Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 780.765 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 11. srpna 2009 ve 22:24 ® MP-E65mm reakce na …
-
ZN> Mě bylo hned jasné co tím budeš chcít říci. (vloženou fotografií) taky proto jsem ti psal asi ne tak dobrý příklad s tou mazanicí. Ale podstata byla řekl bych stejná. Já zhruba vím, a to od začátku všech diskuzí i na MRku jak ty především vnímáš fotografii, bohužel ty si se neztotožnil s mojim pohledem. Jinak souhlasím s Tomashr je těžký prostřednictvím těchto vláken dojít v ták rozsálé debatě ke zdárnému konci.
ještě možná menší připomínku k te devastaci fotek. Ono možná kdybych začínal před X lety taky na kinofilm a byl tim hluboce zasažen ( znám kolem sebe několik lidí) tak bych nespíš jak se znám razil taky tuhle teorii. Jenže trend je neuprosný a v dnešním uspěchaným světě plných vymožeností si dovolím řící , že volba kinofilmu je krokem zpět, ber to ale v globálu. Jsou věci které ani digitál na rozdíl od analogu nedokáže a naopak.
třeba znám lidi , kteří opravdu dnes kroutí hlavu nad tím jak někdo může fotit na kinofilm a podstupovat všechny ty peripetie kolem vyvolávání atd. a někoho to naopak přitahuje víc do komory než cvakat myší v kompu.
Jinak se s tebou ztotožnuji co se týká blesku a to jednoznačně. Lidi dnes nazajímá pořádná informace, radši budou číst kde kdo koho wopíchal a za kolik si šnupnul perníku. Prostě taková je doba.
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 ve 20:47 ® ZN reakce na …
-
tomashr> ještě dodatek
z mé praxe a vývojem situace bych musel s pohledem MPčka souhlasit taky, ale nemůžu. Právě díky té praxi bych musel znechucený s focením skončit. A to neudělám. Právě díky té praxi pro mě fotka zůstane fotkou, ne vyumělkovaný, bezobsažný soubor dat, uměle dotvořený postprocesem (bez kterého se samozřejmě neobejdu díky době taky). Právě díky těm letům focení. Vím, že je to marný boj, ale stejně mi nedá, abych nepsal, že je to slepá cesta, cesta k devastaci fotky, k devastaci lidského kulturního vědění. Stejně jako to, že mě sere, že lidí přestávají kupovat knížky a nejčtenější deník je Blesk. Smutný příběh, ale reálný. Patetické, leč z mého pohledu pravdivé.
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 ve 20:26 ® ZN
-
tomashr> já opatrný jsem. WPP sleduji skutečně moc a moc dlouho a myslím si kolikrát svoje. Tento případ jsem skutečně použil jen jako takový příměr. A krom toho, ta fotka se mi líbí, páč si myslím, že má všechno, co fotka má mít. Má obrovskou vypovídající hodnotu, což si myslím, že by fotka měla mít. Je hodně silná.
S tím že můžeš souhlasit s MP-čkem, s tím problém nemám. Je to přesně to, co jsem se snažil naznačit v diskuzi dole. Obecný názor na fotku se skutečně (bez postranního kontextu) obrací někam, kam se dle mého při práci s mokrým procesem obrátit nemohl. To je právě ta druhá strana, jinak bez debat výhodné, digitální techniky.
Prostě, já mám pořád vevnitř měřítko, že fotím na papír. A skutečně fotím. Fotku pořád hodnotím podle toho, jestli si ji jsem schopen dát ve velkém na zeď.
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 v 19:48 ® kamos007
- reagovat
- Úterý 11. srpna 2009 v 19:46 ® tomashr reakce na …
-
ZN> Já bych s WPP operoval velice opatrně – minimálně posledních 10 let o vítězi dost bez diskuze rozhodují věci s fotografií nepříliš související. Ta letošní fotka mě sice docela zaujala atmosférou, ale popravdě si myslím, že důvody k jejímu úspěchu lze vysledovat trochu jinde
A obecně k tomu co tady píšeš – podle mě se tyhle věci moc nedají řešit v diskusích na netu, tohle je na delší osobní debatu. Sice asi velmi dobře chápu, co chceš sdělit, jenže otevřeně řečeno z mé praxe jsem nucen spíš souhlasit s MPE65. Jenže se mi to moc nechce rozebírat, protože dobře vím, jak podobné dskuse zkreslují a je naprosto možné, že při osobní debatě, by nakonec bylo všechno jinak. A právě proto v debatách na netu tak převládá ta technická stránka – většina lidí dost brzy zjistí, že pojem „debata o fotografii“ sice zní vznosně, ale funguje to jen velmi výjimečně
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 v 18:17 ® regulus
-
MP-E65mm> z těma kinofilmovýma foťákama jsem narážel na tvoji větu „… každý začínal u kompaktu a postupem času šel o level výš a došel k DSLR …“, přesněji řečeno na slovo KAŽDÝ. V dnešní době když už někdo začne tak nejspíš s digitálem, to máš pravdu, ale je spousta lidí co dříve fotili, pak na nějaký čas přestali a teď se toho zase chytli i když začínali na kinofilmu.
reagovat)
Jinak s tebou souhlasím, že to s digitálem je svým způsobem lepší, stáhneš fotky do komplu, pohraješ si s tím v programu … . Vono byla děsná pakárna sedět celej den ve fotokomoře, ale zase z druhé strany to vzrůšo, jestli ti to vyšlo a jak to vyšlo, mělo taky svoje kouzlo. - Úterý 11. srpna 2009 v 15:22 ® ZN reakce na …
-
MP-E65mm> Myslím, že v tomto případě nejde ani tak o to, jestli byla vyfocena při válečném konfliktu, nebo je to dokument. Jde o to, co vyjadřuje.
