Vyhledávání
Hlavatka v českých řekách
5.1.2009 | osprey | 27.626 zobrazení | 142 odpovědí
Pracuju na článku o introdukci hlavatky do některých českých řek. Rád bych tady vyprovokoval diskuzi s názory kolegů na přítomnost hlavatky ať už v pstruhových nebo mimopstruhových revírech a získal nějaké reprezentativní pohledy na věc či konkrétní zážitky a pozorování. Vím, že muškaři hlavatky nevidí rádi a přisuzují jim schopnost zlikvidovat obsádku salmonidů v některých úsecích řeky. Rád bych tu proto viděl i zkušenosti slovenských rybářů, kteří loví na vodách, kde je hlavatka doma nebo přímo samotných hlavatkářů.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 26. listopadu 2011 ve 20:36 ® kubas reakce na …
-
Luccini> Tak aspoň, žes ho chytl. Mělo nějakej pozitivní závěr. Horší je, když někam na nějakou rybu chodíš a pak se po čase dozvíš, že už to někdo jinej vyřešil za tebe
reagovat.
- Sobota 26. listopadu 2011 ve 20:19 ® Luccini reakce na …
-
osprey> No možná by se nás tu pár našlo co by tomu rozuměli. Já třeba letos chodil na návštěvy jednoho candáta. Několikrát se mi podařilo ho vydráždit, ale ne a ne to vzít pořádně. Když sem ho nakonec chytil měl sem takový zvláštní pocit, protože už nebyl důvod na to místo chodit. Prostě tím něco co mě moc bavilo zkončilo.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 ve 21:17 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Proto to dělám. Ale asi byste tu nechtěli číst o tom, jak jsem stál dva měsíce u řeky a nic nechyt.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 ve 20:59 ® Luccini reakce na …
-
osprey> Ale rybáři přece jsou blázni.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 ve 20:17 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Máš-li čas, neotálej. Ideálně revíry 4 a 5, výš to neznám, níž je to už moc o náhodě.
Problém je to házení na flecích, kde skoro určitě není vůbec nic a ty si jen říkáš: co kdyby… A házíš.
Jeden den v roce mi to stačí. Je to takové bláznivé, ale něco na tom je.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 19:59 ® Luccini reakce na …
-
osprey> Vždycky sem si říkal, že Otava není tak velká, aby se tam ryba nedala najít. Bral sem to tak, že kdybych ne to měl pár let odhadem tak 5 musel bych jí tam dohledat(samozřejmě by to byly hodiny a hodiny v nepříliš pěkném počasí).Ale aby to člověk vydržel musí mít víru, že tam někde ta ryba je, proto se ptám. Jinak dík.
Ale velká na přívlač je prostě životní výzva.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 19:17 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Těžko říct. Už je to dávno za zenitem. Řekl bych to asi takto: Ještě tam asi nějaká bude. Ale je to rok od roku slabší a na cílený lov to na většině úseků už dávno není. Bydlím moc dole a nemám už čas být pravidelně u řeky, takže ti víc neřeknu.
Vem si, že v dobách největší slávy se na celé řece chytaly oficiálně tak dvě ročně. Neoficiálně nějaké další.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 18:58 ® Luccini reakce na …
-
osprey> PRomiň špatně jsem se vyjádřil. Šlo mi o to jak dlouho tam asi ještě budou.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 18:55 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Jeden den v roce. Beru to jako loterii. Kdych ji viděl lovit, byla by to jiná…
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 17:53 ® Luccini reakce na …
-
osprey> Ať se vrátíme k tématu. Kolik času dáváš těm hlavatkám na Otavě? Přemýšlel sem, že bych byl celkem ochoten tomu věnovot moře času a energie a vydat se jim po stopách.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 17:40 ® Luccini reakce na …
-
osprey> amen
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 17:28 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Jo, souhlas.
