Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 782.498 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 24. srpna 2009 ve 3:28 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> běž chrápat radši .-)
reagovat - Pondělí 24. srpna 2009 ve 3:03 ® regulus
-
Je to tu moc přetechnikovaný, zkusím navodit téma
FORMÁT FOTOGRAFIE – CO JÍ SLUŠÍ NEJVÍCJe jasný, že spousta lidí ve svojí podstatě více či méně ponechává formát který mu nabízí fotoaparát, obvykle 3 : 2 nebo 4 : 3. Ne každá fotka ale vynikne nejlépe ve formátu ve kterém byla vyfocena, často je autorovým záměrem vyfotit ji právě tak, aby v nějakém formátu vynikla. ZN např. má značnou část fotografií „na čtverec“, důvody nevím, ale myslím si, že to je pozůstatek z doby kdy patrně fotil na film formátu 6×6cm, nejspíš zvyk je železná košile nebo se mu to jen líbí, to nám může prozradit sám.
Myslím, že by mohlo být docela zajímavý poplkat na téma které řekněme typy fotografií v jakém poměru stran preferujete a proč. Vložení ukázek fotek v různých formátech ke všeobecné diskusi vítáno.
)
No a můžete se hned vyjádřit.
reagovat - Pondělí 24. srpna 2009 v 0:26 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Ten výpad??Hmm,pěkný.
reagovat - Pondělí 24. srpna 2009 v 0:11 ® Libor reakce na …
-
tomashr> duhák super!
reagovat - Pondělí 24. srpna 2009 v 0:10 ® Libor reakce na …
-
sus1> no málem se tam spad celej, když mi v kroku zabránil slušnej balvan.
reagovat - Pondělí 24. srpna 2009 v 0:09 ® regulus
-
tomashr> (Z lovu) první a třetí super, ta prostřední je přesně typ fotky co se mi nelíbí, ryba napůl z vody „oběšená“ na háčku, ale mý názory ber s rezervou.
reagovat - Pondělí 24. srpna 2009 v 0:08 ® sus1
-
Libor> Dle poslední fotky od ospreye se tě nic s fotákem nepřihodilo??voda,bláto.
reagovatPočasí bylo naprd.
- Neděle 23. srpna 2009 ve 23:50 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Jasně,konec řešení.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 23:45 ® tomashr reakce na …
-
Libor> Něco z akce jsem hodil do rubriky z lovu…
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 23:19 ® Libor reakce na …
-
osprey> tak já alespoň Ospreyovu mačku.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 23:00 ® osprey
-
Libor: Jo, hnulo to s ní. Mimochodem, doma ti namlátí… Mám ten tvůj peán
Dám sem pár fotek ze srazu. Ne to nejlepší, rád bych tu akci zpracoval trochu jako reportáž, ale něco málo.
- kapr – říčňák 55 cm, který mě docela pěkně prohnal; vyzkoušel jsem si na něm objektiv s ohniskovou vzdáleností 17 mm, bo tak krátký ještě nemám; mohlo by se to jmenovat „Zatraceně velkej vocas“ – a to oni ho mají ti říčňáci už tak pěkně rostlý
- paví očko v našem akváriu – foceno makroobjektivem půjčeným od Libora (hezká hračka)
- Libor lovec – snaží se pořídit hladinový záběr plotice zdolávané na Sanderově matchce
- Neděle 23. srpna 2009 ve 22:42 ® Libor
-
Doudleban> ahoj, mě se to líbí, dovolil jsem si té fotce přidat černý rámeček (doufám že Ti to nevadí, jinak se omlouvám), podle mě téhle fotce sluší. Nepatrně jsem ji převedl do žluta a doostřil. Kdybych věděl kde to je a měl k tomu místu nějaký vztah, klidně bych si ji pověsil na zdi.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 22:33 ® ZN reakce na …
-
filip111> nutno říct, že technika někdy svádí ke krávovinám a mnohdy odvádí od focení FOTEK. V první řadě by měl člověk vědět, co fotí, proč to fotí a co tím chce říct. A potom hledat způsob, jak to vyfotit, jak se vyjádřit. A pokud tu techniku nemám, musí si toho být vědom a snažit se vyjádřit myšlenku dostupnými prostředky. Kdyby tomu tak nebylo, nikdy by nevznikly naprosto super fotky, které svýho času ovlivnily svět, myšlení lidí, pomohly zlepšit dopady mnoha tragédií. Nebo taky posunuly myšlení lidí směrem dopředu. A to ve všech oblastech fotografie. A to jen tím, že někdo měl dostatek talentu a dostatečně kreativního a přesvědčivého pohledu na svět, který dokázal přenést na fotku. A technika? Co by tehdy dal za kvalitu dnešního kompaktu.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 22:31 ® Libor
-
Vše foceno kompaktem, zrcadlovka má navíc v rychlosti a v práci s hloubkou ostrosti. Kompakt někdy vede ve větší hloubce ostrosti. Osprey měl dnes na rybách kompakt… to je ale podivín, když má zrcadlo..
