Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 781.404 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 18. srpna 2009 ve 21:11 ® Libor
Libor

Chlapi neblázněte, podle mě na to koukáte z druhé strany. Co se takhle podívat na povedené fotky pořízené těmi stroji. Každý ví že všechny níže zmiňované stroje dokážou udělat super fotky. Každý študuje jestli 20D, 40D nebo 50D nebo Nikon a pak si na to koupí levný objektiv co to vše zkazí nebo si to bude upravovat na monitoru kde kvalitu toho foťáku ani neuvidí. Můj názor je ten že kdyby si Regulus koupil 40D, v žádném případě neprohloupí a bude se radovat ze skvělé mašiny. To zas ze sebe tahám moudra:-)

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 21:08 ® sus1 reakce na …

regulus> Jasný,pořádně to proberte.

Ale zase aby vám to všecko mezi tim,co budete fotit, někdo nesežral a nevypil.:-)) )

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 21:02 ® tomashr reakce na …

Libor> U některých modelů je to vidět v Exifu (část manufacturer data), musíš si ale vzít nějakou utilitu jako třeba freeware Exifer, která ho prochází hodně do hloubky. Liší se to ale model od modelu a na rovinu přesně to nevím, moc mě to nezajímá, protože foťáky mám shodou okolností všechny nové, takže to mám pod kontrolou :-)

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 21:02 ® regulus
regulus

Ještě k tomu šumu, pokud se nepletu, tak HaDice má Nikon, osprey Canona, tak hold na srazu uděláme srovnávací fotky (teda jestli nebudou proti. :-)) )

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 21:01 ® regulus reakce na …
regulus

Třeba tady, ale je to engliš http://www.photographybay.com/…-comparison/#…

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 21:00 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> nevíš jestli existuje způsob jak zjistit počet proběhlých cyklů závěrky? Jinak s plkáním máš pravdu.

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 20:57 ® regulus
regulus

ZN> musím trochu přiznat barvu, moje náklonost ke Canonům je jednak ekonomická (mám možnost lepších cen), je to tak trochu zvyk, mám systémovej blesk na Canon a v neposlední řadě spousta lidí (nemyslím jen tady) fotí Canonem a moc se mi nechce zdát, že kdyby byl Nikon na tom výrazně lépe se šumem, tak by u toho Canonu setrvávali, možná je to něco za něco, Canon má třeba problém se šumem, ale Nikon zase s něčím jiným (nevím, je to jen polemika), pravda je, že se držím jako hovno košile firem co vyráběly foťáky v dobách kinofilmové klasiky, je tam celkem pravděpodobnost, že by tam mohly být lepší zkušenosti díky letité výrobě i když kdo ví.

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 20:56 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> je to jedno či Canon nebo Nikon, hlavně fotit a fotit. Jen pro zpestření posílám pohled do Canon 40D.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9774.jpg
Úterý 18. srpna 2009 ve 20:56 ® sus1

http://foto.bazac.cz/z/100269/

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 20:47 ® sus1

Takže Nikon je lepší??:-) Hergot?!!vy to rozhodování ale usnadnujete teda??!!:-)

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 20:44 ® tomashr reakce na …

regulus> Ad „6000 navíc mezi 40D a 50D…“ – hele já nevím, tohle je na dlouhou diskusi, záleží na více okolnostech. Popravdě bych tyto dvě varianty viděl jako zhruba rovnocenné – fakt je to na delší debatu.

Jinak z hlediska šumu jsou výrazně vepředu fullframe modely – jak s nižším rozlišením Nikony D700/D3, tak i nový EOS 5D mark II, který je na tom dost podobně i přes nárůst rozlišení. V APS-C je to všechno o kus horší, já si ale osobně myslím, že pro praktické focení nebudeš mít problém prakticky s žádným ze současných přístrojů. Rozdíly se sice dají zjistit, ale lidí, kteří to opravdu musí řešit reálně je naprosto nepatrné množství, zato najdeš spoustu „testurbátorů“, kteří o tom jen plkají :-(( Můžu ti říct, že v poslední době zas otázky volby nového přístroje hodně řeším, ale v podstatě je ten „klasický šum“, o kterém se toho nejvíc nakecá v diskusích jedním z vůbec nejmenších problémů, jiné věci mě trápí daleko více…

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 20:37 ® sus1 reakce na …

Libor> Že jo??:-) názor přidá ,ale s fotkama je nákej vlažnej.:-))

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 20:28 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> možná že to tak je, třeba přečtu až budou dlouhé zimní večery, ale připadá mi to takový divoký, bude to model od modelu a tyhle diskuse nikam nevedou. A co ty? oživ to tu nějakou fotkou :-) , čověk aby tě přemlouval abys ty pěkný fotky vysypal z rukávu :-)

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 20:19 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> já ti to nijak nevnucuju. Ale je to prostě tak. Něco si o tom třeba přečti:-)

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 20:13 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> nechceš šum? Kup si NIKON – tomu nevěřím

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 ve 20:03 ® ZN reakce na …
ZN

regulus> nechceš šum? Kup si NIKON :-)

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 19:59 ® regulus
regulus

tomashr> mám to chápat tak, že těch 6000 navíc mezi 40D a 50D za to, co momentálně nabízí, nestojí???

