Chytej.cz

Co má vlastně v životě smysl...? necteno

10.2.2009 | bucharovic | 6.291 zobrazení | 52 odpovědí

Každý měsíc v roce má své kouzlo. Únor ho má ale tak nějak méně, než kterýkoliv jiný…

Stál jsem u okna a to, co jsem viděl, dokonale doplňovalo to, jak jsem se cítil. Olověné nebe bylo kladivem, co ve mně dokonale ubíjelo naději na to, že ten holý strom naproti přes ulici bude zase bohatý svým listím, na to, že ta mladá žena, co jde po té ulici mezi mnou a tím smutným stromem, se zase zbaví nutnosti zimního kabátu a celému světu na obdiv zase vystaví své krásné nohy, zkrášlené barvou bronzu a lemem minisukně.

Zase přijde den a já budu moci opustit ten blázinec velkoměsta a ač nevěřící, půjdu a vstoupím do chrámu. Zase projdu těžkou branou vůně lesa a odhrnu závoj zpěvavého ticha. Jako tisíce svíček na oltáři budou zase přede mnou plát odlesky vodní hladiny a já v ten planoucí oltář ponořím svou dlaň. Zase ucítím její dotek a zase uslyším ve své duši -,, Jsi vítán…!“

Třeba jako tehdy, kdy jsem se stal součástí podzimního obrazu a chůze po břehu Labe mě donutila si na chvíli sednout pod prastarým dubem. Nakrmil jsem jídlem své tělo a nikam nespěchajíc, nechal jsem pojíst i svou duši. Ta je bezedná a potravu pro ni určenou, jsem měl okolo sebe v nekonečném množství.

Po druhém břehu šla žena. Tlačila kolo a malé dítě, které bylo jejím pokladem si přidřeplo do trávy, aby sebralo ono ,, cosi“ a s výskotem běželo za ní, aby se svěřilo, jakou vzácnost lze najít v barvách podzimního listí. Mezi nimi a mnou byla řeka a těsně nad ní se mihl vzduchem létající smaragd. To ledňáček dokázal, že drahokamy žijí…

Klížily se mně oči, pod hlavou vojenský batoh a po boku rybářský prut. Najednou se chvěje zem a do toho zvuku, co jako by sem zdánlivě nepatřil, se ozve podivné frknutí.

Chlapec a dívka, oba na koních. Oba mladí, krásní a šťastní. Zbyl po nich pocit bezstarostného chvění a vůně koňského potu, smíšená s kořenitou vůní zeminy, kterou podkovy na koňských kopytech odhodily stranou.

Tehdy, toho dne jsem žádnou rybu nechytil, ale přesto jsem se vrátil domů šťastný. Moje duše pojedla dosyta života a já byl vděčný…

Byl jsem vděčný, jako třeba tehdy, kdy slunce slíbilo nádherný červnový den. Dravým rybám skončil čas lásky a začal čas boje.

Všiml jsem si ho už na Smíchovském nádraží. Stářím vyzáblé tělo měl oblečené do červenobíle kostkované košile a starých manšestrových kalhot barvy oliv. Na zádech měl ruksak a z něj mu vykukoval stařičký rybářský prut. Pár lidí se po něm ohlédlo, snad se i výsměšně pousmálo, ale to proto, že oni si nevšimli jeho očí.

Ty oči byly očima mladíka, byla v nich radost ze života, plamínky humoru a modř nebe.

Potkal jsem ho znovu ve chvíli, kdy jsem se marně snažil přemluvit nějakou tu štiku k útoku na mou třpytku. Nebýt té jeho červené kostkované košile, snad bych si ho ani v olšinách na břehu Berounky nevšiml. Když jsem ho viděl před tím na nádraží, tak jsem se ve své mladické nadutosti usmál při pohledu na jeho starý rybářský prut. Když jsem ho však spatřil, soustředěně nakloněného, jeho modré oči bez mrknutí sledovaly splávek z husího brku a jeho ruce neomylně zasekly přesně ve chvíli, kdy pantáta tloušť spolkl jeho nástrahu, tehdy jsem musel uznat, že mistra nedělá ,, vercajk“, ale zkušenosti a léty získaný grif.

