Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 780.911 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 17. srpna 2009 ve 13:41 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> troufám si tvrdit, že z toho uděláš větší fotku. Je potřeba vzít do úvahy fakt, že na větší fotku se díváš z větší vzdálenosti.

Taky jedna z nohejbalu:-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img9752.jpg
Pondělí 17. srpna 2009 ve 13:34 ® osprey
osprey

sus1: Včera jsem poprvé v životě fotil sport (dokumentoval jsem tradiční nohejbalový turnaj v naší vísce). Ta fotka není nic extra, ale zase jsem se přitom dost naučil a zjistil, že při focení podobných věcí jsou megapixely to poslední, co potřebuješ. Fakt.

A největší chyba? Malý odstup od pozadí. Měl jsem ještě víc odclonit (bylo 5.6) a jít dál, abych rozostřil pozadí.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9751.jpg
Pondělí 17. srpna 2009 ve 13:28 ® osprey
osprey

regulus: Snažím se mu nahnat cenu co nejníž a dokazuju, že zrcadlovka s přijatelným objektivem střední třídy (ne seťák za 1500) jde sehnat dost levně. Samozřejmě, jak bude mít peníze navíc, vyplatí se koupit novější model. Pak bych mu doporučil lehce ojetý 40D sehnatelný za 14 000,–. S tím, pro zajímavost fotí Libor.

reagovat
Pondělí 17. srpna 2009 ve 13:28 ® osprey
osprey

sus1: Megapixely jsou něco jako u auta objem motoru – důležitý prvek, ale na příkladě toho auta ti asi dojde, že zdaleka ne jediný. Jde tu i o citlivost na světlo, rychlost ostření, životnost, odolnost,… Ta moje alternativa, vzato hodně hrubým příkladem těch aut, ti nabízí koupit si místo nové Fabie ojeté BMW.

A vliv počtu megapixelů na kvalitu obrazu? Lidské oko rozliší 300 bodů na palec. Mám na zrcadlovce 8 MPix snímač s šířkou snímku přes 3500 bodů. To je 12 palců, což je 30 cm. Do velikosti 30 cm prakticky nepozná u papírové fotky lidské oko rozdíl mezi fotkou z mého foťáku a foťáku s větším počtem obrazových bodů na snímači. Málokdo si dělá větší fotky.

Další věc je, že snímač je třeba pokreslit – čím víc bodů, tím kvalitnější potřebuješ objektiv, aby se vykreslil dostatečně ostrý obraz. Proč myslíš, že ti kluci, co mají ta špičková těla, utrácejí sumy za kvalitní skla? Jinak by pomalu neviděli rozdíl proti daleko levnějším modelům.

S foťákem, co mám, ještě před 2 lety fotil možná nejznámější fotograf živé přírody u nás – Rostislav Stach. A jak fotil! Proč by mi to nemělo stačit? Taková hvězda ještě dlouho nebudu.

reagovat
Pondělí 17. srpna 2009 ve 13:19 ® ZN reakce na …
ZN

skwor> nijak to nechci komentovat, jen u těchto fotek by mělo obecně platit, že horizont by neměl být uprostřed, ale někde okolo třetiny nahoře či dole (dle záměru) a určitě by měl být vodorovný. Není to dogma, ale v tomto případě to naprosto logicky sedí.

reagovat
Pondělí 17. srpna 2009 ve 12:58 ® skwor
skwor

Trošku historie. Foceno loni v době, kdy jsem měl lepší foťák teprve pár dní.

reagovat
Pondělí 17. srpna 2009 ve 12:54 ® skwor
skwor

Sakra, neposlalo se to. Přitom jsem je zmenšil

reagovat
foto/forum/2009/th-img9750.jpg
Pondělí 17. srpna 2009 v 9:57 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> No na těle bych zas tak nešetřil, tělo Canon 1000D jsu schopnej koupit za 9500,– a Canon 450D za 14 000,– a nejspíš ještě levněji nový. Tam bych já do ojetiny asi nešel, spíš bych se podíval po nějakým výprodeji když se mění řada (tedy pokud na to dotyčnej nespěchá), ty ceny bývají zajímavý. S objektivama máš asi pravdu, dá se koupit velice dobře a E-bay ještě lépe (pravda trochu sázka do loterie). Jinak si myslím, že kdo chce zrcadlo, je předem odsouzenej k tomu, že ho to bude stát nemalej peníz, ale každá sranda něco stojí.

reagovat
Pondělí 17. srpna 2009 v 9:31 ® sus1 reakce na …

osprey> Jestli něco budeš mít,tak dej vedět.:-) S těma megapixelama sis asi děla ze mě srandu, vid??nefotim první tejden.:-)

reagovat
Pondělí 17. srpna 2009 v 8:25 ® tomashr

osprey> Nemám fullframe, mám EOS 1D mark II N, což je meziformát APS-H, tedy crop 1,3× místo obvyklých 1,5–1,6×. Fullframe je v plánu, ale asi až příští rok.

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 23:19 ® osprey
osprey

Sander: Co přidáš vepředu, ubereš vzadu. Za ocasem není ten prostor tak důležitý. Takhle se ti ta ryba samozřejmě zmenší a následně ta fotka není tak přitažlivá.

U lidí je to zřetelnější. Proto jsem teď začal fotit pro obec – dokumentaci staveb, koncerty, soutěže, dnes třeba turnaj v nohejbale. Člověk se dost naučí.

