Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 779.187 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 1. července 2009 v 19:21 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> to je pro mě poučná informace, já fotím ryby většinou podstatně dál od sebe, s tím taky zkusím laborovat.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 19:20 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> radši bych mu poradil ať si postaví kamarádku, muhehe :-)

reagovat
Středa 1. července 2009 v 19:18 ® Libor reakce na …
Libor

padák> neházej flintu do žita, v tvém věku jsem nevlastnil žádnej foťák a jestli tě to baví půjde to samo.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 19:18 ® osprey
osprey

Jo, mizím. Tohle byl můj životní výkon:-))

reagovat
Středa 1. července 2009 v 19:17 ® osprey
osprey

padák: V první řadě nevíš, kolik fotek jsme vyhodili, abychom měli těch pár, kterými se můžeme pochlubit.

Poud se chceš něco naučit, zajdi na fotografovani.cz a přečti si články pana Pihana o focení (dá to tam dost hledání, ale nevím o nikom, kdo to umí vysvětlit líp). Existuje i kniha Mistrovství práce s DSLR od jmenovaného pána. Stojí za ty peníze, za které se prodává. DSLR je zrcadlovka, ale většina zákonitostí platí pro jakýkoli foťák.

Musíš pochopit, jak to celé funguje. Pak musíš vidět spoustu fotek a snažit se přemýšlet, jak jsou udělané. Pak se pokusíš o totéž a začneš koukat, kde děláš chyby. Když chyby nevidíš, necháš si je od někoho najít (já mám na to kolegu ZN, ten mě spolehlivě udrží na zemi:-)) No a nakonec začneš přemýšlet, jak vyfotit věci způsobem, který je neobvyklý, působivý a udělá z fotky víc než jen záznam skutečnosti. Tam jsem se ještě nedostal a možná ani nedostanu.

Pro začátek zkus třeba tohle – postav kamaráda a vyfoť ho. Pak ho postupně obcházej dokola a udělej 8 – 10 fotek z různých směrů. Jeho nech, ať se otáčí, aby byl pořád tváří k tobě. Zjistíš, že směr osvětlení a pozadí za fotografovaným hraje obrovskou roli.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 19:05 ® osprey
osprey

Libor: Při focení kompaktem jsem někdy velmi blízko. Často fotím i v režimu macro, protože 30 cm, co to dělá bez macra, je moc daleko. Nemám na to ale naučená pravidla, fotím intuitivně – třeba ten okoun s bílým twisterem musel být hodně blízko a focen na krátké ohnisko, bo je tam veliká perspektiva.

Se zrcadlovkou nemůžu pod 50 cm (omezuje mě minimální ostřicí vzdálenost objektivů, jež vlastním) a ani se moc blízko necpu – ryby hrozně cákají a optika včetně filtrů je tu moc drahá. Musím pak foti spíš delším ohniskem – kolem 80 mm. Mám sice i objektiv 70–200/4L, ale blbě se zvládá jednou rukou a vyžaduje tak pomoc druhé osoby. Ta obvykle není k dispozici a taky málokdo dokáže s fotografem spolupracovat.

A můžu říct, že kdyby měly všechny ryby přes metr, nemáme se tu dnes o čem bavit.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 19:00 ® -zruseno reakce na …

Libor,osprey> To jsou vynikající fotky, kdybych uměl fotit tak z poloviny jak vy, jsem spokojenej:).

reagovat
Středa 1. července 2009 v 18:57 ® osprey
osprey

A poslední dvě, rovněž zrcadlovka.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9286.jpgfoto/forum/2009/th-img9287.jpg
Středa 1. července 2009 v 18:57 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> okun č.2 je nádherná fotka – gratuluju. První lipan se mi také moc líbí. Pokusím se sem hodit taky nezdařilé ze zrcadla. Jen mě napadl ještě údaj který mi povíš. Jak je průměrně ryba daleko od tvého fotoaparátu?

reagovat
Středa 1. července 2009 v 18:55 ® osprey
osprey

A teď zrcadlovka zrcadlovitá, jednou rukou vedená.

Jak je ryba větší a zvětšuje se odstup, přestává být problém, o němž tu tak zaníceně diskutuju, postupně znát. Když je ostrá rybá hlava aspoň od tlamy po oči, je to už v pohodě.

