Chytej.cz

Chytej zamyšlení necteno

20.2.2009 | Kazan | 11.139 zobrazení | 135 odpovědí

Předem podotýkám že následující řádky nemají v úmyslu nikoho napadat a jsou pouze zamyšlením a reakcí na současný stav na Chytej.
Poté co zde byli klepnuti přes prsty OndraČ a další, pátral jsem po příčinách proč někteří nově příchozí náhle vyvíjejí přehnanou aktivitu a potřebu se ke všemu vyjadřovat a všude posílat co nejvíce fotografií. Možná tím důvodem jsou fishbony, zarazila mě právě skutečnost ,že člověk s měsíční registrací jich má daleko více, jak lidé co jsou zde registrovaní déle. Myslím že není správné, právě nové rybáře takto sejmout, je jasné že chlapci měli z úlovku radost a chtěli se pochlubit. Nám ostatním, zkušenějším nezbude nic jiného než stále vysvětlovat a poučovat, že tudy cesta nevede. Jsem si naprosto jistý že dříve nebo později zde budou opět podobné fotografie od nových nadšenců. Vzpomeňte si všichni na své začátky.
Po nedávné diskusi se skworem o kvalitě Chytej, Regálových nářcích a sem tam Roburem protestně založeným zbytečným fórem se ptám, proč admini případně David nesmažou duplicitní fóra v lepším případě je nepřesunou do již existujících, se vzkazem do všeobecné diskuse pro zakládajícího, že jeho fórum bylo přesunuto do již existujícího fóra. Myslím by zkušenější uživatelé Chytej na podobná fóra měli reagovat pouze vloženými odkazy na již existující fóra.
Dále by mě zajímal váš názor na fóra typu Ústí nad Labem, kdy už fórum má pramálo společného s rybařinou, je zaměřeno na získání prvenství v počtu příspěvků, a je spíš typu všeobecné diskuse. (Hoši nic proti Vám, mnozí mě znáte osobně takže jsem si jistý, že víte co bylo myšleno.) Nechci také aby výše uvedené bylo chápáno jako že HaD pro nás nic nedělá, Chytej bude takové jaké ho budou lidi chtít, pokud Vám současný stav vyhovuje mlčte, pokud ne dejte to vědět ať se to tu trochu změní.
Je možné že v budoucnu bude mít Chytej méně příspěvků ale zas budou kvalitnější a přibude spokojenějších čtenářů. Prosím ostatní ,,Chytejáky,, o reakce co se týká fishbonů, fór a vůbec ostatních věcí kolem Chytej, reagujte ve vší slušnosti.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 24. února 2009 ve 21:20 ® albin
albin

BS:Já původně nemluvil přímo na tebe,ale ty jsi se sám přihlásil.Prosím tě,to myslíš vážně na regula,že ho nenutíš to po tobě číst?Tak nevím proč něco píšeš,když nechceš,aby to jiný četl.Jde o to:když si píšete s klukama z UL tak si pište jak chcete,ale když reaguješ na někoho,kdo píše česky tak by jsi mohl mít trochu ohledu a odepsat taky česky.No a mě teda přijde naprosto normální,že si nejdřív přečtu co jsem napsal než to kdekoliv prezentuju,protože někdy zapisuju svoje myšlenkový pochody,který jsou nepochopitelný v přímém zápisu.Prosím tě neber to ve zlým,osobně se neznáme a určitě budeš fajn kluk.Tak je dobře,že se budeš snažit.Ahoj.

reagovat
Úterý 24. února 2009 v 19:21 ® BlueShark
BlueShark

albin: Věř mi nebo ne, ale já zkrátka horní klávesy nemačkám pouze numerickou napravo, když chci čísla :-)

Sakra já se to snad kvůli Vám naučím, když se to nedá číst, kurnik a proč ostatní to přečtou :-)