Když jsem se s ním dal po chvíli do řeči, on vyslechl mé nářky nad štikami, co dnes neberou, aby mě poslal namířeným ukazovákem k nedalekému, zatopenému křoví, tehdy jsem pochopil význam slov -,, moudrost stáří a mladická nadutost“. Poradil mně tehdy, jak si mám stoupnout na místo směrem po proudu od křoví, jak nechat třpytku rotovat s proudem a tak mně pomohl ke krásné štice, která se pod tím křovím ukrývala.

Potkal jsem ho u vody ještě několikrát, ale potom přišlo léto, kdy ten moudrý pán zmizel. Snad zemřel, snad jen mu už zdraví nedovolilo dál chodit do chrámu Boha přírody a břehy jeho i mé milované Berounky přišly v jeho osobě o jednu ze svých součástí.

Byl jsem z toho smutný.

Smutný, jako tehdy, kdy jsem viděl umírat ryby po tisících. Tehdy, v jednom mlžném, zářijovém ránu, kdy skalice modrá, nasypaná nezodpovědným člověkem do vod jednoho jezera vedle Labe, dokončila svou proměnu v jed a po té, co z vody vyhnala tolik potřebný kyslík, zabila skoro všechny ryby.

Viděl jsem tehdy téci slzy hodně mužům. Ty slzy byly znamením hněvu a bezmoci nad lidskou blbostí a omezeností. Takové věci jsou smutné, ale dají se pochopit a jejich příčina je jasně identifikovatelná. Jsou však věci, které jsou také smutné a my se marně ptáme na důvody jejich vzniku.

Stojím u okna a je únor. Myslím na jednoho muže, kterého znám a je mně bližší, než kterýkoliv chlap na světě. Je jen o čtyři roky starší než já a zítra mu budou operovat páteř. Miluje přírodu a je to PAN rybář. Pokud by se nedej Bože něco nepovedlo, už nikdy by ke svým milovaným řekám po vlastních nohách nedošel a dost možná by je už nikdy ani neviděl. To pomyšlení nutí k pokoře a k tomu, rozmyslet si dobře, co vlastně má v životě opravdu smysl.

Stejně jako maso ze srnce prý pomohlo bratrům Oty Pavla přežít koncentrák, stejně tak já doufám, že čistá esence mých myšlenek a vzpomínek na naše milované řeky pomůže překlenout tuhle těžkou životní zkoušku tomu, komu koluje v žilách stejná krev, jako je ta moje.

Drž se brácho, Tvá řeka na Tebe čeká!!!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Čtvrtek 30. dubna 2009 v 19:13 ® 1Mara
1Mara

Tak tak a též přeji všechno dobrý , mněl jsem taky malou Klárku a narodila se s velkými vadami na srdci , jatrech , plicích,A za tři dni nám umřela .Nikomu to nepřeji .

reagovat
Čtvrtek 30. dubna 2009 v 10:34 ® cercer reakce na …
cercer

Pipinka> obviňování sama sebe je samozřejmě blbost.Jsou věci,které prostě při sebelepší vůli neovlivníme..ty máš to veliké štěstí,že jsi to zvládla..že máš chlapa,na kterého se můžeš spolehnout a u kterého víš,se o něj dá opřít.Pak se dají překonat i veliké problémy.Přeji ti,aby z malého chlapce vyrostl veliký rybář:-)

reagovat
Čtvrtek 30. dubna 2009 v 7:52 @ Pipinka reakce na …

bucharovic> Ahoj,tak až když clověku onemocní blízká osoba,tak zjistí jakou cenu má život,zažila jsem to taky,když se mi narodil syn s 2 srdečníma vadama,v porodnici se na to vykašlali a po 14 dnech jsme šli na kontrolu ke kardiakovy a ten nás poslal rovnou do Motole,tak malýho ještě ten den operovali,kolaboval jim a měl i srdeční selhání a to mu bylo teprve 14 dní.......clověk v tu chvíly nemá ani chut žít,bojí se jak to dopadne,jestli vůbec bude moc žít normálně.....­.probrečela jsem tam 10 hodin a doma 12 dní,věř že to bylo něco strašnýho a nejhorší je,že když jsem byla těhotná,tak jsem dostala chřipajznu a to měl z toho,když si na to vzpomenu,tak se obvyňuju.....že to tak být nemuselo a nebo to tak mělo být,nevím.Byla to pro nás s přítelem dost velká zkouška,ale myslím že jseme to dobře zvládly,byl mi v těchto těžkých chvílých velikou oporou a byl i u porodu.Nemít ho tak jsem se zbláznila,je na něm vydět jak toho klučinu miluje.......a já jsem štastná že to všechno dopoadlo na výbornou.....­......Takže věř že to všechno dopadne dobře,bratrovy to hodně pomůže,věř mi..........Přeji hodně zdraví a brzký návrat k vodě!!