Fotka lipana by chtěla kratší čas a ostřeno je samozřejmě někam tam, kde čekám, že vyskočí ryba.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9283.jpgfoto/forum/2009/th-img9284.jpgfoto/forum/2009/th-img9285.jpg
Středa 1. července 2009 v 18:55 ® -zruseno

Libor,osprej-Díky, no tu prostřední jsem zamýšlel jako siluetu, bohužel se to nepovedlo. Jinak aspoň že ta prostřední neni špatná:)).

reagovat
Středa 1. července 2009 v 18:50 ® osprey
osprey

A kompakt do třetice.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9280.jpgfoto/forum/2009/th-img9281.jpgfoto/forum/2009/th-img9282.jpg
Středa 1. července 2009 v 18:49 ® osprey
osprey

Taktéž kompakt. Když už to sem dávám, tak ať tu něco je.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9277.jpgfoto/forum/2009/th-img9278.jpgfoto/forum/2009/th-img9279.jpg
Středa 1. července 2009 v 18:47 ® Libor reakce na …
Libor

padák> jak píše osprey, chyba je focení proti světlu, taky se to dá, ale musíš vědět jak na to. U té třetí fotky bych si šel stoupnout napravo od rybáře. Prostřední fotka je dobrá, třeba do nějakého článku atd.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 18:46 ® osprey
osprey

Libor: První okoun je zrcadlem – doplnil jsem to raději do textu. Ale zdrojová fotka je na jiném počítači, takže ode mě chceš moc:-))

A teď pár fotek z kompaktu. Vyhovuje mi tam detailní prokreslení velké části rybího těla, voda se postará o rozostření pozadí. Rozhodně to nepovažuju za vrchol všeho, ale během lovu je mnohem snadnější pořizovat takovéto fotky. Cílem není umělecky působit na diváka, ale zachytit rybu, jak jsem ji během souboje viděl. Těmto fotkám by se vždy dala vytknout netvůrčí popisnost, ale místy krásná…

reagovat
foto/forum/2009/th-img9274.jpgfoto/forum/2009/th-img9275.jpgfoto/forum/2009/th-img9276.jpg
Středa 1. července 2009 v 18:39 ® osprey
osprey

Tohle je okoun z kompaktu. Hloubka ostrosti je obrovská – až zbytečně, ale co může být na rybě ostré, to je. I když se ryba proti okamžiku, kdy je stisknuta spoušť, pohne o nějaký ten centimetr, tak se do té hloubky ostrosti vejde.

Při pořízení několika fotek je pravděpodobnost, že rybu vyfotím slušně, velká.

A tady přichází to, co mi pravděpodobně vyčítá ZN. Když se to totiž povede tou zrcadlovkou, výsledkem může být daleko zajímavější a osobitější fotka. Protože ale nechci mordovat každou čudlu, převalovat ji na světle a pořizovat spoustu snímků, oceňuji tuto výhodu kompaktu. Získám poměrně slušné snímky mírně popisného charakteru, ale poměrně rychle a spolehlivě. Navíc popisné zachycení křivek rybího těla může samo o sobě být velmi krásné. Samozřejmě na tom nehodlám ustrnout a fotím i zrcadlovkou.

Libor: Blesk synchronizovaný s časem 1/250 používám dost často – ono dost často je tak málo světla, že mi nic jiného nezbývá.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9273.jpg
Středa 1. července 2009 v 18:31 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> a hodíš sem čas, clonu a ohnisko?, aha ted mě vlastně napadlo že je to tím kompaktem co?

reagovat
Středa 1. července 2009 v 18:30 ® -zruseno

Libor>

reagovat
Středa 1. července 2009 v 18:30 ® -zruseno reakce na …

Libor> Co si myslíš o těch fotkách co jsem tam dal? Díky.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 18:28 ® Libor
Libor

ZN> tomashr> osprey> díky!, takové komentáře jsem přesně chtěl a přijde mi plodnější diskutovat nad fotkama než o megapixelech a závěrkách.