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 19:41 ® tomashr reakce na …

sus1> To právě nen – 63k tě stojí nová 5D mark II, ale právě kvůli jejímu nástupu se dají teď koupit za velmi slušné ceny z druhé ruky původní 5D a ani nebývají moc opotřebované, toto tělo kupovali spíš zájemci o krajinu a podobné „klidnější focení“, kde to není takový „rachot“.

osprey> S přeskočením 40D možná děláš chybu – tento foťák je hodně podařený. Už má novou generaci AF a její snímač je velmi spolehlivý a nezáludný, což se třeba o 50D tvrdit nedá, to je příklad poněkud kontroverzního výrobku. Popravdě já spíš čekám na náhradu 50D – pokud do jejího těla dají lehce doladěný čip (že to jde naznačuje již 500D) a navíc podporu FullHD videa, tak to bude hodně dobrá volba. Prozatím je ale střední třída od Canonu „taková divná“ a skoro bych řekl, že ta „čtyřicítka“ je v některých ohledech pořád nepřekonaná.

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:55 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> nekoupím jetý tělo, když si k ceně použité 30D přidám 6 tisíc mám novou 40D a ještě je v podstatě ušetřím, nesnaž se to pochopit, mám jiný počty, na srazu ti to vysvětlím. :-)) )

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:49 ® sus1

http://www.paladix.cz/bazar/index.php?…

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:38 ® osprey
osprey

Libor: Když je měl oba, tak asi ví, co píše. Já 40D jen držel v ruce. Pokud bych kupoval nové tělo (hned to nebude), tenhle model už přeskočím.

Regulus: Pro začátek ani 40D není třeba. Teď už většinu ojetých 20D skoupili lidi jako já a spíš seženeš 30D asi za 9000,– Naprosto ti to může stačit. Co ušetříš, to se vyplatí dát do skel. S objektivy ti mohu pomoci, vrtal jsem se v nabídce asi 2 roky.

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:36 ® sus1 reakce na …

Libor> Jenomže sem byl dělat zrovna obojí.:-))

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:30 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> a o tom to je, byl jsi cestovat, ne fotit.Chápeš? Kdybys jel fotit, převrátím-li to, mohl by jsi si stěžovat na to že neměli v 5 ráno otevřený místní obchod apod.

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:30 ® sus1 reakce na …

Libor> 5D????to je 63 tisíc jen za tělo??!!:-)) )

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:27 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> plkám z toho co jsem vyčetl, i na zahraničních serverech. česky tady zase u Luboše: http://www.luboskaderavek.com/index.php?… ,ale věř že 800 i mě šumí hodně.

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:23 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> jojo, od toho je to tady abychom si radili. A s tím pokračováním do delších cifer? Budeš furt váhat a váhat a přitom ti uteče spousta snímků. A než naplno využiješ 40D to bude trvat, to mi věř. Opravdu se podívej na různé lidi co sekají neskutečně krásný fotky s 20D, a až budeš dělat stejně takové povedené snímky, vem 5D. Tvrdím že k fajn fotce tě přivede kolikrát myšlení a ne technika. Prostě jestli máš nějakou kačku, utíkej pro foťák a foť, každý den ti utíká možnost udělat fajn obrázek. škoda že bydlíš daleko, udělali bychom fotoodpoledne v praxi. Jestli 40D nebo 50D je teď jedno, osobně bych vzal 40 protože mezi nimi není propastného rozdílu.

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:20 ® sus1 reakce na …

osprey> Já vim.:-)

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:14 ® osprey
osprey

Hergot, tady toho je!

Prutos: Souhlas, je to samec potápníka vroubeného.

zlomiljsemprut: fotoroman.cz je opravdu to nejlepší, co jsem viděl a doporučoval jsem to tu.

Libor: Nejsem přesvědčen, že 20D šumí míň než 40D. Už na ISO 800 je šum takový, že to prakticky odmítám používat s výjimkou situací, kdy je nejhůř.

sus1: Nepokoušel jsem se ti vysvětlit, co jsou megapixely jako spíš to, že v reálu na jejich počtu záleží mnohem méně než si většina lidí myslí. Mě těch mých 8 mega bohatě stačí, potřeboval bych citlivější čip a lepší skla.

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 16:11 ® regulus
regulus

osprey> jasný, tělo z hořčíkové slitiny je určitě lepší než plastový, ale je spousta věcí který z technickýho popisu nevyčteš (viz např. Liborova informace o šumu, pokud je to fakt obecně a ne náhodný stav jednoho foťáku). Pravda je, že já se třeba mám kde zeptat, z druhé strany každá informace je kapinku subjektivní.

Pokud bych o tom začal uvažovat (a červíček už hlodá :-)) ) ), tak bych asi šel do novýho těla, mám k tomu svoje důvody, je to pro mne výhodnější. Z druhý strany jsu naprosto ztracenej v orientování se v technických parametrech (nemyslím ty základní, ale takový ty drobnosti, co člověk ocení), protože když si dám např srovnání Canon 40D a 50D, tak se to liší jen cenou, rozlišením a těmi drobnostmi, který nejsu schopem relevantně vyhodnotit. Např. rozlišení čipu 10 MPx by mi vcelku stačilo, ale jaký je faktický rozdíl mezi procesorem DIGIC III a 4, rozdíl čištění snímače a to je asi tak všechno až na pár detailů, cenovej rozdíl 6 tisíc no a to už je na pováženou, je to cena slušnýho objektivu, z druhé strany vyšší rozlišení taky není k zahození, že. :-) No a to pak můžeme pokračovat až do šestimístnejch cifer, protože to dražší je obvykle i lepší. Jak ale najít tu správnou hranici pro konkrétního člověka. :-)) )
O orientaci se v objektivech raděj ani nemluvím.

reagovat
Úterý 18. srpna 2009 v 15:47 ® sus1

Libor> To je mě jasný,ale já tam nebydlim a jen sem tudy projížděl.:-) a vracet se tam nebudu.

reagovat