Chytej.cz

Hájení okouna říčního necteno

16.1.2009 | inspo | 15.927 zobrazení | 97 odpovědí

Tak od letoška má v SM kraji i okoun svou dobu hájení a to od 1.1. do 16.5. Jak je tomu u Vás ostatních? Co si o tom myslíte?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 20. května 2009 ve 20:23 ® skwor reakce na …
skwor

Kubajs> To je ale potom debilita těch co je tam nasadí, sumci mají vinu až na druhou stranu. Je to v lidech. Když se nasadí dravec, je to v 90% sumec.

reagovat
Středa 20. května 2009 ve 20:13 ® Kubajs
Kubajs

skwor:newim raději bych na rybníku měl kapra,štiku,can­dáta,okouny,lí­ny,plotice,tlou­ště,boleny a párek sumců ale když přijedu na chalupu a tam do 8ha rybníka hazí 20sumců o dýlce metr a půl zdá se mi to přehnaný

reagovat
Středa 20. května 2009 v 17:07 ® Filip00 reakce na …
Filip00

skwor> s tím souhlasím, že za to může člověk, ale těžko snížíš stavy člověka, a řeky taky nevrátíš do původky (narovnání koryt, regulace břehů, množství rybářů) musí se vysazovat jinak prostě nebudou a budem chytat plotky a cejny. Sumec dokáže vymlátit spoustu ryb a už je zase v kurzu 24 hodin chytání sumce, nemá míru a nebo je snížená.

reagovat
Středa 20. května 2009 v 17:07 ® Libor
Libor

jinak já bych hájení okouna zavedl určitě, a míru jednoznačně také.

reagovat
Středa 20. května 2009 v 17:05 ® Libor reakce na …
Libor

skwor> souhlas

reagovat
Středa 20. května 2009 v 17:01 ® skwor reakce na …
skwor

Libor> Ano, ale házet všechno na sumce je blbost.

reagovat
Středa 20. května 2009 v 16:55 ® Libor reakce na …
Libor

skwor> myslím si že ten sumec s ostatní populací ryb zamávat může a to slušně.

reagovat
Středa 20. května 2009 v 16:48 ® skwor reakce na …
skwor

Filip00> Víc než sumci a boleni to má na triku člověk, za tím si stojím. Doporučuji přečíst v květnovém Rybáři článek od Oty Kouta. Zajímavý pohled na bolenní problematiku, se kterým se stotožňuji.

reagovat
Středa 20. května 2009 v 16:12 ® Filip00 reakce na …
Filip00

skwor>, Libor ,myslím, že kubajs má poměrně pravdu, jde o to, že neznám moc lidí kteří když chytnou bolena tak si ho domu vezmou a sumce ten se bere tak do 130 cm jinak je plnej tuku a co s ním můžeš dělat leda vyudit, ale okouna i kvůli jejich kvalitě masa si vezme spousta rybářů i já když chytnu okouna přes 30 cm tak opravdu zvažuji jestli ho mám sejmout a většinou ho zachrání jen to, že ho chytnu ráno a dom jedu buď druhý den a nebo až večer, vezírek nevozím. Dále se dá použít jako kvalitní nástražka a dravci po něm jdou i zdůvodu konkurenčního boje. Tím, že se nevysazujou vznikne problém, chybí ročníky na nové generace ryb. Okounů bylo všude plno a na žížalu jsem jich jako kluk nalovil mrak a teď už tomu tak není. Ano jsou pískovny kde jich je ještě dostatek, ale ani tam nebudou věčně, když nebude probíhat úmělé vysazování, další problém jsou přehrady, většinou upustí vodu když se vytřou a jikry uschnou a tím je další generace ryb nenávratně v pr…

reagovat
Středa 20. května 2009 v 15:59 ® skwor reakce na …
skwor

Kubajs> Takhle to v přírodě odjakživa chodí. A vraždit boleny kvůli tomu že žerou okouny? Vážně chceš slyšet co si o tom myslím? Navíc si troufám tvrdit, že u bolena tvoří potěr okounů zanedbatelnou část jejich stravy.

reagovat
Středa 20. května 2009 v 15:16 ® Kubajs
Kubajs

Libor:žerou je,bolen najíždí do okounků a sumec si dá okounka klidně i většího

reagovat
Středa 20. května 2009 v 15:06 ® Libor
Libor

A jakou roli hrajou s okounama sumejši a boleni?

reagovat
Středa 20. května 2009 ve 14:52 ® Kubajs
Kubajs

Neovlívníme RŘ,ale můžeme ovlivnit sebe a své kolegy.Zatím to ještě jde,ale co teprve až se budeme bát aby nevymizeli plotice nebo hrouzci.Jde mi o to že by měli také nasazovat jiné ryby než kapry a snažit korigovat stav bolenů a sumců na našich vodách.Není to jen o okounech,ale musíme si uvědomit že nejde bezhlavě každej rok nasadit kapra a pár kusů štiky či candáta.Je to špatně vedený už ze shora a končí to u nás.Zakázal bych okouna jako nástražní rybičku a 2ks okouna na den popř.kombinace

reagovat
Středa 20. května 2009 ve 14:28 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Cudla> jo, míru má okoun 20cm, ale jen na vodách Pražáků,jinde míra neni.

