Chytej.cz

JERKBAIT necteno

30.1.2009 | wenaX | 29.084 zobrazení | 334 odpovědí

tyto woblery často vídám v časopisech a mě bi zajímalo jak se vodí?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 13. září 2009 ve 14:40 ® osprey
osprey

dedacek: Na každou kudlu poškodíš tu rybku a pravděpodobně víc než jednu.

Větší guma s jednoháčkem poškodí kudlu stejně jako to, na čem máš napíchlou tu rybu, možná i míň. Pokud mi chceš oponovat nějakým potěžkáním ryby a tím, že jí nástrahu „vezmeš“ – totéž se dá do jisté míry ošetřit velikostí a vedením té gumy.

A konečně – mě přišlo vždychy nefér, že místo abych se pokoušel přelstít dravce já, oddře to za mě nevinné zvíře, které to navíc s vysokou pravděpodobností nerozchodí.

Koncem sezóny občas lovím na vláčenou mrtvolu. Sbírám si je na výlovech, je jich tam mraky. Zabíjet netřeba. Tam velmi záleží na vedení – dobré vedení proti špatnému zvedá naději na úlovek až desetinásobně a protože tam je možnost vložit své schopnosti, tak mě to i baví.

A nejsem tak útlocitný, jak se jeví předchozí řádky. Když si to zdůvodním, dokážu zabít cokoli v jakémkoli množství.

Nepoužívání živé ryby je můj postoj k věci, nic víc. Nikoho nenutím, aby mě následoval. Ale úlovek dravce na živou rybu je pro mě téměř bezcenný.

reagovat
Neděle 13. září 2009 ve 14:07 ® LuboO
LuboO

a preto sa teraz snazim nejake vyrobit…

reagovat
Neděle 13. září 2009 v 11:55 ® PetrC

Přesně a jedině tak. Jerky jsou mrchy.

reagovat
Sobota 12. září 2009 v 19:57 ® dedacek reakce na …

osprey> Jak mi začnou na woblery skákat malé kudly, tak přecházím na živé rybky. Tím nepoškodím téměř ani jednu malou kudlu.

reagovat
Sobota 12. září 2009 v 18:57 ® Prutos reakce na …
Prutos

pepa-č> Za ten rok toho máš možná s jerky odchytáno víc než já. Nějak mě to nechytlo. Nemám tu trpělivost na pročesávání rozlehlých plání , které jako jediné jistojistě skrývají nějaké zajímavé ryby. S tou vodou se budeš muset popasovat…asi to bude chtít nějaké rukavičky. Jinak myslím si, že v opravdu chladné vodě se jim moc chcít nebude.Asi bude třeba jít trochu níž. A zpomalit určitě.

reagovat
Sobota 12. září 2009 v 18:52 ® 

Prutos> já „seriózně“ jerkuju první rok. Takže nevím. Hlavně nedokážu odhadnout, zda se i s přibývajících chladem ryby aspoň trochu za nástrahou zvednou, nebo budu muset mezi ně do pohřebiště nástrah. :-/ Rychlosti se nebojím, některé jerky jdou voooooooodiiiiiiit veeeeeelmmmiiii vlááááčnněěěě aaažžž pooommaaalůůůů :-)

reagovat
Sobota 12. září 2009 v 18:49 ® Prutos reakce na …
Prutos

pepa-č> V podzinu to plánuju, v pozdním ještě nevím a zimě určitě neeee pač z multíku stříká studená voda a omrzly by mě prstíčky.

reagovat
Sobota 12. září 2009 v 18:44 ® 

Jak jste na tom s jerkováním na podzim, v pozdním podzimu a ješte pozdnějším podzimu a v zimě?

reagovat
Sobota 12. září 2009 ve 13:09 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> tak vidim ze na tom nejsu letos jen ja tak spatne:( no jo u nas v nadjezí je cca 5 metru vsude…a to co bych tam dostal aspon kousek ke dnu pak u brehu urvu v kamenech:(

reagovat
Sobota 12. září 2009 v 0:12 ® osprey
osprey

sethy: U nás už nic jiného nezbyde. Teď jsem si udělal malou exkurzi po proudech – nic, co by potěšilo, jsem nechytil.