Jasně, nemusí se líbit všem, měřítko má taky každý jinde, ale chtěl jsem na tomto příkladu jen ukázat, že fotka může být moc silná i bez dokonalé techniky provedení.
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 ve 14:15 ® MP-E65mm reakce na …
-
ZN> fotku jsem nikdy neviděl, určitě má něco do sebe, má svojí atmosféru, taky záleží do jaké kategorie byla zařazena, nejspíš dokument. Oni tyhle fotky z valečných konfliktů jsou docela ted v kurzu.
reagovatAle jak tvrdím, to co se líbí dvěma stum lidem se zakonitě nemusí líbít mě a naopak. To měřítko má každý jinak.
- Úterý 11. srpna 2009 ve 14:09 ® MP-E65mm
-
regulus> Klidně mi odporuj, však od toho to vlákno je.
Co se týká těch přístrojů, spíš jsem měl na mysli digitální. Protože se domnívám, že naprostá většina začínajících fotográfů v dnešní době jde cíleně po digitálu. Samozřejmě najdou se i tací, kteří sáhnou po analogu, ale bude jich drtivá menšina. Ano , kinofilm jsem nezažil, určitě má co do sebe to je bez debat, ale v mém oboru by to byla moc drahá zaležitost, když mám 90% odpad. Ale lidi kteří fotí na kinofilm obdivuju, znám dokonce člověka který fotí vážky kinofilmem a o digitálu nechce slyšet
reagovatJá to beru tak , že pokud ty naše „plky“ někdo čte tak si s toho vezme to co potřebuje. Když někdo ukáže jednu stranu mince tak vždy uvítám druhou stranu tak aby to bylo vyvážený. Jinak já se nebráním a nikdy jsme se nebránil poradít, ba naopak. Pokud to bude v mých silách tak napíší vždy svůj názor a bud se s tím ostatní s totožní a nebo ne , o tom to je. Člověk který to bude číst si udělá svůj názor na dannou věc.
- Úterý 11. srpna 2009 v 10:11 ® ZN reakce na …
-
osprey> kdyby to bylo všechno ideální, přestalo by to člověka bavit. Je to jak s rybama. Kdybys chytal pořád dokola štiky 120+, taky by tě to omrzelo
V každém případě naprosto souhlasím s tvou větou, ať neřešíme a fotíme. V tom to je, v radosti ze života. Dostat do fotky za každou cenu nějakou kreativitu je blbost. Většinou je to poznat, že je to „přes závit“. Tu kreativitu musí mít dle mého z velké části člověk v sobě, narodit se s tím, je to o pohledu na svět okolo nás. To je potom to, co odlišuje průměrného od výborného. Spoustu věcí se dá naučit, ale všechno ne. Je to jak s malířstvím.
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 v 10:10 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Si tam byl,že víš, odkud to je a souvislosti????
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 v 10:02 ® sus1 reakce na …
-
osprey> Na to seš ještě dost mladej, abys neměl žádné cíle.
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 v 9:40 ® osprey
-
Libor: Samozřejmě – furt tam něco vadí, často ani není prostor pro to být kreativní. Živá ryba se často buď mlátí jako hovado anebo se tváří jako leklá. Byla by krásná na kamenech, ale když ji k nim dáš, odře se o ně… Když je světlo, nejsou ryby, když jsou ryby, není světlo, když je oboje, nemáš kam šlápnout…
Neřešme to a foťme, ono z toho něco vyleze. Pro mě je poslední dobou důležitá cesta, ne cíl. Cíle už žádné nemám.
A gratuluju ke štice. Moc pěkná. Já mám teď nějaké jalové období. Ale pár pěkných ryb jsem chytil zjara.
