Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 780.759 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 14. srpna 2009 v 15:21 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> mě se líbí, jen kompozičně nemá okraj, hele hoď ji do černýho ráměčku a uvidíš jak to pomůže!!

reagovat
Pátek 14. srpna 2009 v 15:08 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> ale já vůbec neměl v úmyslu byť jen naznačit, že bys měl něco měnit, je to jen polemika nad fotkou, každej má svůj úhel pohledu a troufnu si tvrdit, že tvoje fotky mají určitej specifickej rukopis a to je myslím dobře.
No a s tou atmosférou máš naprostou pravdu, ale pro to jak ji navodit je víc způsobů, ty jsi si vybral ten kterej ti vyhovuje nebo spíš ze tvýho pohledu to nejlépe vyjadřuje.
Když se někdy dívám na cizí fotky (nemyslím jen tady), tak se často přistihnu nejen při tom, že si sám pro sebe polemizuju, že bych to vyfotil trošinku jinak, ale v mnoha případech by mne vůbec nenapadlo danou věc fotit. Nevím jak pro koho, ale pro mne je to inspirace.

No a když tu tak plkáme, hodím sem taky jednu i když s ní popravdě moc spokojenej nejsu, jednak bylo blbý světlo, foťák zaostřil kapku jinam než jsem chtěl no a ta vypálená obloha. :-)) )

reagovat
foto/forum/2009/th-img9741.jpg
Pátek 14. srpna 2009 ve 14:17 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> jj, mám ve zvyku fotit rybu s nástrahou, zatím to nehodlám měnit, pak už asi nejde o fotku ryby, ale o rybářskou fotku, něco jako fotografie z lovu. Nevím, možná máš pravdu, mě ale ryba bez nástrahy či prutu vadí, Není tam vidět atmosféra lovu. Ty fotky o kterých mluvíš ty, se hnedtak nepovedou, ryba musí zapadat do okolí atd, jenže praxe je jiná a sakra těžká. Já jsem rád když rybu položím a cvaknu než se mrskne a uplave. Zatlačit tu nástrahu třeba hloubkou ostrosti není špatnej nápad.

reagovat
Pátek 14. srpna 2009 v 10:19 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> k té fotce. Kdyby ten wobler byl ještě ostřejší (např. foceno kompaktem), tak by jí to uškodilo, myslím, že to ukazuje reálnej pohled (koukáš na rybu a ten wobler je tam jen tak mimochodem). Máš ve zvyku fotit ryby s nástrahou, často různě naaranžovaný, fotky jsou to pěkný, ale v některých případech mě ty nástrahy tu fotku tak trochu „ruší“, tady mi to připadne takový vyvážený.

reagovat
Pátek 14. srpna 2009 v 8:14 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> jasně, rozumíme si. Ta fotka je fakt pěkná.

reagovat
Pátek 14. srpna 2009 v 0:41 ® osprey
osprey

Dnešní pokus…

reagovat
foto/forum/2009/th-img9740.jpg
Čtvrtek 13. srpna 2009 ve 22:45 ® osprey
osprey

ZN: Je to fotka ryby (dobrá). Kdyby dělal reklamu na ten wobbler, asi by ho potřeboval mít ostrý. Takhle wobbler pomalu ustupuje mimo ostrou zónu, každý ho vidí, každému je to jasné, ale zrak se upne na tu rybu. A podle mě je to tak dobře.

Jinak máš absolutní pravdu s tím, že ta hloubka ostrosti je právě ten tvůrčí nástroj, kterým (mimo jiné) fotograf sděluje co a proč fotil.

Umím si zase představit na titulní stránce Rapala katalogu fotku s woblerem ostrým jako břitva a za ním rozostřenou štičí tlamu. Prostě ta hloubka ostrosti je opravdu důležitá. Jenom musíš být schopen snímek komponovat a proto ta moje někdejší zmínka o určitých výhodách kompaktu při focení pohybujících se ryb, kde fotograf často ani neví, na co přesně ostří.

reagovat
Čtvrtek 13. srpna 2009 ve 22:36 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> sakra, vidíš, mi o tu rybu vůbec nešlo, díval jsem se na to jako na fotku :-)

reagovat
Čtvrtek 13. srpna 2009 ve 22:22 ® osprey
osprey

Libor: Na téhle fotce to nevadí. Mě se líbí a jde na ní o tu rybu. Detailním vykreslením wobbleru vyzdvihuješ tu nástrahu a ta se mi nezdá až tak důležitá. Tady jsi zaostřil, co jsi měl a dobře.

