Chytej.cz

Hlavatka v českých řekách necteno

5.1.2009 | osprey | 27.617 zobrazení | 142 odpovědí

Pracuju na článku o introdukci hlavatky do některých českých řek. Rád bych tady vyprovokoval diskuzi s názory kolegů na přítomnost hlavatky ať už v pstruhových nebo mimopstruhových revírech a získal nějaké reprezentativní pohledy na věc či konkrétní zážitky a pozorování. Vím, že muškaři hlavatky nevidí rádi a přisuzují jim schopnost zlikvidovat obsádku salmonidů v některých úsecích řeky. Rád bych tu proto viděl i zkušenosti slovenských rybářů, kteří loví na vodách, kde je hlavatka doma nebo přímo samotných hlavatkářů.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   5 4 3 ...
Pátek 9. prosince 2011 ve 20:44 ® Hanys76 reakce na …
Hanys76

Max Well> Už jsem četl spoustu hloupostí, tvá je ovšem všechny překonala…

reagovat
Pátek 9. prosince 2011 v 8:53 @ Max Well reakce na …

Hanys76> Seš ňákej popletenej. To není hlavatka (Hucho hucho), ale tubice. Já letos chytil zatím jen 90 cm. Neudil jsem ji, je to zločin ji zabít, doufám, že ještě žere lipany. Nebo že by ji už zabila vydra. Vydry jsou u nás všude. A velké. A agresívní…Skoro jako ODS.

reagovat
Čtvrtek 8. prosince 2011 ve 20:13 ® Hanys76
Hanys76

Jednu přes 40cm mám taky, místo je ovšem příšerně tajné :o))

reagovat
Pondělí 5. prosince 2011 ve 14:20 ® sunet

rgb23> Neboj, až ji budeš mít na prutě, určitě tě nenechá chladným. A už vůbec si ji nespleteš s duhákem. Ten nenapodobitelný tvar hlavy, stavba těla, zbarvení.

reagovat
Neděle 4. prosince 2011 v 11:33 ® dam reakce na …
dam

rgb23> ve čtvrt metrové velikosti nemá s duhákem žádnou podobnost a vlastně jsem ji nenašel ani u kamrádovi 55. Myslím, že by jsi se nespletl. Ale těch lokalit, kam se na tajňačku dává je jen pár… Proto nikdo nad tím divným pstruhem nepřemýšlí, pokud se pověsí na nástrahu:-) Prostě divnej pstruh…

reagovat
Sobota 3. prosince 2011 ve 21:25 ® kerob reakce na …
kerob

rgb23> urcite by sis ale aspon vsimnul, ze „ten duhak je nakej divnej“ :-)

reagovat
Sobota 3. prosince 2011 ve 21:05 ® rgb23 reakce na …
rgb23

dam> já ji nikdy nechytil a obávám se, že kdyby se tak spíše asi omylem v našich vodách stalo, asi by mě to ani nenapadlo, tudíž bych ji asi nezkoumal a kdyby to neměla hluboko zažrané, šla by zpět jako každej jinej otravnej duhák:-)

reagovat
Sobota 3. prosince 2011 v 19:16 ® osprey reakce na …
osprey

dam> Mám podobnou. Větší ne. Fotil jsem známému devadesátku.

reagovat
Sobota 3. prosince 2011 v 19:13 ® dam reakce na …
dam

rgb23> tak radši zpět do našich vod. Je to asi deset let, co jsem jednu ulovil nad Týnem nad Vltavou. Měla kolem 25cm a ulovilo se jich ten den asi 5 kousků

reagovat
Sobota 3. prosince 2011 v 18:55 ® osprey reakce na …
osprey

rgb23> No vem si, že pokud neproběhly taxonomické studie a dovezná násada neměla certifikát pravosti, tak vlastně ani nevíme, co se to u nás hlavatého vysadilo.:-))

Zboží z Dálného východu je levnější, takže třeba někdo nechal dovézt levné hlavatky z Číny a prodal to coby drahou násadu ze Slovenska.

Takhle závažné problémy bychom tu měli fundovaně rozebrat a zvážit všechny možnosti. Zima bude dlouhá a k osvobozujícímu závěru, že je to celé pitomost, bych navrhoval se přiblížit tak někdy koncem února:-D

reagovat
Pátek 2. prosince 2011 ve 23:22 ® rgb23 reakce na …
rgb23

dam> zajímavé jak se to tu zvrhává, od introdukovaných hlavatek přes taimeny až po naprosto bezvýznamnou taxonomii a determinaci pro většinu z nás nedostupných druhů:-)

reagovat
Pátek 2. prosince 2011 ve 22:54 ® dam reakce na …
dam

rgb23> dobrá práce:-)