A jak říká Bigpista, vykašleme se na to, ztráta času o tom mluvit.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 17:17 ® Luccini reakce na …
-
osprey> ano ten detailový rozdíl je dán historicky a geograficky. Historická zkušenost totiž jasně hlásá, že kdokoliv sem přišel ať nám tvrdil co nám tvrdil, nakonec chtěl náš stát jen vykrást ať už zprava nebo zleva, proto jsou češi nedůvěřiví a za úspěchem vždy vidí něco nekalého. Jinak sice nechci zlehčovat, ale pokud šlo jen o nápisy a nebyly další akce pak se to dá brát s nadhledem. Věř, že o tom něco vím. A upřímně pro mě je dalejko horší ta fáze, kdy se člověku daří a každý mu začne lézt bůhví kam, možná to někomu dělá dobře, ale pak je ten člověk v podstatě chudák.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 16:53 ® Bigpista
-
No, radši nebudeme fórum o tak pěkných rybách zasírat politikou, té si užijeme jinde dost…
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 16:51 ® kubas reakce na …
-
petrikveprik> Tak v některých věcech se trochu nechápeme, nevadí… Jinak tam sice si u prdele všem, ale tam se o tom ví a lidi to tak berou, co jim taky zbývá… Tady se zase hraje na to, že se o tebe stát postará, ale kulový(taky nevidím důvod proč by měl), ten se stará akorát o „nepřizpůsobivé“ :-/.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 16:15 ® reakce na …
-
kubas> no tak s tím zase nesouhlasím já
My to aspoň nazveme pravým slovem „krádež“. V americe to nazývají vydělávání peněz.
osprey> PRD americký sen!! Přišel, nic neměl, vypracoval se a má ještě větší hovno! Rovnice bohatí bohatnou a chudí chudnou platí úplně všude a usa je toho hlavním příkladem. Sorry za ty slova, ale když vidím, jak někdo dává usa za příklad – vždy mě to doslova nasere. Tam opravdu není o co stát a Ti co tam chvilku žili si myslím, že pochopili. Buďme rádi za to, že jsme tu a také i za ty závistivé lidi. Tam jsi uprdele uplně všem.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 15:51 ® kubas reakce na …
-
osprey> Tak to s tím kradením se zase tak nemůžeš divit, když o tom čteš každej den a slyšíš to v médiích, tak to je pak těžký
reagovat. To je prostě takovej náš kolorit, ale s tou Emérikou se musí souhlasit, tam si ti lidi ty peníze fakt ve většině případů doslova vydřou a ostatní lidi to tak i vnímají…
- Pátek 25. listopadu 2011 v 15:42 ® osprey reakce na …
-
Bigpista> Což to ano. Ale u nich je takový ten americký sen – přišel, nic neměl, vypracoval se a má.
U nás lidi rovnou přemýšlejí, kde si na to nakrad. Je to dáno historicky, jinak lidi jsou v hlubokém průměru víceméně stejní.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 15:32 ® Bigpista reakce na …
-
osprey> Budu oponovat. Tohle je svinská závist. A myslím, že i v jůesej bys našel podobně postižené jedince. Pořád jsem přesvědčen, že výskyt hajzlů není omezen národnostně ani geograficky.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 15:23 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Já neřeším Čechy a Američany. Dám ti příklad. Když jsem změnil zaměstnání a dal se na publicistiku, musel jsem vyplundrovat účty a koupit auto. Viděno očima zvenku – půl roku píše na ten Internet a už má auto… Tři dny stálo auto na dvoře a co jsem měl na silnici a chodníku před barákem napsáno, to si nepřej vidět. Přitom ve vsi má auto prakticky každej.
Tohle je česká závist.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 ve 14:33 ® Luccini reakce na …
-
MATE BOBAN> diky tak to uz dva smysl
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 ve 14:12 ® MATE BOBAN reakce na …
-
znamena že si ju nemôžeš nechať
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 ve 13:12 ® Luccini reakce na …
-
osprey> závist je jen jedna, rozdíl dělá přetvářka. Já zas mám radši čechy, protože jsou upřímnější.
