Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 779.187 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 2. července 2009 v 0:36 ® regulus reakce na …
-
osprey> jo taky jsem se díval na jiný fotky a když to bylo na 100 bylo to lepší. Ještě mám podezření, když jsi začal o tom šumu na tu elektronickou clonu (pokud tedy je elektronická), udělám o víkendu referenční fotky.
reagovat - Čtvrtek 2. července 2009 v 0:22 ® osprey
-
regulus: Asi je to opravdu jen tou vysokou citlivostí. Ušlo mi to, četl jsem si ten údaj o nastavené citlivosti jen u jedné fotky. Ale i na těch 200 to zrní dost. Zrovna dneska mi ukazavala žena fotky štírka na makro ze svého Canonu se stejným rozlišením a obraz byl neporovnatelně hladší. Pravda, fotí s citlivostí 100, což je rozdíl.
Víc k tomu říkat nebudu, jen bych kecal.
reagovat - Čtvrtek 2. července 2009 v 0:10 ® osprey
-
tomashr: Ber mě jako totálního samouka, který se normálně o foťácích nebaví. Občas mám potíže se fundovaně vyjádřit, občas se rozhoduju na základě subjektivních zkušeností. Ono je to vidět i na mém posouzení regulových potíží
Ale fotím.
Pokud přijedeš, mělo by to být právě o tom, že každý se podívá, jak aa čím fotí ti druzí a co jim z toho leze.
A objektiv čtyřstovka? Já jezdím na ryby na kole. Zrcadlovka s obyčejným záklaďákem je pro mě velká až až.
Mimochodem na kole jezdím proto, že předkové poněkud zanedbali údržbu našeho domu. Na auto dlouho nebylo a když už na něj bylo, zjistil jsem, že umím žít bez něj a utrácel za pruty, foťáky apod. Oproti většině lidí mám dost překopané životní hodnoty. To taky občas dělá potíže.
reagovat - Čtvrtek 2. července 2009 v 0:06 ® Libor reakce na …
-
tomashr> Tomáši, není mi jasná jedna věc, co je ten údaj 6.3 fps , to nejsou snímky za vteřinu ne? Alespon moje 40D to nědělá i když je jak kulomet, kde je skutečná realita za vteřinu?
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 23:57 ® regulus
-
osprey> jen tak pro zajímavost se koukni na tuhle stránku http://www.fotografovani.cz/…s5-is-r.html?…
Popravdě z toho nemám moc dobrej pocit. Řekl bych, že to asi tak odpovídá. No a když se podíváš na ty tabulky u fotek, tak zjistíš, že jsem běžnou krajinu za slunečnýho dne fotil s nastavením ISO 200 (předpokládám, že to odpovídá citlivosti filmu DIN 24st, na ASA jsem si nikdy nezvykl, což je citlivost, kterou jsem používal v případě focení v ne moc dobrých světelných podmínkách) s clonou na plný pecky a časem 1/125 s, tak jsou fotky v trochu horším světle bez šumu nereálný nebo se stativu.
To ISO 400 je jen u tý kapličky, potřeboval jsem kratší čas. První a poslední fotka je je na 200.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 23:48 ® tomashr reakce na …
-
osprey> Uvidíme co ten srpen, ještě se ozvu. Jinak k tomu co píšeš – souhlasím s tím, že je problém s tím to zvládat jednou rukou. Obecně je ale velmi vhodné jít spíš na ještě delší ohniska – v jisté době pro mě byl záklaďák 400mm – pak se to celé posune do trochu jiné roviny, chce to ale si na to zvyknout. Ale to jsme u toho, co tu už zaznělo od více lidí – jsou tu dvě trochu odlišné úlohy – jednak „focení ryb“ a pak „focení ryb, které tahá přímo fotograf“ – evidentně je pro každou z nich správné „řešení“ značně odlišné…
Mimochodem mezi řečí jsi napsal jednu velikou pravdu – tu větu „nevíš, kolik fotek jsme vyhodili, abychom měli těch pár, kterými se můžeme pochlubit“ – tohle je prostě u focení přírody velmi tvrdá realita, se kterou se musí každý srovnat a provádět pečlivě výběr.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 23:41 ® osprey
-
Napsal jsem regulovi, že obraz je strašně zrnitý, což přičítám dění na čipu nebo softwarovému zpracování. Podle mě prostě jen není vada v zaostření objektivu. Zaostřené je to normálně.
Jinak čip efekt „zrnění“ produkuje – s rostoucí citlivostí se musí víc zesilovat vznikající elektrický náboj a výsledný obraz má stále větší šum. A jsme u toho – jsem blbec a narozdíl od Libora jsem si nevšiml, že kromě jedné fotky, která má ISO 200 mají ty ostatní 400. U té s 200 jsem si to přečetl a nelámal si s tím hlavu, protože můj tři roky starý kompakt fotí na ISO 200 líp. Tohle by ten šum vysvětlilo. Chtělo by to nastavit citlivost na ISO 100 a fotit znovu.
