Chytej.cz

Hlavatka v českých řekách necteno

5.1.2009 | osprey | 27.632 zobrazení | 142 odpovědí

Pracuju na článku o introdukci hlavatky do některých českých řek. Rád bych tady vyprovokoval diskuzi s názory kolegů na přítomnost hlavatky ať už v pstruhových nebo mimopstruhových revírech a získal nějaké reprezentativní pohledy na věc či konkrétní zážitky a pozorování. Vím, že muškaři hlavatky nevidí rádi a přisuzují jim schopnost zlikvidovat obsádku salmonidů v některých úsecích řeky. Rád bych tu proto viděl i zkušenosti slovenských rybářů, kteří loví na vodách, kde je hlavatka doma nebo přímo samotných hlavatkářů.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 23. listopadu 2011 v 19:54 ® regulus
regulus

osprey> nahoře (myslím nad Brnem) na Svratce snad údajně buď byly vysazeny nebo zdrhly z chovu někdy koncem 70 let, ale to je fuk. Opět „snad“ byly zmaseny a vykazovány jako pstruzi, nicméně myslím, že tam určitě nepatřila a žádná škoda tak fakticky nevznikla. Nemám žádnou a musím přiznat že to je pro mě lákadlo jako sviňa, na vše vcelku kašlu, ale hlavatku k metru bych si moc přál, nicméně nic pro to nedělám, takže asi zůstane jen u přání. Když si vzpomenu, jaký krasavice sem dával knedlík, tak mě pomalu tečou slzy „závistí“, nemyslím to zle, jen to trochu mrzí.

reagovat
Středa 23. listopadu 2011 v 19:35 ® osprey reakce na …
osprey

hraji> Bohužel, člověk rozhodovat může a rozhoduje.

Osobně si myslím, že hlavatka u nás není žádoucí, rozhodně ne dnes. Ale mrzí mě, že jsem tu dobu, kdy tu byla, nevyužil. Já tam výš nejezdil a tady dole jich bylo velmi málo.

Mám jen maličkou a u toho už asi zůstane.

reagovat
Středa 23. listopadu 2011 v 19:15 ® hraji
hraji

A na co se zaměřuje prioritně hlavatka ve vodách, kam nepatří, a kde žádná bílá ryba není, jen ti pstruzi a lipani? Žere mirabelky? Já myslím, že je pitomost si myslet, že člověk může rozhodovat o tom,kde ryba žít může a kde ne. To si ošetřila příroda.

reagovat
Středa 23. listopadu 2011 v 18:11 ® All Armor
All Armor

http://www.exclusivewobler.szm.com/picture.htm

reagovat
Středa 23. listopadu 2011 ve 13:00 ® osprey reakce na …
osprey

dam> Na mimopstruhové Otavě 2,3,4 a 5 byly nádherné hlavatky. Ale muškaři je fakt neviděli rádi. Mimo jiné i proto, že v zimě, kdy tu sedělo na každém revíru hafo kormoránů, byli někde zalezlí a v létě potkávali jen tu rybu.

Vím, že není úplně v proudu, ale v létě jí nezbývá než do něj vytahovat.

Mimochodem, chodím každý rok jeden den na nejlepší hlavatkové místo na Otavě, kdysi tam jedna byla, teď už nevím. Pokud tam je, bude veliká. Ale je to těžký flek a musel bych ji trefit při lovu. Kdybych věděl, že tam je, dal bych tomu celý podzim. Takhle to beru jako určitou loterii. Víc času nemám.

Ale obecně už hlavatky z Otavy mizí, ta zlatá „hlavatková“ éra končí. Někdo si oddechne, jiného to zamrzí.

All Armor> Ano, nezaměřuje se primárně na salmonidy, ale přesto nějaké sežere a muškaři ji tady u nás nenávidí víc než jakákoli jiná skupina rybářů.

bowmen> Jestli si chceš zopakovat Mongolsko s nepatrnou, ale pořád ještě jakousi nadějí na úlovek, tak přijeď.

