Vyhledávání
Pouštět nebo nepouštět dravé ryby??
3.11.2008 | sajmon | 10.993 zobrazení | 70 odpovědí
Schválně jsem položil tuto otázku k zamyšlení. V České republice je zhruba 350 000 rybářů. Mým odhadem je zhruba maximálně 10 000 rybářů co sem tam pustí nějakou rybu a zastánců 100% chyť a pusť je ještě míň. Má cenu pouštět mírové dravé ryby?? O víkendu jsem chytl štiku 55 cm, byla nádherná, tak jsem ji pustil. Ihned jsem se stal centrem urážek a absolutní hlouposti, že rybu pouštím. Když si uvědomím, že je opravdu mnoho rybářů, které by tu štiku vzali a jsou i takoví a není jich málo, co si vezmou i štiku podmírovou, tak si říkám, jestli má cenu opravdu pouštět dravé ryby. Člověk si řekne, pustím ji, aby měli i ostatní radost, ale když ji pak někdo chytí znovu, tak ve velkém případě ji nepustí zpět a já se s touto rybou v trofejní velikosti již určitě nesetkám. Nejsem, ortodoxním zastáncem metody chyť a pusť, i já si vezmu nějakou rybu za rok domů a udělám si radost, ale víkendový incident mě opravdu vede k zamyšlení, jestli nebrat většinu chycených dravých ryb!! Co si o tom rybáři myslíte?? Tuto otázku jsem položil jen ohledně dravých ryb, protože si myslím, že kaprů je dostatek a nemá cenu spekulovat nad pouštěním kaprů.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 15. dubna 2009 v 16:10 ® Sander
-
toro > rozumím…
reagovat - Středa 15. dubna 2009 v 8:37 ® toro
-
Sander: Vyřadit pochybnou přihlášku sice můžeme, ale zavání mi to cenzurou. Když někdo přihlásí třeba 40 cm plotici a přitom se očividně jedná o jesena (bolena či amura uvede jako trofejního tlouště), tak rybu automaticky přešoupnu do správného šuplíku, ale přihlášku nestronuju (takové „přehmaty“ se stávají jen v Kaj.poháru cca 10× do roka). A když někdo sejme rybu a tvrdí v přihlášce, že ji pustil, pak je to kixs lovce a ne redakce. Někomu zkrátka „pět minut slávy“ stojí za celorepublikovou ostudu (a tak ji má mít). Ostatně všechny soutěže o trofejní úlovky stojí hlavně „na chlubení se s rybími nebožtíky“. Neplatí to jen pro české Nej…, stačí se podívat za čáru. Nahlídni někdy do hitparád úlovků v německých Fisch&Fang, Blinker, Angel Woche apod., nebo do polského Wedkarski swiat – tam je to hotové rybí mauzoleum! Tolik k vysvětlení.
reagovat - Neděle 12. dubna 2009 ve 21:15 @ ??? reakce na …
-
Dobrý den přátelé jednoho z nejhezčích sportů na světě. Víte Ota Pavel kdysi řekl:" Chceš-li být šťasten hodinu, opij se. Chceš-li být šťasten tři dny, ožeň se. Chceš-li být šťasten celý život, staň se rybářem." Podle mne to není o tom, zda si odneseme či neodneseme nějaké ryby od vody, vždyť z dobře opečeného pstruha nebo candáta má člověk radost hned dvakrát. Je to jen o nás. Platíme dost peněz za to, abychom si mohli vzít sem tam rybku a měl jistotu, že to revír nezasáhne a nejsem příliš zastánce ortodoxního chyť a pusť, ani „masařiny“. Jsme jedni z nejslabších konzumentů ryb v Evropě. Pokud nebudem revíry drancovat, úlovky si klidně můžeme ponechat. Sám si neberu mnoho úlovků domů, ale když chci, tak si ji vezmu. Mějte radost z přírody, kde můžete chytat, z rybiček, co ulovíte a pokud si je vezmete domů, tak i z toho, co si z nich upravíte. To je můj názor, stojím si za ním a proto jsem se sem i podepsal. Tak lovu zdar
reagovat - Čtvrtek 9. dubna 2009 ve 12:28 ® Filip00
-
rgb23: Chtěl jsem poukázat na to ,jak hodně lidí píše, že pouští ryby a nic si neberou a masaři jim vymlátí vodu na které chytají, ono to finále bude trochu jiné. Lidi lžou od přírody, aby vypadali lépe v očích jiných lidí (rybářů). Tím pádem když rybáře (masaře)vidí proč k nim nejdou a něco jim neřeknou? Četl jsem článek myslím od p. Rozsypala a ten psal jak chytal na živé rybky a nějaký extrémista (asi z ekologické strany) mu sebral nástražky a pustil je. Ale psát stále o masařích je o ničem. Nad touto problematikou by se měl zamyslet svaz, např. (posílení kontrol RS, zavedení změny odnosu ryb, vysoké pokuty za prohřešky, atd.)
