Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 779.036 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 30. června 2009 ve 23:23 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> hloubka ostrosti kompaktu je někdy opravdu výhoda, u těch fotek ryb ve vodě je to fakt výhra. Když si nastavíš na zrcadlu takovou clonu aby jsi měl tu samou hloubku ostrosti, vyjde ti čas tak dlouhej že to pozbyde smyslu. Možná za sluníčka se nechá udržet f10 při ohnisku 100mm + crop 1.6. Jinak vím jak to myslíš a souhlasim.

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 23:15 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> promiň, ale já ne. Znovu podotýkám, že člověk musí vědět, co chce fotit. A jen tak mimochodem, co dokáže kompakt, to dokáže zrcadlovka dvacetkrát lépe. A proto mě štve, že se se zrcadlovkou nedá ve vodě moc pohybovat, páč ten kompakt je příliš limitující.

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 22:50 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> u focení ryby z malé vzdálenosti nebo ve vodě bych rozhodně výhodu ve velké hloubce ostrosti viděl.

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 21:42 ® skwor
skwor
reagovat
foto/forum/2009/th-img9260.jpg
Úterý 30. června 2009 ve 21:31 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> absolutně, ale absolutně nesouhlasím s tvým posledním odstavcem. Nikdy, podotýkám nikdy, to tak nemůže být. Pokud člověk o focení něco ví, pak je to právě naopak. A btw., ta hloubka ostrosti, která je při kompaktu (jak uvádíš) více, méně daná, ta právě spoustu fotek zabije a nemá s ostrostí moc společného. Člověk musí vědět, co fotí a jak to chce vyfotit. A pokud to tak je, pak je výsledek patrný. Tím nechci říct, že to musí být dobrá fotka.

reagovat
Úterý 30. června 2009 v 15:34 ® osprey
osprey

regulus: Fotím kompaktem i zrcadlovkou. Tím prvním roky, tím druhým rok a kus. Dá se rozpitvávat spousta technických detailů, ale v první řadě se smiř, že focení živé ryby v pohybu je pro foťák velký problém a procento zkažených fotek je vysoké, i kdyby ses rozkrájel a tu krabičku taky.

Optimální čas pro vyfocení ryby v pohybu je 1/500 s nebo kratší. Už u 1/300 je řada snímků beznadějně rozmazaných. Stabilizátor pomáhá jen trochu, protože stabilizuje pohyb přístroje a ne pohyb fotografovaného objektu. Je potřeba hledat tolik světla a nastavovat takovou clonu, aby ses držel na krátkých časech. Otevřená clona ale přináší další problém – malou hloubku ostrosti (u kompaktů je ovšem proti zrcadlovce přímo neskutečná).

Kombinace pomalého ostření s relativně malou hloubkou ostrosti přináší to, že rychle se pohybující ryba uniká z ostré zóny a standardně má pak člověk ostrý bok ryby a rozostřenou hlavu.

Chce to dělat víc fotek, vědět o těchhle rizicích a snažit se jim zabránit. A za slabého světla je lepší fotit rybu nehybnou, bo slušnou dynamickou fotku to neudělá ani za boha.

A k ostření – automatika hledá kontrastní oblasti, kterých se snaží „chytnout“. Na rybě ve vodě často není kontrast dostatečný a automatika zoufale tápe, chytá se kdečeho a pak to často podle toho vypadá. Když fotím za slabého světla, můj kompakt občas nedokáže zaostřit rybu vy vodě vůbec.

Já se snažím předvídat slabiny foťáku a servírovat mu scénu tak, aby měl co nejjednodušší práci. Občas je to boj, ale sem tam se výsledky dostaví. A dodnes si myslím, že pro některé záběry je kompakt výhodnější než zrcadlovka – rychleji se s ním pohybuješ, dostaneš ho do zajímavějších úhlů, míň se o něj bojíš a hlavně je tam ta obrovská hloubka ostrosti, která dost fotek zachrání. Když to ale zrcadlovce sedne, není pak ve výsledku co řešit.

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 14:23 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> bude to nejleší vyzkoušet, no nevím jak je rychlé to ostření, ale to víš, záběry ryb ve vodě je kurňa rychlá záležitost, vyzkoušej to a napiš. Konkrétně u té prostřední fotky pstruha, nebyl jsi moc blízko? mimo možnost zaostření fotoaparátu?

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 14:14 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> postup co jsi popsal přesně do puntíku dělám, jen si nejsu jistej zda tvoje domněnka, že když máš zapnutý to souvislý doostřování tak to nefunguje je správná, podle mě to po namáčknutí zůstane zaostřený v obou případech. Až budu mít čas tak vyzkouším. Myslím si, že problém je v tom, že dělám „rychlý“ fotky, povětšinou ryba ve vodě a tam nepomůže nic jinýho než přednastavený manuální ostření. Ta automatika má problémy s vodní hladinou.

