Vyhledávání
Hájení okouna říčního
16.1.2009 | inspo | 15.928 zobrazení | 97 odpovědí
Tak od letoška má v SM kraji i okoun svou dobu hájení a to od 1.1. do 16.5. Jak je tomu u Vás ostatních? Co si o tom myslíte?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 8. června 2009 v 15:49 ® Kubajs
-
Alov:a proto něco odlovit sice to bude asi nemožné,ale nějak to udělat převést na jný revír
reagovat - Pondělí 8. června 2009 v 15:10 ® Alov reakce na …
-
kamos007> U nás na sev.moravě jich je docela dost. Hlavně se jedná o malé reviry. Ale konkrétně mnou zminovaná Slezská Harta je Okounama doslova narvaná. Ty s proutnikem jste zhruba stejně staří, jako můj syn. Proto vaše reakce beru s rezervou. Vidíte jediné východisko v plošném hájení, ale už nedomýšlíte důsledky tohoto kroku.Je to přesně tak, jak napsal HaD. A to do puntíku…
reagovat - Pondělí 8. června 2009 ve 14:58 ® kamos007 reakce na …
-
dedacek> a kde máš v dnešní době přemnožené okouny?
reagovat - Pondělí 8. června 2009 ve 14:55 ® HaD
-
Žádné plošné předpisy nejdou vhodné. Vše by se mělo dělat případ od případu podle konkrétních podmínek. Představte si, že by byla rychlost např. 90 km/h stanovena pro všechny silnice. Prostě na dálnici se hodí rychlost vyšší, v obci nižšší atd.
reagovat - Pondělí 8. června 2009 ve 12:34 ® dedacek
-
Při přemnožení okounů dochází k jejich degeneraci v důsledku nedostatku potravy. Okouni pak dorůstají jen do malých velikostí.
reagovat - Pondělí 8. června 2009 v 11:18 ® Alov reakce na …
-
proutnik> Četl si co jsem psal??? Mi připadá že ne asi
reagovat - Pondělí 8. června 2009 v 11:06 ® proutnik
-
je to dobra vec myslim ze by to melo byt vsude
reagovat - Pondělí 8. června 2009 v 9:15 ® Alov reakce na …
-
sumecryba> Tak trošku ti budu oponovat. Okoun si určitě hájení a min lovnou míru zaslouží, ale určitě ne celoplošně. U nás na Slezské Hartě je například Okounů jak sra*ek. Obrovské hejna plundrujou plůdek ostatních druhů ryb a na populaci to jde poznat. Minimální míru bych možná celoplošně zavedl, ale hájení by si měl pohlídat hospodář na každém revíru. Stejně jako to je dnes tuším se Sumcem. Jakmile se populace Okouna sníží, další rok zavedu hájení a zruším ho až to bude třeba. Ale konkrétně mnou udávaná Harta a její rybí osádka tím trpí. Zvláště tedy potomstvo ostatních druhů ryb…
reagovat - Pondělí 8. června 2009 v 0:02 ® sumecryba
-
Míru i hájení bych udělal celostátně.Vím že na určitých lokalitách je okoun v potravě mezi prvími,ale zažil jsem na Orlíku když jeden rybář načeřínkoval moc okounů, vybral jich pět a pak řekl ten zbytek se hodí kachnám.Když jsme mu s kamarády vysvětlili co to vlastně dělá za velkou škodu odpověděl po nerybářsky,aby jsme si hleděli svého že není zvědavý na cizí plky a jestli chcem ať si stěžujem ,že příští rok si zde už nezachytáme a odešel.Pak nám místní řekli že je to jeden z obecního výboru a že oni se ho všichni bojí.Tak nevím co si o tomto máme myslet.Já si myslílm že rybářský řád platí pro všechny a né jenom pro někoho.Ale to je úplně do jiné diskuze.Prostě je nádhera chytit okouna kolem čtyřicítky a proto bysme si jich měli vážit a chránit je.
reagovat - Neděle 7. června 2009 ve 23:52 ®
-
Konečně je napadlo, že okoun si hájení taky zaslouží. Je to krásná ryba.
reagovat - Neděle 7. června 2009 ve 23:07 ® -zruseno reakce na …
-
Kubajs> Pravdu díš.:))
reagovat - Neděle 7. června 2009 ve 21:18 ® Kubajs
-
kamos007:no myslim že lidi na tom mají největší podíl viny,příroda je zařízená tak aby všeho bylo dostatek a štika taky zrovna nejhojnější ryba ale to že to mají v krvi za to nemůžou ale že se kochají krásou přebývajcí ryby jako je bolen zase to začíná u člověka
reagovat - Neděle 7. června 2009 ve 20:47 ® kamos007
-
skwor> chytil jsem candáta co měl v sobě 4 okouny 3 do 5 cm a jednoho 15 cm.!
reagovat - Neděle 7. června 2009 ve 20:46 ® kamos007
-
skwor> více než sumci a boleni štika a candoš až pak lidi.
reagovat - Pátek 5. června 2009 v 0:06 ® dodorider
-
je to proste parada okounu ubiva daĺ bych jim jeste lovnou miru.
