Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 779.027 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 1. července 2009 v 17:28 ® Libor
Libor

Chlapi z mých se mi líbí tyto, co na nich najdeme špatného? U bolena mi ruší ty kameny vpravo.Díky http://www.jablib.cz/big/2tl.jpg http://www.jablib.cz/big/1b.jpg

reagovat
Středa 1. července 2009 v 17:25 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> s tou Prahou nebo společnou rybačkou problém nemám.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 17:18 ® tomashr reakce na …

osprey> Skoro si říkám, že by možná opravdu nebylo od věci zaorganizovat nějakou drobnější akci zaměřenou na focení ryb, kde bychom si porovnali různé osobní finty a techniky. Mě se totiž ten tvůj poslední příspěvek moc nezdá a některé věci v něm moc nechápu, jenže je velmi pravděpodobné, že je to opravdu hlavně neporozumění a „naživo“ by se to velmi rychle ujasnilo, zatímco takto po netu by z toho byly mraky příspěvků, místy spíš matoucí. Kdoví, třeba by něco šlo, možná se ozvu přímo soukromou zprávou, v létě budu možná nějakou dobu i na chatě kousek od Písku :-)

reagovat
Středa 1. července 2009 v 17:13 ® ZN reakce na …
ZN

sakra, sakra. Když tak po sobě čtu ten poslední příspěvek, tak to jsem napsal hodně nešťastně., o té superfotce.

„To ale nic nemění na faktu, že s kompaktem nejde udělat super FOTKA. A myslím tím fotku, ne technicky dokonalé dílo.“

Má to vyznít tak, že i s kompaktem jde udělat super fotka. Samozřejmě. Omlouvám se.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 17:04 ® sus1 reakce na …

regulus> Zrovna to chci taky napsat,už je toho až běda.:-)

reagovat
Středa 1. července 2009 v 16:58 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> to je tedy guláš:-) , pravda, jojo bude nejlepší sem hodit fotky

reagovat
Středa 1. července 2009 v 16:50 ® osprey reakce na …
osprey

ZN: Superfotku jsem v životě neudělal, počkej tak 10 let. Zrcadlovku jsem pořídil a velmi pečlivě analyzuju vše, co z ní leze.

Na druhou stranu chci občas vyfotit rybu a bavím se o jedné velmi konkrétní situaci, kdy mě výsledky dosažené za použití zrcadlovky neuspokojují. Zatím jsem se dozvěděl, že to dělám špatně, ale ne, jak to dělat líp. Zkusím sem během dne přetáhnout nějaké fotky. Na můj comp Internet nesmí.

tomashr: Kolibříci jsou nádherní – jsou to daleko krásnější a zdařilejší fotky než ty ryby. Není k nim co dodat. Ale není to to, o čem se bavíme – ta ryba je při focení téměř na hranici minimální ostřicí vzdálenosti objektivu. Představ si, že fotíš toho kolibříka na 60 cm, je to pták velikosti kosa a rotuje kolem osy. Pak to bude ono. Jinak já mám při focení vždycky v jedné ruce prut nebo aspoň vlasec.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 16:42 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> myslím, že už to moc patláme dohromady. Kompakt je pomalejší o tom není vůbec třeba diskutovat, fakt jestli je závěrka elektronická nebo mechanická (pokud to u digitálních zrcadlovek vůbec je, osobně netuším) je úplně jedno.

Já psal o cloně a opravdu mám dojem, že u těch kompaktů bude elektronická, nikde jsem nenašel jinou informaci než clonový číslo a hovoří pro to i rozsahy, elektronicky nikdy neucloníš to co irisem a v neposlední řadě mě udivovalo, že nejvyšší clona bývá 8, to že je ta nejnižší relativně vyšší je jasně dáno světelností objektivu, také nevidím důvod proč by ta horní nemohla být vyšší. Ale ani toto nesouvisí s mým problémem. Pokud to tak je, znamená to pouze, že je úplně jedno jestli máš nastavenou clonu 2,8 nebo 8 a potom by dvojnásob platilo, to co psal ZN, že kompaktem superfotku neuděláš, prakticky nemůžeš s hloubkou ostrosti pracovat, při určité ohniskové vzdálenosti je furt stejná. Jeden ze tří faktorů, které ovlivňují hloubku ostrosti (ve skutečnosti ten se kterým fotograf nejvíc pracuje) je konstantní. Nevím jestli jsem dobře vysvětlil co myslím, zkusím příklad. Objektiv 50mm (kinofilm), vzdálenost objektu 8m. Při cloně 2,8 je hloubka ostrosti asi 3m, tedy od 6,7 do 9,7m, při cloně 8 je to už 11m, tedy od 5,3 do 16,3m. Jenže pokud opravdu nemá kompakt klasickou clonu, tak objektivem prochází pořád stejné množství světla (clona je vlastně nastavení citlivosti čipu) a při změně clonového čísla se změna hloubky ostrosti nekoná, fotoaparát má v celém rozsahu clony stejnou hloubku ostrosti jako při „otevřeném“ objektivu, tedy jako při clonovém čísle 2,8. Taky netuším, jestli je to u všech kompaktů, u toho mýho bych řekl že jo, kdyby tam byla mechanická clona, muselo by to být při změně v objektivu vidět.