Jinak od teď píšu sem česky a v chatech jako dřív :-D

reagovat
Úterý 24. února 2009 v 19:17 ® BlueShark
BlueShark

Regulus: A on někdo chtěl abys to po něm louskal? :-D Nevim co Ti překáželo v prokousávání příspěvku z 11:24, já to četl 3× teď a až na dva překlepy, docela ok :-) Nevím no, řijde mi to úplně shodné, jen od té doby co po sobě musím i příspěvek číst od teď, se pořád vracím k písmenům a opravuju ´i a ˇe na í a ě :-D tenhle mi trval 3min :-D D hrůza, to se tu zblázním…

reagovat
Úterý 24. února 2009 v 18:50 ® regulus reakce na …
regulus

BS – nebuď vztahovačnej, to s těma borcama co běžně porážejí sekretářky byl jen rejpanec. Jinak tvůj příspěvek z 11:24 to bylo maso než jsem se tím prokousal.
K diakritice jsem jen napsal svůj názor, většinou takto psané příspěvky nečtu, ve většině případů to nemá ani hlavu ani patu a stejně z toho nelze pochopit co tím chtěl básník říci.

HaD – netvrdím, že mě to nějak fatálně štve, jen je to přinejmenším divný. V minulosti byl problém hlavně kameníci versus latin2, ale většinou to bylo špatným nastavením komplu, totéž je o dřívějších webových stránkách a e-mailech (kódování). APPLE umí česky pokud se nepletu od OS 9 (tahle platforma není mojí silnou stránkou, ale jsem čas od času nucen v ní něco nastavit), možná je ICQ pro macky nějaký zmršený, ale vůbec jsem neměl na mysli pár jedinců co jede na jablíčkách. Pokud se ostatních komunikačních prostředků týká, tak su lehce konzerva, než bych napsal SMS raději zavolám. Neřeším to a ani řešit nehodlám, nevidím jedinej důvod proč si podobný sračky cpát do mobilu, dostatečně mě sere když mi sem tam zazvoní na rybách, ještě aby to různě pípalo. -:))))))

Takže závěrečné resumé je, že si v klidu ku***te svůj rodný jazyk, ale nechtějte abych to po vás louskal.

reagovat
Úterý 24. února 2009 v 16:23 ® Vydrain reakce na …
Vydrain

Tak s tim něco urob. Velká holka potřebuje velkej vyhledavač :-D

reagovat
Úterý 24. února 2009 v 16:17 ® EDYS reakce na …
EDYS

Byl by levnější tisk..:-D

regulus> Prostě někdo tak žačal psát a chytlo se to..:-d tak je to i se sprostýma slovama.-D..Ale neboj na chytej se budu snažit psat s háčkama a čárkama.:-d

reagovat
Úterý 24. února 2009 v 15:35 ® albin
albin

Nordboy:A italové si taky vykají.Jenom to bylo hrozně těžký si zvyknout,když chlapovi místo VY říkáš ONA.

reagovat
Úterý 24. února 2009 v 15:32 ® albin
albin

No já sem tedy technický analfabet,SMS nepíšu,protože mi to za prvé nebaví a za druhé mi to připadá jako když si povídám s tím telefonem a ne s tím na druhém konci.Co se týče háčků a čárek jsem možná staromódní,ale nedovedu si představit,že by třeba v článku,který někdo napíše na Chytej byly slova bez nich.Nebo když si koupím knížku(i když je pravda,že dnešní mládež už obyčejné knížky nečte)by byly slova bez diakritiky.Když si někdo jen povídá přes počítač s kamarádem a chtějí si něco jen domluvit,tak mi to ještě nepřijde tak hrozný,ale když chce všem něco sdělit,o něco se podělit?To by si ten čas na to mohl najít.Jinak sem tu nechtěl rozpoutat takovou debatu o háčkách a čárkách.Každý si stejně bude psát jak chce a jak mu to vyhovuje.Blueshar­k:Píšeš,že děláš na PC od 4 let a neumíš mačkat horní klávesy?A když mluvíš o angličtině,já tedy umím anglicky jen základy,ale nemyslím,že by zrovna angličaní z lenosti komolili svůj jazyk.Dělal jsem pár let v Itálii a italové jsou na italštinu hrdí.A v italštině stačí u spousty slov jen zaměnit písmeno,nebo jen důraz a už mluvíš úplně o něčem jiném.