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 14:06 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> asi jsi mě nepochopil, nebo já tebe. Myslel jsem že potřebuješ mít kontrolu na co zaostřuješ. Dejme tomu že budeš mít rybu přes celou fotku, která bude mít hlavu na kraji. Středovým bodem zaostříš na její oko nebo hlavu (uděláš to namáčknutím spouště do polovičky), spoušt budeš pořád držet a přesuneš foťák pro správnou kompozici, poté domáčkneš spoušť aby jsi vytvořil obrázek ryby se zaostřenou hlavou. Budeš-li mít zaplé to souvislé ostření ,při vyfotografování budeš mít ostré něco jiného než potřebuje, ale hlavu ryby určitě ne.

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 13:47 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> obávám se, že to nebude mít vliv na „počasí“, pouze to zapíná nebo vypíná kontinuální ostření a jak je tam napsaný, jedinej efekt bude ten, že se šetří energie baterií, což je mi úplně volný. Když to zmáčknu rychle, tak to bude ještě víc rozostřený než když bude zapnutý to souvislý ostření. Nicméně s tím zkusím laborovat.

Myslím, že s tím asi nepohnu, je to daný principem ostření, kterej, alespoň co jsem vyčetl, pracuje na principu měření kontrastu a jasu, takže si ten krám dělá co chce, stačí něco v lepším světle v popředí snímek je v haj***, pokud to nedostřím ručně.

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 13:35 ® sus1

Libor> Tet sem fotil nějakej sportovní den a měl jsem nastaveno to první, jinak používam obojí,ale standartně ,,po snímcích."Na rybach trvale AF.:-)

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 13:11 ® Libor
Libor

regulus> ano, je to hrozně tatarsky napsaný, v té druhé fotce to taky pletou dohromady a je z toho vidět neprofesionální překlad. Na první susové fotce je tedy pro Tebe potřeba zvolit ten rezim po snímcích, tak aby to zaostřovalo jen při namáčknutí spouště.

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 12:33 ® sus1 reakce na …

regulus> Ne,to je z mého,ale asi je to stejný.Mam manuál ofocenej v češtině.Já mam Canon PS SX1 IS

reagovat
Úterý 30. června 2009 ve 12:30 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> sus1> pánové dík

Libor, asi to chce o tom fakt splknout, včera sem došel hodně pozdě, dnes to bude to samý a zejtra má syn promoci, tak si nejsu jistej jak moc budu komunikativní :-)) ) takže si tě někdy odchytím na SKYPE

SUS to je z manuálu od toho mýho??? Pokud ano, tak to co je zakroužkovaný na druhým obrázku, to skoro dycky nastavuju.

Abych pravdu řekl, docela jste mě tu zviklali, budu muset ten manuál zase přelousknout (jen ho najít), ale pokud si pamatuju, tak to bylo tak tatarsky napsaný, že sem to nejspíš moc nepobral. Zatím to nechte být, ozvu se.

reagovat
Úterý 30. června 2009 v 11:37 ® sus1
reagovat
foto/forum/2009/th-img9246.jpgfoto/forum/2009/th-img9247.jpg
Úterý 30. června 2009 v 10:17 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> koukal jsem Ti na to, stáhnul jsem manual v AJ. Aby jsi docílil výsledků jaké potřebuješ, nastavíš si středový bod ostření. Co může bejt ale dál zrádný je nastavení funkcí toho středovýho zaostřovacího bodu, kde jsou dvě možnosti. Potřebuješ mít zaplé to fixní zaostření. Pak je tam nějaké kontinualní co přeostřuje neustále jinam a to by Ti právě mohlo dělat problémy. Koukni tedy na to jak to máš nastaveno. zatim L.

reagovat
Pondělí 29. června 2009 ve 13:29 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> OK

reagovat
Pondělí 29. června 2009 ve 13:24 ® regulus
regulus

Libor> tady máš recenzi z netu, zkusím někde vyhrabat manuál v PDF a pošlu ti ho mailem.

http://www.fotografovani.cz/…s5-is-r.html

Možná máš pravdu, jak to nemá ostření a clonu na objektivu, tak su v pr… . Pokud ten foťák neostří na to, co je v tom obdelníčku uprostřed viz obr., tak je to jasný.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9237.jpg
Pondělí 29. června 2009 v 11:46 ® -zruseno reakce na …

Libor> Dík za radu. Tak já se o to pokusi, výsledek dodám.:)

reagovat
Pondělí 29. června 2009 v 11:43 ® Libor reakce na …
Libor

padák> jestli máš to místo rád, vyfoť si to někdy večer až to bude ozářené nízkým sluníčkem, těsně před západem, mohlo by to mít o odost větší šťávu.

