Vyhledávání
Hlavatka v českých řekách
5.1.2009 | osprey | 27.631 zobrazení | 142 odpovědí
Pracuju na článku o introdukci hlavatky do některých českých řek. Rád bych tady vyprovokoval diskuzi s názory kolegů na přítomnost hlavatky ať už v pstruhových nebo mimopstruhových revírech a získal nějaké reprezentativní pohledy na věc či konkrétní zážitky a pozorování. Vím, že muškaři hlavatky nevidí rádi a přisuzují jim schopnost zlikvidovat obsádku salmonidů v některých úsecích řeky. Rád bych tu proto viděl i zkušenosti slovenských rybářů, kteří loví na vodách, kde je hlavatka doma nebo přímo samotných hlavatkářů.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 15. listopadu 2011 ve 22:21 ® Mates(původní) reakce na …
-
nabut> Proč nevystoupíš z anonymity hrdino? Asi moc dobře víš, že děláš něco špatně a máš strach. Ty si jen velká huba a navrch velkej idiot.
reagovat - Úterý 15. listopadu 2011 v 18:13 ® hering
-
nabut> Podívej zase Ty! Kdybych Tě načapal jak sypeš hlavatky do řeky (evidentně nemůžeš být oprávněným hospodářem).Tak Ti prokopnu p…l s rozeběhem a přeber si to jak chceš!!! Nejsi náhodou ten co je na černo sype do Ohře pod Nechranice okolo Loun ??
reagovat - Úterý 15. listopadu 2011 ve 14:18 ® hraji reakce na …
-
nabut> krásná ukázka nafoukanosti a omezenosti druhu hommo sapiens. Blahopřeji.
reagovat - Úterý 15. listopadu 2011 ve 13:36 ® sunet
-
Hlavatku jsem měl tu čest povodit si třikrát, jednou to byl jedinec dlouhý cca 30 cm, krásna to rybička, i když moc urputně nebojovala. Druhá ryba měla kolem 90 cm, bohužel lehký přívlačový proutek, silný proud s velmi členitým kamenným dnem udělal své a během minuty bylo po boji. Třetí kus měřil 51 cm, uloven přívlači při lovu štik na MP vodě ve Východních Čechách. Na podzim, v žádném proudném úseku jak předešle dvě. Už jsem se těšil, jak příští léta budu svádět boje s kusy o mnoho většími. A co se nestalo? Hned zjara příštího roku byli uloveni nějací velcí divní pstruzi, asi „netypicky zbarvený duchák“ jak někdo vykládal. No a po hlavatkách se zavřela voda.
Jinak jde o velmi netypickou MP vodu. Vyskutuje se zde běžně pstruh potoční spolu se štikou, okounem a silnou populaci tloušťů. Nezdálo se, že by jakákoliv výše zmíněná ryba strádala. Pravda je též, že se zde vyskytuje ostroretka. Každopádně je vidět, že vedle sebe mohou existovat různé skupiny ryb bez toho, aby si navzájem překážely.
A co závěrem? Za dobu, co rybařím, jsem ulovil spoustu ryb, ať už lososovitých, nebo kaprovitých, ale ty tři hlavatky si stále pamatuji, jako bych je vytáhnul včera. A tato krasavice si jistě zaslouží své místo v naších vodách, za ten nezapomenutelný zážitek to určitě stojí.
reagovat - Úterý 15. listopadu 2011 ve 13:24 ® Bigpista reakce na …
-
osprey> Dej vědět, až začneš s bouráním, přeparkuju si na kopec
reagovat - Úterý 15. listopadu 2011 ve 12:52 ® osprey reakce na …
-
nabut> A což takhle dovézt ještě sivena obrovského (ono už se to zkoušelo), hadohlavce, pár síhovitých ryb, nějaké ty jesetery a pěkně to nechat, ať to tu dělá co umí.
Hlavatka je fajn, nikdy mi moc nevadila, ale radši bych viděl tu řeku s původním potočákem. Anebo by mi zase mohli za barákem táhnout lososi – což by sice vyžadovalo zbourat Vltavskou kaskádu, ale pro lososa není žádná oběť malá
reagovat - Úterý 15. listopadu 2011 v 11:18 @ nabut
-
Zdravim, otazka Hlavatek, neni o tom zda jsou lokality vhodne pro jejich introdukci, nebot ty jsou, ale kdy skonci de-facto zemedelska vyroba na nasich rekach. At mi nekdo ukaze reku s puvodni populaci pstruha obecneho, reku kde nepocitame vyteznost z ha. atd. Podivejte, ja sam Hlavatky vozim ze Slovenska, kazdy rok, rocky. Kam je poustim do toho nikomu nic neni, ale je to reka tridy cistoty 1 s max. teplotou do 18 Celsia. Navic Halavatky pestuji ve svem umelem jezere. Pravdou je, ze pri dostatku potravy se vyhybaji pstruhum. Shrnuto Hlavatky jsou uzasne ryby s pravem na to, byt soucasti nasich rybich spolecenstev. Medveda prece taky nebudeme odchycovat el. agregatem kdyz se nekde objevi a sezere ovci. Jeste bych dodal, ze mne se taky nikdo neptal jestli tady chci Strevlicku vychodni, Amura, Tolstolobika a jine. S pozdravem Hucho.
