Chytej.cz

Začátek rybaření necteno

15.12.2004 | Rico | 4.962 zobrazení | 30 odpovědí

Chytám teprve rok a propadl jsem rybaření asi jako každý kdo to zkusil. Do začátku jsem si pořídil třímetr, teleskop s gramáží 100 – 150g, a jeden menší(teleskop) 2,10m 40 – 60g. A teď bych potřeboval poradit co nakoupit dál. Baví mě kaprařina a přívlač. A nevím jestli si mam koupit na kapry speciály a na přívlač taky. Nebo jestli si mam pořídit univerzální, nébo to zkombinovat. Finačně taky na tom nejsem nic moc. Moc bych byl vdečný za rady. Jsem začátečník a ani nemám moc kamarádů co na ryby chodí, ani v rodině takový nikdo není, tak moc prosím o radu díky moc.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 16. prosince 2004 ve 20:24 ® Rico
Rico

Budu šetřit i když tahle činnost mě nikdy nebavila )

reagovat
Čtvrtek 16. prosince 2004 v 19:21 ® jaryn

Rico – ale jo pochopil si to dobře. Těd kup nejaký teleskop, lepší je feeder, tím můžeš chytat na jemno bzrzo z jara a vláčka začíná 16.6. Tak šetři

reagovat
Čtvrtek 16. prosince 2004 v 15:37 ® Prizrak

K tomu nakupování na burzách: Dobré je jít se podívat naveletrh do Brna. Tam najdeš fšechno, často ti dobře poradí a mnohdy dostaneš slevu

reagovat
Čtvrtek 16. prosince 2004 v 10:57 ® Rico
Rico

Koukám že si nevyberu…

reagovat
Čtvrtek 16. prosince 2004 ve 2:28 ® mirmen

Rico: uvažuj i o feeder prutu Medium. Lze využít pro začátek i na plavačku, přívlač s těžšími hlavičkami k twistrům. Navíc, feeder chytání je poměrně citlivé a úspěšné. K prutům: zeptej se, zda někde v okolí nebude burza a vyraz tam s někým z Tvého okolí, kdo tomu trošku rozumí. Někdy se dají od končících chlapů koupit slušné pruty za párset Kč. Kamarád koupil výbavu ( 5 starších teleskopů, 4 starší navijáky) za 2.000 Kč komplet. Sice některé věci staré nad 10 let, jenže pro začátek, než se naučil pořádně chytat ( a nemlátit vercajkem o stromy nebo zem) ,mu to stačilo.

reagovat
Čtvrtek 16. prosince 2004 v 0:26 ® HaD
HaD

Rico: dobrý rozhodnutí. u vláčáku kvalitu oceníš mnohem víc než u kapráku ve vidličkách

reagovat
Čtvrtek 16. prosince 2004 v 0:15 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Správná volba!

reagovat
Čtvrtek 16. prosince 2004 v 0:01 ® Rico
Rico

Můj závěr je asi takový že do vláčáku narvu hned, a kapříky budu chytat na teleskopáče a je to

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 23:17 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Tomash: Špatně jsem to napsal, ale myslel jsem to jako Ty. Prostě nějaký prut na vláčku a nějaký na těžko. Nemusí to být hned uhlíkový děličky

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 23:13 ® DEATH

Rico....... Do tohohle moc nevidím,ale začínal jsem univerzákem do 900,chytal jsem na něj 3 roky a nebejt naštípnutí(moje neopatrnost!!) tak na něj chytám dál… Jo,budu na něj chytat,ale může se v té malé prasklince zlomit… Pokuď víš o obchodě,kde s tebou budou jednat slušně a neojebávat tě. tak se zeptej přímo tam. Začínal jsem chytat na univerzál a chytam na univerzál. To je vše,co k tomu můžu říct…

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 22:55 ® Tomash
Tomash

Rico : Myslím, že pro začátek by ti měli stačit dva teleskopy- větší a menší. V délkách 3,30m-3,60m na položenou a „sedavou“ plavanou a menší v délce 1,80 – 2,40 m na vláčku a na lehkou plavanou. Tyto dva bych doporučoval, jestli je ti méně, jak 15 let a máš povolenku jen na 1 prut. Máš-li povolenku na dva pruty. pořiď si ještě jeden delší teleskop(3,30–3,60). Pro začátek ti to bude stačit. Pruty osaď nějakými navijáky, které mají min 1–3 ložiska. Vlasce – na větší „udici“, tedy na položenou průměr cca 0,25–30mm a na tu menší cca 0,18–0,22mm. Myslím, že by ti to mělo pro začátek stačit. Sám si v průběhu let a s přibývajícími zkušenostmi dokoupíš to potřebné pro svůj lov. Tyto teleskopy, které si nyní zakoupíš – mám na mysli ty větší ti za pár let skvěle poslouží např. při lovu štik -na plavanou – na káču a ten menší se ti bude hodit např. na nástražní rybičky. Takhle nějak jsem začínal já se svými prvními pruty – bylo mi 11 let. Začal jsem lovit už mnohem dřív, ale to byl přece jen ještě tátův cajk…

