Vyhledávání
Začátek rybaření
15.12.2004 | Rico | 4.962 zobrazení | 30 odpovědí
Chytám teprve rok a propadl jsem rybaření asi jako každý kdo to zkusil. Do začátku jsem si pořídil třímetr, teleskop s gramáží 100 – 150g, a jeden menší(teleskop) 2,10m 40 – 60g. A teď bych potřeboval poradit co nakoupit dál. Baví mě kaprařina a přívlač. A nevím jestli si mam koupit na kapry speciály a na přívlač taky. Nebo jestli si mam pořídit univerzální, nébo to zkombinovat. Finačně taky na tom nejsem nic moc. Moc bych byl vdečný za rady. Jsem začátečník a ani nemám moc kamarádů co na ryby chodí, ani v rodině takový nikdo není, tak moc prosím o radu díky moc.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 16. prosince 2004 ve 20:24 ® Rico
-
Budu šetřit i když tahle činnost mě nikdy nebavila )
reagovat - Čtvrtek 16. prosince 2004 v 19:21 ® jaryn
-
Rico – ale jo pochopil si to dobře. Těd kup nejaký teleskop, lepší je feeder, tím můžeš chytat na jemno bzrzo z jara a vláčka začíná 16.6. Tak šetři
reagovat - Čtvrtek 16. prosince 2004 v 15:37 ® Prizrak
-
K tomu nakupování na burzách: Dobré je jít se podívat naveletrh do Brna. Tam najdeš fšechno, často ti dobře poradí a mnohdy dostaneš slevu
reagovat - Čtvrtek 16. prosince 2004 v 10:57 ® Rico
-
Koukám že si nevyberu…
reagovat - Čtvrtek 16. prosince 2004 ve 2:28 ® mirmen
-
Rico: uvažuj i o feeder prutu Medium. Lze využít pro začátek i na plavačku, přívlač s těžšími hlavičkami k twistrům. Navíc, feeder chytání je poměrně citlivé a úspěšné. K prutům: zeptej se, zda někde v okolí nebude burza a vyraz tam s někým z Tvého okolí, kdo tomu trošku rozumí. Někdy se dají od končících chlapů koupit slušné pruty za párset Kč. Kamarád koupil výbavu ( 5 starších teleskopů, 4 starší navijáky) za 2.000 Kč komplet. Sice některé věci staré nad 10 let, jenže pro začátek, než se naučil pořádně chytat ( a nemlátit vercajkem o stromy nebo zem) ,mu to stačilo.
reagovat - Čtvrtek 16. prosince 2004 v 0:26 ® HaD
-
Rico: dobrý rozhodnutí. u vláčáku kvalitu oceníš mnohem víc než u kapráku ve vidličkách
reagovat - Čtvrtek 16. prosince 2004 v 0:15 ® BoBo-Falknow
-
Správná volba!
reagovat - Čtvrtek 16. prosince 2004 v 0:01 ® Rico
-
Můj závěr je asi takový že do vláčáku narvu hned, a kapříky budu chytat na teleskopáče a je to
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 23:17 ® BoBo-Falknow
-
Tomash: Špatně jsem to napsal, ale myslel jsem to jako Ty. Prostě nějaký prut na vláčku a nějaký na těžko. Nemusí to být hned uhlíkový děličky
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 23:13 ® DEATH
-
Rico....... Do tohohle moc nevidím,ale začínal jsem univerzákem do 900,chytal jsem na něj 3 roky a nebejt naštípnutí(moje neopatrnost!!) tak na něj chytám dál… Jo,budu na něj chytat,ale může se v té malé prasklince zlomit… Pokuď víš o obchodě,kde s tebou budou jednat slušně a neojebávat tě. tak se zeptej přímo tam. Začínal jsem chytat na univerzál a chytam na univerzál. To je vše,co k tomu můžu říct…
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 22:55 ® Tomash
-
Rico : Myslím, že pro začátek by ti měli stačit dva teleskopy- větší a menší. V délkách 3,30m-3,60m na položenou a „sedavou“ plavanou a menší v délce 1,80 – 2,40 m na vláčku a na lehkou plavanou. Tyto dva bych doporučoval, jestli je ti méně, jak 15 let a máš povolenku jen na 1 prut. Máš-li povolenku na dva pruty. pořiď si ještě jeden delší teleskop(3,30–3,60). Pro začátek ti to bude stačit. Pruty osaď nějakými navijáky, které mají min 1–3 ložiska. Vlasce – na větší „udici“, tedy na položenou průměr cca 0,25–30mm a na tu menší cca 0,18–0,22mm. Myslím, že by ti to mělo pro začátek stačit. Sám si v průběhu let a s přibývajícími zkušenostmi dokoupíš to potřebné pro svůj lov. Tyto teleskopy, které si nyní zakoupíš – mám na mysli ty větší ti za pár let skvěle poslouží např. při lovu štik -na plavanou – na káču a ten menší se ti bude hodit např. na nástražní rybičky. Takhle nějak jsem začínal já se svými prvními pruty – bylo mi 11 let. Začal jsem lovit už mnohem dřív, ale to byl přece jen ještě tátův cajk…
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 22:37 ® BoBo-Falknow
-
Rico: Určitě kup speciály, a to jak pruty, tak navijáky. Každý Tebou popisovaný způsob rybařiny vyžaduje úplně neco jiného. Chápu, že je to i o financích, ale veř mi, že univerzál neexistuje a jsou to jen vyhozené prachy…
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 20:53 ® Rico
-
Jo jetu nějakej severák nejlépe Litvínovák coby se zelenáčem někdy vyšel na ryby?
