Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 780.191 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 27. července 2009 ve 22:31 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> marketigový tah to až tak není, ale mokrému čištění se prakticky čas od času vyhnout nejde.

reagovat
Pondělí 27. července 2009 ve 22:30 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> já ti to v žádném případě neberu:-) , jen tvrdím, že ten můj osvědčený způsob funguje na 100 %. Taky si za tím stojím. A taky docela hodně. Nemám důvod to měnit. Já sebou nikdy (nikdy neříkej nikdy:-) ) žádné 5D, 1Dxxx, atd. netahám, tahám D300 a další věci od NIKONu. Ale v tom to fakt není, je to v oku:-) AA samozřejmě že jde o mokré čištění, ometání je k hovnu.

reagovat
Pondělí 27. července 2009 ve 22:21 ® sus1

Jak funguje samočištění čipu u zrcadlovek??Dost často to čtu u výbavky nějakého fotáku.Marketin­govej tah??

reagovat
Pondělí 27. července 2009 ve 22:14 ® tomashr reakce na …

Já bych si za tím docela stál – zkoušel jsem toho docela hodně :-) Mimochodem dlouho jsem „přísahal“ na trochu jinou variantu, na dust-aid jsem přešel celkem nedávno, ale přesvědčil mě naprosto jednoznačně. No, kdybys mě chytal za slovo, tak možná ještě o chloupek lepší je možná kombinace utěrek z Dust Aid s čisticím roztokem Eclipse, ale je to nepatrné. Jinak síla toho dust aid je v tom, že to je perfektní řešení pro rutinní čištění – ony různé Green swab a podobné věci jsou fajn pro občasné čištění, ale když ten foťák fakt taháš a navíc máš 1Dxxx, 5D,nebo něco podobného s tenkým lowpass filtrem, u kterého jsou nečistoty vidět daleko víc než u klasiky jako 20D, 400D a podobné, tak prostě potřebuješ rutinu…

Jinak výše uvedené se samořejmě týká mokrého čištění, pokud stačí nějaké ometení prachu, tak to je trochu jiné (jednodušší) téma.

reagovat
Pondělí 27. července 2009 ve 22:07 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> odvážné tvrzení s tím nejlepším:-)

reagovat
Pondělí 27. července 2009 ve 21:52 ® tomashr reakce na …

Asi nejlepší z té stránky, co odkazuje ZN je to co tam už z nějakého důvodu není :-) Konkrétně tohle: http://www.dust-aid.com/…wandkit.html – kvalita utěrek fakt skvělá a navíc je to za dost slušnou cenu a již v té slušné základní ceně je i praktická cestovní krabička, což se taky hodí.

reagovat
Pondělí 27. července 2009 v 19:05 ® Sander
Sander

Tohle už bylo nebezpečný. Chtěl mě napadnout. V poslední chvíli jsem zdrhnul.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9572.jpg
Pondělí 27. července 2009 v 18:04 ® sus1

Tak sem tužku zakoupil a vyzkoušim.:-)

reagovat
Pondělí 27. července 2009 v 15:38 ® HaD
HaD

Ta tužka je fakt dobrá. Mám ji rád. Jinak používám normální papírový kapesníčky a pak foukátko. Problém s tím nemám a to tak čistím kameru, která je potřeba čistit mnohem dokonaleji, než foťák. Na fotkách většinou zenčištění vůbec není vidět a pokud ano, lze vyčistit. Na kameře je v určitých podmínkách vidět úplně všechno. Je to diametrální rozdíl.

reagovat
Pondělí 27. července 2009 ve 12:29 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> používám roztok Optic cleaning system a tyčky sensor SWAB (ty musíš podle rozměru čipu). A i když mám nastavený šištění čipu při každým zapnutí, stejně se tomu mechanickýmu čištění občas nevyhnu. A funguje to 100 %.

reagovat
Pondělí 27. července 2009 v 10:25 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> čeče ti povím že na mém foťáku se čip třese a stejně čas od času čistím (že by jen marketingový tah?). Dělal jsem to ubrouskama green clean, a jako výbornou věc od nich používám natlakovaný technický vzduch, výborná věc. Na objektivy jedině ubrousky greem clean – vlhký a suchý. Tu tužku mám taky ale jen jako nouzovku.

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 23:51 ® osprey
osprey

ZN: Který konkrétně, prosím?

Já k plné spokojenosti používám Green Clean po předchozím vyfoukání balónkem. (mluvím o senzoru)

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 23:19 ® sus1 reakce na …

ZN> Prosimtě a co z toho tam?je toho víc.:-)

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 23:17 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> toto mám fakt vyzkošené, funguje na 100 %. http://www.oehling.cz/…-prostredky/

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 23:17 ® sus1 reakce na …

osprey> Jo,popis se mě líbí.

