Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 782.370 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 23. srpna 2009 v 17:30 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1>
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 v 17:30 ® sus1 reakce na …
-
Sander> Jen o pošli,at zrcadláři čumí a pořád nemachrujou.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 v 17:28 ® MP-E65mm reakce na …
-
Sander> Ani na to nemysli , že sem nic nedáš..........šup šup
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 v 17:28 ® Sander reakce na …
-
sus1 > možná jako doplněk toho, co sem kluci pošlou. Je to taková ta má klasika, ještě trochu deklasovaná počasím. Moc jsem ale nefotil, za takových podmínek mi kouzlení moc nejde.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 v 17:28 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> proto jsem to psal v uvozovkách
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 v 17:24 ® sus1 reakce na …
-
Sander> Jen to sem dej.
reagovatMy,co nemáme zrcadlo,tě to budem chválit,neboj.
- Neděle 23. srpna 2009 v 17:22 ® Sander
-
Fotosraz se povedl, navzdory rozmarům přírody, kdy sobota propršela a dnes se zvedla voda. Kluci byli fajn, rád jsem je poznal a těším se s čím se tu po úpravách vytasí.
Dozvěděl jsem se, že jsem víc technicky indisponován než jsem si myslel, takže sem nic nepošlu, protože znám lepší způsoby jak si udělat ostudu :o)
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 v 17:21 ® sus1
-
MP-E65mm> Chtělo by to aby přišla taky nová krev.
nikdo nepsal,že mu to vadí,aspon to tady já nevidim.
- Neděle 23. srpna 2009 v 16:17 ® MP-E65mm
-
Pánové jestli Vám „vadí“ debata o technice tak není nic jednodušího než to celé přeměnit k obrazu svému. Vy všichni jste moderátoři tohoto vlákna
reagovatJak jednoduché
- Neděle 23. srpna 2009 v 16:05 ® sus1
-
Už jsem to tady také nedavno psal,debata je jen o zrcadle a baví se tu ,, jen"tři, možná čtyři lidi.Mam dojem,že jich bylo více,aspon ze začátku.Škoda,že nechodí dál.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 14:43 ® regulus
-
ZN> obávám se, že jsi tak úplně nepochopil, co jsem tím chtěl říct, nejspíš jsem to blbě napsal.
Nehodlal jsem srovnávat focení a malování. Štětec měl být příměr, tlustým štětcem tenkou čáru nenamaluješ, pak se musíš rozhodnout, zda použiješ „jiný štětec nebo obraz namaluješ jinak“ (ber to jako parafrázi k focení kompakt v.s. zrcadlo, kompaktem např. neuděláš díky hloubce ostrosti fotku předmětu s rozmazaným pozadím i kdyby jsi byl sebelepší fotograf, úprava v PC se nepočítá).
Druhej odstavec s tím vyděláním si (asi fakt hodně blbě napsaný) jsem taky nemyslel tak, že by se měly fotky nebo obrazy dělat proto aby se prodaly. Měl to být taky příměr kompakt vs. zrcadlo ve smyslu, že pokud někdo fotí většinou fotky které lze z technickýho hlediska bez problémů udělat kompaktem a jednou za delší dobu chce udělat fotku, co kompaktem udělat nejde tak se musí rozhodnout, zda tuto fotku udělat jinak nebo si kvůli pár fotkám jednou za čas pořídit zrcadlo.Celej můj předchozí příspěvek je reakcí na to co jsi napsal „… Tady se to fakt stáčí jen k technice, která je ve skutečnosti jen nástroj, pomůcka. Špatný směr, dle mého …“ a faktu, že tu je taková jakási tendence prosazování DSLR, možná se mýlím. Máš ale pravdu v tom, že se to k té technice stáčí až příliš, nicméně je tu možnost rozvinout diskusi o kompozici či čemkoliv jiném, možná by to pro spoustu lidí bylo užitečný.
Mimochodem, nedomnívám se, že naše názory jsou tak moc odlišné.
