 50/1.4 třeba v ojetině, i když vím, že jsi na tom s cenami o něco líp než ostatní.
K tomu rýpnutí u podběráku jsem se ti vyjádřil. Holt koroze je svině
reagovat - Úterý 1. září 2009 ve 13:31 ® tomashr reakce na …
-
tomashr> Jo ještě ať se neřekne, že se vyhýbám přímému názoru: pokud bych měl teď v tuto chvíli kupovat 50mm pro Canon EOS, tak nejspíš vezmu tu nejlevnější 50/1,8 – cena je natolik nízká, že si člověk nemusí dělat žádnou starost v případě drsnějšího zacházení, leckdy potěší i minimální hmotnost – celkově bych byl ochoten díky těmto kladům nad zápory přimhouřit oči. Na druhé místo bych asi dal tu Sigmu 50/1,4 – sice je ještě o něco dražší než EF50/1,4, ale je udělaná fakt hezky a jde o velmi nově konstruované sklo, na které jsou reference opravdu dobré. Nad EF 50/1,4 bych asi za plnou cenu docela váhal, ovšem potkat ho z druhé ruky v dobrém stavu třeba za 4–5k, tak by se posunul velice nahoru.
reagovat - Úterý 1. září 2009 ve 13:18 ® Libor reakce na …
-
regulus> http://www.megapixel.cz/…mm-f-1-4-usm?…
jinak já vidím rozdíl 6500kč.
reagovat - Úterý 1. září 2009 ve 13:16 ® tomashr reakce na …
-
regulus> Zrovna jsem ti chtěl napsat to samé jako MPE65 – nic proti pevné 50mm, ale ve spojení s APS-C snímačem mi to nepřijde jako až taková výhra, praktičtější by bylo něco kolem 30–40mm. Jinak co se týče 50mm, tak 1,8 existuje ve více verzích, provedení je vesměs dost děsné, nicméně optická kvalita docela dobrá. EF 50/1,4 je mechanicky lepší o dost, opticky však jen „o kousek“, 50/1,2L je pak super, ale tu sem asi tahat nemusíme. Co ale vím od známých, tak je poměrně chválená nová Sigma 50/1,4 EX DG, cenově asi tak podobná jako EF50/1,4, měla by ale být provedením i opticky o něco lepší,osobně jsem ji ale v ruce ještě neměl.
reagovat - Úterý 1. září 2009 ve 13:02 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> Nezapoměn na jednu skutečnost a to pokud si koupíš zrcadlovku (digitální) s crop faktorem nebudeš mít ohnisko 50mm. Ono při cropu 1,6 jsi již na ohnisku 80mm.
To jen tak aby řeč nestála
reagovat - Úterý 1. září 2009 ve 12:25 ® regulus reakce na …
-
Libor> proč drze, dotaz byl vznesen všeobecně na všechny co k tomu mají co říct. Fotky pošli, možná líp hoď je na e-disk nebo podobný úložiště v plným rozlišení a mailem pošli jen odkaz.
To, že ten dražší bude minimálně zpracováním lepší předpokládám, 3/4 mýho instinktu hovoří pro tu 1,4, ale přece jen je tam ta 1/4 šetřivosti, co kdyby.
reagovat)
- Úterý 1. září 2009 v 11:53 ® Libor reakce na …
-
regulus> vmísím se drze do odpovědi, i když není adresováno mě, já ho mám a s oblibou říkám že je to moje nej sklo. Poměr – cena x výkon je bezva. Kdyby se mi rozbil tak pro něj jdu znovu. Na f1.4 je vidět opravdu bytelnější zpracování(má ji osprey). Kdyby byl zájem, pošlu z 1.8 na mail nějaké fotky. Na osobku odpovím až bude víc času. L.
reagovat - Úterý 1. září 2009 v 11:45 ® regulus
-
filip111 > v zadání fóra máš napsaný, že seš šťastným majitelem objektivu Canon EF 50mm f/1,8 II.