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 20:49 ® Rico
-
Máš pravdu budu šetřit a sbírat rozumy. protože jich doopravdy moc nemám Ale další jakouko-li radu přivítám…
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 20:42 ® jaryn
-
Musíš si ujasnit kde je tvoje srdce. Já radšivláčím, ale do 16.6. chodím na kapry a plavačku. Riziko kompromisu je, že časem si budeš chtít koupit lepší nářadí.. Protože NEJ vláčím mámna to velmi kvalitní náčiní, ale uvažuji takto(kaprařům budou asi vstávat vlasy). Na kapry nahodím a čekám, zaseknu přitahnu rybu. Náčiní až tak netrpí. Při vláčení je prut, naviják a tělo stále v akci. To vyžaduje( narozdíl od kaprařiny pokud nebudeš chtět házet 100m a více) kvalitní a lehké náčiní v závislosti na financích. Určitě bych si koupil feeder nebo winklepicker. Než dělat kompromis u vláčky, počkal bych a našetřil. Jsou tady a na MRKu recenze a můžeš zatím dál sbírat rozumy.
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 20:10 ® Rico
-
No pro Litvínováka už jen ta cesta je dost drahá. Ale snad bude příležitost O nějaké akci už sem přemýšlel že se mrknu, ale vždy na to zapomenu nebo to neztihnu. Akdyž někam jdu tak je to jen něco malýho…
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 20:06 ® Wolf
-
v Brně. Na výstavištio pavilon G1
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 20:04 ® Rico
-
Smím se zeptat kde ta výstava bude?
reagovat - Středa 15. prosince 2004 v 19:45 ® Wolf
-
Ja být tebou bych počkal na výstavu rybářských potřeb 16.3 –20.3 bde tam urcite skvelej viber veci a za dobry ceny vubec nedělam reklamu Do konce vláčařské sezóny si už moc stejně moc nezavláčíš takže možná bude lepsi s tim vlacakem chvilu pockat.
reagovat - Středa 15. prosince 2004 v 19:31 ® Rico
-
Chytám na malých uzavřených rybnících nebo na velkých rybnícich(velký vítr) dno samej kořen a bahno. Jsou tam z dravců štika, okoun občas candát.. Tak hlavně wobler a pladavky. Voda spíš více zakalená. Jak ještě mam specifikovat? Jo ještě jsou to hloboké zatopené šachty…
reagovat - Středa 15. prosince 2004 v 19:00 ® Wolf
-
Já mám shímo tip beast master 240MH. A zatím jsem s ním spokojenej. Na jakých revírech chytáš, s jakjakýma nástrahama.?
reagovat - Středa 15. prosince 2004 v 18:56 ® Klon
-
zkušenosti s ním nemám ale myslím že bude bohatě stačit,až časem zjistíš jaký vlastnosti bys upřednostňoval a podle toho . si pak koupíš potřebný přívlačový prut,takhle těžko říct,každýmu sedí něco jineho,jinak bych ho bral
reagovat - Středa 15. prosince 2004 v 17:47 ® Fredy
-
Keď som začinal ja,bol som na tom rovnako. Jeden troj metrový a jedenjemnejši a kratši teleskop. No po čase som zistil že to „nádobičko“nevyhovuje. Moja rada:kaprarske deličky max. do 3lb,13ft a radšej dvojdielne.