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 23:10 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> osprey> s tím taky zápasím, pak řežu až to vše ořežu moc:-)

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 23:09 ® Sander
Sander

osprey > můžeš porovnat. Mně se ta původní líbí víc.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9749.jpg
Neděle 16. srpna 2009 ve 23:08 ® Libor
Libor

Sander> mě ta černá tolik nebere, ale něco do sebe to má. Není to pak ale moc přirozené. Jen pokus jsem vytáhl stíny, trošku to rozhodilo barvu ryby, ale s tím by šlo možná něco ještě udělat.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9748.jpg
Neděle 16. srpna 2009 ve 23:01 ® Sander reakce na …
Sander

osprey > já s tím nebojuju, já to dělám schválně. Obě fotky jsou ořízlé. Nevím proč, ale příliš místa v popředí nenechávám. Asi se mi ta ryba pak nezdá dobře vycentrovaná :-)

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 22:59 ® osprey
osprey

Sander: A ještě – hlídej si, abys měl dost místa před hlavou ryby (ve směru jejího pohybu). Zejména ta dole už ho tam má málo a stává se ti to pravidelně, na mnoha tvých pěkných fotkách už mě tenhle detail docela mrzel. A neboj, já s tím bojuju pořád.

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 22:54 ® Sander reakce na …
Sander

osprey > čistě černá působí dost uměle, nemůžu si pomoct, ale mě se to líbí. Kdyby tam bylo o 20cm víc vody, už by tam blesk nedosáhl a bylo by to čistější. Upravovat se mi to nechtělo, letos udělám lepší, na kterých si pak dám záležet.

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 22:52 ® osprey
osprey

Sander: Odlesky slídy vyretušuješ klonovacím razítkem. A čistě černá dělá s fotkou dost divný věci. Od toho jedeš na víkend sem, tohle všechno se dá pořešit.

Jo – ta výše umístěná fotka je zřetelně lepší.

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 22:34 ® Sander reakce na …
Sander

Libor > to můžu.

Mě přijde u obou dost divný pozadí, ale takhle to ten blesk vykreslil. Ta zelená „polární záře“ a odlesky slídy jak hvězdy na nebi se mi nelíbí. To už radši ať je to čistě černý.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9747.jpg
Neděle 16. srpna 2009 ve 22:33 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> ta v zlovu mi přijde lepší, hoď ji semka taky.

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 22:31 ® Sander
Sander

Drbejte.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9746.jpg
Neděle 16. srpna 2009 ve 20:41 ® osprey
osprey

sus1: Tohle je otázka pro ty, co sem chodí. My tu nebudem psát o něčem v naději, že sem vleze někdo, kdo si to možná přečte. Ale pokud se tu někdo zeptá, bez odpovědi, myslím, nezůstane.

V té ceně jsi vybral nejpesimističtější verzi. Já napsal „od 12 000,– Kč“ a letos bych dokázal to tělo s tím Canoňáckým objektivem za tu cenu sehnat.

Co se týče sestav, které jsi našel – samozřejmě není to špatné a vůbec ti to nebudu vymlouvat, ale mnou nabízené objektivy jsou lepší (sólo stojí kolem 9 000,–) a to tělo je kovové a daleko odolnější vůči vodě, prachu či nárazu, což u vody oceníš. Foťák nedělají jen megapixely.

A čeho jsem se vzdal?

Auto, hospoda, televize, značkové hadry, deset let bez dovolené a spousta běžných drobností.

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 20:30 ® sus1 reakce na …

osprey> Jen tak,čeho ses např. vzdal??

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 20:28 ® sus1

http://www.megapixel.cz/…-mm-75-300mm

Nebo http://www.megapixel.cz/…55-250-mm-is

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 20:25 ® sus1

osprey> Je fakt,že sem zatim po něčem ojetém nepátral.:-) canon 20 a sigma a už seš na 15,zatim.:-)

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 20:24 ® sus1

osprey> Dyt jo,vim že píšete, jen by mě zajímalo, kolik lidí už… at se nemusim opakovat..-)

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 20:23 ® sus1 reakce na …

Libor> Kéž bys měl pravdu.:-)

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 20:07 ® osprey
osprey

sus1: My píšeme, čím fotíme, přesně jak je to v zadání otázky. Už jsem jednou někde psal, že jsem se v životě vzdal mnoha pro jiné lidi běžných věcí, abych mohl chytat tím, na co chytám a fotit tím, na co fotím. Jestli se ti líbí třeba Liborovy fotky, tak věř, že je kompaktem neuděláš.

Takže ekonomická varianta pro ty, kdo chtějí velmi kvalitní snímky za slušnou cenu.

Tělo: Canon EOS 20D – ojetina, sehnatelné za 7000 – 8000 Kč. Objektiv: Sigma 17 – 70 mm/2.8 – 4 v ojetině za cca 6000 – 7000 Kč nebo Canon 24 – 85/ 3.5 – 4.5 USM v ojetině za cca 5000 Kč

Jinými slovy, když budeš mít trochu štěstí, můžeš slušně fotit někde od 12 000 Kč. Ojetin se neboj, jak se fotograf šplhá výš a výš, obvykle prodává svou starší pečlivě udržovanou techniku a zatím vše, co jsem takto koupil, bylo OK.

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 ve 20:04 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> já to téma nezakládal a o co Ti jde? Jdeš v pondělí pro zrcadlo? tak to napiš rovnou.. :-)

reagovat
Neděle 16. srpna 2009 v 19:55 ® sus1

Libor> ,,Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. "

Tohle máš v zadání.:-)

reagovat