reagovat
50 mm objektiv je asi první sklo co si koupím v případě, že půjdu do zrcadla, postupně se v tom začínám alespoň částečně orientovat. Mám celkem averzi k vyloženě plastovým věcem, což tento objektiv je, z druhé strany jeho bratříček Canon EF 50mm f/1.4 USM je parametrově a dle recenzí jen nepatrně lepší a nepoměrně dražší. V mým případě to bude objektiv „na furt“, takže moc kompromisy dělat nehodlám, ale zase cca 4 tisíce cenovýho rozdílu je taky dost argument. Zajímalo by mě, jednak jak seš s ním ty nebo kdokoliv z ostatních spokojenej, případně pokud měl někdo možnost přímýho srovnání. Recenze je recenze a nutně nemusí tak úplně odpovídat skutečnosti. - Úterý 1. září 2009 v 0:56 ® regulus
-
Libor> původně jsem ti odpověď psal sem, ale pak jsem usoudil, že tu nebudu zasírat fórum, tak to máš v osobce.
reagovat - Úterý 1. září 2009 v 0:43 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> super, hned to omrknu. Něco Ti pošlu na mail, bavili jsme se o tom ve čtvrtek při focení.
reagovat - Úterý 1. září 2009 v 0:35 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Dělám na článku, tam jich bude asi dvacet. Slíbil jsem ho do půlnoci, což se nepodaří, ale zítra dopoledne ho vyvěsím. Tak do jedné se s tím ještě budu hrabat teď a v šest musím pokračovat. Je to jak s tím focením…
No a ta nejlepší vyžaduje zásah v editoru. Konečně jsem trefil štiku ve výskoku.
reagovat - Úterý 1. září 2009 v 0:28 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> Ahoj, děkuji. Něco jsem přivezl i přes tu bídu (světelnou), v sobotu jsem zmokl a jsem opět nechcípaný. Za sobotu a neděli jsem najel 820Km a auto už nechci ani vidět
přesto všechno to za to stálo.
Kdyby si měl chut tak jsem hoď nějaký fotky ze srazu.
reagovat - Úterý 1. září 2009 v 0:22 ® MP-E65mm reakce na …
-
ZN> přímo tohle ne ,ale nějakou sportovní fotku bych klidně zkusil.........ale jak říkám, člověk by se v tom prostředí musel pohybovat aby vědl co a jak..........a rozhodně na jiné úrovni, tím myslím nějaký krajský přebor , kde bych měl větší manipulační prostor
reagovatMS tam musí být mezi fotografy pěkný dusno, když na to koukám jak tam po sobě šlapou, lokty nelokty, prostě hlad po nejlepší fotce resp. pozici ............ do toho bych tedy nešel.
- Pondělí 31. srpna 2009 ve 23:58 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Ahoj. Gratuluju ke kudlance. Jsem rád, že se povedla – ono je vždycky dobře, když už člověk jede kvůli obrázku takovou štreku, když ho nakonec udělá.
reagovat - Pondělí 31. srpna 2009 ve 23:57 ® osprey
-
ZN: Pečlivě jsem si ty obrázky prohlédl. Mám tenhle druh fotek docela rád, ale nemám ambice je tvořit.
Je to právě o tom rukopisu, mě by to prostě nešlo. Ale tenhle druh fotografie mě přitahuje jako diváka. Některé emoce vyjádří ČB fotka výrazněji.
Snad i proto se rád koukám na černobílé filmy od Kurosawy. Ten chlap to se světlem uměl – sebrat náhodně jakékoli políčko filmu a byla by to s velkou pravděpodobností skvělá fotka.
reagovat - Pondělí 31. srpna 2009 ve 23:04 ® ZN reakce na …
-
MP-E65mm> dokonce jsem viděl při maratonu naskládané foťáky s dálkovýma spouštěma blízko cílové čáry, páč tam fotografy nepustili
reagovatAle to už je něco jiného. Mezi námi, bavilo by tě to?