reagovat
Středa 20. května 2009 ve 14:24 ® zlomiljsemprut
zlomiljsemprut

Musím říct, že hájení se dle mého názoru osvědčuje. Okouni se nedávno rozežrali z půstu a díky tomu, se (snad) nebudou, tak „mlátit“.

reagovat
Neděle 18. ledna 2009 v 17:50 ® Losfedos
Losfedos

mneli by se, alespon poustet ty velke kusy cca 35cm.

reagovat
Neděle 18. ledna 2009 ve 14:17 ® proutnik reakce na …
proutnik

urcite souhlasim s mirou a dobou hajeni jen jak spominam co bylo na becve okounu a peknejch a tet hov… az na par kousku a sander ma urcite pravdu

reagovat
Neděle 18. ledna 2009 ve 14:16 ® Cudla
Cudla

Praha a okolí míra 20cm,neví jestli ÚS Praha,nebo i Středočeský kraj ,ale míra tam je.Zabrání to zbytečnému drancování při čeřenování nástražních rybek,každej je bral po hrstích pak stejně pokapaly a vyhodily se

reagovat
Neděle 18. ledna 2009 v 0:13 ® kam!kaze
kam!kaze

Dal bych míru na 40 a hájení od 16.6 do 31.12 :-)) )

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 18:14 ® HaD
HaD

Pravdu má Sander :-) Ale vážně: Znám několik případů a revírů, kde se právě na jaře okouni houfně lovili a tedy i vybíjeli (u těch jedinců, co masí). Zejména v období tření, kdy okouni hlídají hnízda, je to velký problém – dají se lovit ve velkém právě ty kusy, které jinak těžko v průběhu roku ulovíme. Např. na Lipně to bývala jatka :-((

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 16:06 ® LojzaRybka
LojzaRybka

Zubač65>tihle pinďové mě brali všechno a dokonce to brali hned pod hladinou,chytal jsem tak na 5m hloubky a když jsem to přitahoval tak šlo vidět že zatim jich jede několik

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 16:03 ® Zubac65 reakce na …

Zažil jsem takové hejna candátu na Lipt.Maře trefil jse třeba hejno velik 63–67 a mohl si je klepat na tvistra dvě hodiny jednoho za druhým.

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:57 ® Zubac65 reakce na …

Pěkna fotka,určitě má velký vliv přitomnost konkur.dravcu­.Setkal jsem se v Polsku s lokalitou,kdde nebyli žád ní dravci všude okouni do 15 cm,ale kvanta.Poláci tvrdili že většího okouna tam několik let nechytili-dyli nějací zakrsli.

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:52 ® LojzaRybka
LojzaRybka

jednou jsem na nechrankách trefil hejno candátků a nemohl jsem se jich zbavit,chytal jsem z bouta a musel jsem prostě odjet,největší měl tak 35

reagovat
foto/forum/2009/th-img6923.jpg
Sobota 17. ledna 2009 v 15:47 ® LojzaRybka
LojzaRybka

zubač65>štiky brali celé léto,chytli jsme jich plno,stáli v ouplavech s okounama,ale na podzim se jakoby všechny ryby stratili

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:45 ® LojzaRybka
LojzaRybka

také se říká že se stratili z nechranek,ale popravdě řečeno nemyslim si,párkrát se mě stalo že jsem naně narazil když přijeli ke břehu za rybkama neuvěřitelný hejna,ale je fakt že co říkávaj pamětníci to tam bejvalo jiný,nevěřim tomu že se vychytali,jen si myslim že maj nějakou konkurenci,možná ty sumíky štiky nebo candoše,otěch se také mluví že tam nejsou,ale jak se přesvědčili někteří rybáři předloni,tak jich tam bylo mraky a loni zase nic,podle mě jde jen oto kde ty ryby zrovna jsou a jestli žerou,roli vtom hraje mnoho aspektů.

reagovat
foto/forum/2009/th-img6921.jpg
Sobota 17. ledna 2009 v 15:44 ® Zubac65 reakce na …

jaký je stav štik-asi bidny že,pokud je to mimopst.

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:37 ® LojzaRybka
LojzaRybka

no ale také nezapomínejte na vody kde jsou snad jen okouni,nebere tam nic jiného než okouni do 10cm,taky nářez,někde nejsou a jinde jich je hromada a třeba poslední dobou na ohři,tady na 7 jsou všude a berou i na mokrou mouchu

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:31 ® Sander
Sander

Zubac65 > věř že stačí dvě masařky cíleně se jim věnující a menší řeky jsou bez okounů…

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:31 ® dam
dam

je jedno jestli na těžko, ale žížalka udělá v tu dobu své…a než se zvedne policajt, tak už to má až v pr…

reagovat