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 22:37 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Rico: Určitě kup speciály, a to jak pruty, tak navijáky. Každý Tebou popisovaný způsob rybařiny vyžaduje úplně neco jiného. Chápu, že je to i o financích, ale veř mi, že univerzál neexistuje a jsou to jen vyhozené prachy…

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 20:53 ® Rico
Rico

Jo jetu nějakej severák nejlépe Litvínovák coby se zelenáčem někdy vyšel na ryby?

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 20:49 ® Rico
Rico

Máš pravdu budu šetřit a sbírat rozumy. protože jich doopravdy moc nemám Ale další jakouko-li radu přivítám…

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 20:42 ® jaryn

Musíš si ujasnit kde je tvoje srdce. Já radšivláčím, ale do 16.6. chodím na kapry a plavačku. Riziko kompromisu je, že časem si budeš chtít koupit lepší nářadí.. Protože NEJ vláčím mámna to velmi kvalitní náčiní, ale uvažuji takto(kaprařům budou asi vstávat vlasy). Na kapry nahodím a čekám, zaseknu přitahnu rybu. Náčiní až tak netrpí. Při vláčení je prut, naviják a tělo stále v akci. To vyžaduje( narozdíl od kaprařiny pokud nebudeš chtět házet 100m a více) kvalitní a lehké náčiní v závislosti na financích. Určitě bych si koupil feeder nebo winklepicker. Než dělat kompromis u vláčky, počkal bych a našetřil. Jsou tady a na MRKu recenze a můžeš zatím dál sbírat rozumy.

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 20:10 ® Rico
Rico

No pro Litvínováka už jen ta cesta je dost drahá. Ale snad bude příležitost O nějaké akci už sem přemýšlel že se mrknu, ale vždy na to zapomenu nebo to neztihnu. Akdyž někam jdu tak je to jen něco malýho…

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 20:06 ® Wolf

v Brně. Na výstavištio pavilon G1

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 20:04 ® Rico
Rico

Smím se zeptat kde ta výstava bude?

reagovat
Středa 15. prosince 2004 v 19:45 ® Wolf

Ja být tebou bych počkal na výstavu rybářských potřeb 16.3 –20.3 bde tam urcite skvelej viber veci a za dobry ceny vubec nedělam reklamu Do konce vláčařské sezóny si už moc stejně moc nezavláčíš takže možná bude lepsi s tim vlacakem chvilu pockat.

reagovat
Středa 15. prosince 2004 v 19:31 ® Rico
Rico

Chytám na malých uzavřených rybnících nebo na velkých rybnícich(velký vítr) dno samej kořen a bahno. Jsou tam z dravců štika, okoun občas candát.. Tak hlavně wobler a pladavky. Voda spíš více zakalená. Jak ještě mam specifikovat? Jo ještě jsou to hloboké zatopené šachty…

reagovat
Středa 15. prosince 2004 v 19:00 ® Wolf

Já mám shímo tip beast master 240MH. A zatím jsem s ním spokojenej. Na jakých revírech chytáš, s jakjakýma nástrahama.?

reagovat
Středa 15. prosince 2004 v 18:56 ® Klon
Klon

zkušenosti s ním nemám ale myslím že bude bohatě stačit,až časem zjistíš jaký vlastnosti bys upřednostňoval a podle toho . si pak koupíš potřebný přívlačový prut,takhle těžko říct,každýmu sedí něco jineho,jinak bych ho bral

reagovat
Středa 15. prosince 2004 v 17:47 ® Fredy

Keď som začinal ja,bol som na tom rovnako. Jeden troj metrový a jedenjemnejši a kratši teleskop. No po čase som zistil že to „nádobičko“ne­vyhovuje. Moja rada:kaprarske deličky max. do 3lb,13ft a radšej dvojdielne.