Ale zpět k tomu mýmu problému, nafotím referenční fotky ze stativu, abych eliminoval nějaký třesení rukou a hodím to sem.

reagovat
Středa 1. července 2009 ve 13:12 ® ZN
ZN

osprey> podstatu, proč nikdy nemá kompakt výhodu před zrcadlovkou ti popsal Tomáš. Shrnul to velice dobře. Já si to nechával až po dovolené. To ale nic nemění na faktu, že s kompaktem nejde udělat super FOTKA. A myslím tím fotku, ne technicky dokonalé dílo.

reagovat
Středa 1. července 2009 ve 12:39 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> jojo, mohl bych vyprávět jak se jednou rukou fotí tažená ryba špatně. Většinou chytám taky sám. Je to řehole.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 11:59 ® tomashr reakce na …

osprey> Takové „menší rychlé“ objekty jsou třeba tady – http://www.fotozona.cz/hummingbirds – jde to :-) Můj hlavní problém (a co vím, tak se to týká spousty lidí) u focení ryb je ale stejně někde jinde – jsem poměrně samotářský typ a problém je chytat a zároveň fotit – mohu ti říct, že třeba zrovna ten kapr byl triviální, protože to jsem netahal já, pak to byla čirá rutina s mark II a dlouhým telezoomem :-)

reagovat
Středa 1. července 2009 v 11:54 ® tomashr reakce na …

osprey> To posazení bodu je o cviku, druhá věc je ale sekvence – zaostříš a uděláš pět fotek během vteřiny (nebo u mě taky osm :-) ) – ona se nějaká právě u pohybujícího se objektu trefí tam, kam má. Přirozeně si tím přiděláš práci při následném zpracování a výběru, ale to je pro mě přijatelná cena. Tohle je právě to neštěstí u kompaktu – máš větší hloubku ostrosti, ale taky podstatně větší šanci, že ti mezi začátkem ostření a expozicí ryba někam uteče. Navíc je limitem i citlivost – G10 je super, ale pro fotku na papíře ve velké kvalitě je limitem tak ISO200 – u DSLR je ale ISO 400 takřka základní citlivost a v případě potřeby je použitelné i ISO1600 či dokonce více, takže se dostanu na daleko příjemnější časy a clonová čísla.

Z jiného konce – musím přiznat, že se mi hodně z tvých fotek třeba v Kajmanu líbí – mám proti tomu, co je jako fotky v časopisech i knihách v ČR značné výhrady, ale to od tebe bývá nadprůměrné :-)

reagovat
Středa 1. července 2009 v 11:51 ® osprey
osprey

tomashr: Navštívil jsem tu adresu s tvými obrázky – ten zdolávaný kapr se blíží tomu, o čem tady píšu. A teď si představ poloviční rybu (okoun, lipan), daleko rychlejší a chceš ji mít přes celé obrazové pole.

Budu muset vybrat nějaké fotky a dát je sem, abych tu nekecal jako teoretik. V příštích dnech to napravím.

Teď jedu dát malou cestu po úřadech a odpoledne musím udělat obecní noviny nebo dá starosta moji kůži přibít na vývěsku před obecním úřadem.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 11:44 ® osprey
osprey

ZN: Naprosto souhlasím, že technická kvalita fotky je jen částí kvality celkové.

