Chytej.cz

Bojová brzda necteno

19.12.2004 | Milky | 7.203 zobrazení | 35 odpovědí

Mám dotaz na ty, kteří MAJÍ zkušenosti s bojovou brzdou, aby napsali, proč je lepší nebo naopak, proč jí nepoužívají. Osobně mi to připadá, jako krajně pěkná zaáložitost, ale někteří se již v jiných fórech vyňařili, že jí maj, ale nepoužívaj.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Středa 22. prosince 2004 v 19:14 ® Tomash
Tomash

jaryn : je to tak! Milky a dwarf – pořiď te si bojovku!…

reagovat
Středa 22. prosince 2004 v 18:42 ® jaryn

ti co umí ti umí a ti co neumí používají bojovku je to tak?

reagovat
Úterý 21. prosince 2004 ve 21:33 ® Kato

Než jsem si koupil naviják s bojovkou, tak jsem ve sklepě našel hóóódně starý naviják, ze železa a přední brzdou, kterou se dotahoval cívka. S tímhle navijákem jsem si moc pěkně zachytal a plně mi vyhovoval, kdyby nebyl tak starý a na udici Shimano nevypadal tak blbě, tk s ním chytám dodnes

reagovat
Úterý 21. prosince 2004 ve 20:09 ® Chose
Chose

No nedá mi to abych se tej debaty nezúčastnil. Já používám jen přední brzdu,bez bojovky a chytám takhle na feedr celkem v pohodě. když přijde třeba amur,tak držím pravou rukou prut a levou mám na brzdě a šteluju s ní jak je potřeba. když ryba ujíždí ode mne tak jen přitahuju a povoluju jak je třeba a když zdolávám tak mám brzdu nastavenou na akurátní prokluz a jde to i bez bojovky. Tt

reagovat
Úterý 21. prosince 2004 v 17:04 ® Tomash
Tomash

Pardón – naprostý souhlas s forestem. Předtím jsem psal hlavně Milkymu…

reagovat
Úterý 21. prosince 2004 v 17:03 ® Tomash
Tomash

dwarf : Mně jo! Milky : Naprostý souhlas

reagovat
Úterý 21. prosince 2004 v 7:15 ® Forest

Vyhoda bojové brzdy se projeví při prudkých výpadech a výskocích ryby. Takový duhák chycený v srpnu je hotový akrobat a Stradic s bojovkou mi jich už dost zachránil. Když je někdo tak šikovný , že stihne dostatečně rychle a dostatečně měnit nastavení přední nebo zadní brzdy, tak je pravdou, že bojovku nepotřebuje.

reagovat
Pondělí 20. prosince 2004 ve 22:45 ® dwarf
dwarf

ještě k otázce.. bojovka je podle mě užitečná, to platí dvojnásob pro kopyta jako sem já.. tomash: mě se to jako luxus nezdá..

reagovat
Pondělí 20. prosince 2004 ve 22:41 ® dwarf
dwarf

bojovku chci určitě vyzkoušet, ale jelikož jsem student, tak si budu muset ještě chvíli počkat.. nebo že by zapracoval ježuch

reagovat
Pondělí 20. prosince 2004 ve 21:08 ® Tomash
Tomash

Milky : já psal hned, že jsem měl naviják s bojovkou, ale nevyužil jsem ji. Psal jsem to jako první zprávu tady do toho fóra. Jinak, jestli si chceš takový naviják koupit, tak di do toho. jen nemůžu říci, že je to supervěc. Tt

reagovat
Pondělí 20. prosince 2004 v 18:24 ® jiris
jiris

Milky – co? naviják nebo tempomat

reagovat
Pondělí 20. prosince 2004 v 18:05 ® Milky
Milky

Tomash: Nemyslím si, že je to luxus, ale je to určitá nedhodnota přidaná ke kvalitnímu navijáku. Zatím se všichni vyslovují pro to, že je to super věc. Jediný ty a Jaryn se bez ní obejdete, ale svorně přiznáváte, že jste jí nepoužívali. Možná, že kdybys jí prubnul, zněníš názor. Je to asi taková věc, jako tempomat u auta – není zcela nutný, ale při jízdě po dálnici tě nebolí kotník a odpočineš si. Myslím, že v příštím roce si ho opatřím.

reagovat
Pondělí 20. prosince 2004 v 17:04 ® Tomash
Tomash

All : Trvám na tom, že bojovka je luxus… Doba, kdy jsem přicházel o ryby kvůli špatné manipulaci s brzdou, je dávno pryč. Když jsem začínal, tak jsem hodně ryb prostě urval… V té době mi bylo mezi 4–7 roky. To jsem to moc nechápal. Za posledních cca 5 let jsem neutrhl ani jednu rybu… Bojovka je pro mě zbytečná záležitost, ale netvrdím, že je to špatná věc… komu vyhovuje, ať s ní loví. Já mu ji hanit nebudu…

reagovat
Pondělí 20. prosince 2004 ve 14:04 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

Mám ji na vláčku a je to užitečná věc. Před lovem cílené ryby si ji přecvaknu na největší odpor a když zabere něco big,tak jí povolím. Je to super věc,nedá na ni dopustit!!

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 23:02 ® ywan

perfektna vecicka ale skoda nic take nevlastnim. na privlac ako stvorene

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 23:00 ® Kato

Mám ji na Tice a fakt super věcička, jen cvrnkneš a je utaženo a zpátky a je volno. Využívám to snad pořád. Taky se mi podařilo na feeder lapnout kapra 82 a bez bojovky bych ho nevytáhl.

