Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 782.501 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 28. srpna 2009 v 11:48 ® Tycoon
-
Tohle jse mi podařilo vyfotit na rákosu nevite někdo co to je zač?
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 11:46 ® tomashr
-
Možná nad tou fotkou rysa trochu obecněji tak, aby se to použít i na jiné snímky. Jak kdysi napsal třeba pan profesor Šmok, u skladby obrazu je nutno koukat na jednotlivé prvky a pokud to aspoň trochu jde, tak je třeba ty prvky, které na fotce nemají žádný přímý význam, co nejvíc minimalizovat – jiný úhel záběru, práce s hloubkou ostrosti, atd. Šmok používá pro ty rušivé věci krásný pojem „snímek ono to tak bylo“ – to ale prostě není omluvá! Zkrátka pokud fotí někdo rysa nebo vosu, tak má být na snímku skoro jen rys nebo vosa. Nebo chci rysa a vosu v přirozeném prostředí – pak může být vosa na menší ploše fotky, kterou doplní co já vím třeba kytka, na které sedí, ale to je opět vše, jiné prvky polačené. A tak dále… A bacha – tohle fakt není až tak moc o technice – třeba u nějaké fotky hmyzu obvykle stačí jen měnit úhel záběru tak, aby se dostal na lepší pozadí atd. Přirozeně lepší technika přidá další možnosti, třeba větší rozostření pozadí, ale základem je to promyšlení záběru.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 11:34 ® MP-E65mm reakce na …
-
padák> především bych to fotil v přírozeném prostředí. Fotka koně v obýváku taky nebude košer
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 11:33 ® ZN reakce na …
-
rgb23> dle mého jsi zvolil nešťastný okamžik zmáčknutí spouště. Je v tom fakt velký chaos Jak barevně, tak kompozičně.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 11:31 ® ZN
-
padák> krom toho všeho, co ti tady napsali, ještě jedna podstatná věc. Bez dobrého světla není dobré fotky. A to světlo, to tam nemáš.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 11:21 ® Libor reakce na …
-
padák> jestli ti to foťák umožňuje jdi s ním ještě blíže k objektu, ten hmyz se na té fotce ztrácí, je moc malej.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 11:18 ® tomashr reakce na …
-
padák> Ořez nutný – minimálně se musíš zbavit toho neskutečně rušivého červeného pruhu vlevo nahoře. Jinak mi to ale přijde totálně neostré a kompozičně nezajímavé – Shift+Del…
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 11:16 ® tomashr reakce na …
-
rgb23> Problém té fotky rysa nejsou přepaly, ale totální bordel na ní. Jak to myslím – rys ti splývá s pozadím, všeude je příliš mnoho poměrně ostrých rušivých věcí na pozadí. Ten pařez před ním taky nepotěší, kdyby za ním „vykukoval“, tak super, jenže tak to bohužel není. Pokud by to bylo z volné přírody, tak budiž, ale pokud je to ze zoo, což tipuji, tak jde o typickou fotku, se kterou se dá udělat jediné – smazat
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 10:44 ® -zruseno reakce na …
-
osprey> Promiň, přehlídl jsem se:). Jinak díky za radu. Tadytu fotku mám taky oříznout, nebo jí mám nechat? Díky.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 1:54 ® rgb23
-
tož taky přidám jednu fotku, vypálených míst je tam spousta, ale dneska už to upravovat nehodlám
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:51 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> To jsi fakt uměl vybrat. Já sem snad budu muset dát nějaké ty tvoje pohybové kreace
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:50 ® osprey
-
padák: Domácí úkol byl ode mě
Jo, třeba takhle. A pokud bys nechtěl řezat tolik, tak tomu prvnímu snímku ubrat nahoře a zprava.
A při focení myslet už dopředu, aby se řezalo co nejmíň.
No a na závěr: Já dneska udělal asi 200 snímků. Několik bylo docela dobrých a k tomu asi dva tři byly zajímavé, i když jinak nic moc. Netrap se tím, že fakt povedených fotek je málo. To je prostě holá skutečnost. Proto je třeba myslet, když se fotí – a nemůžu říct, že by mi to bůhvíjak šlo
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:43 ® MP-E65mm
-
Taky to balím, jdu na zasloužený spánek
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:39 ® Libor
-
Jdu spát, zdar foťáci.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:33 ® MP-E65mm reakce na …
-
Libor> Počasí i přálo, což ráno moc nevypadalo.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:30 ® MP-E65mm
-
Míra v akci...........
- ranní focení...........
- focení letovek .............
- no coment
( sory Míro musel jsem
)
- Pátek 28. srpna 2009 v 0:28 ® Prutos reakce na …
-
Libor> To by neměl být až takový problém. Průser z hlediska fotgrafického bute to, že souboje málokdy odehrávají dřív, než se začne řádně šeřit.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:28 ® -zruseno reakce na …
-
Libor> Takle nějak, nebo jinak?
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:25 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> Já jsem maximálně a věřím, že ty taky
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:25 ® Libor reakce na …
-
Prutos> tu podívanou bych chtěl někdy vidět, nejlépe přes kus skla co má na konci tu krabičku co dělá fotky.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:24 ® Libor reakce na …
-
MP-E65mm> moc pěkný, říkal jsem ti že se ti výlet bude líbit.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:21 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Myslím, že můžeš být spokojen. Což jsme ostatně oba.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:20 ® Prutos reakce na …
-
Libor> Jak známo, samičky po nakladení vajíček umírají. Když jim končí sezóna, můžu mrtvé samičky počítat na desítky. Samci jsou ale zajímavější, líbí se mi jejich variabilita. Úžasná podívaná jsou roháčí zápasy.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:19 ® osprey
-
padák: Domácí úkol. Zamysli se, jak by se ta fotka dala oříznout. Potřebuješ předložit divákovi to hlavní, kvůli čemu jsi tu fotku dělal, ostatní spíš ruší.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:18 ® MP-E65mm
-
Tak něco málo.............. na rychlo upraveno
reagovatTa letovka je lehký ořez............
- Pátek 28. srpna 2009 v 0:12 ® -zruseno
-
Taky jedno makro:).
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:11 ® Libor reakce na …
-
Prutos> paráda, u nás jsou taky roháči, ale potápky roháči
reagovatJáho letos tohodle brouka ani neviděl, jen jednoho mrtvého samce jsem našel v lese když jsem se ohýbal pro hřiba.
- Pátek 28. srpna 2009 v 0:07 ® Prutos reakce na …
-
osprey> Není problém. Letos jich moc nebylo. Když je rok, je jich podstatně víc. Umím je i přilákat. Tady jedna kompaktovka…
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:01 ® osprey
-
Prutos: Jsi tu přesně včas. KOlega MP-E65mm (prostě Míra) by rád nafotil roháče. Letos se s nimi tam u vás nějak minul v termínu, tak mě napadlo, jestli bys mu nedal echo, až půjdeš příští rok na sumce nebo ze sumců a nějací ti budou lítat nad hlavou.
reagovat - Pátek 28. srpna 2009 v 0:01 ® MP-E65mm
-
osprey> neboj, lokality neprozradím a že jich tam bylo
okouní přemnožená rodinka
jsem docela zdrchanej, celkem 401km od tří ráno na nohou.......... mazec
reagovat