reagovat - Středa 8. dubna 2009 ve 22:42 ® rgb23 reakce na …
-
Filip00: bolena ti nikdo nebere a klidně si ochutnávej
reagovatMyslím že není problém s tím, kolik ryb si můžeš podle řádů vzít, ale v tom kolik se jich reálně od vody odnese. Z kluků rybářů co znám, je to spíš jak píše Jirka 28, občas se dostanou po práci na pár hoděk k vodě, občas něco chytí, někdy něco vezmou, spíš ale pouští protože je baví rybařit a k tomu ryby musí plavat ve vodě. Nebo berou protože chytí rybu jenom občas. Taky ale vídám druhou skupinu rybářů, aniž bych chtěl diskriminovat důchodce. V 7 ráno sednou na rybník, chytnou pár ryb a jedou na oběd. Pro případ že by je někdo kontroloval, zapíší jednu… druhou právě chytil a zasakoval – zapsat se zrovna chystal. Po obědě se vrátí s manželkou nebo kamarádem, v případě ulovení další ryby se společník ihned vzdaluje od vody s nepotřebným náčiním a rybou. Takhle sedí a berou do večera tolik dní, dokud to bere a povolenka snese. Možná jsem to napsal kostrbatě, ale zejména na čerstvě osázených svazových rybníčcích nic neobvyklého a dokud tam nebude permanentně pár týpků s odznakem RS, lepší to nebude.
- Středa 8. dubna 2009 v 15:50 ® Sander
-
toro > máte přece pravomoc úlovky s jakýmikoliv nepravděpodobnými údaji ze soutěže vyřadit, možná byste to v takových případech měli dělat. Kajman šel co se kvality týče hodně nahoru a tohle tam v současné době řekl bych nepatří :o(
reagovat - Úterý 7. dubna 2009 v 17:43 ® toro
-
Sander: paradoxem je, že u přihlášky očividně tuhého bolena v Kaj. poháru byla poznámka: „Ryba vrácena vodě!“ Tu jsme v redakci z doprovodného textu vypustili, abychom nebyli za úplné blázny. Před léty nám se stejnou poznámkou přišla fotka již vykuchaného mníka položeného (pravděpodobně) na nočním stolku, protože v pozadí ryby byl budík a jakási pokojová květina… Jsem už asi otrlý, protože jsem za léta v přihláškách viděl lecos… Za největší kixs doposud považuji: sejmutou štiku o váze 17 kg, se kterou se její přemožitel fotil na zahrádce pod rozkvetlými jabloněmi. V přihlášce měl uvedené datum ulovení 3.listopadu!!! (zřejmě měl nějakou zmutovanou odrůdu jabloní)
reagovat - Pondělí 6. dubna 2009 ve 22:50 ® Sander
-
Bez ohledu na to, že jsem si nepřečetl ani zadání, ani příspěvky pod ním, napíšu jednoznačně pouštět. Už jen proto, že bych neviděl podobné prasárny jako teď v Kajmanově poháru – vybledlou mrtvolu bolena pohozeného na písku, vedle něhož je natažený zrezlý metr. Neskutečný…
reagovat - Pondělí 6. dubna 2009 ve 22:37 ® Alov
-
jirka28> Moc pěkný příspěvek. Příště zkus aspon oddělit věty tečkama. Jinak se tu bude špatně rozumnět jazyku tvého kmene…