Teď si ale představ, že by ses pokoušel vyfotit toho tlouště v pohybu – tam už nevíš, jestli máš zaostřeno na oko, wobbler nebo skřeli. Prostě to nestíháš. Ale foťák čí objektiv s velkou hloubkou ostrosti (já v tuhle chvíli zmiňoval kompakty) ti dovolí mít ostrou celou hlavu ryby.

reagovat
Čtvrtek 13. srpna 2009 ve 20:45 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> já si myslím, že ta fotka je dobrá právě proto, že ta hloubka ostrosti je taková, jaká je. Právě ta hloubka ostrosti je jeden z nástrojů určité kreativity.

reagovat
Čtvrtek 13. srpna 2009 v 17:59 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Tohodle nasatce jsem fotitl sklem 18–55mm ( bakelitový seták) ISO 320, čas 1/250s, clona 6,3

trochu jsem to ořízl v PC

Mohl jsem přiclonit a věřím, že bych tam toho dostal víc, ale světlo mi to už nedovolilo.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9739.jpg
Čtvrtek 13. srpna 2009 v 17:49 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> Ta fotka je ale pěkná, líbí se mi prsní ploutve krásně symetricky roztáhlé.

Co se týká hloubky ostrosti, záleží jakým objektivem to fotíš a především za jakých světelných podmínek.

reagovat
Čtvrtek 13. srpna 2009 v 16:15 ® Libor
Libor

Na tomto obrázku mě mrzí malá hloubka ostrosti. Vadí mi rozostřený wobler. Zaostřit na woblera bylo zaprvé v tom fofru sakra těžké a navíc nevím zda by pak byla ostrost v očích tlouště. Hodnoty: F7.1 , 1/200s, iso 800, ohnisko 70mm (crop1,6), wobler LOVEC:-) Jen tu prakticky ukazuju problem s malou hloubkou ostrosti zrcadla což tu nedavno demonstroval Osprey.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9738.jpg
Čtvrtek 13. srpna 2009 ve 12:45 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> Už jsem myslel, že se to zvrhne někam kam bych nechtěl, nakonec jsme si vysvětlili naše pohledy na fotku jako takovou. Za což jsem rád.

Co se týká dnešní doby, dovolím si říct , že člověka nezměníš, furt bude svůj. Maximálně se bude v jistých situacích přetvařovat a dělat ze sebe uvědomělého , slušného atd. koneckoncu to známe snad všichni , včetně mě :-) člověk by měl především zůstat sám sebou, ale v případě (nejenom) fototechniky člověk musí jít z dobou, jinak vypadne z „rytmu“ což se ted stává mě, moc se o techniku už nazajímám, protože vše potřebné mám a spousta novinek mi utíká, naštěstí mám dobrého kamaráda , který to vše pečlivě sleduje a pokaždy když někam vyrážíme fotit tak mi o tom referuje až mě s toho bolí hlava :-)

reagovat
Čtvrtek 13. srpna 2009 ve 12:37 ® Libor
Libor

Filip00> jak píše ZN. koupil bych ten co poslal on, už to není takové chrastítko. Doufám že je ti jasné že si pak můžeš dokoupit jiný objektiv či blesk apod. Jestli se jedná o peníze, vem ten první a uvidíš časem zda vás to chytlo či nikoliv. L.

reagovat
Čtvrtek 13. srpna 2009 v 11:26 ® ZN reakce na …
ZN

Filip00> na NIKONY fotím cca 25 let. Pár jich doma mám, proto s klidným svědomím můžu napsat, že s ním neuděláš chybu. I s tím, co jsi tady dal odkaz. Jestli chceš přidat, tak bych doporučil tento http://www.alza.cz/…-d120104.htm

A vejdeš se i do té dvacítky.

reagovat
Čtvrtek 13. srpna 2009 v 10:50 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Libor> tak co by jsi mi doporučil na focení interiérů i přírody, od alzy nechci jezdit daleko

reagovat
Čtvrtek 13. srpna 2009 v 10:22 ® Libor reakce na …
Libor

Filip00> nevím, moc nikony neznám tak nechci tahat moudra z paty když o tom nic nevím, ale fotky určitě udělá pěkné, parametry na to má. Vypadá to na nejnižší třídu dle ceny, obbjektiv asi nebude nic moc.(dle světelnosti a ceny). Při výběru foťáku je vždy nejlepší napsat co se od něj očekává. Jinak je dobré hledat nejrůznější recenze.