reagovat
Úterý 22. listopadu 2011 ve 22:44 ® All Armor
All Armor

Hlavatka se prioritně nezaměřuje na salmonidy, to je blbost. Horší je, že po několika ročních atacích kormoránů a vzmáhající se populaci vyder,likvidujících úspěšně jiné druhy ryb, nemá hlavatka co žrát. Prvního listopadu na ně začal na slovenských řekách (Orava, Váh, Hornád, Hron)mírný pohon a na vlastní oči jsem viděl chycenou jednu pěknou přímo v Martině. Byl jsem se „podívat“ na klasickou hlavatkovou řeku Turiec. Výskyt hlavatky je tam původní, dokonce byla na horním toku roky státní hlavatková rezervace a lov tam byl zakázaný. Dnes to neplatí, ale ani nemusí. Turiec je vyžraný a nahoře de facto téměř prázdný. Nějaký potočák, lipani také, ale furt mají 20 čísel. Větší mizí zřejmě v útrobách kormoránů a vyder. Teď je zatím teplo, ale když mrzne, tak údajně napočítají domácí na horním toku cca 1000 kormoránů. Já jich viděl ještě v dubnu, když jsem jel okolo cca 300 (počítal jsem je). Hlavatka se pravidelně vysazuje na Turiec i na Váh z produkce slovenských líhní. V Martine je chov hlavatek už tradiční od časů Sama Ivašky Nestor chovu hlavatky, (začínal v roce 1935) a v rybnících na Podstráních je možné vidět obrovské kusy. Mnozí rybáři ulovenou „hlavaňu“ nesežerou, ale odevzdají ji do chovných rybníků. Turiec je zajímavý i z hlediska rybářské historie. Rybařil na něm T.G.Masaryk (muškařil) při svých letních pobytech v prezidentské vile na Bystřičce u Martina. Mám nějaké staré fotky.

reagovat
Úterý 22. listopadu 2011 ve 22:26 ® dam reakce na …
dam

bowman> já si moc neumím představit, že by někde měla být. Ty pokusy mi moc nesedí…

reagovat
Úterý 22. listopadu 2011 ve 22:07 ® bowman reakce na …

dam> Nemyslel jsem na pstruhovkách.Tam pro ní není opravdu místo.Ale jinde by pár kousků vegetit mohlo:-)) Je to krásná ryba.

reagovat
Úterý 22. listopadu 2011 ve 22:01 ® dam reakce na …
dam

bowman> to je prostě tak…hlavatka podle mě tady nemá místo. Viděl jsi sám na jakých vodách žije, kolik má potravy a stejně ji není tolik. Vše je dané žrádlem…toho na našich pstruhovkách moc není…sumec je atraktivní ryba, dá se snáze ulovit a obývá hlavně ,,teplejší vody", tam je relativně žrádla víc. Ale i on na spoustě míst mizí, má spoustu nepřátel

reagovat
Úterý 22. listopadu 2011 ve 21:48 ® bowman reakce na …

dam> Mě spíš udivuje jak mnoha lidem hlavatka vadí.Sumec kterého je všude spousta tolik ne.Taky jsem viděl sumce lovit v lednu.Šel normálně tvrdě do divokých kachen.

reagovat
Úterý 22. listopadu 2011 ve 21:37 ® dam reakce na …
dam

bowman> myslím si, že si něco v zimě dá, protože její aktivita je v chladnu znát…ale na druhou stranu viděl jsem sumce lovit na Silvestra

reagovat
Úterý 22. listopadu 2011 ve 21:36 ® dam reakce na …
dam

osprey> sice žije v proudu, ale nevyhledává proud jako své stanoviště. srovnávat asi nebude lehké, ale myslím si, že když má potravu, tak žere. Pokud ji nemá, tak změní stanoviště…je to prostě stejné u všech dravců, hladovět nebudou:-)

reagovat
Úterý 22. listopadu 2011 ve 21:33 ® bowman reakce na …

osprey> Napadl mě hlavně rozdíl v zimním období.Sumec tomu žrádlu v zimě asi moc nedá:-) Hlavaňa bude asi lepší jedlík.

reagovat
Úterý 22. listopadu 2011 ve 20:27 ® osprey reakce na …
osprey

bowman> Žije v proudnější vodě, tak má větší spotřebu. Ale ne nějak dramaticky. Viděl bych to asi jako terénní auto proti normálnímu. Ale je to jen můj názor, neviděl jsem výsledky žádných prací.

reagovat
Úterý 22. listopadu 2011 v 19:59 ® bowman reakce na …

osprey> Mirku otázka.Jak je na tom hlavatka se svou žravostí ve srovnání se sumcem???

reagovat
Pátek 18. listopadu 2011 v 19:13 ® osprey reakce na …
osprey

Luccini> No tak ony opravdu něco sežerou a velká ryba svoje teritorium prostě vyrybnit dokáže. No a u nás si většinou na léto vybere nějakou proudnou partii, kde je trnem v oku muškařům.

reagovat
Pátek 18. listopadu 2011 v 18:05 ® Luccini reakce na …

osprey> To víš hlavatky jsou mrchy proradný řeku vyžerou, ale chytit se nenechaj a ukryjou se tak dobře, že je nikdo nenajde:-D Ne vážně by mě zajímala ta argumentace v tomhle případě, proč za to můžou právě hlavatky.

reagovat
Pátek 18. listopadu 2011 v 15:53 ® osprey reakce na …
osprey

Luccini> Ano, vysazování hlavatky teď nemá smysl. Navíc velký kus své teritorium dokáže opravdu probrat a tak potravní základnu musí tvořit bohatá obsádka bílé ryby.