reagovat
Pondělí 29. června 2009 v 11:40 ® -zruseno reakce na …

Libor> No, taky mě to napadlo, tak pro příště. Jinak dík.

reagovat
Pondělí 29. června 2009 v 11:34 ® Libor reakce na …
Libor

padák> ahoj, tu první fotku bych situoval tak aby bylo víc vody a míň oblohy, buh ví jak by to dopadlo , já na ty krajiny nejsem.

reagovat
Pondělí 29. června 2009 v 11:32 ® -zruseno

Jak se vám líbí tyto fotky, z jednoho ze Sázavských jezů? Díky za komentáře.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9235.jpgfoto/forum/2009/th-img9236.jpg
Pondělí 29. června 2009 v 9:52 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> svázaný to určitě není. Měření expozice nemá se zaostřením vůbec nic společného. Jedno je nastavení měření expozice a druhé je nastavení zaostřovacího bodu. pošli mi do osobky nebo sem přesně model foťáku, nebo nějakej odkaz na něj, zajímalo by mě to. Mám takovej pocit že to je odpověď na tvoje potíže s focením. Prostě musíš vědět kde máš zaostřovací bod, zaostřit rybě hlavu, zakomponovat a zmačknout spoušť.

reagovat
Pondělí 29. června 2009 v 1:02 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> možná sem to blbě napsal, je to pochopitelně měření expozice, ale já až doposud předpokládal, že to je nějak svázaný, jinak bych vůbec nechápal, jak by to mohlo zaostřit, to by pak muselo ostřit z principu blbě. Doposud jsem věřil tomu, že při bodovým měření expozice to ostří na předmět v tom obdelníčku uprostřed. Je tam ještě nastavení ostření BKL (jde to vypnout), což je dle mýho nějaká kompenzace protisvětla (backlight) jako u kamer. Jinak fotím zásadně na manuál. A něco trénovat, to nejde, ukroutil bych tomu objektiv. :-) Mezi nama, kdyby na to manulální ostření dali kolem objektivu kroužek kterým by se to štelovalo a kdyby to zůstalo tam kde to bylo při posledním focení, byla by to značka ideál.

reagovat
Neděle 28. června 2009 ve 23:50 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> nožná že jsi si teď spletl ostření a měření expozice, tam se používá pojem „se zdůrazněným středem“. Co se týče ostření, navolil bych si třeba středový bod a doma si to vyzkoušel na něčem statickém, třeba dej na stůl dvě krabičky od sirek, každou jinka vzdáleně a vyzkoušej zda ti ta automatika kecá či nikoliv, natrénuj si zvyky jak zaostřit a rychle přesunout a ryby budou hračka :-)

reagovat
Neděle 28. června 2009 ve 23:18 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> je to kompakt, takže si můžu zvolit tři režimy ostření, poměrové, středové a se zdůrazněným středem, bohužel to po vypnutí a opětovným zapnutí skočí zase do toho poměrovýho. Trochu přimáčknu spoušť, ten debil si to zaostří (pípne :-) )a pak to můžu zmáčknout, když su rychlej je to v … . Ještě si takovým divným hmatem můžu při stisknutí knoflíku na levé straně objektivu takovým hejblátkem pravým palcem doostřit ručně (je to těžce praktický, hlavně když máš v levý ruce prut s rybou). To zůstane nastavený, ale pouze do vypnutí a opětovnýho zapnutí foťáku, navíc je to krajně nepraktický a nepřesný, pokud zrovna nechceš ostřit na nekonečno. No a o tý hloubce ostrosti mi povídej, to mě taky hlava nebere.

Původně jsem přemejšlel o zrcadlovce, ale zvítězil kompromis kvůli váze a velikosti. Už jsem i přemejšlel, tuším Nikon dělá nějakou menší zrcadlovku, ale je to tak očesaný, že to nemá cenu.

reagovat
Neděle 28. června 2009 ve 23:01 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> mě připadá že konipas na kameni je v ostrosti, ale že se teda ten foták pohunl, nebo automatika zklamala totálně.

reagovat
Neděle 28. června 2009 ve 22:59 ® Libor
Libor

regulus> a ty ostříš na automat? v tom by mohl být kámen úrazu. Nemyslím tím autofocus, ale výběr místa ostření. Jinak kompakt má o hodně větší hloubku ostrosti, právě proto se divím. Jiank ta prostřední se mi moc líbí.

reagovat
Neděle 28. června 2009 ve 22:58 ® regulus
regulus

No a tohle byl vrchol, co ten foťák udělal, středový ostření, focený na 1/200s, asi tak ze 7–8m, ten fták se ani nehnul, hlava mě nebere, na co ta automatika ostřila.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9230.jpg