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 23:15 ® osprey
osprey

sus1: Tenhle je levnější a zdá se být vychytanější. V principu je to ale ono.

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 23:02 ® sus1 reakce na …

osprey> http://www.fotoskoda.cz/…-stetec-5604

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 22:49 ® sus1

osprey> Nějaký útěrky jsem zkoušel ale to se mě nějak moc nelíbilo.Kouknu po fixu,zejtra zajdu do Oehlingu.:-)

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 22:46 ® osprey
osprey

sus1: Mám takovou věc od Hamy – vypadá jako fix. Z jedné strany vyleze štětešek, z druhé takový trojboký placatý konec pokrytý „filcem“, který čistí skutečně kvalitně a šetrně.

Když jsem koukal na HaDa, používá to taky. Jsou i speciální utěrky.

Zkus si projít katalog Fotoškoda, určitě to tam najdeš.

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 22:43 ® osprey
osprey

ZN: No není, ale problém byl sehnat ty instrumenty a při postupu podle návodu v manuálu ignorovat ty poznámky o tom, jak citlivá je to součástka.

Začínám si zvykat. Sem jsem to dal jako zajímavost. Majitelé kompaktů se aspoň dovědí něco o téhle problematice. Já o tom nevěděl, dokud se mi tam ty fleky poprvé neudělaly. Pak byla volba mezi servisem a amatérským pokusem o vyčištění (samozřejmě adekvátní technikou).

Vyhrála možnost b).

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 22:27 ® sus1

Čim a jak nejlíp vyčistit objektiv??/sklo)n­ejšetrnějc,ně­jakou vychytávku.:-)

reagovat
Neděle 26. července 2009 ve 21:40 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> vyčisti čip není fakt nic složitýho. Člověk mudí mít ty správný inštrumenty.

reagovat
Neděle 26. července 2009 v 17:19 ® osprey
osprey

Prut je připláclý na zdi – na samotnou zeď by to mělo potíže zaostřit.

reagovat
Neděle 26. července 2009 v 16:42 ® sus1

osprey> Ale štrejchnout bys to moch.:-) Byla by pochvala.

Prut je na zdi nebo u

reagovat
Neděle 26. července 2009 v 16:36 ® osprey
osprey

sus1: Nepotřebuju. Foťák průměruje scénu na střední šedou. Protože je skoro bílá, tak dává kratší čas než by odpovídalo. Tady je to jedno, jenom potřebuju vidět, že tam nejsou fleky.

Tmavé rohy obrazu jsou od toho, jak se mění vzdálenost od blesku. Objektiv je fullframový, takže na APS-C formátu by vinětovat neměl.

Obvykle fotím nabílený sádrokarton, je hladší. Včera jsem byl líný chodit do podkroví.

reagovat
Neděle 26. července 2009 v 16:23 ® sus1

osprey> Potřebuješ doma vybílit.:-))

reagovat
Neděle 26. července 2009 v 16:19 ® osprey
osprey

Tak vážení, s hrdostí oznamuji, že jsem zase jednou v potu tváře vyčistil čip digitální zrcadlovky. Sice už to zdaleka není ten nervák, co poprvé, ale šťourám se v útrobách té mašinky krajně nerad.

Čip jsem si zapráskal na dovolené v Chorvatsku – viz první snímek.

Pro majitele kompaktů – ty fleky na obloze, to jsou zrna prachu na čipu. Dostávají se tam při výměně objektivu a moje zrcadlovka si to ještě neumí oklepat. Musí se to retušovat v editoru anebo vyčistit ten čip. U kompaktu se to nestane, tam nejde sundat objektiv.

Druhý snímek je bílá zeď na clonu 22 (prut je tam kvůli zaostření) – foceno poté, co jsem čip vyčistil něžně.

Třetí snímek – vydrhnul jsem to pořádně a zas je čisto:-))

reagovat
foto/forum/2009/th-img9564.jpgfoto/forum/2009/th-img9565.jpgfoto/forum/2009/th-img9566.jpg
Sobota 25. července 2009 v 15:44 ® 1Mara
1Mara

No focený telefónem sony ericsson K-790i :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img9562.jpg
Sobota 25. července 2009 v 15:26 ® albin reakce na …
albin

sus1> Jj.Někde v Italii.Nevím už přesně kde.

reagovat
Pátek 24. července 2009 v 16:03 ® sus1

albin> Něco z Alp?

reagovat