U těch dynamických fotek je právě problém, že se člověk moc rozhodovat nestačí. Objekt je malý a pohyblivý, čas na přemýšlení prakticky žádný. Prostě člověk dělá co může a doufá, že to bude k něčemu vypadat. S rostoucí velikostí ryby a odstupem začne být ten problém s hloubkou ostroati i při použití zrcadlovky méně trýznivý – ale velkých ryb je málo a člověk se pak spíš snaží nic nepodělat a vůbec ji zdolat.

tomashr: Zrcadlovka ostří zatraceně rychle – ale na jaký objekt? Posadit ostřicí bod na oko potočáka, který třepe hlavou, se mi prostě nedaří. Takže se zaostří plus minus ryba a mačkne se. Vzhledem k tomu, že krom zpoždění závěrky se na výsledku podílí i moje reakční doba, tak vlastně je problém ve mě. To, co se vejde do zhruba 2 cm široké ostré zóny už je pak dost náhoda. U kompaktu je ta zóna asi 5 cm a když zabráním pohybu ryby od objektivu,, je šance, že zaostřím žádané partie rybího těla prostě větší. Jinak se shodnem na to, že technicky je fotka z dobrého kompaktu dostatečná – ten můj je ze stejné kategorie jako Canon G, jen kapku starší.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 11:39 ® tomashr reakce na …

Libor> Můžeme to někdy probrat – podle karty jsi z okolí Prahy, tak by se možná dala zorganizovat i nějaká rybářská vycházka spojená s focením.

Jinak by určitě nebyl problém zorganizovat i nějakou pražskou slezinu v hospodě zaměřenou na kombinaci ryby-focení – kromě restaurace zmíněné v té pozvánce na dnešní akci máme z akcí kolem Paladixu nadstandardní vztahy ve smyslu, že jsou tam zvyklí na fotografy ještě v jedné další, takže by jistě se salónkem nebyl problém. Je to ale otázka zájmu – pokud by se pár zájemců našlo, tak to klidně zařídím (termín bych zatím neřešil, nejprve je třeba zjistit, zda by byl zájem).

reagovat
Středa 1. července 2009 v 11:15 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> kapr a detail navijáku ve vidličce se mi fakt líbí. Vidíš zrovna s tiskem na papír atd bych potřeboval poradit.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 11:10 ® tomashr reakce na …

Libor> Něco je tady: http://www.fotozona.cz/fishing , tak za půlkou fotek z té galérie si celkem stojím. Na tebe zatím nemám – dal jsem se do focení ryb celkem nedávno, ale zvolna nacházím různé metody a je jisté, že toho bude přibývat. Jisté zkušenosti z jiných oborů focení mi asi nikdo neupře, tak je to jen o doladění pro rybářské potřeby :-) Navíc se v dohledné době dokopu k tomu, abych dal na web i nějaké s rybami spojené krajinky…

reagovat
Středa 1. července 2009 v 11:02 ® Libor
Libor

tomashr> ty jo, vědět to dříve taky bych zašel s vytisklýma rybama. A vůbec Tomáši, hoď taky nějakou rybu sem.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 10:51 ® tomashr reakce na …

osprey> ta tvoje teorie má jeden háček – DSLR ostří o tolik rychleji, že v řadě případů udržím rybu v pásmu ostrosti daleko snáze než u kompaktu, který má sice větší hloubku ostrosti, ale podstatně větší časové zpoždění. Podotýkám, že mám přímé srovnání – má současná kombinace je Canon EOS 1D mark IIN a vedle něj Canon G10. Na druhé straně je pravda, že se kompaktem fotit a (aspoň u G10) je technická kvalita velmi slušná, až to vede k jisté lenosti, že zrcadlovku nosím měně často, než by bylo na místě. Mimochodem zrovna dnes večer nesu na akci http://www.paladix.cz/…ozvanka.html sérii fotek ryb pěkně na papíře, ať ji fotografové (ne rybáři) zdrbnou, bude to poučné. Vsadím se ale předem, že sice zdrbnou leckdy kompozici, naproti tomu k technické kvalitě fotek z G10 nebude mít připomínky vůbec nikdo… Pokud snad někdo z Prahy a okolí má čas, tak se klidně stavte, akce je veřejná, pouze se bere jako velmi vhodné přinést nějaké fotky na papíře…

reagovat
Středa 1. července 2009 v 10:40 ® Libor reakce na …
Libor

frenki> napiš Sanderovi, poradí ti co má za mašinku a jak je spokojen.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 10:36 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> ano, toho problému jsem si sakra všiml :-)

reagovat
Středa 1. července 2009 v 10:32 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> hezky jsi zo napsal, chápu Tě, pořád mi ale nejde dohlavy proč máš problémy který máš. myslím že jsi dal dohromady clonu a závěrku, možná v tom mám guláš já, ale i digi zrcadla mají elektronickou závěrku. Skoda ze bydlíš daleko, někde by jsme mohli zasednout a odzkoušet to.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 10:24 ® Robur
Robur

tak já koupil dceři canon sx110IS, cca 5300Kč a nelituji, fotky se mně zlepšily cca o 50%, tedy když se snažím, problém je, že ho nechce půjčovat, takže jí ho kradu jen když fotím něco do článků. Nedokážu posoudi, kam až moc se ještě posuneš, když přidáš 2700Kč, já myslím, že už moc ne, že se sice zančky budou ohánět pixely a sereptičkami, které asi ani člověk nevyužije.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 10:04 ® frenki
frenki