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 v 1:06 ® regulus reakce na …
-
Libor> ten čokl s tím prutem v Z lovu, je povedenej
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 v 0:57 ® regulus reakce na …
-
MP-E65mm> nechci ti odporovat (trochu jsem přehodnotil svůj názor k lepšímu, který plynul ze tvých prvotních příspěvků), ale ne každý začínal na kompaktu, jsou lidé co začínali na kinofilmových foťácích a možná to byly Pionýry nebo Smeny, pak třeba kinofilmový zrcadlovky, ty už jsi to možná moc nezažil, nicméně stále platí, že fotka má mít svoji „duši“ a taky má mít svoji technickou kvalitu. No a to jestli někdo dojde k DSLR je tak trochu otázka, ber to tak, že je to třeba rybář, který se snaží udělat alespoň relativně hezký fotky ryb, ale nemá ambice fotografa, tady je člověče trošinku zádrhel, jestli se dotyčný chce dostat se svojí osobní „laťkou“ na pozici rybáře co dokáže mít slušný fotky ryb nebo na pozici fotografa co fotí ryby. To jsou dle mýho názoru dva zcela rozdílný „levely“ a o tom si myslím, že tohle fórum je. Neber to nějak osobně, jen se prosím zkus vžít do situace, že ta první varianta, je tu nejspíš většinou a možná tihle rybáři co si jen chtějí co nejlépe vyfotit svoji chycenou rybu by tobě a možná i jiným byli vděčni za každou dobrou radu, protože ambice fotografa jim prostě schází.
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 v 0:28 ® ctverec reakce na …
-
Libor> naročné to je, ale znáš to, když ji miluješ není co řešit:),potřeboval bych s něčím poradit, napišu ti na icq…
reagovat - Úterý 11. srpna 2009 v 0:09 ® Libor reakce na …
-
ctverec> pěkný, ale dovedu si představit jak náročný. Myslím čas atd.. .
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 ve 23:58 ® Libor reakce na …
-
skwor> hezká momentka okouna, jen se mi zdá že je přeostřená či jinak přeupravená v PC, stává se mi to taky, člověk upravuje a upravuje a pak ještě upravuje až nakonec přeupravuje
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 ve 23:55 ® Libor
-
ZN> já bych si ji nevšimnul. ale nevím odkud to je a souvislosti. Jinak z ní cítím že je depresivní, to teď letí zdá se mi.
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 ve 23:43 ® ctverec reakce na …
-
Ciffik: planuji si zřidit web jak bude čas…je to focený kalkulačkou jak tady někdo píše
reagovatCanon powershot A630…Chci si ale pořidit nějaké to zrcadlo a naučit se pořádně fotit…
- Pondělí 10. srpna 2009 ve 21:00 ® skwor
- reagovat
- Pondělí 10. srpna 2009 ve 20:44 ® ZN
-
tady je ta fotka. Vyhrála nejprestižnější soutěž, která snad na světě existuje. Sebekriticky, kdo z vás by si jí všimnul?
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 v 19:48 ® filip111
-
ctverec> já jen na dovolený jednorázovým foťákem, jinak ne. Ta fotka štiky se mi moc líbí.
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 v 18:57 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Taky by mě zajímala,pošli odkaz.Díky..-)
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 v 18:48 ® Libor
-
osprey> nejsem spokojen (s fotkama), vždy to nejde a jde hlavně o místo. Hodně o tom psal Sander, kterej si stěžoval na terén dlouhé trávy, kopřiv atd.. . Prostě na to s rybama čas není vytvářet si okolo přírodní ateliér nebo dlouho dumat nad kompozicí.. .
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 v 18:43 ® osprey
-
Libor: V tom je to jiné než ty ostatní věci. Neustále narážím na to, že když se bavím s fotografy, občas si skoro nerozumíme.
Zachytal jsi dneska pěkně a fotky taky nevypadají nejhůř.
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 v 18:40 ® Libor
-
osprey> moc se mi líbilo co jsi napsal : „Často proto, že jsem líný dát fotce hodinu času, ale ono je to někdy třeba. Jenom u ryb musí být fotka rychle.“
Dnešní focení štik mě o tom utvrdilo, ono v tom zmatku kdy máš max 20sekund na to než se začně štika chtít mrskat a musíš ji pustit je málo a často i zapomeneš co si to vlastně chtěl nastavit. No mě dneska někdo vidět jak tam klečim v blátě, ťukal by si na čelo
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 v 17:59 ® MP-E65mm reakce na …
-
ZN> ZN> S tím s tebou souhlasím,že kvalitní fotka může vzniknout i kompaktem nebo jak píšeš krabicí, ale pokud již fotíš a věnuješ do toho tolik času což jak v Tvém i mém případě je bez debat, tak právě u te lepší techniky ta pravděpodobost lepších snímků je větší než u kaukulačky nebo krabice. A nebudem si nic namlouvat, každý začínal u kompaktu a postupem času šel o level výš a došel k DSLR.
Ok, nechme toho.
Fotku jsem neviděl, teda možná ano, ale moc se o to nezajímám. Pošli link, mrknu se na ni.
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 v 15:06 ® ZN
-
MP-E65mm> na rozdíl od tebe pro mě není důležitý, čím, jak a v jakém formátu fotka vznikla. Je jasné, že používám RAW, protože je nejlepší, ale ještě jednou, není to primární věc. Znovu opakuji, že naprosto super fotka může vzniknout mobilem či krabicí od bot. No, necháme toho.
Btw., viděl jsi vítěznou fotku loňského WP Fota?
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 v 10:55 ® Ciffik
-
ctverec> vubec tomu sice nerozumim, ale tvoje fotka se mi sakra libi…cim se vubec neco takovyho foti? nechces na chytej hodit fotoalbum? rad bych se mrknul
reagovat