reagovat
Úterý 24. února 2009 ve 12:45 ® BlueShark
BlueShark

Jinak odHaDuju, že to dlouho nevydržím…

reagovat
Úterý 24. února 2009 ve 12:43 ® BlueShark
BlueShark

HaD: svata pravda, par klientu a na mobilu obzvlast dela dobry divy. Kdyz mi chodi hacky tak jen kusy hadů, koček, bobkůůů :-)

Proste necitelne a lepsi odahovat ze smyslu vety jestli KOCKA je slovensky světelná kostka nad ledem nebo zviratko co mnouka, nez cist paskvily. Jinak dobre, od ted zkusim psat jen cesky, ale utrapim se u toho a uvidime. Uz ted jsem chudak…

reagovat
Úterý 24. února 2009 ve 12:29 ® BlueShark
BlueShark

PS. nemysli si ze jsem nad tim nepremyslel, proc neumim cesky psat, asi proste zvyk. V praci komunikuju (mluvim a pisu) prevazne anglicky, na pc take hodne kamosu je cizaku a prosteto neresim, hodne mi to pridava na case…

reagovat
Úterý 24. února 2009 ve 12:29 ® HaD reakce na …
HaD

regulus: diakritika je, alespoň pro mě, to poslední, co mě štve. Sám velmi často píšu bez diakritiky. Naučil jsem se to v dávných dobách, kdy skutečně byl problém s „českými“ písmenky a jejich zobrazováním jak na různých webech, tak v e-mailech. Další problém byl (a je nadále) v různých komunikačních klientech. Např. pupák na svém jablku si na icq místo písmen s háčky a čárkami přečte jen šílený znaky. To samý mám na telefonu – na icq prostě musím psát bez háčků a čárek a protistrana taky, jinak si prostě neporozumíme. A těch případů, kdy se text díky diakritice zmší je více. Z toho pak vyplývá, že i na místech, kde problém není, někdy ze zvyku píši bez diakritiky.

reagovat
Úterý 24. února 2009 ve 12:26 ® BlueShark
BlueShark

A nečtu po sobě texty, mělo tam být: Vrána na romadůr :-D

reagovat
Úterý 24. února 2009 ve 12:24 ® BlueShark
BlueShark

Regulus: Souhlasim s Tebou ze je to prehledna a hezky ceske. Ale jak rikam, u pc jsem vyrustal uz kdyz mi byly 4 roky (je mi 28) a proste pokud to byly slohy, dopisy, proslovy, nejake listiny (jak rikas od sekretarek nebo k nim) vzdy jedine s diakritikou. Ted nez bych napsal to co mam na jazyku s hackama, davno bych zapomnel co jsem chtel. Neprehanej to s tou rychlosti a ze bezne porazim sekretarky, nesnasim lidi co otaci vety v lez, napsal jsem to, co jsem si nameril kdysi pri psani v Plzni a nemuzu za to ze na e mamka pri psani civi jak brana na romadur a to od mala dela politiku a pise a pise :-) Kazdy at si pise jak chce, ja v tom nevidim problem. Kdyz nekdo neumi y/i tak si na to zvyknu a u dotycne osoby toleruju.