reagovat - Pátek 21. ledna 2011 v 11:42 ® Malinko
-
Trosicku to tu ozivim, ted jsem koukal, ze nasazovali rocka hlavatky ve vychodnich cechach.
reagovat - Čtvrtek 5. listopadu 2009 v 6:48 ® LuboO
-
petrcech> mal som tento rok s jednou tu cest, ale podmienky, konkretne prut do 10 g, vlasec 0,14, vlastny wobler 4 cm s mensimi hakmi, urobili tomuto stretnutiu rychly koniec. Odniesli to haky, vyrovnane do rovnobeznych drotov. Mohla mat tak 80 cm. Ale zazitok neskutocny, aj ked parsekundovy.
dodatok, nebolo to na ceskej rieke, ale na slovenskej, kde je povodna.
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 ve 22:34 ® osprey reakce na …
-
1Mara> Protože moc žerou. A taky jsou nepůvodní. A hlavně – nejsou to kapři. Ti taky moc žerou, taky jsou nepůvodní, ale jim všechno projde
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 ve 22:32 ® 1Mara reakce na …
-
osprey> A proč se u vás nevysazujou ?
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 ve 22:06 ® osprey
-
Já to letos nezkoušel, ale co jsem slyšel, chytila se na Otavě 107 cm a pak menší 75 cm. Velká 120 cm pry byla nalezena mrtvá. Vše bez záruky, šlo to přes moc lidí. Ještě pár let a je po nich… Někdo bude i rád. Já mám ta místa příliš daleko na to, abych si mohl myslet, že ji tam cíleně dostanu. I když nějaký loterijní pokus s šancí 1 : 1 000 000 možná ještě podniknu.
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 ve 20:15 ® petrcech
-
Tak jsem onemocněl a prolistovával staré Kajmany, našel jsem i tenhle článek, je parádní, sice jsem jsem ho přečetl 5×, ale to mi nebrání v tom, si ho zase někdy přečíst, tak co? podařila se letos někomu hlavatka?
reagovat - Čtvrtek 8. ledna 2009 v 10:40 ® regulus reakce na …
-
hajan – nejen tebe, ale není to tak jednoduchý, vím o pár lidech co se o ni na SK několikrát pokoušeli a dopadli jako sedláci u Waterloo. Knedlík zcela evidentně bydlí poblíž lokality kde jsou, on ví kam a možná i kdy na ně jít a taky je to nejspíš vykoupený mnoha dny bez záběru. No a že by na netu vykecal kde, tak to byl blbej.
reagovat - Čtvrtek 8. ledna 2009 v 10:16 ® hajan reakce na …
-
A co Knedlík, ten už mě tady s jeho fotkama irituje fest.
reagovat - Čtvrtek 8. ledna 2009 v 9:32 ® Kachna reakce na …
-
osprey: Zkus Kontaktovat Buka, ten na slovensko na hlavatky jezdí a třeba ti řekne víc.
reagovat - Čtvrtek 8. ledna 2009 v 8:51 ® osprey
-
Kachna: Právě, že vím a znám, ale nikdy nebudu znát dost.
O tomhle tématu se mluví po straně, rád bych do něj kousnul víc. Ale muškař nejsem a mám zkušenosti jen z 1 vody.A opravdu rád bych věděl, jak je to na tom Slovensku. Fakt je, že se tu zatím o hlavatkách nemluví.
reagovat - Čtvrtek 8. ledna 2009 v 8:51 ® osprey
-
Kachna: Právě, že vím a znám, ale nikdy nebudu znát dost.
