Chytej.cz

Hájení okouna říčního necteno

16.1.2009 | inspo | 15.929 zobrazení | 97 odpovědí

Tak od letoška má v SM kraji i okoun svou dobu hájení a to od 1.1. do 16.5. Jak je tomu u Vás ostatních? Co si o tom myslíte?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 17. ledna 2009 v 15:28 ® Zubac65 reakce na …

Máš pravdu ale takových ry bařu je opravdu málo,Taky díky tomu že dědci chytají na plav. minimálně

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:27 ® Sander
Sander

dam > v pohodě, jen jsem chtěl poukázat na to, že v té době se dá dost dobře cíleně žehlit tuto rybu a tudíž hájení považuji za dobrý krok.

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:26 ® dam reakce na …
dam

opět máš pravdu

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:23 ® Sander
Sander

dam > ale pstruhovka je jiná kapitola, pokud vím, jí se toto hájení netýká :-)

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:22 ® dam reakce na …
dam

V dubnu na pstruhovce už jo, já to beru z tohoto hlediska. Taky můžeš na mouchu…jen mi to tak připadlo, zřejmě jsem to spletl

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:16 ® Sander
Sander

dam > bavíme se o období, kdy se vláčet nesmí, tak jakto že se na to dívá každý z hlediska vláčky? :o)

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:15 ® dam reakce na …
dam

to máš pravdu, většina se na to dívá z hlediska vláčky…takže jim dáváš za uši, haha

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:10 ® Sander
Sander

Každý kdo tvrdí, že se od 1.1. do zahájení lovu dravců chytne minimum okounů, asi nikdy nebyl zjara žehlit s plavačkou a kousky rousnic. Kam se sere vláčení.

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 15:07 ® Zubac65 reakce na …

Kolik okounu chytíš vdubnu-minimum,u nás je největší prolém že na podzim kdo namočí čeřínek má ho hned plný okounku nebo ježdíku.Okamžitě lape okouna za okounem-berou vše,i okounny kteři nemaji ani 2ocm.Nejlepší řešeni by bylo stanovit nejmenši minim velikost nástražní rybky na 12–15 centimetru.Snažit se snížit množství vel sumcu,okoun se sumce neboji a je lehce vcucnut.zákaz vyvážení na sumce tomu však nepomuže.

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 ve 14:53 ® Losfedos
Losfedos

to by mneli resit na svazu,

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 ve 13:51 ® dam reakce na …
dam

Smysl má hlavně míra, hájení ubývání okounů nezabrání…

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 ve 13:20 ® standas
standas

inspo:jsem přesvědčenej že se tato akce mine ůčinkem,spíš bych to vyděl na podporu v podobě třecích míst, ovšem to by to soudruhy ze svazu muselo napadnout že?

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 ve 13:09 ® skwor
skwor

Nemá to smysl? Vážení, a kdy se okoun asi tak tře? Samozřejmě na jaře, takže to smysl má. V Jižních Čechách byl z tohoto důvodu okoun už dřív v dubnu hájen.

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 ve 13:06 ® Zubac65

množství okouna které se uloví od 1.1 do 16.5. je uplně směšné anemá žadný smysl,je to sice jakýsi pokus ochranit okouna ale jde vidět že je dělán od stolu a stojí za prd.

reagovat
Sobota 17. ledna 2009 v 11:09 ® inspo reakce na …

bubu> Tak to by podle tvého výkladu pak měli změnit i dobu hájení šitky, sumce, bolena či candáta…bo v době od 1.1. do 16.6. je také těžko chytnu na kuku, rohlík nebo boilie. A pak v hlavní sezóně jak ty píšeš je možu sežrat. Každopádně kdyby zavedli nejmenší lovnou míru, tak by to bylo asi přínosnější.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 23:23 ® bubu reakce na …
bubu

ty si fakt případ. Jak toho okouna chytneš,na kuku,rohlík,bojlí? Možná tak hnojíka,nebo pár lidí na strýmra,ale furt je to nepatrný procento. Kdežto v době ,kdy je jeho hlavní lovná sezona a chytí se jej valná většina jej sežrat možeš. Chápeš?

