Chytej.cz

JERKBAIT necteno

30.1.2009 | wenaX | 29.428 zobrazení | 334 odpovědí

tyto woblery často vídám v časopisech a mě bi zajímalo jak se vodí?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 23. prosince 2009 v 16:28 ® osprey reakce na …
osprey

Fugas> Ano – ta manipulace, to je mor. Sáhl jsem si před 18 lety a dodnes si to pamatuju a jak byla příležitost, nastěhovalo se mi to do baráku a vyhnat se to nedá…

A co hůř – říkali někteří, že se to má tendenci množit.

reagovat
Středa 23. prosince 2009 v 16:05 ® Fugas reakce na …

osprey> ahoj, taky nečekám zázraky s jerkama, ale dovedu si to kolečko představit i s nějakým dropshot či jig klacíkem na gumování z lodě na candáty. Nevím čim to je ale, podezřele dobře se s tím manipuluje, je to celkově jinak vyvážený než prut se smekáčem, tak nějak to srůstá víc s rukou:-)

reagovat
Středa 23. prosince 2009 v 15:59 ® Fugas reakce na …

sethy> Cormoran Black Bull S 180 40–80g. Je to total lowend, ale celkem příjemě překvapil. Mam teď dost omezenej rozpočet…naviják je z druhé ruky. Na seznámení s technikou to snad bude stačit, časem třeba přitvrdím.

reagovat
Středa 23. prosince 2009 v 15:59 ® osprey reakce na …
osprey

Fugas> Já ho mám a neužil jsem si ho ani tak. Nemá to kdo žrát…

reagovat
Středa 23. prosince 2009 v 15:39 ® sethy reakce na …
sethy

Fugas> peknej kafemlejnek:) co to je za prut?

reagovat
Středa 23. prosince 2009 v 15:29 ® Fugas

Tak už se ke mě taky dostal ten divnej prut a naviják:-) . Konečně… letos už ho moc neužiju.

reagovat
foto/forum/2009/th-img11307.jpgfoto/forum/2009/th-img11308.jpg
Pátek 2. října 2009 ve 13:37 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Libor> Ahoj pěkný članek je o těchto nástrahách v Rybáři

reagovat
Čtvrtek 1. října 2009 ve 13:21 ® Fugas reakce na …

osprey> přijel bych rád, jen jsem letos na štíru s časem. Ale asi to tak dopadne, sám ten naviják možná nepochopím:-) .
Nějaké místečko třeba zase najdem. Často na ten lov vzpomínám, i nějaká kudla tam zapózovala.

reagovat
Čtvrtek 1. října 2009 ve 12:42 ® osprey
osprey

Fugas: Kdybys neteoretizoval a přijel, naučíš se to za dvě hodiny, užiješ společenské konverzace a možná si ještě něco chytíš. I když to okouní zimoviště, kde jsem tě minule prováděl, bude asi mrtvé. Loni byl v tom úseku vláčkařský závod a neušli pozornosti. Zimoval tam jeden, měl 13 cm±

reagovat
Čtvrtek 1. října 2009 v 9:53 ® Fugas

osprey> OK, reel už mam, tak ještě klacek. Docela se na to těším. Vodu v okolí mám, možná i ryby, tak ještě najít trochu více času..

Jo a ještě se s tím naučit házet:-)

reagovat
Středa 30. září 2009 ve 21:27 ® osprey
osprey

Fugas: Vem ten TD, to Millenium do 60 g už bude málo. Mám ho do 80 g (pak měří 195 cm) a je to pionýrský minimum.

reagovat
Středa 30. září 2009 ve 12:17 ® 

mám i 3m i 3,3m multíkové vláčáky. Několikrát už byly ohnuté. :-) oček mají jako máku. Ale zase všeho moc škodí!!! nikdy jsem neměl problém, že by se vlasec měl dostat na blank. Pokud nebyl staveč pako a trochu věděl, co a jak, tak není problém. rozložení oček musí mít logiku dle akce blanku.

reagovat
Středa 30. září 2009 v 8:16 ® Fugas

regulus, osprey.: dík, už v tom mám jasno. Jesli je na 180 8–9 oček, tak to je fakt hustý:-) . Teď jen váhám jestli objednat TD 185 30–80g nebo Millenium 181 25–60g nebo něco úplně jiného..? Delší jak 185 nechcu a nechci do toho rvát moc peněz.