reagovat
Čtvrtek 13. srpna 2009 v 10:13 ® Filip00
Filip00

Ahoj Libore a spol můžete mi proklepnout tento foťák, popřípadě doporučít jinej tak do 20tis. z alzy Díky

http://www.alza.cz/…k-d88622.htm

reagovat
Středa 12. srpna 2009 ve 23:13 ® sus1

regulus> Kdepak čoveče,vůbec si nic neberu a ani mě to nebere,sem v klidu,neboj.:-) To, že někdo řekne,co je na fotce špatnýho, je přece dobře a mě to nevadí,naopak. Seš vedle jak ta jedle regulíku.:-) U mě si se splet,bohužel.

reagovat
Středa 12. srpna 2009 v 19:22 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> jenže jsi ji nevyfotil, ani jsi ji sem nedal, tak se vlastně ani nedovíš co by na to ostatní řekli. :-)) )
Tak mě napadá, že si to tu moc bereš, je to diskuse, každej má svůj názor a nikdo nemá pravdu, protože pravda je „někde uprostřed“. Když někdo napíše, že ta nebo ona fotka měla být trochu doprava, nahoru a za roh, tak to není kritika, ale jen jeho názor a ten názor sem napsal proto, protože někdo sem vložil fotku a předpokládá se, že chce ty názory ostatních slyšet. To jestli se podle nějakého nebo nějakých z nich bude řídit či ne, je věc podružná, nicméně z mýho pohledu to stojí alespoň za zamyšlení.

reagovat
Středa 12. srpna 2009 v 19:07 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> k těm jihomoravskejm nohám v jihočeský řece :-)) )
Něco na tom je, ale připadne mi to takový uřízlý, mne to nijak neoslovilo.

reagovat
Středa 12. srpna 2009 v 16:10 ® sus1 reakce na …

Libor> Já ji nedělam,ale tak mě to tak napadlo.:-) A i diskuze se nějak změnila v moooooc odbornou dle počátečního záměru,asi.:-)

reagovat
Středa 12. srpna 2009 v 16:05 ® Libor
Libor

sus1> nedělej zagorku:-)

reagovat
Středa 12. srpna 2009 ve 13:52 ® sus1

K vítězné fotce:Kdybych ji sem dal já,tak:Máš ji tmavou,neni dost zaostřená a měl si couvnout aby tam měl nohy.

Nic takového jste tady neřekl ani jeden a naopak ji každej chválil,tak nevim,co od vás vlastně čekat.:-)

reagovat
Středa 12. srpna 2009 v 11:36 ® osprey
osprey

redpike: Jak říká ZN – ostřit na hlavu a vpravo mi chybí trošičku volného místa. Možná by se vyplatilo kouknout na clonu a nastavením menšího clonového čísla trochu snížit hloubku ostrosti.

reagovat
Středa 12. srpna 2009 v 10:00 ® ZN
ZN

MP-E65mm> aby jsme si rozuměli. Já už na kinofilm nefotím dost dlouho. Netroufnu si říct, jestli je to krok zpět, v každém případě je dnes digitální podoba mnohem jednodušší a díky pokročilým technologiím i hodně přijatelná i po technické stránce. Ale pořád se snažím k focení přistupovat stejně (i když je to někdy složité) a i dnes nefotím pro počítač, ale kvůli fotkám. Fotkami mám na mysli papírovou podobu ve většině případů většího formátu. Popravdě musím říct, že jsem sám sobě docela přísným kritikem a moc fotek za rok vytisknout schopen nejsem.

reagovat
Středa 12. srpna 2009 v 9:00 ® ZN reakce na …
ZN

redpike> Zaostřil jsi někde doprostřed úhoře a kompakt nezvládl, aby byl celý úhoř ostrý. Ostřil bych na hlavu. U těchto fotek by mělo být ostré především oko, jako první přitáhne pohled diváka.

reagovat
Středa 12. srpna 2009 v 8:20 ® redpike

Ahoj ,Dávám do fóra jednu fotku úhoře. Foceno kompaktním foťákem Canon. Prosím o zhodnocení

reagovat
foto/forum/2009/th-img9709.jpg
Středa 12. srpna 2009 ve 2:06 ® osprey
osprey

MP-E65mm: Vedete se ZN krásnou diskuzi – odlišné a přitom pravdivé pohledy, pěkně se to čte. Jen ta věc, že doba je taková (ano je), tak s tou se smířit nehodlám a podřídit vůbec ne. Zůstanu do smrti exot a takovýho mě i zahrabou:-)

No a dám sem jeden svůj pokus o vytvoření jakési atmosféry, co mě napadl, když jsem převazoval wobbler a koukal na Prutose jak chytá.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9708.jpg