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 23:14 ® inspo reakce na …

bubu> Tak jaký má potom význam hájení dravců? Když chytnu okouna v období od 1.1. do 16.6. tak ho musím pustit, takže má šanci se rozmonžit, kdežto kdyby toto hájení nebylo, tak ho můžu zmasit a pak tu šanci mít nebude. V tom je dle mě hlavní prospěch této akce.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 23:05 ® bubu reakce na …
bubu

jakej cílenej lov? Od 1.1. do 16.5.? Jak ten větší klid té rybě tímto docílíš? Já nejsem proti,abychom si rozuměli,neberu ani MP povolenku,jen se mi to hájení v této době zdá ujetý a že nebude mít valného vlivu na zvýšení populace. To bych raději zvedl míru,nebo hájení posunul do období,kdy se tato ryba loví intenzivněji.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 22:52 ® inspo reakce na …

bubu> No a jak to je asi se štikou, případně jinými dravci hájenými ve stéjném období? Myslím, že to je hlavně z toho důvodu ať má větší klid v době rozmnožování, ale možná se pletu. Jde o to, že nepůjdu cíleně lovit rybu, která je v danou dobu hájená.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 22:45 ® Kubah reakce na …

bubu> Souhlas.. Mohli to dát od září do konce roku, podle mně by to bylo rozumnější..

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 22:37 ® bubu
bubu

mně by zajímalo,kolik procent okounů se uloví právě v tomto období jeho hájení a kolik mimo hájení. 10 ku 90-ti? To jsem samozřejmě jen plácnul,ale dosti by to vypovědělo o smyslu tohoto hájení.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 22:34 ® Maťko

OKOUN je nádherná ryba a zasloužilby si hájení jako jiní dravci.Hajíme třeba sumce kterýho je v každy vodě hafo,přitom ho chytá pár sumcařů.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 21:00 ® Zubac65

Okoun je ze sport.hlediska fantastická ryba. Když vám skočí na nástrahu při lehčí přílači zdoláváte rybu,muslíe si to bude candát a navednou zahlédnete ne je to okoun přes 4o cm tak to je paráda.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 20:06 ® Losfedos
Losfedos

pro mne je OKOUN takrka nejoblibenejsi lovena ryba,stejne je poustim,pro nekoho je to plevel,ale ja ho beru jako dobreho soupere…

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 20:05 ® noba
noba

Tak u nás mi přijde že okouni uplně vymizeli, dřív se jich chytaly hafo a ted je to vzácnost.a to už tu bylo i celoroční hájení.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 v 19:46 ® Zubac65

již několik let sleduji hromadné vybíjení okounu na Hlučínské štěrkovně.Vše je zpusobeno podzimním hajením kapru-je to velká chyba črs.Zatim co candat a okoun je přirozený poklad našich šterkoven,kapr který se dá kdykoliv koupit a dosadit je měsic hajen. Všichni bědci denně ,bazhlavé vybijeji okouny všech velikosti až se člověk diví.hlavni vinu nese čřs a debilní hajení kapra.Mužeme se dožít doby kdy okouna najdeme jen v atlase.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 v 18:42 ® foks01
foks01

nemyslím si že hájení okouna povede ke zlepšení situace,okoun je pro štiku a candáta velmi výtanou pochotkou,tyto ryby se vysazují takže v revírech je okoun vystaven stálému tlaku dravců,velkej okoun si také rád pochutná na svých výrostcích,je závíslí pouze na svém přirozeném výtěru,u nás se okoun vyskytuje v hojném počtu a není problém ulovit kusy ke 40 cm,když se jim človek věnuje a přijde na to kdy a jak na ně tak si je zachytá…kdysi sem četl článek o masovém vysazování amura který není ani původním druhem ,požírá rákosiny do kterých se okoun vytírá takže ho tím vlastně vytlačuje…tak je možná na místě se ptát co udělat pro to aby se okounu dařilo lépe a né jen ho udělat hájeným a je vyřešeno.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 v 17:31 ® Salmo reakce na …
Salmo

Michale,nerej :-D

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 v 17:27 ® 1Mara
1Mara

Můj názor hoší je že jeto dobře že má hájení,ale ještě lepší by bylo kdyby mněl zákonou míru tak 25 nebo 30cm.

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 v 17:24 ® Michal/
Michal/

Salmo to víš to sou ti lepší :-) Jinak je to fajn, akorát by nebylo na škodu okouna alespoň jeden rok celoročně hájit.

reagovat