Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 779.682 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 16. července 2009 ve 23:58 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

osprey> Jinak děkuji za Tvé rady a už zase chvíli dám pokoj a budu zkoušet a cvičit. Ještě jednou moc děkuji, vážím si toho…

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 ve 23:56 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

osprey> K oříznutí. Takhle by to stačilo či ještě více ukrojit?

reagovat
foto/forum/2009/th-img9511.jpg
Čtvrtek 16. července 2009 ve 23:40 ® osprey
osprey

skwor: Fotku yettiho, myslím, nikdo pořádně neudělal. Fotky jerena, almase, orang pendeka a dalších zjevů neexistují proto, že v těch krajích, kde možná ještě žijí, byl donedávna foťák vzácnější věc než ty zjevy. Zbývá americký bigfoot – ten byl focen vícerokrát, ale má to jeden problém. Vem si tuctový foťák a za šera na 40 m vyfoť na tmavém pozadí chlapa. A pak se podíváme, co ti z toho vyleze:-)

Metrová zubatá má dvě vady. Je těžká a má snahu se plácat. Jinak se fotí celkem dobře. Pokud máš stabilizovaný objektiv, můžeš se i trochu klepat:-)

Tolik fundované rady. A teď jedna amatérská pro kolegu s nickem zlomiljsemprut. Asi bych do toho bleskem nešel. Je pro mě těžké to optimálně dávkovat, vypadá to pak jako focené v noci (a pokud použiješ blesk, pořád hlídej čas). Takže raději úprava v PC. Zkus pohnout úrovněmi (do tmava) a nepatrně zvýšit kontrast. Nepřehnat! Ještě bych tomu uřízl kousek zleva a shora. Taky ne moc.

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 ve 21:37 ® skwor reakce na …
skwor

Sander> Ti nevím, u metrové zubatky by se mi ruka třásla víc než když bych viděl svítící kouli na nebi :-)) I když to bude možná tím, že na tu zubatou narozdíl od ufa věřím :-D

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 ve 21:24 ® kamos007 reakce na …
kamos007

skwor> ti odpovím. protože yeti neexistuje a na té fotce je rozmazanej nějaký týpek nebo nějaká figura.

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 v 15:13 ® Sander reakce na …
Sander

skwor > každému se z těchto věcí totiž třesou ruce :o)

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 ve 14:09 ® skwor
skwor

Jeden oříšek pro znalce: Proč je každá fotka, na které je yeti, duch, ufo nebo podobný nesmysl mázlá a neostrá? :-)

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 ve 14:04 ® Libor reakce na …
Libor

zlomiljsemprut> už ti to popsal osprey, ale myslím že s tvým foťákem by to šlo. Moc dobře ale nelze fotit takové fotky na automatický režim(foťák si dělá co chce). Jinak ta poslední možná trochu přiblejsknout, ale taky by šla možná lépe upravit na PC.

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 ve 13:56 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

osprey> Díky za rady. Myslíš, že jsem tohle měl fotit s bleskem? Když jsem zkusil jednu „bez“ a jednu „s“, tahle se mi zdála lepší. Co myslíš Ty?

reagovat
foto/forum/2009/th-img9510.jpg
Čtvrtek 16. července 2009 ve 13:44 ® osprey
osprey

zlomiljsemprut: Nejsem schopen posoudit kvalitu stroje (musel bych si najít technická data někde na síti), ale u kompaktu bude jakékoli výraznější zlepšení dálem štěsteny nebo vykoupeno krví:-) Tohle už je fakt slušné. Pokoušej se co nejvíc zkrátit čas (nastavením clony – fotím právě v režimu priority clony) a ten odlesk se bez filtrů dá řešit jen polohou fotografa vůči slunci. Nedávno jsem takhle fotil útok potočáka na housku :-) , ale i 1/500 byla tragicky pomalá.

Pokouším se o dynamické fotky dost dlouho a o moc lepší výsledky z kompaktu nemám. Koupil jsem si tedy trošku lepší objektiv na zrcadlovku, ale zas je dlouhý a nedokážu to obsluhovat jednou rukou.

A ta poslední vážka je krásnou ukázkou, jak velkou roli hraje u snímku pozadí. Snímku dominuje kontrast různě osvětlených částí podložky a nebohý hmyz se v tom trochu ztrácí. A neboj, až sem něco dám já, určitě k tomu můžeš taky něco poznamenat:-))

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 ve 13:30 ® zlomiljsemprut
zlomiljsemprut
reagovat
foto/forum/2009/th-img9509.jpg
Čtvrtek 16. července 2009 ve 12:38 ® zlomiljsemprut
zlomiljsemprut

Libor, osprey: Ještě bych k vám měl jeden dotaz. Tato fotka byla blýsknuta foťáčkem SAMSUNG S760, je možnost, abych udělal fotku bez takového lesknutí hladiny a aby ryba nebyla tak rozmazaná? Nebo to jde pouze lepšími foťáky? PS: Děkuji za názory i kladné reakce k fotografii. Zvláště od vás si toho velmi vážím.