Pánové chtěl bych si v blízké době pořídit nový fotoaparát k focení ryb, cena tak max 8000tis., mohli by jste mi poradit, značka canon, díky moc za rady. Jsem lajk tak uvitám rady zkušenějších.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 8:28 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> jo, a ještě jedno musím. My se pořád asi bavíme o technické kvalitě fotky. Ta však má s kvaltní fotkou společného málo. Znovu musím napsat, že dobrou fotku jde udělat i s mobilem či krabicí od bot.

reagovat
Středa 1. července 2009 v 8:19 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> počkám, až se vrátíš z dovolené:-) Jen, aby se ti lépe dovolenkovalo, pro mě má ryba taky cenu. I proto je prakticky nefotím. Taky proto, že vymyslet fotku s rybou je prakticky nemožné i díky těm limitujícím faktorům, které má kompakt. Ale jsou vyjímky, kdy přece jen fotku ryby udělám, jako vzpomínku:-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img9261.jpg
Středa 1. července 2009 ve 4:19 ® regulus
regulus

osprey> Fotím taky roky, slovy zhruba 38 let, když to vezmu od úplnýho začátku, první foťák jsem dostal k 10 narozeninám, od 13 let jsem si sám vyvolával filmy a dělal fotky (naučil mě to strejda). Nikdy jsem to nijak nestudoval, je to prostě jen můj koníček, su dá se říct samouk, akorát jsem si o tom v dávné minulosti něco málo přečetl. Problém je v tom, že za ty roky jsem byl zvyklej na to, že fotka vypadala podle toho, jak jsem to ručně nastavil a nekecala mi do toho nějaká zas**** elektronika (teda kromě expozimetru). Kompaktem jsem začal fotit asi před 5 rokama a od začátku jsme nebyli kámoši. Vlastně jsem si ho koupil jen jako nástroj pro dokumentaci své práce (bylo to malý, skladný, fotky se prostě jen stáhly do komplu). Technický pokrok to ovšem vyřešil tak, že ty kinofilmový foťáky jsou prostě dneska pravěk a upřimně, taky bych sebou na ryby netahal kinofilmovou zrcadlovku se třema objektivama (dřív jsem tyto dva koníčky měl zcela oddělený, nenapadlo by mě fotit ryby nebo na ryby vůbec brát foťák, málo času způsobilo to, že jsem začal optimalizovat a tak dneska sebou ten foťák tahám). No a protože jsem s tou dokumentační A 75 nebo jak se to jmenovalo, nebyl až tak spokojenej (nic moc fotky jsem přičítal malýmu čipu – rozměr i pixely, malý světelnosti objektivu), tak jsem si pořídil to co mám včil (možná jsem to už někde psal, rozhodoval jsem se mezi lepším kompaktem a nějakou zrcadlovkou a ten kompakt vyhrál jedině díky rozměrům a výklopnýmu displeji). Jenže stojím před problémem, že ta mrška má automatický ostření a neostří tak, jak bych si já představoval. Pokud vezmu třeba Sanderovy fotky z dřívějška, který byly dělaný taky kompaktem, tak si musím sebekriticky přiznat, že to je rukama, něco dělám asi blbě, akorát nejsu štonc tu chybu najít, proto jsem sem položil otázku, páč já su stará lehce konzervativní konzerva a byť je elektronika moje živobití, tak si trochu hůř zvykám a z těch návodů se nejsu schopnej dobrat toho co potřebuju vědět. V okamžiku, kdy pochopím jak to funguje, tak mám možná po problému. Jsem technicky založený člověk a fakt nemám problém s veličinama, jako je čas, clona, hloubka ostrosti, citlivost (ISO), takže mi není třeba vysvětlovat, že s časem 1/80 s bude skákající ryba rozmazaná. Kdyby ten kompakt měl kromě manuálního nastavení času a clony ještě normální objektiv a nebo se aspoň po každým vypnutí nezresetoval do (z hlediska ostření) automatickýho režimu, tak nemám problém. Nastavím si objektiv tak, že rybu budu fotit v určitým prostoru a rybu tam dovedu a tam ji vyfotím. Paradoxem je to, že i když má ten objektiv u kompaktu v normálních vzdálenostech větší hloubku ostrosti jak u zrcadlovky, tak jsou některý fotky neostrý (a to komplet) i když by dle hloubky ostrosti objektivu alespoň relativně ostrý být měly i kdyby ta elektronická sračka měřila lehce blbě.