reagovat
Úterý 29. září 2009 ve 23:01 ® osprey
osprey

Fugas: Je tam oček jak hnoje, při normálním ohybu nemá šňůra šanci se s blankem potkat. I na prutu 180 cm je nějakých 8 – 9 oček a to se půlka té hole skoro neohýbá. Zatím jsem neměl v tomto ohledu žádný negativní pocit natož zkušenost. Jenom mi při zdolávání občas trochu vadí těžiště sestavy nad osou prutu.

reagovat
Úterý 29. září 2009 v 19:42 ® regulus reakce na …
regulus

Fugas> prut na multík je jinej než na smekáč, očka jsou taky trochu jiný a hlavně je jich víc a jsou blíže u sebe aby vlasec nebo šňůra „neleštily“ blank, právě proto, že multík je z pohledu na kterej jsme u nás zvyklí „vzhůru nohama“, tedy nad prutem, nikoliv pod prutem jako smekáč. Jerkovej prut nemusí být nutně na multík, jsou i jerkáče na smekáč. Jak to je u Team Dragonu nevím, ale faktem je to, že ten prut je fakt jak tyčka k rajčatům a neprohne se tolik jako běžnej vláčecí prut.

reagovat
Úterý 29. září 2009 v 15:37 ® Fugas

by mě zajímalo jak je to u jerk prutů se zdolávánim? Nedře se vlasec o blank mezi očkama, když je prut v zátěži a očka jsou nahoru? Nedovedu si to moc představit. A jsou lepší očka těsně u blanku nebo na delší nožce? U Team Dragonu mi přijdou dost daleko od blanku(dle fotek).

reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 15:11 ® PetrC reakce na …

osprey> a to je rozumné! Měl jsem dnes v plánu utrhat něco ze zásob, ale nezadařilo se. Málo času, ale příští týden to všem rybám natřu.

Tak utíkej, házej, foť a krmítkuj. Těším se na obrázky.

reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 15:04 ® osprey reakce na …
osprey

PetrC> Když už jsem včera to vajíčko přemotal, asi si s ním půjdu párkrát hodit. Ale opravdu jen párkrát, potřebuju nějaké fotky s feederem.

Kdybych vytáhl něco 120+, rád se večer pochlubím.

reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 ve 12:16 ® PetrC reakce na …

osprey> to jsme dva a určitě nejsme sami. Nejen bez šňůry, ale i s ní. Také mi šňůra dlouho vydrží. Máš hezké fotky…

Stále tvrdím, že se na výbavě nemá šetřit. Nejen na prutech a navijácích, ale i na drobnostech. Nač mít naviják za třináct a prut za deset, když se ve finále nemůžeš spolehnout na karabinu – takovou prkotinu za pár kaček. A to se netyká jen lovu s jerky.

Vím, řešili jsme jerky a jejich háky, ale i tak jsem nezaznamenal jedinou rybu (malou i velkou), poraněnou jerkem. Procento poranění je shodné s loven na jakoukoliv jinou nástrahu. Ale je to můj názor, který jsem nabyl za ta léta lovu s těmito nástrahami.

Pokud jde o citaci zmíněného Piscicapuse, dodám jen, že tě neosočuji z něčeho špatného. Naopak, je to klasik a zaslouží citovat. Ať vědomě, či nevědomky (tím lépe, alespoň se zažral do podvědomí těch, co ho čtou), prostě dělá pro osvětu použití MP a jerků maximum. :-) :-)

Je to dobře, víš to ty, Pepa, ostatní a i já…

:-) :-)
reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 11:37 ® osprey reakce na …
osprey

PetrC> Pravda je taková, že šňůra mi prostě nesedí a zapomínáš, že já fotím ryby ve vodě. Tam ji držíš několik desítek sekund nakrátko a ještě doufáš, že ti zatřepe hlavou.

Používám šňůru při klasické vláčce na velkou vzdálenost, mám 3 cívky se šňůrami aktivně používané, ale máme tu malé vody, takže ji nedávám často.

Dobré karabiny asi neničíš. Když jsem začínal jerkovat ještě s klasickou výbavou a s pletenkou, rozebral jsem první karabinu asi pátým hodem.