reagovat
Sobota 14. března 2009 v 10:48 ® Matys77 reakce na …
Matys77

Dado:my děkujem,že jsme Zdenka mohli pznat

reagovat
Pátek 13. března 2009 v 16:51 ® scootrovka reakce na …
scootrovka

Děkuji

reagovat
Čtvrtek 12. března 2009 ve 23:46 ® Cudla
Cudla

Tam jsem se zmohln akorád n dík…Nešlo jinak neviděl jsem na klávesnici.Jsem rád že si ho budu pamatovat,v plný síle kdy hudral jak mu ty potvory šupinatý čůraj na lopatky.byl to doopravdy fajn kluk,pohodář,pro každou prču.bude chybět nedá se to popsat slovy,vzpomínáme…

reagovat
Čtvrtek 12. března 2009 ve 23:07 ® bucharovic reakce na …
bucharovic

Zdenda musel být šťastný chlap. Vy jste toho Dančo důkazem! Držte se a tohle Vám posílám, jako by to bylo od Vašeho táty…:

Ujištění

Občas se stane, že ztratíme někoho, nebo něco a nechceme, či neumíme se s tím smířit…

Možná že odejdu a bude se zdát, že je to navždy. Budu však jen v jiném čase, či jiný prostor brázdit. Budu za závojem tenkým jak mlhovina, to že mně neuvidíš, to není lásko Tvoje vina. Nepřestávej věřit, však život svůj si naplno užij. Já jsem tady a Ty tam, však budeš – li mě potřebovat, zašeptej moje jméno. Najdeš mně ve svém srdci…

reagovat
Neděle 8. března 2009 ve 23:35 ® scootrovka reakce na …
scootrovka

Chtěla jsem Vám a celé Vaší rodině poděkovat.Ve chvílých kdy nám bylo úzko jste byly jediný,kdo se na nic neptal a tiše pomáhal.A pomáháte dál.Nikdy Vám za to nepřestaneme být s mámou vděčné.A to že táta už není mezi námi tím se netrapte.Vím moc dobře,že jste ho měl rád jak Vy tak celá Vaše rodina.Vzpomínejte jen na to jak jste tátu učil vázat háčky a jak jste spolu chodily na ryby.A kolik srandy jste spolu zažily.Byl jste mu dobrým učitelem a také i mým učitelem.A jak je psáno o pár řádků níž.Že každou rybu ,kterou ted chytíte bude od táty pro Vaše potěšení.Jak se říká život jde dál a Já jsem ráda,že do mého života patříte Vy a celá Vaše rodina.DĚKUJU.

reagovat
Neděle 8. března 2009 ve 23:21 ® scootrovka reakce na …
scootrovka

Děkuji za ta krásná slova.Jsem Zdendy dcera.

reagovat
Neděle 8. března 2009 ve 21:44 ® Cudla
Cudla

dík.....

reagovat
Neděle 8. března 2009 v 9:21 ® bucharovic reakce na …
bucharovic

To je mně moc líto. Ale neber to jako že to ,,vzdal". Prostě řekl – ,,Už neberou a stejně už musím jít, čau zas někdy…" Drž se chlape a každá ryba, co od teď chytíš – jako by Ti jí posílal Zdenda. Ahoj V.

reagovat
Sobota 7. března 2009 v 16:37 ® Cudla
Cudla

Bucharovic:jsem rád ,že tvuj brácha to zvládá.Já mam smutnější zprávu Zdenda to včera před 15 hodinou vzdal.....

reagovat
Sobota 14. února 2009 v 17:26 ® bucharovic
bucharovic

Už jsem to někde dole napsal, tak jen připomenu pro ty, komu se líbí můj styl psaní, ať se mrknou sem: www.vladimirkroupa.blog.idnes.cz
a tam je z mého pera věcí víc než dost :-))

reagovat
Pátek 13. února 2009 v 16:48 ® osprey
osprey

Díky, kolegové. Sny už jsem rozdejchal. Nebyla to tak velká rána – důležité věci mi zůstaly nedotčeny, ba co víc – vracím se na bojiště a dokonce ani ne s cílem oplácet. Jen priority se musely změnit.

bucharovic: Osobku, co jsem poslal, si v klidu přeber.