Taky, by mne zajímalo, do které skupiny dle tvého rozdělení (30. května 2009 v 9 : 51) mám sám sebe zařadit, ambice fotografa nemám, nicméně nestačí mi, aby fotky jen dobře vypadaly.
reagovat
Jinak tvoje rozdělení je asi správně. - Neděle 23. srpna 2009 ve 14:08 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> Psal jsem Ti, máš to v mailu.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 13:29 ® MP-E65mm
-
Já bych to viděl nasledovně, malíř si dá za cil namalovat tohle nebo tamto a podle toho si zvolí štětec. Má samozřejmě svoje kvality, nicméně byl by sám proti sobě kdyby šel cestou koplikovanou a zvolil ne tak kvalitní štětec a není pochyb , že by to nezvládl. Rozmanitost lidí je obrovská a proto z několika miliard lidí na světě se vždy někdo najde komu se ten obraz líbí a dokonce si ho koupí i přes to, že zaměrem nebyl obraz namalovat a vzápětí ho prodat. Malíř je spokojen za krásný obraz čekající na budoucího majitele
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 ve 12:07 ® ZN reakce na …
-
regulus> mám úplně jiný názor na všechno, co jsi napsal níže. 1.malíř si vybere štětec, který mu pasuje a nemá na výsledný obraz prakticky vliv. Podobné by to mělo být i u fotky. Primární není a nemůže být foťák, ale výsledek. 2.Nikdy, podotýkám nikdy, by se nemělo stát, aby fotka vznikala proto, aby vydělala. To samé platí o obrazech, kde to tak rozhodně není. V obou případech jde o nějaký pocit, myšlenku, osobité vidění věcí okolo. 3. velice dobrý malíř musí mít především talent. Stejně jako fotograf. Žádný štětec či technika jim k tomu nepomůže.
Celý rozdíl mezi malováním a focením je v reálném pohledu a míře sebekritiky. Zatímco u malování to jakž takž funguje, u focení v žádném případě. Počet fotografů se rovná počtu prodaných foťáků, ale je to naprosto zcestné. Ambice narůstají, ale míra talentu a obecných pravidel a znalostí tomu v mnoha a v mnoha případech neodpovídá. Což je samozřejmě v pořádku, pokud člověk zná své mantinely. Míra vzdělání mezi malíři a fotografy je diametrálně odlišná. Zatímco malíř má za sebou (ve většině případů) roky základního studia o kompozici, světle atd. a prakticky žádné o štětcích (toto přichází intuitivně a přirozeně), u fotografů (ne těch dobrých)je to obráceně. Max. si něco málo přečtou na webu, ale techniku a softové úpravy mají v malíčku.
Toto všechno samozřejmě platí pro skupinu fotografů s ambicemi na fotografa, neplatí pro dvě skupiny, jak jsem uvedl kdysi na začátku této diskuze.
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 v 8:48 ® osprey
-
Stav fotosrazu: Včera déšť a nedostatek světla. Nikdo se v tom mokru nepřetrhl ve snaze něco originálního nafotit. Ryby se nějaké pochytaly. Atmosféra výborná, dost techniky na osahání, skoro nic jiného nestíhám.
Dnes vypadají podmínky o dost lepší. Večer sem dám fotky, teď to nemá kdo upravovat
reagovat - Neděle 23. srpna 2009 v 1:23 ® regulus reakce na …
-
ZN> ono se to sice jak píšeš stáčí k technice, je to pomůcka, nástroj, souhlasím, ale když budeš malíř a budeš si moct vybrat dobrej a špatnej štětec (bude ti to svým způsobem jedno), tak si taky vybereš ten dobrej.
reagovat
Z druhé strany, když tvůj obraz nevydělá na ten dobrej štětec, tak budeš přemýšlet, jestli ho raděj nenamalovat tím špatným. Pak nastává otázka, jaký je rozdíl mezi obrazem namalovaným dobrým a špatným štětcem. Velice dobrej malíř obraz namaluje i tím špatným, u průměrnýho malíře už možná ten štětec bude hrát svoji roli, špatnému malíři ani ten dobrý štětec nepomůže.)
- Neděle 23. srpna 2009 v 1:12 ® regulus reakce na …
-
kkarlosss> je to zajímavý, to beze sporu, o ostatních subjektivních věcech se nevyjadřuju.
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 ve 22:24 ® kkarlosss
-
Co třeba tahle fotka?