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 v 1:09 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> První je supr, 1A, teda alespoň z mýho pohledu, ty ostatní jsou takový všední, čímž nechci říct špatný.

reagovat
Středa 15. července 2009 ve 23:34 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> vyžaduje pár návyků, toto je foceno z ruky, bez blesku,ale zatím jsou výsledky slušné, však ti ho půjčím nasadit.

reagovat
Středa 15. července 2009 ve 23:30 ® osprey
osprey

Libor: Je to vidět…

reagovat
Středa 15. července 2009 ve 23:11 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> moc silnej asi Osprey> Ef100mm

reagovat
Středa 15. července 2009 ve 22:53 ® osprey
osprey

Libor: Čím je to focené?

reagovat
Středa 15. července 2009 ve 22:51 ® Sander reakce na …
Sander

Libor > hrál jsem si i s intenzitou blesku, ale je to hrozný.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9508.jpg
Středa 15. července 2009 ve 22:41 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> tak to chtělo blesknout, ale nevim jak jsi byl blízko

reagovat
Středa 15. července 2009 ve 22:37 ® Sander reakce na …
Sander

Libor > nádhera, mě dnes nesvítilo slunce a fotil jsem pod stromy, je to znát.

reagovat
Středa 15. července 2009 ve 22:33 ® Libor
Libor

No a já nesmím zůstat pozadu, když už se ten pytel roztrhl :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img9505.jpgfoto/forum/2009/th-img9506.jpgfoto/forum/2009/th-img9507.jpg
Středa 15. července 2009 ve 21:43 ® Sander
Sander

Roztrhl se s nimi pytel…

Také jsem neodolal a jednu dnes vyblejsk.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9504.jpg
Středa 15. července 2009 ve 21:26 ® osprey
osprey

skwor: Aniž by sis to bral osobně, musíš si uvědomit, že z pohledu diváka rozhoduje, jak fotka vypadá a ne jak těžké ji bylo udělat. Tak, jak to předkládáš, je to nepříliš šťastně komponovaný záběr ze zbytečně velké dálky.

Tohle jsem fotil v roce 2005 svým prvním třímegovým kompaktem. Snažil jsem se, aby to zvíře na snímku i něco dělalo. Pak už jsem se jim nějak moc nevěnoval, ono to přece jen chce trochu času. Minulý týden ovšem lupla manželka nádhernou fotku pářích se motýlic – a můžu se jít zahrabat:-))

zlomiljsemprut: Na možnosti kompaktu je to dost dobrá fotka. Podobných mám velmi málo, takže ti k ní i pogratuluji. Trefeno (případně oříznuto) je to skvěle. Kritizovat se to dá, ale ber to tak, že u fotek tohoto typu je veškerá kritika na základě hesla „po bitvě je každý generálem“. Svoje bych sepsul stejně. Já bych si ji přál vidět ostřejší, prokreslenější a s menším množstvím odlesků. Je to ovšem zbožné přání a když se hrabu ve svých fotkách, mívám ho často.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9502.jpgfoto/forum/2009/th-img9503.jpg
Středa 15. července 2009 v 16:27 ® Libor reakce na …
Libor

zlomiljsemprut> myslím že není ostrá tak jak by měla být, ale u hýbajícího se to zas tak nevadí. Fajn moment.

reagovat
Středa 15. července 2009 v 15:57 ® zlomiljsemprut
zlomiljsemprut

Potřeboval bych poradit, jestli foto má nějaké chyby, které by byly k vidění.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9501.jpg
Úterý 14. července 2009 v 15:06 ® skwor reakce na …
skwor

Libor> Dostat se blíž nešlo, už takhle jsem to přiblížené z víc jak jednoho a půl metru.

reagovat
Úterý 14. července 2009 ve 13:37 ® Libor
Libor

skwor> dobrý, motýlice lesklá, jen bych fotil z nižší úrovně, jestli to tedy šlo.

reagovat
Úterý 14. července 2009 ve 12:15 ® osprey
osprey

Beebo: Nechtělo by to trochu invence? Ryba ležící v trávě v ose obrazu je vysloveně dokumentační foto tak do rubriky Z lovu. Tady jsi vlezl mezi lidi, kteří by rádi dali svám obrázkám trochu ducha a řeší, jak na to. Ono povýšit tu fotku někam dál, je zatracená dřina a přiznám se, že se mi to většinou moc nedaří.

Takže nic ve zlým, ale tahle otázka má posouvat lidi dál. Osobně vyznávám heslo pilotů RAF „Utrpením ke hvězdám.“ :-)

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 21:46 ® Beebo

tak jsem si byl trochu zavláčet na rybníce a tohle je výsledek, 2 štičky sice jen cca 45cm, ale potěšily. Počkám až poporostou :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img9480.jpgfoto/forum/2009/th-img9481.jpg
Neděle 12. července 2009 v 18:04 ® skwor
skwor
reagovat
foto/forum/2009/th-img9477.jpg