Takže rozlehlá pláň, velká nástraha, namasírovat záda a házet a házet. U nás jsou ryby v rýhách na středu řeky a je tam těch děr po čertech hodně, takže je to vysloveně o prutohodinách.

reagovat
Pátek 11. září 2009 v 11:00 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> To si myslim taky, jelikoz mezi zahajenou a velkou vodou koncem cervna (tedy 14dni) se chytalo hodne ryb a vsude. Jenze ja nadjezí nerad.

reagovat
Pátek 11. září 2009 v 0:07 ® PetrC

Hm, zajímavé.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 ve 23:58 ® osprey
osprey

sethy: Mám pocit, že jak byla u nás v létě velká voda, sešouplo to hodně ryb z proudů do nadjezí. Možná budou tam…

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 ve 23:31 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> Nevim nevim, parkrat jsem to zkousel, ale bez vysledku. Kdyz uz jerk na sumce tak bych zkusil spis fatso. Ale jinak u nas sumci letos stejne nejsou nebo delam neco špatně:( Tutove fleky o kterych vím jen ja jsou bez ryb, zalovit sumce uz jsem neslyšel dobrej měsíc…aspon mám čas se teď věnovat stojakum a jerkum:)

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 ve 21:49 ® osprey
osprey

Sethy: Co sumci? Mám signály z vícero míst, že se jim to taky líbí. Já si na něj ale letos nesáhl, není jich tu zase tolik.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 ve 14:05 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> tak tak, navic 12ka me prijde opticky vetsi nez treba magnum 14. Myslim ze 10ka slider je na ty moje sticky tak akorat.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 11:28 ® osprey
osprey

sethy: U nás je to taky tak a s ohledem na velikost úlovků so člověk fakt rozmýšlí, kdy pošle do akce věci kategorie 15+ cm. Sedma je velmi jedovatá a má široký rozsah použití. Desítka je zase lepší kalibr a víc se líbí větším rybám. Dvanáctku jsem zkoušel párkrát, zatím zářez nemá.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 6:33 ® sethy
sethy

Taky jsem mel doma na zkousku jeden „slider“ od gomze, ktery mel snad 4cm a chodil pekne, na okouny a tlouste by to nemuselo byt spatny, ale uz jsem nebyl temer schopny to nekterym z prutu co mam nahodit:-D Jinak to mikromrdkaření jak říka pepa, mě letos chytlo vic než „normalní“ velky jerky, a na našich vodach slidery do 10cm jsou o dost uspesnejci nez velky jerky (ale pod 7cm slidery bych nesel).

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 1:33 ® osprey
osprey

pepa-č> Cítím se být zmaten – asi si nějakého nastěhuju domů.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 1:26 ®  reakce na …

osprey> 5tku i 6tku http://www.salmo.com.pl/page.php?… třeba začnou brzy číslovat i po půlcentimerech. Rybáře by to mohlo zmást a oni začnou kupovat jak vzteklí.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 0:45 ® osprey
osprey

PetrC: Se Shimanem jsem celkem spokojen už skoro 20 let, Jaxon blanky stejně kupuje (ne-li celé pruty) a níže popsaný kus není špatný.

Ale snad tě potěší, že vlastním i dvě C trojky a Recorda, což doufám bude na pár let stačit. Je to krásné, ale úplně bezmezně tomu propadat nechci.

pepa-č: Salmo prý chystá Slidera pětku a viděl jsem už něco podobného z hand made produkce – prý velmi zdařilé i co se chodu týče.

Já teď vyrobil jerka z jednoho Longcastu, uvidíme, jak se bude chovat. Prutos říkal, že minimálně na boleny to funguje.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 0:26 ®  reakce na …

PetrC> minijerkování jako mikromrdkaření je nová móda. K nám to (jako všechno) dorazí s několikaletým opožděním (naštěstí). Např Dorado dělá „kopii“ Jacka, a to jerka od své řady Esox. Jerk má 8cm. Prostě jednomu svému wobu nedají lopatku, celé. A máš 8cm dlouhý štíhlý jerk a … (teď nějak nevím, co psát dál) Jen aby soudruzi z Polska neudělali nějakou chybu. :-)

Jinak žádná nástraha není moc velká. já mám letos na 18cm magnumy okouny 25 i 20cm dlouhé.