reagovat
Středa 15. prosince 2004 v 17:09 ® Rico
Rico

Chlapi. kluci. rabaři, díky moc jsem rád a moc vděčnej za každej příspěvek. pište dál … Na přívlač jsem si vyhlídnul a chtěl bych poradit, jestli s ním nemáte někdo zkušenosti je to Shimano Beast Master Spinning Série (zde je i odkaz kde je více informací snad to nebude jako reklama rybashop. cz )

reagovat
Středa 15. prosince 2004 v 17:08 ® Klon
Klon

Jo ještě jsem zapoměl,že u děliček není gramáš ale je v librách LBS,tak tomu taky věnuj taky pozornost,jak se přesně dozvíš gramáš je lepší se zeptat v prodejně,protože každy výrobce jí udáva jinak,ale v průměru je 3,5Lbs = 100 – 120g zátěž ale pamatuj na to že to je gramáš doporučena ,já jsem s ní házel 160 bez sebemenších problému,ale jestli mohu ještě poradit tak bohatě t ibudou stačit 2,5 3,0 Lbs je to tak 70 – 100g (DOPORU4ENÁ) tak snad vše,hodně štěstí a Petrův zdar

reagovat
Středa 15. prosince 2004 v 16:56 ® Klon
Klon

jestli mohu poradit tak na vše si kuo univerzal-vyplatí se ti to ,nějaký kombinování nemá smysl,zaplatíš za to ale uvidíš že budeš spokojenej. Na kapry si kup podle mýho nejlepší děličky tak okolo 3,60m,můžeš i 3-dílný jsou skladnější. Počítej s tím ale že když si je koupíš tak je lepší jim pořídit odpovídající stojan-což je TRIPOD a pokud chceš i víc pohodlý tak i AKUSTY,nebo si koupit navijáky s ozvučením,ry­bařina je docela drahá ale zážitky k nezaplacení a mýt je skažený kvuli nekvalitnímu nebo neodpovídajícímu nářadíčku. Je to jen můj názor,co se týče přívlače tak tam to platí dvojnásob,na přívlač=přívlačový prut. Snad jsem ti pomohl.

reagovat
Středa 15. prosince 2004 v 16:33 ® Dědek
Dědek

Já půlku první sezony používal pruty od kamoše. Měl jich asi dvacet, takže nebyl žádný problém. Chytal jsem jenom na těžko a to mě časem přestalo bavit. Tak jsem si pořídil svůj první prut – feeder. A chytal kapry dál, ale aktívnějším způsobem. Jenomže jeden prut nestačil, tak jsem si koupil kretší a jemnější feeder na řeku. Potom jsem čuchnul k vláčce a postupoval stejným způsobem. V podstatě je jedno, s čím začneš, stejně časem koupíš další. Pro první rok by určitě stačilo něco ze sekáče, co opravdu potřebuješ ( a máš nato) zjistíš časem.

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 14:36 ® zedus
zedus

Já když jsem začínal měl jsem dva pruty a ty jsem používal na všechno byly to 3m teleskopy s odhozem 50–100g, ale jak šel čas a můj zápal pro rybaření rostl, začal jsem kupovat pruty na to na co jsou určeny. Věř mi, že se teď zasměju, když si vzpomenu jak jsem vláčel s takovým prutem, po pár hodinách mě bolela ruka a citlivost byla naprosto naprd. Takže jestli to myslíš s rybařinou vážně našetři si na lepší nádobíčko, je to fakt o něčem jiným (hlavně co se přívlače týká).

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 13:33 ® HaD
HaD

Univerzály jsou na nic a dřív nebo později to zjistíš. Spíš bych se na Tvém místě intenzivněji věnoval třeba přívlači, nebo i těm kaprům a na to si pořídil cajk. Sice existujou možnosti ja třeba chytat kapry a se stejným prutem vláčet (např. 3 m winkelpicker), ale tohle je vhodný na UL přívlač a menší kapry na menších vodách a ne moc proudných vodách. Záleží na tom, kolik do too chceš dát a čemu se chceš věnovat.

reagovat
Středa 15. prosince 2004 ve 13:27 ® Holajz2

Rico: Tak na to je těžká odpověď. Já třeba mám dva kapří pruty Byron Leader 70/130g a jsem s něma spokojenej. Mám taky vláčák od Shimana, jsem s ním moc spokojenej. Ale… když jsem začínal, nevěděl jsem co je to přívlač, o dravcích jsem věděl jen to, že žerou rybičky a na kapry jsem měl 1prut(na víc jsem ani nemohl) a postupem času mám to, co mám. Chytám 15let a teprve před 3 lety jsem si zkompletoval nádobíčko. Finance nebyly a nejsou, ale nějak jsem si nato ušetřil a napracoval o brigádách. Přívlač je myslím jasná, tam bych preferoval speciál. U kaprařiny záleží taky na revíru kde chceš chytat. Já lovím na pískovně 55ha a musím nahazovat co nejdál… Pokud máš malý revír, postačí ti i kratší pruty, za méně peněz.

reagovat