Dál už radši nebudu dělat chytrýho. Dobrou.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 23:38 ® Libor
-
Mě přijdou regula fotky naprosto standartní a v pořádku. Na ISO 400 je to normální fotka kompaktu. Jen krajina je to to nejhorší na čem jsi ostření mohl otestovat. Postav si tři cihly, krabičky od cigaret nebo cokoliv jiného , každou jinak daleko a ostři na každou jinou postupně.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 23:07 ® ZN reakce na …
-
regulus> popravdě, poprvé v životě slyším o zrnícím čipu. Docela by mě zajímalo, jestli s tím už měl někdo nějakou zkušenost.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 22:55 ® -zruseno reakce na …
-
Kubajs> V tu chvíli mě to nenapadlo, nebylo ho kde jnde vyfotit všude byla hlína a byl to mžik, jen jsem ho blejsknul a šel hned zpátky, je to focený asi před rokem.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 22:53 ® regulus reakce na …
-
osprey> stáhli to tři lidi, tak počkám na další názory, nicméně mi vysvětli, jak reklamovat zrnící čip (pokud je to tedy ono) je na to nějaký měřítko?? Mám zkušenosti, že takový věci jsou po opravě KO.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 22:09 ® osprey
-
ZN: Já tě tady rád uvidím. Akorát nevím, jak se ti to tu bude líbit. Jsem dost nestandardní osoba a sjedou se tu spíš takoví mladí šílenci dobrodružných povah hladoví po informacích. A měly by se hodně fotit ryby v terénu – i když nevím, co v řekách po těch povodních zůstane.
Pokud ti toto nevadí, jsi vítán.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 21:58 ® albin
- reagovat
- Středa 1. července 2009 ve 21:58 ® albin
- reagovat
- Středa 1. července 2009 ve 21:57 ® albin
-
Jo ještě to zavíření vody to je právě situace,kdy ryba udělala ponor než se zaostřilo.Nevymazal jsem to jen proto,že je to poměrně ostré a takový snímek se mi ještě nepovedl.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 21:55 ® albin
-
Osobně jsem absolutní fotoanalfabet,nicméně mi nedá,abych nedal pár svých postřehů.Vlastním pouze kompakt a tak zkouším,co se s t ím dá všechno udělat.Problém je s rybami,protože je nechci moc trápit tak stihnu jen dvě,tři fotky a ryba se pouští.Někdy nevyjde ani jedna a tak nejlepší shovám a nikam neposílám a mám ji jen pro svoji památku,aby na to člověk nezapoměl.Teď ty postřehy:1,když je na snímku jen ryba zaostří kompakt většinou dobře a fotka se docela povede a to i když je zčásti nebo celá ve vodě,což mi potrdily i Ospreyovo fota pokud rybu drží v ruce rybář,je fotka zaostřená na něj a ryba nic moc,stejně tak i pozadí ještě jsem nezjistil jak daleko,ale mám pocit,že pozadí(břeh,stromy)v určité dané vzdálenosti donutí foťák zaostřit přímo na rybu a ne trochu na to a trochu na to.2,s mým digitálem se lepší fotí když je pod mrakem nebo šero a potom zkouším jednu fotku s bleskem a druhou bez,ostatně ve vodě to s bleskem ani pořádně nejde a za třetí a to pro Padáka a ostatní co chtějí začít aby se mi povedla jedna fotka za kterou se nemusím stydět dalších deset jich vymažu.Jinak jsem objevil kouzlo makra a některý fotky si myslím jsou docel povedený.A na závěr ten měsíc jsem fotil 20× v různých režimech,abych doílil alespoň tohohle snímku.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 21:42 ® ZN reakce na …
-
osprey>
reagovatV každém případě. Diskutujem spolu virtuálně léta. Vážím si tě a nechci tě držet na zemi
, jen o fotkách rád diskutuji. Myslím, že v našem případě je to plodná diskuze, i když někdy docela na tvrdo. Alo o fotkách ani jinak diskutovat nejde, páč poplácávání po rameně nikam nevede. Je to cesta do pekel. Tvůj styl focení se zakládá povětšině na doplnění tvých článků fotkami. Jsou nadstandardní. O tom nemůže být diskuzí. Já se ale na fotky u lidí, jako jsi ty, nedívám jako na fotky k článkům, ale jako na fotky jako takové. A odtud se vlastně odvíjí naše diskuze. Což je ale určitě dobře. Pokud bych měl čas a ty by jsi měl zájem, rád bych na setkání na tvé chalupě přijel.
- Středa 1. července 2009 ve 21:34 ® Kubajs
-
padák:jak to že toho sivena válíš na suché zemi?:D:D:D:D:D
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 21:19 ® osprey
-
regulus: Prohlédl jsem tvoje fotky, vzal na poradu i syna a napíšu ti sem pár úvah, kterí nás napadly.
Tvůj foťák podle mě nemá potíže s ostřením. Zato mu neskutečně až prasácky zrní čip a kresba objektivu se mi zdá velmi slabá.