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 22:27 ® Libor
- reagovat
- Neděle 23. srpna 2009 ve 22:27 ® Libor
- reagovat
- Neděle 23. srpna 2009 ve 22:11 ® regulus reakce na …
-
osprey> Miro, ale to je právě to, já to vím, že tu růži a spoustu jiných věcí tak kompaktem nevyfotím, ale pořád mi připadne, že se mi snažíš vysvětlovat něco co vím. Jak jsem tu už psal u kompaktů je polovina věcí jenom jako.
Jak říká ZN je to jen prostředek, nástroj, pomůcka, je mnoho způsobů jak něco vyfotit a jedním předpokladů dobré fotky ta technická část věci, umět ovládat ten krám čím to fotíš, využít jeho možnosti. I kompakt má svoje možnosti, jakýsi mantinely, přes který už to sice nejde, ale je možný zvolit jinej pohled, jinej úhel, jinej … .Libor> já to neřeším, jen jsem konstatoval situaci
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 22:09 ® filip111 reakce na …
-
osprey> nic nic, v pohodě. Tady mám jednu fotku se clonou 1,8. Já jsem do diskuze o tom jestli tu řešit nebo neřešit techniku nevstupoval, ale myslím si že je to jedna ze součástí focení tak je třeba to brát jako celek. A jak jsi psal ty, jsou věci, která člověk bez určité techniky prostě nevyfotí, ani kdyby se …
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 22:01 ® osprey
-
filip111: Promiň, že jsem níže tvou otázku přisoudil Liborovi. On mě včera zrovna pevnou padesátkou na Canonu 40D fotil. Já mám padesátku 1.4 (a jsme zase u techniky). Ale to kouzlo, jak se dá přelévat ta hloubka ostrosti, vyzdvihovat jednotlivé části scény, fotit ve světle, kde už většina techniky neví, co si počít… To je nádhera.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 21:57 ® osprey
-
Doudleban: Zajímavé, osobité (to vyzdvihuju) a docela dobré. Ten kmen je ale příliš tmavý, potřebuje projasnit a scéna by mohla být po barevné stránce lépe zachycena (příliš táhne do bílé a černé, kompakty k tomu mají větší sklony).
Zkus se s tím ještě poprat v editoru, dá se z toho vytáhnout víc. Možná to chtělo exponovat s víc časy.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 21:57 ® filip111 reakce na …
-
osprey> pevná padesátka se mi fakt líbí, fotil jsem díky ní z ruky v jeskyni bez blesku se špatným ovětlením. Ta světelnost se tady hodila.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 21:52 ® osprey
-
regulus: A kurňa. Fakt není Liborova. Já viděl dole v zadání prakticky jeho hromádku cajku – ještě dnes jsem měl část těch věcí před očima.
Tak to se omlouvám tobě i Liborovi a asi taky susovi1.
Ale přece nemá cenu řešit, že sem někdo nechodí. Tahle otázka má úroveň a žije.
Asi by to chtělo druhou, jak to napsal sus1. Ona ta duplicita fór není vždy špatná věc.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 21:51 ® Ftmči
-
Jedna ,,kompaktovská" pro suse
reagovat. Dělám si srandu, zajímal by mě váš názor. Respektive zajímalo by mě, kde jsou chyby.