U nás je taková bída a tak málo ryb, že ti dravci jsou tak zoufale hladoví, že žerou i nesmyslné nástrahy. Naštěstí většina lidí u nás chytá dobře až výborně, takže chytí pendrek, bo u nás je vše vzhůru nohama. :-)

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 0:19 ® PetrC reakce na …

osprey> oboje to jsou známé značky se svou typickou kvalitou. A pokud šlo o zajímavou cenu, tak není co řešit. Budu se muset kouknout na parametry, jsem tuze zvědavý.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 0:04 ® osprey
osprey

PetrC: Dostal jsem ten proutek ke koupi jako půl roku starý i s multíkem Shimano Curado za velmi pěknou cenu. Je to nejvyšší řada od Jaxonu, docela se jim povedl.

reagovat
Středa 9. září 2009 ve 23:47 ® PetrC reakce na …

osprey> sedmdesátka štika je slušná ryba. Není sice velká, ale potěší určitě většinu z nás. Letos jich pár mám a nechci se chlubit, mám i o fous větší. Takže tak bych definoval velikost ryby coby slušně velkou rybu. A velikost nástrahy? Podle mě není ani na štíhle okolo půl metru 18cm velká nástraha dost velká.

Tak jo, wobbler i jerk jsou napodobeniny rybek.

Jo a ještě poškozování ryb jerky a wobblery. Je fajn nelovit kudly na jerky… ;-)

(Svůj pohled na velikost nástrahy jsem už napsal výše)

Mimochodem jsem ani nevěděl, že jsou k mání pruty na jerky do 35g. Ale je toho dost co nevím, takže opět vím něco nového.

Jo a má radost, že naše diskuze mají takovou fertilitu.

reagovat
Středa 9. září 2009 ve 23:09 ® osprey
osprey

PetrC: Velká ryba je u mě štika 70+. Globálně to velká ryba není, ale u nás takovou nemusím za celou sezónu chytit (letos mám sezónu dobrou, sedmdesátky mám už dvě a z cizích vod i několik větších ryb).

Standardně je to u nás o rybách do 60 cm. A to už jsou pěkně protřelé mrchy.

Wobbler i jerk jsou variace na téma „Ať to vypadá aspoň trochu jako ryba.“ Wobbler je primárně závislý na pohybu udíleném lopatkou (i když jen o tom to není), jerk je nutno rozpohybovat přímo prutem. Wobblery se dělají už někde od 2 cm, jerky možná od pěti a to je spíš zvláštnost. Velká nástraha je u mě to, co už nemůžu kloudně vodit na prutech do 40 g, s nimiž většinou vláčím.

Wobbler a jerk stejné velikosti poškozují rybu samozřejmě zcela stejně. Však se moje Supershadrapy a Magnumy taky moc do vody nepodívají.

Mimochodem, mám i jerkový prut do 35 g, abych se nějak srovnal s rybami, co jsou u nás k mání. Ale zas je to limitováno přístupem k vodě.

reagovat
Středa 9. září 2009 ve 22:40 ® PetrC reakce na …

osprey> definujme velkou rybu a definujme velkou nástrahu.

Jerk a wobbler jsou dvě variace na stejné téma? Jaké téma máš na mysli? A zvyk vyrábět jerky ve větších velikostech? Takže zpět k definici velikosti ryby a nástrahy…

A ještě do třetice: jaký je vlastně rozdíl mezi jerky a wobblery? Která z těchto nástrah poškozuje více ryby? Jsem zvědav na tvůj názor a zda se shodneme… ;-)

reagovat
Středa 9. září 2009 ve 21:57 ® osprey
osprey

PetrC: Lov na velké nástrahy má smysl tam, kde je možnost chytit velkou rybu. Na 70 % vod v mém okolí už ta šance není. U nás bohužel není množství dravců plus minus stejné, ale jde to s nimi z kopce – zejména velikostně. To, co tu většinou plave, snáz chytím na trojkové kopyto s jedním hákem a podobné věci, což není vysloveně UL.