Uvažovali jsme, jestli nemáš nastavenou nízkou kvalitu snímků, ale datový objem tomu nenasvědčuje. V teplých dnech se vlní vzduch a dálky jsou zamžené, ale tobě to zrní všude, i vpředu. Nastavená citlivost taky není tak velká, aby byla zdrojem takového šumu. Máme doma dva kompakty od Canonu (Power Shot A-720 IS), jsou „papírově“ trochu nižší třída než to tvoje a kreslí velmi dobře. Mám dojem, že tvůj foťák je ultrazoom a skla s velkým rozpětím ohniskových vzdáleností mívají slabší kresbu (proto jsem takový foťák nikdy neměl), ale zrovna tvůj model byl často chválen za to, že kreslí dobře.
Takže nevím. Osobně bych, pokud se ta krabička takto chová pořád, pouvažoval o reklamaci.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 21:03 ® Sander
-
Napadá vás důvod, proč mi kompakt neostří v některé fázi zoomu? Objekt si přitáhnu málo, zaostří, o něco více, nezaostří, hodně, a opět ostrá fotka.
Anomálie ultrazoomů, nebo běžná věc?
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 20:25 ® regulus
-
Ještě dodám, připouštím, že u kapličky se mi mohla třepat pracka i když jsem ju měl opřenou, přece jen to bylo s větším zoomem. Ještě jedna poznámka. Některý fotky sem tam vyfotím dvakrát nebo i víckrát skoro stejně a nejednou se mi stalo, že jedna byla jako ze žurnálu a druhá stála za houbec, rozdíl byl třeba jen ve větším nebo menším přiclonění.
osprey> Miro, když vidím ty tvoje fotky z kompaktu, tak je mi špatně (nemyslím tím pochopitelně z těch tvých fotek, ale toho mýho kompaktu).
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 20:12 ® -zruseno reakce na …
-
osprey> Libor- no chodil jsem do filmovýho kroužku. Fotili jsme jen chvíli, hlavně jsme točili, dokonce jsme natočili asi 10min. dokument o našem kostelíku. Taky jsme zkoušeli to co říkal osprey, fotit věci, popř. lidi z různých směrů. Dost mě to nadchlo, od tý doby se snažim fotit, snaha je, výsledky snad přijdou časem. Ještě jedna fotka na zhodnocení.
reagovat - Středa 1. července 2009 ve 20:01 ® osprey
-
regulus: Stáhl jsem to, ale žene se sem bouřka jaxviňa. Radši všechno povypínám a napíšu ti až to přejde.
reagovat - Středa 1. července 2009 v 19:39 ® regulus
-
Takže, zkusím vysvětlit ten problém. Byl krásný slunný den a stupidní fotku krajinky by udělala cvičená opice (neřešte proč ty fotky byly udělaný). Jak je konec konců vidět, slunko pralo, takže nedostatek světla nehrozil. Foceno na manuál přesně podle toho jak to chtěl foťák (atributy jsou u každé fotky). Všechny objekty hodně daleko, ani známka nějakýho oparu. Tady to tak není vidět, ale pokud se na fotku podíváte v původním rozlišení, tak zjistíte že nejsou ostrý v plné palbě ke stažení tady http://www.edisk.cz/…20.88MB.html
No a včil mě řeknite, jak mám ten debilní kompakt donutit, aby aspoň takovou stupidní fotku zaostřil správně.
reagovat - Středa 1. července 2009 v 19:39 ® regulus
- reagovat
- Středa 1. července 2009 v 19:38 ® regulus
- reagovat
- Středa 1. července 2009 v 19:38 ® regulus
- reagovat
- Středa 1. července 2009 v 19:37 ® osprey
-
Libor: Já jsem pořád víc lovec než fotograf a ta dvoustovka už dost překáží. Navíc ji mám od března. Musím si na ni teprve zvyknout. Zatím s ní fotím v ZOO.
reagovat - Středa 1. července 2009 v 19:30 ® Libor
-
Celkově jsme sklouzli do odvětví fotek ryb ve vodě. Když si tak uvědomuju moje postřehy, tak se o ně ani nesnažím pokud venku není jasno či přímo slunečno. Nastavení vysoké clony kuli hloubce ostrosti mi bere časy a čím dál více podporuji Ospreyovu teorii výhody kompaktu v této situaci.
Jinak obrovskou pravdu napsal Tomashr, že se dá hodně nacvičit.
Osprey, myslel jsem z dálky , ale rybu přes celé, dost často šahám po tebou zmíněné 70–200.
Jinak tuto diskusi vidím jako plodnou za což všem děkuji. L.
reagovat - Středa 1. července 2009 v 19:23 ® osprey
-
Libor: Mě to z té dálky přijde takové nevýrazné nebo jak to říct. Ale fotím různými délkami ohnisek až do takových 140 mm, což už vyžaduje odstup. U zrcadlovky asi nejvíc nějakými 80 mm na 60 až 100 cm. Proto jsem si koupil pevnou padesátku. Jsem nadšen, jaké je to skvělé portrétní sklo, ale s těmi rybami to není úplně ono. Skončil jsem u 24 – 85 mm.
tomashr: Ve dnech 22. – 23.8. se u mě sejde pár fotografujících lidiček včetně Libora a zkusíme to všechno pořešit. Můžeš dorazit. Barák je velký a něco k jídlu ti dáme
reagovat