- Neděle 23. srpna 2009 ve 21:45 ® Libor reakce na …
-
regulus> sus1> neřešte to tolik, otázka je myslím položena pro všechny lidi a myslím že kdo se zeptal, bylo mu zodpovězeno nebo diskutováno.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 21:44 ® osprey
-
regulus: Já to zcela chápu, ale vyfoť mi kompaktem květ růže, aby byl ostrý a za ním sametově rozmáznuté pozadí. Vyfoť mi frontu lidí, aby byl ostrý jen jeden z nich. Tref mi ryby ve výskoku… Akt focený kompaktem bude syrově ostrý a naturalistický. Za posledních několik let jsem udělal 20 000 fotek kompaktem a 13 000 zrcadlovkou. Upravoval je, porovnával, zachraňoval, hledal, jak je udělat lepší. Dodnes používám oba typy přístrojů. Rozumíme si velice dobře, ale hranice kreativity jsou u zrcadlovky širší. A fakt jsi jeden z lidí, na které bych se snad ani neuměl rozzlobit
Se ZN jsem vedl tvrdou debatu, kde jsem naopak obhajoval použití kompaktu při tvorbě některých snímků na krátkou vzdálenost. Prostě jsem dokázal kompaktem, co zrcadlovkou ne a ZN ryby moc nefotí.
Důležitá je fotka a potřebuješ ji nějakými prostředky a postupy vytvořit. Sám víš, jaká zbraň je pevná padesátka s rozsahem clony od 1.8 do 22.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 21:36 ® regulus reakce na …
-
osprey> Miro řekl bych, že Libor tohle fórum nezaložil, leda by byl registrovanej 2× pod různejma nickama.
K susovi. On sice prndá, ale má malinkej kousek pravdy v tom, že v okamžiku, kdy se tu začala ve velkém probírat technika, spousta lidí sklopila krovky a ne že sem nechodí (to nemůžu vědět), ale aspoň nepřispívá. Je to možná tím, že to focení až tak neprožívají nebo …
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 21:34 ® Libor
-
čauves, fotosraz luxus, výborný!
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 21:25 ® regulus
-
osprey> Miro, pohled na fotografii dost subjektivní záležitost a já co na srdci to na jazyku.
)
Jen tak mimochodem, mě fakt nemusíš vysvětlovat rozdíl mezi zrcadlem a kompaktem (myslím ve smyslu co a jak se s tím dá nebo nedá vyfotit, doufám, že zase nebudu blbě pochopenej). ZN asi vyletí z kůže, protože jsme zase u techniky.
) Abych pravdu řekl, nějak tě s tou kreativitou, paletou voleb atd. moc nechápu, to že člověk vlastní DSLR či kompakt ho automaticky nepasuje do té či oné skupiny a majitel kompaktu může naprosto v klidu dělat lepší FOTKY než kreativně přemýšlející a na netu diskutující zrcadlovkář. To že vlastní „jen“ kompakt, ještě neznamená, že u focení nepřemýšlí.
Hlavně prosím tu kreativitu tady nerozváděj, mluvíme jeden o voze a druhej o koze. Jsem přesvědčenej, že poté, co na srazu poplkáme, pochopíš vo co mi jde.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 21:23 ® sus1
-
osprey> Neublížil,neboj.
reagovatJá sem zvklej na jiný,,kapacity".
co mě můžou ublížit,zatim sem to vždy ustál.
- Neděle 23. srpna 2009 ve 21:20 ® osprey
-
sus1: Najdi si díl Zubatého světa „Fotografování štik“ a za ním je moje diskuze se ZN. Myslím, že tě potěší. Mě posunula dál. Jak bys ji vnímal ty?
Když napíšeš svůj názor, měl bys být schopen si ho obhájit. A měl bys čekat, že bude konfrontován s jinými názory. Takže v čem ti ublížil redaktor?
Tuto otázku založil Libor. Od začátku už podle zadání je jasné, že má velice slušnou výbavu a chce se dál zlepšit. Až se vrátí, zeptej se ho, jak je spokojen s úrovní své otázky.
Je to LIBOROVA otázka. On je jediný, koho by mohlo trápit, jací lidé mu sem chodí. Ty i já jsme tu hosti. Každý můžeme přispívat k obshu diskuze a pokud se nám tu nebude líbit, tak sem nebudeme chodit.
Klidně založ fórum pro majitele kompaktních přístrojů. Vždyť to je logická reakce člověka, který cítí, že to někde není takové, jak by sám chtěl. Možná ti tam jako dlouholetý majitel kompaktu taky budu chodit.
reagovat