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 v 19:04 ® PJ

Bojovka je vynikající věc užitečná u „lehčích“ technik jako feeder, plavaná a určitě vláčka. Jak Ticy tak Shimana jsou solidní navijáky, mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 v 17:42 ® Milky
Milky

Dědek: Nejsi kacíř – je to tvůj názor, na který máš právo!

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 v 17:36 ® Dědek
Dědek

Po zkušenostech s feederem a kaprama nedám na bojovku dopustit. Jiné je to s vláčkou. Podle mě není důležitá. Osobně používám zadní brzdu a ještě se mi při vláčení nestalo, že bych jí nebyl schopen ovládat. Na nejjemnější cajk jsem si pořídil Catanu a musím říct, že je dost dobrá. Ani jednou se mi nestalo, že by mi ryba upala vinou navijáku. Pokud člověk nejde na sumce ( a to neznám), tak se, pokud je aspoň trochu šikovný,bez bojovky v klidu obejde. Je to fakt škoda peněz, které sa dají vrazit do něčeho jiného. Asi jsem kacíř, co

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 v 17:19 ® Milky
Milky

Klon: Volnoběžná brzda – bairunner Jedná se o systém se dvama brzada, mezi kterými si můžeš zvolit – překlopení kličky. Zpravidla volnoběžná brzda se nastavuje na malý odpor, nezbytně nutný k tomu, abys vyšponoval vlasec/lanko a návnada nesplavávala. V případě záběru ryba velmi snadno překoná tuto brzdu a s návnadou unikne za vrčení volnoběžné brzdy (u některých značek je ještě aktivováno ele.čihátko, které píská). Lovec pak jen překlopením páčky uvede do činnosti hlavné brzdu, která je nastavená na vyšší odpor a tím rybu zasekne. Zpravidla k tomu stačí pouhé otoření kličky. To samé je použito i u multiplikátorů s tím rozdílem, že ne každý vyřadí volnoběh pootočením kličkou.

Bojová brzda. Je to zadní brzda u které je další páčka, kterou volíme vyšší, nebo nižší nastavení brzdného efektu v rozsahu od –30% – 0– +30%. Je-li páčka svisle v neutrálu, je nastavena síla brzdy, jak potřebuješ. Pouhým pootočení cca o 45° doleva docílíš odbrždění o 30%, naopak při uvedení páčky do polohy o 45% doprava přidáš na brzdě o 30% na účinnosti. Je to pohodlnné v tom, že nemusíš rukou uchopit kolečko brzdy a s ním kroutit, ale jen pohneš páčko, jde to dokonce i malíčkem pravé ruky, ve ketré držíš prut, což je zásadní – páč nemusíš sundávat ruku z kličky a tak se rozptylovat.

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 14:31 ® jiris
jiris

klon – volnoběžka se dává nahoru a dolů a bojovka doleva a doprava Milky ti zásadní rozdíl vysvětlí.

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 14:30 ® jiris
jiris

Milky – smě zas dostal, musel sem si to najít ve slovníku. K neznámým návštěvníkům téměř vždy

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 14:29 ® Klon
Klon

jaký je v tom tedy rozdíl.

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 14:23 ® Milky
Milky

jiris: Od které doby jsi tak distingovaný?

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 14:18 ® jiris
jiris

Milky – mě to bylo blbý napsat

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 13:51 ® Shimi
Shimi

Milky>taky mi to tak pripada…

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 13:49 ® Milky
Milky

Klon: Je to dobrý, jen si pleteš bojou brzdu s volnoběžnou brzdou! To jsou dvě odlišné záležitosti.

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 13:35 ® Klon
Klon

Já bojovku používám hlavně na kapry,když mám děličky v tripotu a pípáky tak jí mám od klaplou,když pak kapr vezme tak jede a mě to ohlasí pípák a výhodu vidím taky v tom že jen pak k tomu příjdu a zaklapnu brzdu,tím se mi to přepne na hlavní,kterou mám nastavenou tak na kapra 80 cm a můžu v klidu zdolávát,nebo mu tak rychle zas povolím. Výhody vidím i v tom že u záseku stačí zaklapnout a ryby se chytí samy a nepříjde tak člověk o rybu buď malým nebo až přílišným zasekem kdy rybě projede háček hubou a nic víc,výhoda je určitě i při manipulaci. A když né bojovku tak naviják s přední brzdou.

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 13:30 ® jiris
jiris

S přední brzdou jsem začínal a nedal jsem na ní dopustit. Poté co jsem kupoval vyšší třídu navijáku sem šel do twinu s bojovkou hlavně kvůli ceně a dnes bych asi nic jiného nezvolil (na větší ryby) na okuny a tak je to jedno. Jaryn až podsekneš tolstolobika, tak poznáš výhody bojovky Jinak, každý to vidí jinak, je zvyklý na něco jiného. Mě osobně je celkem jedno jakou brzdu má naviják. Zda předek nebo zadek. Střední nemohu hodnotit, zatím jsem nevyzkoušel.

reagovat
Neděle 19. prosince 2004 ve 13:26 ® Shimi
Shimi

Bojovku mam na svem navijaku Tica Condor a myslim ze po roku chytani v podstate jenom s timto navijackem bych si uz na navijak bez bojovky stezi zvykal..... TomasH>podle me taky enni bojovka zbytecny luxus podle me je to vec navic ktera nekomu sedi a nekomu ne… Tot muj nazor…

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1