Me proste tohle zdrzuje a nikdy tak psat nebudu, neumim deseti :-(( a datlit + c = a me nebavi a nahore na cislech bych se umlatil, je to jina rada. Precu cele forum, dej si tu diskuzi vyuka jazyka ceskeho a mas to. Jestli Ti to tedy tak vadi, me to prijde detinske, ale zase se snazis neco udelat ku prospechu, to se ceni…

reagovat
Úterý 24. února 2009 ve 12:11 ® HaD reakce na …
HaD

vydrain: no to není :-)) ), ale neprohledáváme celej net a myslím, že je to tak přehlednější. Mimochodem, udělat výpis obdobný googlu či seznamu by bylo mnohem snadnější.

reagovat
Úterý 24. února 2009 v 11:00 ® Vydrain reakce na …
Vydrain

Regule, v tomhle bych byla tolerantní, neboť to umím pochopit, z čeho to vzniká. Někdy ti to vysvětlim, ju? :-)

reagovat
Úterý 24. února 2009 v 7:26 ® Piranha
Piranha

Sakra ja sů ňáké mimo.Proc se tu bavite o kritice cukrovkářů.Dia Kritika :-D to také nemá nic společného s rybařením, né.

reagovat
Úterý 24. února 2009 v 0:05 ® regulus reakce na …
regulus

No jestli móda, tak dost blbá -:))) Věková hranice jistě, ale jak jsem psal, kromě SMS (kde je to zdůvodnitelný) nevidím žádnej rozumnej ani nerozumnej důvod proč bez háčků a čárek. Zvyk bych bral, ale proč jste si tak zvykli, většina z vás nepamatuje dobu, kdy počítače česky neuměly, to je skoro 20 let.

reagovat
Pondělí 23. února 2009 ve 23:56 ® EDYS reakce na …
EDYS

Nová moda..:-D ..Myslím si že tam bude nějaká věková hranice plus nějaké vyjímky..A dále určitě rychlost..Ale je fakt že je přehlednější psaní s diakritikou než bez..Někdy dochází k záměně slov..:-D ..Jo a ještě tam bude zvyk..

reagovat
Pondělí 23. února 2009 ve 23:48 ® regulus reakce na …
regulus

EDYS – já osobně sice na chaty nechodím, to je fakt, ale diakritiku používám v ICQ, SKYPu i SMSkách od doby co to telefony umožňují (tam bych to ještě pochopil, víc zmáčknutí). Fakt nevidím rozumnej důvod proč ji nepoužívat při psaní na komplu, kterej je na to dle mýho názoru docela dobře uzpůsobenej. Psací stroje a tudíž klávesnice se už používají docela dlouho, ale nepamatuju se, že by dřív někoho napadlo psát bez diakritiky, kromě telegranů a telexů.

reagovat
Pondělí 23. února 2009 ve 23:36 ® EDYS
EDYS

Jo a možná co by pomohlo Chytej.cz aby bylo jěště lepším serverem než je dotěd by bylo zavedení jakého si hodnocení uživatelů..

reagovat
Pondělí 23. února 2009 ve 23:32 ® EDYS reakce na …
EDYS

Možná to bral jako vtipek..:-D Ale k té diakritice..Napadla mě další možnost že to neumí použit a to ne ve smyslu že neví na co to tam má(jako ty tlačítka), ale v tom smyslu že neví kde co patří(í,i)..:-D

A za sebe bych chtěl říct že psaní bez diakritiky je běžné..Chat, ICQ atd..

Ale stejně nechápu proč se to tadyk pořad řeší..?V žádných pravidlech serveru to není a stejně si každý bude psát jak bude chtít, takže je to kecání o ničem..

reagovat
Pondělí 23. února 2009 ve 23:21 ® regulus
regulus

K té diakritice.
I počítače APPLE mají v OS implementovanou češtinu a klávesnici s diakritikou a to už hezky dlouho. Pokud se PC týká, tak kromě klasické české klávesnice si lze nastavit i rozložení kláves QWERTY, které má Z a Y na stejným místě jako US klávesnice (používám já, síla z vyku z dob kdy to ještě česky neumělo a to polovina z vás nevěděla jak počítač vypadá, možná i nebyla na světě). Každá česká klávesnice má 11 kláves přímo písmeno s diakritikou, ty co se používají nejčastěji, tak v tom naprosto nevidím problém a už vůbec ne u takovejch borců, co běžně porážejí sekretářky a píšou tak rychle jako jehličková tiskárna co se kdysi vyráběla ve Zbrojovce. Mimochodem, ta sekretářka by si bez diakritiky, alespoň v naší republice, nevydělala ani na snanou vodu. Myslím že by bylo dobré přiznat, že su buď línej psát s diakritikou nebo jsem si těch písmenek s háčkama a čárkama ještě nevšiml, popřípadě mne ještě nenapadlo ony klávesy vyzkoušet než tady házet ramena s rychlostí psaní.