Tvému bráchovi jsem dneska ty palce chvilku podržel. Reálně, bo kecy se nepočítají. Když jsi kvůli tomu napsal tuhle věc na několik míst a dohadoval se s tolika lidma, je třeba, aby ta práce měla nějaký reálný výsledek. Jinak vám samozřejmě přeju hodně pěkných společných chvil u vody (schválně nepíšu na rybách, protože co kdybyste je trápili v míře větší než nezbytně nutné?(:-))

reagovat
Pátek 13. února 2009 v 15:56 ® 1Mara
1Mara

Bucharovic Vláďo – jsem moc rád že zatím je vše na dobré cestě za kterou jsme všichni dřželi palce.

reagovat
Pátek 13. února 2009 ve 14:07 ® PepaČadek

Osprey: Tvůj život má velikou cenu. Nejen pro tvojí rodinu. Pro mě má taky cenu velikou.

„Smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem součástí lidstva. A proto se nikdy neodvažuj ptát komu zvoní ta hrana. Zvoní tobě.“ John Donne (nikoli Hemmingway, ten to citoval)

Mrzí mě a je mi líto, že jsi musel obětovat jeden ze svých snů. Ale když člověk musí, tak holt musí. Bude líp.

reagovat
Pátek 13. února 2009 ve 14:01 ® bucharovic reakce na …
bucharovic

HaD – Ahoj Davide. Díky za přání a bráchovi ho určitě vyřídím. Ještě prý chrápe po narkóze pacholek jeden :-))
A ty sny – chce to nikdy neříkat nikdy :-)) ) Čau V.

reagovat
Pátek 13. února 2009 ve 13:49 ® HaD
HaD

bucharovič: moc držím palce, aby to dopadlo vše dobře. A Tobě a všem přeji, aby se dokázali upřímně zamyslet nad názvem Tvého příspěvku. To je totiž to, co málokdy děláme a pak se ubíráme směrem, který v podstatě ten základní smysl života nemá. POzdravuj bráchu a opravdu od srdce všem přeji především pevné zdraví!

Osprey: jak řekl Bucharovič: Tvá slova by se měla vytesat nesmazatelným písmem do tvrdého kamene.

A já Ti řeknu jen jedno: sny jsou od toho, aby jsme si je jednou prožili a je jen na nás, zda se tak stane a je jen otázkou, kdy to bude. Takže nevěš hlavu, ten sen se Ti dříve nebo později splní, když to budeš chtít!

reagovat
Pátek 13. února 2009 ve 13:09 ® Zakin
Zakin

To je dobře. Ať je mu stále líp a líp !

reagovat
Pátek 13. února 2009 ve 12:37 ® bucharovic
bucharovic

Všem,koho to zajímá – Brácha je po operaci a prý všechno proběhlo naprosto v klidu a bez komplikací. Holt vojenský doktoři jsou machři :-)) . Všem díky za podporu a čau. Vláďa

reagovat
Pátek 13. února 2009 v 11:08 ® bucharovic reakce na …
bucharovic

Osprey a všichni ostatní – To co jsi napsal chlape, by se mělo tesat do kamene. Shrnul jsi to jasně a podle mě správně. Myslím, že tahle myšlenka – ten článeček by neměl zapadnout a asi bys s tím měl Osprey něco udělat. Vím, že si víš rady. Díky za krásný dodatek k mému článku. Jinak pro všechny, kdo drží mému bráchovi palce – na operaci ho nakonec berou až právě teď – v pátek 13.2. v devět hodin ráno. Doufám, že mu ta třináctka přinese kliku a ne naopak. Nějak se felčaři prý nemohli k tomu jeho kuchání odhodlat… Držte palce dál prosím. Ahoj Vláďa

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 v 18:00 ® Salmo
Salmo

bucharovic> Krásný a dojemný článek,taky držím pěsti.