Fascinovalo mě, když se na revíru, kde se ročně dle výkazů ulovilo 400 čtik a 2 hlavaté házela všechna špína na hlavatky. Jenže dneska sežrali bílou rybu kormoši a dávat jim tam tohohle šupinatého pomocníka je blbost.

Na Otavě se hlavatkám dařilo možná nejlíp ze všech českých řek. Kusů přes metr se chytilo povícero, byly i nějaké stodvacítky. Hodně se jich pozabíjelo neoficiálně. Byly tu i nějaké úhyny – viděl jsem fotky 110 a slyšel o 114. Pomalu to začíná být minulost.

reagovat
Pátek 18. listopadu 2011 ve 12:41 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

osprey> Přesně tak. Paleontologové podle poměru počtu masožravců a býložravců určují, zda se mohlo jednat o teplokrevné živočichy. U teplokrevných tvoří masožravci jen asi 4–5% celkového počtu, u studenokrevných je to ale až 20%. Je to dáno tím, že teplokrevný dravec má prostě 4× – 5× větší spotřebu potravy.

reagovat
Pátek 18. listopadu 2011 ve 12:37 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Luccini> Vysazovali se na Otavě ve Strakonicích. Nikdy jsem jí tam nechytil ani neviděl chytit. Jak znám místa, kam je dávali, neřekl bych, že by se jim tam nějak dařilo.

reagovat
Pátek 18. listopadu 2011 v 10:20 ® Luccini reakce na …

osprey> bez debaty, ale kdyz so to vsechno da dohromady, zbyde jen mrtva voda. Proto to posledni co by se melo resit je introdukce hlavatky. Podle me na takovehle toky nepatri. Myslim, ze u nas co do velikosti, by musela byt maximalne v Ohri, Berounce, Vltave nebo Labi co se Cech tyka. Na Morave se vyskytovala puvodne a nevim, ze by byla aktivni v takhle malych tocich(historicky). Slovensko ma prece jen typove trochu jine reky. Váh, Hron, Hornád, Dunajec to jsou nejen velké ale také silně proudné řeky s chladnější vodou. A take myslim, ze kdyz se snazime vratit do nasich rek lososa tak by bylo vhodne v povodi dunaje se takhle starat prave o hlavatky. A rad bych se zeptal jestli mas nejake zkusenosti z Otavy tam se vysazovaly pomerne dlouho.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 ve 22:44 ® osprey
osprey

Pán zapomněl na skutečnost, že libovolný teplokrevný predátor sežere daleko víc než jedna hlavatka. Ta řeka je vyžraná velmi pravděpodobně od kormoránů a ne od hlavatek, i když ty si taky vyberou svou daň.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 ve 21:31 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Luccini> Moc pěkný , díky :-)

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 ve 20:51 ® Luccini reakce na …

1Mara> v té ukázce vpravo je ta část s hlavatkami celá, pravda není to moc dlouhé, ale ty záběry jsou vypovídající a komantář to obstojně doplňuje. A kdo se taky k tomu stavu může vyjádřit líp než člověk který to všechno pod tou vodou vidí.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 ve 20:47 ® Luccini reakce na …

1Mara> Ukázku má pan Habrman na svých stránkách http://www.filmyhabrman.com/index.php?…

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 ve 20:11 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Luccini> To je škoda , rád bych to viděl :-)

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 ve 20:01 ® Luccini

Kdo viděl cyklus Tepny naší země díl o Metuji tak ví co taková Hlavatka dokáže.Ostatním doporučuji shlédnout. Bohužel nevím kde to aktuálně sehnat, jelikož české televizi už propadla vysílací práva, takže na ivysilani.cz už to nefachčí

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 v 19:52 ®  reakce na …

nnnap> :-)) :-D

reagovat
Středa 16. listopadu 2011 v 8:05 ® nnnap
nnnap

hele kluci, já bych měl na vás prosbu- mám trošku jiný pohled na kamoša jako kapra. Já bych chtěl ve vodě přítele! Mohl by mi někdo nasadit do rybníka delfína?

reagovat
Úterý 15. listopadu 2011 ve 22:41 ® 1Mara
1Mara

Mates(původní)> :-D

reagovat