Velké nástrahy jsou u nás použitelné v zásadě ve dvou rozlehlých nadjezích. Tam chodím jen občas. A samozřejmě nejvíc záběrů je od kudel.

Jerk a wobbler jsou dvě variace na stejné téma, jenom je jakýmsi zvykem vyrábět a používat jerky ve větších velikostech (asi oba víme, že ryby o tom nevědí a je jim to jedno).

UL je pro mě zpestření, možnost lovit jiné ryby na jiných místech, často i velice hezkých. Pohrávat si s malou nástrahou je taky jiná práce než řezat prutem do osmnácticenti­metrového špalku – asi jako srovnávat fleret a dvouručák. Já mám pestrost rád, ale chytat malé ryby do zblbnutí dokola mi přijde divné a tak se vracím k těm větším. Jenže když se do toho přidá feeder, plavaná, sem tam moucha, tak těch velkých dravců zas tolik není.

Ale podzim víceméně provláčím (i když loni jsem dal tři půldny na lipanech se suchou a letos budu muset zas).

reagovat
Středa 9. září 2009 v 0:41 ® PetrC reakce na …

osprey> píšeš, že nechceš lovit kudly na jerky. Velké háky, často seklé i v těle a potrhané čelisti…

No jo, ale jak to udělat, aby kudla neskočila na wobbler, který má často i tři trojháky?! Jaký je vlastně rozdíl mezi jerky a wobblery? Která z těchto nástrah poškozuje více ryby? Jsem zvědav na tvůj názor a zda se shodneme… ;-)

Chápu tě a něco podobného je i v mém okolí. Rybářů (i těch lovících přívlačí) jako much a ryb… No jo, ale těch ryb je dle mého (na revírech, které mám rád) +/- stále stejně. Těch trofejních asi ubylo, ale nemohu si stěžovat. Je zajímavé sledovat postřehy kolegů, kteří rok co rok tvrdí, jak je to rok co rok horší a horší. A představ si, že tyto nářky poslouchám už minimálně třicet let. Tak jak to tedy je? Jsou v těch našich vodách stále ještě ryby? Ale to jsem trochu odbočil, že? :-)

Zmiňuješ UL přívlač (tím mám na mysli ten pěticentimetrový kus gumy, na který občas jukne asi něco zajímavého). No jo, ale s UL nemám žádné zkušenosti… Myslíš snad tím, že malé nástrahy jsou lepší než větší? To je otázka. Na malé ulovíš nejen malé, ale i velké. Takže logicky vyplývá, že na velké ulovíš méně ryb. Ano, s tím souhlasím, ale v mém případě je lov okounků, tlouštíků, bolínků a štiček o ničem. Ale co, jsou i tací, kteří tento druh lovu milují a pouze dodám, že někteří UL lovci mi jsou sympatičtí a rád je pozdravím a pár slov vyměním.

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 23:49 ® osprey
osprey

PetrC: Nechci lovit kudly na jerky. Velké háky, často seklé i v těle, potrhané čelisti… Pro jistotu u nás ani nepoužívám pletenku – při focení strašně kurví rybám tlamy.

Ty malé samozřejmě skoší po kdečem. Dneska se mi jedna taková sebevražedkyně ± 30 cm na chvilku přivěsila na 15 cm Nilse. Naštěstí odpadla sama, ani jsem nesekal.

Na ten terén, co tu máme, bych si nestěžoval. Ale vláčkařů je tu jak psů a docela šikovní. Tím pádem těch ryb už prostě není tolik co dřív a není moc dnů v roce, kdy se ty protřelejší vrhnou na velkou vláčecí nástrahu. Nevěřil bys ale, co občas startuje na 5 cm twistery:-)

I když, přiznejme si, asi věřil:-)

reagovat