reagovat
Pátek 2. prosince 2011 ve 20:55 ® rgb23 reakce na …
rgb23

osprey> biolib uvádí k rodu Hucho: Hucho bleekeri (Kimura, 1934) -hlavatka čínská, Hucho hucho (Linnaeus, 1758) – hlavatka obecná, Hucho ishikawae (Mori, 1928) – hlavatka korejská a Hucho taimen (Pallas, 1773)- hlavatka sibiřská. Volně na netu se ještě vyskytují zmínky o Hucho perryi (Brevoort, 1856) která byla přeřazena do rodu Parahucho (Vladykov, 1963) tedy Parahucho perryi (Brevoort, 1856) – hlavatka japonská. A teď už jsou snad všechny:-)

reagovat
Pátek 2. prosince 2011 ve 20:41 ® dam reakce na …
dam

osprey> tak teď už vím, jak se to píše, díkes:-) tajmen v Mongolsku v řece Chalchyn je protáhlejší, plný drobných teček a nemá tak červený ocas…jinak jsou zhruba všude stejně barevné, někde tmavší, někde světlejší

reagovat
Pátek 2. prosince 2011 ve 20:06 ® osprey reakce na …
osprey

dam> Hlavatka korejská (Hucho ischikawai) a sachalinská (Hucho perryi) – to jsem vyčetl. Samozřejmě jsem ani jednu v reálu neviděl a nepoznal bych ji. Je pravděpodobné, že ve svém areálu rozšíření budou mít poddruhy, jejichž vymezení je záležitost vědců.

reagovat
Pátek 2. prosince 2011 v 11:23 ® dam reakce na …
dam

osprey> já vím o naší hucho hucho. V Mongolsku je hucho taimen, je tam ještě jeho amurská varianta. Pak je hucho peri, ta žije na Sachalinu a občas i v Japonsku. A ještě je nějaký poddruh okinava, která je pouze v Japonsku a dorůstá pouze do metru…

reagovat
Čtvrtek 1. prosince 2011 ve 23:48 ® rgb23 reakce na …
rgb23

osprey> že by ty východnější byly korejská a čínská? Doufám že jsem uhádnul, ať má mé ego klid:-) Z ichtyologického hlediska se radši obrať na MW…

reagovat
Čtvrtek 1. prosince 2011 ve 23:36 ® osprey reakce na …
osprey

rgb23> Typické kusy se poznat dají – tajmen má výrazně červenější zadní část těla. Jinak dříve to byly poddruhy a teprve genetické analýzy odhalily rozdíly na úrovni druhu. Další dva druhy hlavatek žijí ještě dál na východě. (tolik k ichtyologické části tvého příspěvku)

reagovat
Čtvrtek 1. prosince 2011 ve 23:20 ® rgb23 reakce na …
rgb23

Max Well> a poznáš podle fotky jestli je to hucho hucho, hucho taimen nebo kříženec? Nebo je to prostě tak i tak hlavatka a zbytečně se na HOKa čertíš?

reagovat
Úterý 29. listopadu 2011 ve 12:32 @ Max Well

Pěkná tlama.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18983.jpg
Úterý 29. listopadu 2011 ve 12:28 @ Max Well reakce na …

HOK> Ještě se pokus pochopit, že Hucho taimen není Hucho hucho. I když jsou z jedné famílie. Hmmm, asi si myslíš, že jsi ovjevil Ingol, že? http://en.wikipedia.org/…Hucho_taimen http://en.wikipedia.org/wiki/Huchen http://www.google.sk/search?…

reagovat
Úterý 29. listopadu 2011 ve 12:12 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> U mě je to dáno i tím, že musím chytat jinde.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2011 v 11:56 @ Max Well reakce na …

HOK> Ale v debatě o introdukování Hucho hucho do českých řek, jsou jsou jeho zkušenosti z Mongolie k hounu, že?

reagovat
Úterý 29. listopadu 2011 v 11:10 @ HOK

Kdo má podle mě u nás největší zkušenosti s hlavatkou (tajmenem), je Petr Procházka z Ingolu. Obrátil bych se na něho.

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2011 ve 21:40 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> „… Nikdy jsem na ní nechytal tak málo jako poslední roky …“ svatá pravda, mám strach, že to nepostihuje jen mne a tebe,je už asi taková doba. :-((

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2011 ve 12:31 ® osprey reakce na …
osprey

petrikveprik> Věř, že není. Navíc se svou řekou ztrácím postupně kontakt. Nikdy jsem na ní nechytal tak málo jako poslední roky.

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2011 v 0:40 ®  reakce na …

osprey> už jen, že znáš revír popř. místo kde by vlastně mohla nacházet je dneska výhra.

reagovat
Neděle 27. listopadu 2011 ve 21:20 ® osprey reakce na …
osprey

Luccini> Když tu hlavatku uvidím, bude to jiná. Dokud o ní nevím, tak prostě hraju tu svou loterii – jeden den v roce.

reagovat
Sobota 26. listopadu 2011 ve 22:24 ® kubas reakce na …
kubas

Luccini> Njn tak to většinou bývá…

reagovat
Sobota 26. listopadu 2011 ve 21:08 ® Luccini

kubas> No až tak růžové to nebylo já ho pustil ale 14 dní po ulovení jsem šel okolo a na břehu už byly jen šupiny.

reagovat
novější starší
Stránky:   5 4 3 ...