No a když už jsme u tý hloubky ostrosti a vlastně všech vlastností objektivů, tak mám ten dojem, že u kompaktů je clona jen autoshuter (elektronická clona), takže na to žádný zákony optiky nefungují (myšleno tak, že hloubka ostrosti je stejná při minimálně i maximálně zacloněným objektivu, mění se jen s ohniskovou vzdáleností – ZOOMem), u toho mýho kompaktu je rozsah clony 2,7 – 8 a blbej základní 50mm objektiv od Practiky měl clonu v rozsahu 1,4–16 (vím, že se to nedá porovnávat 1 : 1 jiná velikost čipu a kinofilmu). Pravda, je to vykompenzovaný tím, že si člověk může změnit citlivost (ISO), ale větší ISO často znamená víc šumu.

Ještě si neodpustím jednu poznámku. Digitální kompakt je skvělá věc pro lidi, co fotí jen jednou za rok na dovolené. Nastaví se to na AUTO a fotky typu rodinka v uličce, rodinka u kašny jsou sqělý. Naprostá většina fotografií (dokument z dovolené) je v dobré kvalitě, dá se to vypálit na CD nebo DVD, dá se to promítat v televizi, ve fotolabu (jestli se tomu ještě tak dá říkat) vám z toho vyrobí fotografie, případně si je můžete i sami vytisknout, ale to je asi tak vše. Vlastně pardon, ještě takoví magoři jako jsme my to můžou tahat sebou na ryby a zvěčňovat svoje úlovky. :-)) )

reagovat
Středa 1. července 2009 v 1:36 ® osprey
osprey

ZN: Nemyslím, že bych nedokázal ocenit výhody zrcadlovky. Když mám ale při focení nakrátko s nízkám clonovým číslem hloubku ostrosti 2 cm a ryba se hýbe, je to ukrutná dřina zaostřit to, co chci. Kompakt má tu hloubku ostrosti asi 3 x větší a to je hned jiná.

Když jsem fotil zvířata v ZOO, tak byla zrcadlovka požehnání z nebes – delší ohnisko. malé clonové číslo, pozadí se rozmázlo a bylo to super. U ryb je to úplně o něčem jiném. Ryba je pro mě příliš cenná na to, abych musel exponovat 50 snímků na jednu slušnou fotku. Mám dojem, že i Libor si toho všiml. Dal jsem si hodně práce s nastudováním teorie, ale to, co jsem napsal, je ryze praktický poznatek. U mrskající se ryby nevíš, kam přesně bude zaostřeno a malá hloubka ostrosti vede k tomu, že nemáš ostré to, co bys chtěl.

Jo, když se ryba nehýbe, to už je jiná. Tam ty stíháš myslet a foťák fotit.

A samozřejmě jsem si nepořizoval zrcadlovku s několika objektivy proto, abych mohl hlásat, že kompakt je lepší. Není, ale některé jeho vlastnosti se dají v určitých chvílích využít.

Můžeme samozřejmě diskutovat, jak to kdo vidí, ale odpověď by dala analýza většího vzorku konkrétních fotek. Nepochybuju, že těch několik nejlepších by pocházelo z foťáku s výměnnými objektivy a snímačem větším než 20 mm. Přesto by v tom vzorku bylo dost pěkných „kompaktních“ fotek. A podotýkám, pořád je řeč o fotce pohybující se ryby. Až se vrátím z dovolené, snad budu mít dost času, abychom to tu pořešili – pokud se do té debaty zapojíš. Beru tě jako inteligentního oponenta a klidně se nechám přesvědčit, že nemám pravdu – ale chce to diskutovat nad obrázky, protože jinak se můžeme klidně bavit každý o něčem trochu jiném.

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 23:49 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> to co jsem psal platí jen v určitých situacích, kdy potřebuješ takovou hloubku ostrosti, kterou ti zrcadlovka prostě nedá.

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 23:35 ® ZN
ZN

Libor> pokud si nemůžu hloubku ostrosti určit sám, vždycky je to nevýhoda. Ten čas jde prakticky vždy ovlivnit. A pokud nejde, tak to žádný kompakt nezachrání, naopak pošle do kytek.

reagovat