reagovat - Středa 15. prosince 2004 v 17:09 ® Rico
-
Chlapi. kluci. rabaři, díky moc jsem rád a moc vděčnej za každej příspěvek. pište dál … Na přívlač jsem si vyhlídnul a chtěl bych poradit, jestli s ním nemáte někdo zkušenosti je to Shimano Beast Master Spinning Série (zde je i odkaz kde je více informací snad to nebude jako reklama rybashop. cz )
reagovat - Středa 15. prosince 2004 v 17:08 ® Klon
-
Jo ještě jsem zapoměl,že u děliček není gramáš ale je v librách LBS,tak tomu taky věnuj taky pozornost,jak se přesně dozvíš gramáš je lepší se zeptat v prodejně,protože každy výrobce jí udáva jinak,ale v průměru je 3,5Lbs = 100 – 120g zátěž ale pamatuj na to že to je gramáš doporučena ,já jsem s ní házel 160 bez sebemenších problému,ale jestli mohu ještě poradit tak bohatě t ibudou stačit 2,5 3,0 Lbs je to tak 70 – 100g (DOPORU4ENÁ) tak snad vše,hodně štěstí a Petrův zdar
reagovat - Středa 15. prosince 2004 v 16:56 ® Klon
-
jestli mohu poradit tak na vše si kuo univerzal-vyplatí se ti to ,nějaký kombinování nemá smysl,zaplatíš za to ale uvidíš že budeš spokojenej. Na kapry si kup podle mýho nejlepší děličky tak okolo 3,60m,můžeš i 3-dílný jsou skladnější. Počítej s tím ale že když si je koupíš tak je lepší jim pořídit odpovídající stojan-což je TRIPOD a pokud chceš i víc pohodlý tak i AKUSTY,nebo si koupit navijáky s ozvučením,rybařina je docela drahá ale zážitky k nezaplacení a mýt je skažený kvuli nekvalitnímu nebo neodpovídajícímu nářadíčku. Je to jen můj názor,co se týče přívlače tak tam to platí dvojnásob,na přívlač=přívlačový prut. Snad jsem ti pomohl.
reagovat - Středa 15. prosince 2004 v 16:33 ® Dědek
-
Já půlku první sezony používal pruty od kamoše. Měl jich asi dvacet, takže nebyl žádný problém. Chytal jsem jenom na těžko a to mě časem přestalo bavit. Tak jsem si pořídil svůj první prut – feeder. A chytal kapry dál, ale aktívnějším způsobem. Jenomže jeden prut nestačil, tak jsem si koupil kretší a jemnější feeder na řeku. Potom jsem čuchnul k vláčce a postupoval stejným způsobem. V podstatě je jedno, s čím začneš, stejně časem koupíš další. Pro první rok by určitě stačilo něco ze sekáče, co opravdu potřebuješ ( a máš nato) zjistíš časem.
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 14:36 ® zedus
-
Já když jsem začínal měl jsem dva pruty a ty jsem používal na všechno byly to 3m teleskopy s odhozem 50–100g, ale jak šel čas a můj zápal pro rybaření rostl, začal jsem kupovat pruty na to na co jsou určeny. Věř mi, že se teď zasměju, když si vzpomenu jak jsem vláčel s takovým prutem, po pár hodinách mě bolela ruka a citlivost byla naprosto naprd. Takže jestli to myslíš s rybařinou vážně našetři si na lepší nádobíčko, je to fakt o něčem jiným (hlavně co se přívlače týká).
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 13:33 ® HaD
-
Univerzály jsou na nic a dřív nebo později to zjistíš. Spíš bych se na Tvém místě intenzivněji věnoval třeba přívlači, nebo i těm kaprům a na to si pořídil cajk. Sice existujou možnosti ja třeba chytat kapry a se stejným prutem vláčet (např. 3 m winkelpicker), ale tohle je vhodný na UL přívlač a menší kapry na menších vodách a ne moc proudných vodách. Záleží na tom, kolik do too chceš dát a čemu se chceš věnovat.
reagovat - Středa 15. prosince 2004 ve 13:27 ® Holajz2
-
Rico: Tak na to je těžká odpověď. Já třeba mám dva kapří pruty Byron Leader 70/130g a jsem s něma spokojenej. Mám taky vláčák od Shimana, jsem s ním moc spokojenej. Ale… když jsem začínal, nevěděl jsem co je to přívlač, o dravcích jsem věděl jen to, že žerou rybičky a na kapry jsem měl 1prut(na víc jsem ani nemohl) a postupem času mám to, co mám. Chytám 15let a teprve před 3 lety jsem si zkompletoval nádobíčko. Finance nebyly a nejsou, ale nějak jsem si nato ušetřil a napracoval o brigádách. Přívlač je myslím jasná, tam bych preferoval speciál. U kaprařiny záleží taky na revíru kde chceš chytat. Já lovím na pískovně 55ha a musím nahazovat co nejdál… Pokud máš malý revír, postačí ti i kratší pruty, za méně peněz.
reagovat