Osprey> jak často na ryby blejskáš?

reagovat
Středa 1. července 2009 v 18:28 ® osprey
osprey

Toto je fotka okouna – zrcadlovkou. Jakkoli se to nezdá, ryba se pohybuje a jako na potvoru od rybáře. Hloubka ostrosti pokrývá oblast kolem hřbetní ploutve, což je málo. Kdybych zaostřil na hlavu, bylo by neostré celé tělo v popředí. Kdybych přiclonil, rozmazala by se ryba díky svému pohybu.

Nezbývá než se snažit nadělat dostatek fotek a snažit se rybou točit tak, aby byla správně otočena, osvětlena a aby byla šance, že ostré bude to, co má být. Samozřejmě to je možné a může vzniknout působivá fotka. V praxi to ale bude docela hodně fotek (i desítky), z nichž možná jedna dvě budou k něčemu a už půjde o zbytečné trápení ryby.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9272.jpg
Středa 1. července 2009 v 18:22 ® osprey
osprey

Zkusím ukázat, o čem jsme se bavili.

Toto je poměrně tuctová statická fotka duháka pořízená zrcadlovkou, mírně ořízlá. Ryba leží jako placka, clona je asi 5.6. Ostřeno je na oko a je vidět, že hloubka ostrosti je tak 1.5 cm.

Na té fotce to nevadí, je to dokonce plus, protože to, co má být ostré, ostré opravdu je.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9271.jpg
Středa 1. července 2009 v 18:18 ® osprey
osprey

Libor: Ty fotky vysoko převyšují běžný průměr a dost se nadřu, abych udělal podobnou, ale když mám kritizovat, tak tloušť je fakt takový popisný (neboj mám většinu fotek ještě horších) a mohlo by ho na té fotce být víc. Bolen je s ohledem na možnosti, které byly, dost dobrý. Udělat lepší by chtělo asi mít i jiný flek a světlo. nemyslím, že bych z té situace vyždímal víc.

padák: Proč například fotíš takhle polovičatě do protisvětla? Buď pořádně, abys z toho vyrazil výraznou kontrastní kresbu – téměř siluetu, anebo to nedělej. A jestli jsi o tom světle vůbec nepřemýšlel, tak to je právě ta chyba.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 17:59 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> ale platí, to co napsal pode mnou Tomáš. Je těžké nějak hodnotit fotku. Takže, z mé strany taky fakt jen obecně.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 17:57 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> jasně, tam nejde o ryby, ale o fotky:-)

No, ta druhá je pro mě mnohem lepší. Má atmosféru, nějak na mě mnohem líp působí. Kompozice je v pohodě, šutry mi nijak nevadí.

U té první… no, kdyby jsi místo té ryby fotil „kýbl“, tak to vyjde na stejno. Prostě, bez invence, nápadu, autorova nějakého bonusu. Technicky dobrá fotka k zápisu typu „chytil jsem rybu“. Víc od té fotky čekat nejde.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 17:55 ® tomashr reakce na …

Libor> Mě se popravdě moc kritizovat nechce, protože to zatím nemám čím „přebít“, tak nechci být v pozici teoretizujícího radila. Ale když se výslovně ptáš, tak se mi až tak moc nezdají. U té první je problém s hloubkou ostrosti, který v tomto případě podle mě není tvůrčím prvkem, u toho bolena mi to pak nějak nesedí kompozičně – moc velký nadhled a takové nějaké nepřirozené. Ale jak říkám, ber mě s rezervou, zatím se opravdu necítím na nějaké radikální vyjadřování v tomto oboru.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 17:46 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> chtěl jsem od tebe, ospreye ,tomashr atd., na fotoserveru mě pošlou s rybou k šípku , už se tak i jednou stalo :-)

reagovat
Středa 1. července 2009 v 17:45 ® -zruseno

Tyto fotky jsou z MČR v jezerním muškaření, budu rád za názory.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9268.jpgfoto/forum/2009/th-img9269.jpgfoto/forum/2009/th-img9270.jpg
Středa 1. července 2009 v 17:44 ® ZN
ZN

Libor> jestli chceš zhodnotit fotku a o fotce se něco dozvědět, dej ji na nějaký fotografický server. I když i tam je to pofiderní, tak asi mnohem objektivnější, jak na rybářském servru.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 17:35 ® -zruseno

Libor> Ten bolen je supr!

reagovat