Jinak by mě zajímalo jestli je tu někdo kdo by věděl víc o tom jak to na Slovensku chodí. Letos sem zvažoval, že bych se tam jel na hlavatky podívat, ale povolenka na 5 dní stojí asi 5000,–. Ale mě by zajímalo jestli to tam je nějak ošetřené, že bez hlavatkové povolenky třeba nesmím lovit na vodě kde se vyskytuje? Nebo to jen znamená, že si ji nesmím ponechat?
reagovat - Pátek 25. listopadu 2011 v 0:36 ® regulus reakce na …
-
dam> znám víc lidí co jelo na hlavatku a utřeli nos jak se říká. Jsem naprosto přesvědčen, že kdybych se na ně vypravil, tak dopadnu taky jako sedláci u Waterloo
reagovat, proto jsem psal, že pro to nic nedělám. Ale to je úplně jedno. Pokud se týká knedlíka, tak myslím, že je jedno jak daleko na ně jezdí, má krásný úlovky a jak jsi psal ty a já si myslel, ví kam, kdy a jak, to je náskok a pak už je to tak trochu o tom rybářským štěstíčku.
- Čtvrtek 24. listopadu 2011 ve 22:03 ® dam reakce na …
-
regulus> byl jsem na Slovensku na nich dvakrát a vždy jsem vyšel naprázdno, kamarád vytáhl jednu 50+. Viděl jsem jich několik zalovit bylo to neskutečné divadlo…ryby létaly vzduchem
reagovatMyslím si, že ani v Mongolsku jsem neviděl takové útoky… I přesto, že jsem nic nechytil, tak jsem na Slovensko nezanevřel a doufám, že se tam ještě vypravím. Ale zpět ke Knedlíkovi. Pár debat jsem s ním ná téma jeho hlavatek měl. On už za ty léta zná loviště ryb a také i dobu, kdy tam házet a házet a házet. Samozřejmě je to i o štěstí. Nejezdí ale moc daleko…
- Čtvrtek 24. listopadu 2011 v 18:23 ® regulus reakce na …
-
dam> myslím, že to tu asi i psal, teda pochopitelně nepsal místo, ale mám dojem, že to byl Váh nebo nějaký rameno Váhu. Je jasný, že nedojde k vodě a tahá hlavatku za hlavatkou, ale asi to má zpamovaný, takže pravděpodobnost úlovku je větší. No a termín má to u baráku je tak trochu širokej pojem, vzhledem k tomu, že nevíme kde je chytil, tak to třeba tak úplně pravda být nemusí, to že má u baráku Váh ještě neznamená, že na hlavatky nejezdí 50 nebo 100 km. Ale to je jeho věc, ryby krásný jak jsem psal tiše „závidím“.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2011 ve 12:14 ® osprey reakce na …
-
dam> Tak ona je to velká ryba a k tomu dravec. Žádná voda není hlavatkou napěchovaná, dokonce ani v tom Mongolsku si nelezou po hlavách.
No a k tomu se z té vody odnášejí nebo občas nerozdýchají ulovení. Tady u nás je to jedna z nej… ryb, které může člověk ulovit. I v případě, že kvůli tomu pojede na Slovensko.
reagovat - Středa 23. listopadu 2011 ve 21:26 ® dam reakce na …
-
osprey> Knedlík je má teoreticky za barákem…ale i tak mu to dá hodně času, než nějakou uloví…myslím, že je má z Váhu, a to je sakra velká řeka…
reagovat - Středa 23. listopadu 2011 ve 20:17 ® regulus
-
osprey> nevím jestli česká nebo americká, vlastně to asi ani není závist ve smyslu jak to mnozí chápou, jen mě nenapadlo lepší slovo.
reagovat
Prostě bych si někdy chtěl takovou krasavici chytit na revíru kde je doma a kam patří, pochopitelně ji všem co už to štěstí měli přeji, ale sobě bych si ji taky jaksi přál … - Středa 23. listopadu 2011 ve 20:03 ® osprey
-
regulus> Já vím, to je taková ta americká závist – přeju mu ji, ale chtěl bych taky takovou. Pak je ta česká – když já nemám, ať on taky ne. Tu rád nemám.
Letos zase půjdu otravovat na ten flek, kde ani nevím, jestli ta ryba je. Pokud ji mám tam nahoře napsanou, ona si dá říct. A jestli nemám, tak bych tam mohl chodit do roztrhání těla.
reagovat