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 ve 20:29 ® Kubajs
-
kubas:znám lidi co jim je dávají
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 v 19:44 ® kubas reakce na …
-
Kubajs> tak slepicím bych okouna dal tak leda jako poslední večeři
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 v 19:40 ® inspo reakce na …
-
bagerek1> Jestli se nepletu, tak je hájen jen u nás na SM. Zbytku ČRS se to myslím netýká.
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 v 17:09 ® ART reakce na …
-
alva, kubajs : brečíte na špatnym ledě to co píšete je sice pěkný ale tady to nemá význam.
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 v 16:17 ® bagerek1 reakce na …
-
sears.13> je hájen
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 v 16:16 ® bagerek1 reakce na …
-
já jsem člen ČRS MO Karviná a u nás hájeny je. Asi nečteš podrobně rybařský řád. Je hájen od letoška.
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 v 15:42 ® Kubajs
-
Pro okouna bych zavedl klidně míru 25–30cm protože jako nástražní rybičku a jídlo pro slepice to už moc není
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 ve 14:59 ® alva
-
Hájení okouna je z praktického pohledu nesmysl na základě těchto důvodů :
- okoun bere na všechny živočišné i umělé nástrahy, takže jak se vyvarovat jeho nechtěných záběrů v době hájení? Chytat po tu dobu pouze na rohlík? Okoun a žížala je v praxi velmi často pro okouna konečná, byť nemá rybář prvotně v úmyslu si okouna ponechat.
- plošně hájit okouna nemá smysl, když je následně jeho výtěr zničen několikametrovým kolísáním vody – např. viz. Dalešice
- racionálnější by bylo stanovení hájení nebo míry konkrétně pro danou vodu (lokalitu). Někde 20 cm je jako úlovek supertrofej, někde to je sotva odrostlý dareba.
- To že okoun z řady vod mizí není vždy způsobeno okounamilovnými gurmány, ale ve většině případů změnou přírodních podmínek a charakteru daných vod, popřípadě nevhodně sestavenou obsádkou těchto vod.
Nalezeni smysluplného a racionálního řešení tedy nepujde jen přes chválihodnou, generálně však nepoužitelnou, zamilovanost do okouna.
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 ve 14:53 ® sears.13
-
U nás hájený v ČRS bohužel není
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 ve 13:51 ® sears.13
-
Každopádně hájit!!!
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 ve 13:40 ® ART reakce na …
-
Včera jsem si šel zachytat na plavačku. Nachytal jsem spoustu okounů ale také pár plotic a perlínů. Nikdo mi nedokáže, že jsem šel cíleně na okouny, zvášt když mi braly i jiné ryby. Jestli, ale jde o ponechání okouna na jídlo do akvírka nebo jako nástrahu, tak po hájení je lidé stejně vylupou. Podívej se do nějakýho kempu na Orlíku. Plave tam u břehu spoustu okouního potěru, který chytají malé do sítí a pak je zabijou, nebo je nechaj válet na břehu a to nikomu nevadí.
reagovat - Středa 20. května 2009 ve 23:10 ® Char
-
Jsem pro hájení okouna, ubývá ze všech revírů, hlavně starší ročníky se stávají vzácností. Na druhou stranu je spousta lídí kterým hájení ryb nic neříká, co udělat snimi?
reagovat - Středa 20. května 2009 ve 22:05 ® Kubajs
-
cormaxx,skwor.okoun není sportovní ryba ta je jen jedna kapr a všichni nahoře to tak viděj
reagovat - Středa 20. května 2009 ve 21:11 ® cormaxx
-
Stejně je to o tom,že těm nahoře strašně dlouho trvá,než s problémem začnou něco dělat.Pořád je tam moc „staré generace“.Všichni vidí,jen to co bylo a ne to co je.Realitu! Ta je bohužel,otřesná. Pořád vnímají okouna,jako rybu,která je všude a je jí dostatek a hlavně ve všech velikostech. Ale,že by šli k vodě a LOVILI,to ne.Třeba by jim to otevřelo oči. Určitě jsou vody,kde je okounů dostatek.Viz třeba u nás.Naše MO má asi 42 revírů.Většinou jsou to menší rybníky.Vim,že na pár revírech jsou opravdu velcí okouni.Ale taky jsem našel starou štěrkovnu,kde je přeokounováno.Ovšem okounci tam jsou zřejmě zakrslí.Všichni do 15cm(kromě jedný maminy kterou jsem měl na prutu). Když bylo málo „větších“ kaprů.Tak se zvedla míra.Je spoustu sumců,tak se míra snížila…Snad nebude až moc pozdě,než začnou dělat něco s okounem.Určitě si to zaslouží
reagovat - Středa 20. května 2009 ve 20:56 ® Kubajs
-
skwor:nejen že vyžere dost kaprů ale i všech ostatních ryb myslím že by měl každý kdo se pohybuje v sádkách kolik sežere štika ryb a každý rok by se mělo nasazovat nějaké procento každé ryby
reagovat