Jinak koukám,že to ripkovi konečně někdo vysvětlil.Tak doufám,že to pochopí.Ale to bude asi marný případ…

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 v 16:14 ® osprey
osprey

ripka: Já tvoji snahu do jisté míry chápu. Dokonce bych urazil pracky mnoha rybářským takykolegům, když vidím, co s těmi rybami dělají. A můžu říct, že se rok od roku snažím lovit míň a míň. Ale ten problém je složitější. Ty trpíš pocitem, že zvířatům se nemá ubližovat. Máš auto? Prohlídni si jeho čelní masku. Co flek, to moucha, komár, motýl… Když se orá pole, máš tam tisíce překrojených žížal, vyoraných myších hnízd s mláďaty zasypanými zaživa. Nepřej si vidět ten masakr, když se seká louka – a jí ji sekám. Kosou. Těch příkladů jsou tisíce. Divil by ses, jak trpí ryby v přírodě. Jsou orvané po výtěru, napůl udušené za povodní, hubené a vyčerpané v zimě, potrhané od vyder a kormoránů. Ano. My lidé přidáváme další díl. Utrpení působí každý z nás – přímo nebo nepřímo. Jde ale o to, aby to nebylo samoúčelné. Rozumná rybařina samoúčelná není, což je ale těžké ti vysvětlit.

Myslím, že mě (a bucharovice už vůbec) nedojmeš tím, že nás jednou bude něco bolet. My to víme a už mockrát jsme s tím počítali, i když každý jinak. Když tě tak trápí rybí utrpení – sekal jsi někdy led, když se ryby pod ním dusily? Sbíral jsi ryby umírající v blátě po výlovu nebo na loukách po povodni? V přírodě je to tak, že život jednotlivce nemá velkou cenu – vlastně jen pro toho jednotlivce. Ani můj život nemá velkou cenu – největší asi pro moji rodinu, ale celkově jsem nepatrné nic, které se na chvilku mihlo na tváři světa. To, že k té vodě chodíme trápit ryby, nám dává možnost vidět řeku, nebe a všechno kolem. Průser není, že trápíme ryby. Ten je v tom, že děláme málo proto, aby tam ta řeka tekla pořád a plavaly v ní spousty ryb. Aby tam rostly stromy, voda tekla přes kameny a takové tyhle věci.

Byl kus řeky, chytali jsme tam roky a ryby tam žily. Teď to vybagrovali a je to mrtvá voda. Doufám, že teď adresuješ několik ostrých dopisů na Povodí Vltavy, protože utrpení ryb, které marně hledají na jaře trdliště, za po vodní úkryt a v zimě se nemají kde schovat před kormorány, je podstatně větší než při krátkém pobytu na háčku. My, co ty ryby trápíme, bychom na tohle měli myslet a ne tiše nadávat někde na břehu. Osobně tohle beru za svůj dluh a ještě s tím něco udělám.

Tvoje póza je ale pózo člověka, který viděl utrpení při dopravní nehodě a chtěl by zrušit auta.

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 ve 14:45 ® bucharovic reakce na …
bucharovic

ripka – tys musel mít těžký dětství viď… :-)) )

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 ve 14:16 ® LojzaRybka
LojzaRybka

ripka>jesti vlastníš nějaké IQ,tak sem nelez a jestli máš jen IÁ ???

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 ve 14:13 ® ripka
ripka

až se budete mrskat a někde bojovat o život, vzpomeňte si na úděl ryby kterou drží na háku tupý blbeček jen tak pro zábavu

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 ve 13:14 ® bucharovic reakce na …
bucharovic

Osprey – Ještě jsem si vzpoměl, že Otavu vlastně taky trochu znám. Jako kluk jsem jezdil na jedno krásné místo u Dědovic. Šly tam mraky cejnů,kapři, sem tam candát a viděl jsem tam chytit pár sumců okolo 2 m. Už jsem tam leta nebyl, byla tam taková vysoká skála naproti přes vodu. Pod ní zátoka. Na té straně, kde jsem já s kamarádama spával a rybařil stálo několik hausbotů, ale dnes tu louku snad zas zabral soukromý statkář, kterému prý kdysi patřila. Jo, Otava je taky krásná, ta rána a těch hvězd – taky nádhera. V.

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 v 11:50 ® bucharovic reakce na …
bucharovic

Osprey – díky za nabídku, pouvažuju o tom. Jde o to,jak na tom budu s časem – vždyť to znáš. Ahoj V.

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 v 9:19 ® osprey
osprey

bucharovic: Mluvil jsem ve svém předchozím příspěvku o jen o sobě, takže se ještě přidávám s přáním brzkého uzdravení pro tvého bráchu.
A kdybys chtěl v létě vidět Otavu, dej vědět. Byl bys vítán.

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 v 6:21 ® bucharovic
bucharovic

Díky chlapi. Dnes budu volat švagrové, tak se snad dozvím, jak to s bráchou vypadá. Držte palce please. Čus všem (kromě ripky :-) ! )

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1