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 ve 22:13 ® ZN reakce na …
-
kkarlosss> promiň, ale myslím že nejde. I horší sklo na zrcadlovce je lepší, jak nejlepší kompakt. Tím znovu nechci říct, že s kompaktem nejde udělat super fotka. Tady se to fakt stáčí jen k technice, která je ve skutečnosti jen nástroj, pomůcka. Špatný směr, dle mého.
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 ve 21:59 ® kkarlosss
-
Ono s kompaktem se o makru moc mluvit nedá, ale dnešní kompakty dokážou udělat celkem slušný „detail“. I když samozřejmě na zrcadlo s makro objektivem to nemá, ale na některé zrcadlo s „né“ makro objektivem si myslím, že celkem úspěšně jde konkurovat, ale jak říkám není to pravé makro.
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 v 17:49 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> ted jsem se vrátil z ryb, byl jsem povodit rotačky,woby atd. musím s tebou souhlasit co se týká praktičnosti................ jinak bych se pochlubil tou štikou co mi vyjela po stříbrný Meppsce. zrcadlovku při vláčení nosit nehodlám, to bych byl vyřízený po hodině chytání. Když jdu posedět s feederem tak si jí občas vezmu a to zrovna ty potvory nechcó žrat
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 v 15:56 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Jak to dopadne??
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 v 15:05 ® regulus
-
MP-E65mm> už jsem ti to psal http://www.chytej.cz/…afovani-ryb/?… (16. srpna v 11:03), z hlediska kvality je to jednoznačný, z hlediska praktičnosti je to v pr..li, většinou času by ležela ve skříni.
Z druhé strany su zase nas..nej, protože jsem byl pár dní se vyvětrat a některý fotky dopadly zcela jinak než jsem chtěl (samozřejmě takový ty dokumentační jsou vesměs OK).No ale ono to stejně dopadne.
reagovat)
- Sobota 22. srpna 2009 ve 14:29 ® sus1 reakce na …
-
MP-E65mm>
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 ve 14:21 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> jsem ženatý, ale brzo tomu tak nebude. Mám 4 letou dceru. Asi tuším kam míříš
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 ve 14:06 ® sus1
-
Libor,MP-E65mm>Malej dotaz na vás:Vy jste oba svobodní?
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 ve 13:56 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> Vidiš, a to je jedna z mnoha věcí proč by sis měl pořídit zrcadlo
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 ve 13:48 ® regulus reakce na …
-
MP-E65mm> jen tak pro pořádek, už jsem to tu psal, jsem přesvědčenej, že u kompaktů nemá nic společný ani clona se clonou jako takovou. Clona je elektronická, reguluje se jen citlivost čipu, jinými slovy u kompaktů je spousta věcí jenom „jako“.
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 ve 12:32 ® ZN
-
regulus> světlo je sviňa, je potřeba si při focení krajiny počkat na takové, které nejlíp vystihuje záměr. Co se makra na kompaktech týče, napsal to kolega. Žádné makro to není.
Popravdě, kvůli tomu rohu stodoly bych na to světlo nečekal
reagovat - Sobota 22. srpna 2009 ve 12:02 ® MP-E65mm
-
regulus> je pro pořádek , všelijaké makra, supermakra, kytičky (označeni pro makro) nemá ve skutčnosti s makrem jako takovým nic společné, je to jen údaj resp. vzdálenost od který je to zařízení schopno zaostřit nic víc, další s marketingových tahu výrobců. Definice makra v oblasti fotografování s tímto nemá nic společného.
Bohužel, světlo je prakticky to nejduležitější ve fotografii, takže si budeš muset vždy počkat na lepší (ráno/večer). Kompozice: jsou jistá pravidla která by se měla dodržovat (které se často záměrně porušují)bylo by dobré si o tom něco přečíst, internet je tím zahlcen. Možnosti kompaktu: tam není co řešit, jak jsem psal, uděláš s tím bezesporu dobrou fotku ,ale jsi limitován a nejde tak ani o samotný tělo (když to tak blbě řeknu) , ale o optiku, tam bych já viděl největší problém v kompaktech. Což za ty prachy se dá předpokládat.
reagovat