O tomhle tématu se mluví po straně, rád bych do něj kousnul víc. Ale muškař nejsem a mám zkušenosti jen z 1 vody.A opravdu rád bych věděl, jak je to na tom Slovensku. Fakt je, že se tu zatím o hlavatkách nemluví.
reagovat - Čtvrtek 8. ledna 2009 v 0:22 ® Kachna
-
Tato diskuse je s prominutím o hov… Kdo zná radši nemluví, kdo nezná jen tlachá…
reagovat - Čtvrtek 8. ledna 2009 v 0:22 ® Kachna
-
Tato diskuse je s prominutím o hov… Kdo zná radši nemluví, kdo nezná jen tlachá…
reagovat - Středa 7. ledna 2009 ve 23:08 ® Salmo reakce na …
-
Kublajs> Klasika,u nás v MO Jihlava je 70 % masařů.Už jsem se s tím smířil.
reagovat - Středa 7. ledna 2009 ve 20:20 ® Robur
-
Hlavatky na Svratce jsou, akorát Regulovo mlžení je komické. Mohu to dokázat. Už tři roky zde domlouváme lov mníka, ale páneček nemá čas. Chytá si hlavatky.
reagovat - Středa 7. ledna 2009 v 19:07 ® lukys
-
Kubajs sem mel narazky, kdyz sem videl podobne vyplnenej ulovkac, dostal sem odpoved, kdyz povolenka stoji takovy prachy ze se mu to musi vratit..... no comment
reagovat - Středa 7. ledna 2009 v 18:44 ® Kubajs
-
Tak ted se mi to plete!Všichni nadávají na malý počet dravých ryb.Vy si tady stěžujete na obsádku ryby bíle.A mě sere oboje.Vláčím na feeder si zachytám taky moc rád ale Cejna přes 50cm jsem chytl jen 2×.Takový cejn mě táhne víc jak kapr!Zase když vláčím radši chytám okouny kolem 30cm než štiky 50–60.Samozřejmě chtěl bych chytit hlavatku!Ale zase se to vymasařilo všechny ryby se masaří!A ryb.svaz nasazuje ale stará se jen o kapry 30–35cm.Dnes si jdu vyběhat papíry předemnou fronta jak blázen a chlápek se mě zeptal jak zjistí číslo MO vzal jsem jeho úlovkáč do ruky a nevěřili by jste tomu celej popsanej rybama Kapr 40–44,cejni do 35cm,sem tam štíhle k 50cm a amur do 50cm.Newim co s těma rybama doma dělaj?
reagovat - Středa 7. ledna 2009 v 18:22 ® kinghlína
-
regulus- s tím dojžděním mě povídej,sem z kladna,mám to trošku dál než ty!
reagovat - Středa 7. ledna 2009 v 17:17 ® Salmo reakce na …
-
regulus> Dle mého se osmdesátka zubatá reději rozjede po ostroretce okolo 35 cm než po nějaké 10-ti cm oukleji.Netvrdím,že velké štiky v mém okolí cíleně požírají ostroretky,ale na obvyklých místech zkrátka nejsou.
reagovat - Úterý 6. ledna 2009 ve 21:54 ® Zauwi reakce na …
-
to regulus: ba ne, s mušákem!!!
reagovat - Úterý 6. ledna 2009 ve 21:43 ® regulus
-
kinghlína – ještě k těm hlavatkám ve Svratce, pokud bych jen trochu věřil, že ještě někde nějaká je, tak si piš, že bych tam byl z vláčákem nasáčkovanej imrvére.
reagovat - Úterý 6. ledna 2009 ve 21:37 ® regulus
-
Salmo – každej dravec když se přemnoží, tak je škodná, ale to co jsi psal o štikách a ostrejch se mi moc nezdá, nicméně se můžu mýlit. Ber v potaz i to, že se tam štika usadila a ostrý prostě jen sjely někam jinam, štika asi nepatří k nejlepším sousedům, aspoň pro ryby. Myslím, že mezi štikou a hlavatkou je kapinku rozdíl. Alespoň z toho co jsem měl možnost si přečíst, tak hlavatka je údajně daleko žravější, navíc velká štika žere v průměru méně než její kolegině řekněme kolem 50–60 cm. Zda jsou tyto informace pravdivé netuším, myslím ale, že by nemusel být problém na netu najít poměrně podrobné informace o většině ryb co se u nás vyskytují.
reagovat - Úterý 6. ledna 2009 ve 21:27 ® regulus
-
kinghlína – dyť vím, kdykoliv jedu přes Nedvědici, tak v řece nebo u řeky není ani noha a všichni jsou tam jak vosy na bombóně. Může mě šlahnout, já jezdím na pstruhovku 60 nebo 70 km a oni ji mají u čumáku a chodí bobkařit na malou hasičskou nádrž uprostřed dědiny (teda městyse, aby se někdo neurazil).
reagovat