- Pondělí 31. srpna 2009 ve 22:30 ® MP-E65mm reakce na …
-
ctverec> Když fotka ryby, tak v přirozeném prostředí. Kapřík je fajn, líbí se mi.
reagovat - Pondělí 31. srpna 2009 ve 22:17 ® MP-E65mm
-
ZN> určitě máš pravdu, že ten člověk musí mít talent a vidět ten okamžik nebo ho předpovídat, ty lidi se v tom prostředí pohybují. Když bych měl ted začít fotit např akt nebo portrét tak s tím budu mít taky problémy. Ale,ten člověk když se pohybuje někde kde je dění a má co fotit tak se prakticky závěrka nazastaví. Nasledně se bude prohrabávat několika GB fotek a vybere jich pět, právě těch o kterých ví, že by mohli fungovat a bude to jedna z deseti ze serie, ale taky nemusí. Ale nebudem si nic nalhávat , ten předpoklad, že to bude jedna z deseti ze serie je vetší než kdyby to cvakal po jedný.
Ted na MS v atletice jsem si všimnul jak fotí ty blázni když doběhnou např. stovkaři a oběhnou si vítězné kolečko........ani nekoukají do očnice a v běhu namíří do nich a perou co jim karta a bufer stačí
reagovaturčitě nějaký pěkný snímek vznikne…
- Pondělí 31. srpna 2009 ve 22:13 ® ZN reakce na …
-
ctverec> tak jestli máš ještě chvilku, tak přihoď i nějakou fotku
reagovat - Pondělí 31. srpna 2009 ve 21:56 ® ctverec reakce na …
-
ZN: hmm tož pěkna krajinka, uplnej barbizonec.:)No mám teď chvilku čas tak přihodím do pranice zase nějakej ten náhodný kýč
reagovat))
- Pondělí 31. srpna 2009 ve 21:50 ® ZN
-
tomashr> (zčásti i MP):
já si myslím, že to není o kouzlu starých časů. Ty fotky byly silné a oslovovaly i v dobách jejich vzniku. A jsou silné i dnes. Mají velkou vypovídající hodnotu, z těch fotek se jde soustavně inspirovat a učit se z nich. V těch lidech to prostě bylo, to není náhoda.
MP-čko, jasně že se dnes fotí trošku jinak, technika je o hodně dál a sekvenční snímání svádí k mačkání spouště pomalu bez rozmyslu (to jsou ty fotky do časáků), ale ono to ve skutečnosti o tom sekv.sn. není. Většina silných fotek vzniká i dnes bez sekvenčního snímání, vznikla by i foťákem třeba z 50-tých let. Ti chlapi prostě umí, vidí líp jak my, dokáží to během okamžiku poskládat tak, že je to super. A u tebe si myslím, že tvé makra nevznikají náhodou, víš co chceš fotit a a jak to chceš fotit. A je pochopitelné, že výsledek je mnohdy lepší či horší, ale v tom je to kouzlo. U té dcery je to pochopitelné, fotím vnučku stejným způsobem. Ale taky si myslím, že člověk dokáže tak nějak dopředu předvídat, i když nedokáže ovlivnit, co bude. Ono je to v podstatě jedno, fotka je kouzlem okamžiku a ta myšlenka se může odehrát vteřinu, či míň, před zmáčknutím spouště. Tím nechci říct, že náhodou nemůže vzniknout výborná fotka. Může, ale ne soustavně. A u těch dobrých fotografů je i u těchto reportážních či dokumentárních fotek jasně poznat rukopis. Ten je právě ta míra talentu a vidění světa. A svět nevidíme všichni stejně.
Sakra, ono se to fakt blbě píše, líp se o tom diskutuje.
reagovat - Pondělí 31. srpna 2009 ve 21:14 ® MP-E65mm
-
Libor> Možná to bude divné, ale já ty ambice taky nemá, rád fotím a cokoliv, nejvíc tedy to macro. nechci to dotáhnou právě do stadia kdy budu otrok svých fotek, za každou cenu něco vyfotit , jen proto, že to má někdo jiný. Rád sednu do auta a jedu klidně přes celou republiku, abych nasál atmosféru nějaké společné fotoakce, pokecat, být v přírodě atd. a nemusím cvaknout ani snímek ( kecám, vždy si něco přivezu)
reagovat