Mě nevadí tři trojháky, mě vadí kombinace: velké trojháky a malá podměrečná ryba. Bohužel, těch je u nás 90%. Takže jerkuju jen tam, kde věřím, že plave něco lepšího – přiznávám, že tím pádem poměrně málo.

Nevím, v čem cituju Piscicapuse. Vědomě to nedělám. Buď mě tak dobře naočkoval nebo máme na věc podobný názor.

Je to dobře nebo špatně? A co na to Jan Tleskač? :-)

reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 11:18 ® PetrC reakce na …

osprey> ulevilo se mi, věříš mi?

Proč vlastně při lovu s jerky používáš vlasec a ne šňůru?

Nemyslím si, že se šňůrou ničím karabinky.

Nemyslím si, že bych se šňůrou víc trhal rybám ústa. Nakonec jsme se o tom už bavili… „A co wobbler se třemi trojháky“?

Ale jinak jako bys citoval Piscicapuse z MRKu, to tedy jo. A nejen teď a nejen ty.

:-) :-)
reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 10:58 ® osprey
osprey

PetrC: Nevadí, na Míru slyším víc.

Libor: Pár jednoduchých pravidel a je vystaráno. Ten silný vlasec je takový kompromis v pružení – slabý pruží moc, pletenka vůbec. S pletenkou ještě víc ničíš karabiny, víc trháš rybám tlamy, samozřejmě se s tím líp oživuje na velkou dálku. Silný vlasec má stejnou průtažnost jako slabý, ale abys jí dosáhl, musel bys ho zatížit víc. Při stejném zatížení se protahuje a pruží míň.

A pro zajímavost – desítku Fatso jsem ustřelil z Fireliny 0.20 mm (13.2 kg) při náhozu jak nic.

reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 10:34 ® PetrC reakce na …

osprey> asi jsem tě přejmenoval. Jediný úmysl byl ten, že Mirek je tak nějak mirkovatější. Vadí? Nevadí! ;-)

reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 10:32 ® PetrC reakce na …

Libor> nemáš za co. A není to vojna, je to prča.

reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 10:31 ® PetrC reakce na …

Fugas> ten tenčí je má výroba z drátu 0,6mm a silnější je průmyslová výroba.

reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 10:14 ® Libor reakce na …
Libor

PetrC> osprey> díky, to sem se teda zase dal na vojnu..

reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 9:32 ® Fugas reakce na …

PetrC> ty drátky si vyrábíš?

reagovat
Čtvrtek 24. září 2009 v 0:09 ® PetrC

Libor> karabiny nejsou slabinou jen při jerkování, ale i při klasické přívlači. Hlavně té těžší a těžké.

Lanko je na prd, i tvrdé lanko je poddajné – lepší je drátek!

Kroužek je sice pevný, ale je i zrádný a stejně se nakonec vrátíš ke karabině.

Vlasec 0,26mm je moc slabý a Mirek dobře dodává, že je pružný a vypruží ti cukatůru!

I čtyřicítku jsem utrhl při náhozu jako prd.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10359.jpgfoto/forum/2009/th-img10360.jpgfoto/forum/2009/th-img10361.jpg
Středa 23. září 2009 ve 23:45 ® osprey
osprey

Libor: Karabiny jsou velká slabina jerkování. Většinu sponek normálně vymlátíš. Nenalézám slov, abych ti popsal optimální typ, ale je třeba je mít naddimenzované a v žádném případě takové ty s naohýbaným plíškem.

Lanko silné a tuhé, jinak je to furt zamotané. Mnozí používají drát.

Úplně absolutní je připojovat nástrahu kroužkem (pro případ, že neseženeš dost dobré karabinky).

Ten monofil 0.26 mm by ti stačil, ale silnější tolik netlumí ty škubance. A mysli na to, co se stalo dnes Sanderovi. Na tři metry s tím kůlem nějakou šestadvacítku upálíš jako nic.

reagovat
Středa 23. září 2009 ve 23:44 ® PetrC

Libor> spousta lidí podceňuje kvalitu a provedení karabinky. Osobně mi vyhovují od Berkley a letos zkouším od Rapaly. A zásadně nepoužívám obratlíky. I s ložisky, všechny jsou na prd.

reagovat