reagovat
Pondělí 23. února 2009 ve 23:09 ® EDYS reakce na …
EDYS

A howno patří k češtině..?Myslím si že ne..:-D

reagovat
Pondělí 23. února 2009 ve 22:56 ® BlueShark
BlueShark

Kazan: muzu ti odprisahnout, ze jsem porazil sekretarku co mela nejlepsi uhozy na PC pouhym datlovanim, pisu jen 3 a 3 prsty. Pokud bych mel mackat hacky a diakritiku, muzu ti rict ze nenapisu nic. Mackat plus a pak c abych mel č to je mela a dvakrat takovy zdrzeni a jeste vice. Cisla nepouzivam. Jsem takhle zvykly. Mam 9 pismen za vterinu prumer tak si to spocitej :-)

reagovat
Pondělí 23. února 2009 v 19:52 ® Vydrain
Vydrain

Hadice, uznej, že zrouna gůgl to není :-)

reagovat
Pondělí 23. února 2009 v 17:21 ® Kazan

Čeština – pravidelný návštěvník Chytej si jistě všiml, že občas se i mistr tesař utne. Chybovat je přece lidské. Všichni se skvěle česky nenaučíme, a každý má jiné možnosti chápání určitých věcí. Navíc to nemá co dělat se vzděláním, protože co jsem měl možnost vidět písemné projevy některých středo, vysokoškoláků, tak mi nebylo jasné jak mohli prolézt. Jinak zde bylo již několikrát poukázáno na programy které jsou schopny část chyb eliminovat. Horší je to s vulgaritou, tu si myslím nikdo neomluví tím, že mu to ve škole moc nešlo. Nemám na mysli sprostá slova obecně, protože ono vhodně umístěné ,,howno,, je 100× lepší jak dlouhé vysvětlování ?. Co se týká psaní bez interpunkce jsem schopen daný text také přečíst, jen nechápu jaký je rozdíl mezi tím jestli na klávesnici zmáčknu c nebo č (i když samozřejmě některé znaky potřebují více kláves). Jsem přesvědčen, že až programátory a lidí kteří pc perfektně ovládají, zbytek národa používá CS klávesnici.

reagovat
Pondělí 23. února 2009 v 16:18 ® 

albin -Tykání rozhodně nevadí…To je přesně ten fór, že na tykání jsem si zvykl naprosto bez potíží a automaticky a na hrubky si ne a ne zvyknout. Piranha – To že na netu se píše bez diakritiky může souviset s tím, že většina „západních“ jazyků v čele s angličtinou ji nemá…To bude stejné jako s tím tykáním. Ale jak říkám, tykání se mi naopak líbí. (Mládnu…a jdu na ryby, pardon, k vodě). Čusssík.:-)

reagovat
Pondělí 23. února 2009 v 16:15 ® BlueShark
BlueShark

Myslim ze slovo se spatnym i/y je horsi, ale s hacky se rychleji snad jen cte. Stejne jako slovo rbyarnia je rdoga prectes tak i bez hacku to neztraci vyznam a najdi vetu kde dle vyznamu to casto spletes:-)

reagovat
Pondělí 23. února 2009 v 10:20 ® albin
albin

Nordboy:Určitě máš pravdu.Omlouvám se za chybu,nicméně i,y nejsou to nejhorší co by mi vadilo.Ale čárky a háčky?Když to trochu odlehčím: slovo bez háčků někdy ztrácí význam stejně jako chytání na udici bez navázaného háčku. PS:Doufám,že nevadí to tykání?

reagovat