reagovat - Pondělí 6. dubna 2009 v 19:55 ® jirka28 reakce na …
-
dobry den jsem svama ja za minuli rok jsem chytl jen jednoho kapra ja jse vubec nedivym když tam sedi duchodci ja chodim do prace k vode se dostanu tak dvakrad tydne a stejnak nic nechytnu a když neco tacham tak to nema miru ja sice ryby nejim ale ja to mam jako konička
reagovat - Pondělí 6. dubna 2009 v 16:55 ® Filip00
-
Nepište stále o tom, jak někdo masí ryby, je tu dost lidí kteří napíšou, že ryby jen pouští a ve finále je sejmou. Sám nejsem zastáncem chyť a pusť a rybu si vezmu. V řádu je napsáno co a kdy si můžeš vzít a pak záleží na rybáři jestli si posune třeba míru štiky na 60 nebo 65 cm a takovou si vezme a nebo pustí. Hodně záleží kolik toho ročně chytneš a asi tu neni frajer kterej kamkoliv přijede a každý den chytne 2 mírovky.Predátorů je vždy méně než potravy, jak určitě všichni víte. Ryby jsou a je jich dost a také neskočej na vše co tam hodíš a ani to tak nikdy nebylo. Proto hodně štěstí při lovu a zvažte kterou si domu odnesete a kterou ne. Toho bolena jsem chtěl prostě ochutnat.
reagovat - Pátek 3. dubna 2009 ve 21:03 ® ZANDER
-
no na tuhle otázku nelze odpovědět jestli je to správné nebo ne, nad tim by se spíš měli zamyslet rybáři, kteří zmasí vše co chytí.je to smutný když na mém olíbeném revíru kam chodim vláčet najednou začínaj mizet ryby až tam nezbyde pomalu žádná. někteří ''rybáři'' nechodí si k vodě odpočinout a zažít krásný chvíle ale pouze si naplnit naplnit mrazák, a to je smutný, o tom ta rybařina neni
reagovat - Pátek 3. dubna 2009 v 19:59 ® libec
-
zdravím všechny slušné rybáře.Je otázkou pouštět dravé ryby,nebo nepouštět?můj OSOBNI nazor,určitě si skoro každý nějakou rybu odnese,když ji má pro sebe,nebo úzkou rodinu proč ne.U nás na Moravě se ale rozmohl jiný nešvar:u vody sedí parta RYBARU za prdelou stojí Transit,uvnitř tisícovka nádrž s vzduchováním.a tato parta se střídá s jinou partou od léta snad do zámrzu.myslím si ,že tito ryby nepouští.jen si mastí pěkně kapsu,a RS?nevidí neslyší,nebo mají strach,ono není se čemu divit.přeji pěknou rybářskou sezonu.PS.myslím,že to není jen na Moravě.
reagovat - Pátek 3. dubna 2009 v 8:16 ® milhom
-
Tak to je jednoduchý, dneska má video v sobě každej foťák a mobil. Natoč to prase a dej to řešit. Není to bonzáctví jen vypořádání se se sviní. Jak kdysi někdo řek " každý prase má svího řezníka "…
reagovat - Čtvrtek 2. dubna 2009 v 10:53 ® shadys reakce na …
-
nikdo neni cisty taky miluju ryby na vsechny spusoby a taky sem bral nejake ty ryby domu ale rozhodl sem se ze letos budu vsechno poustet je to jenom moje rozhodnuti a nikomu ho nevnucuju treba takouvou k70 ale chvalim vsema deseti
reagovat - Úterý 31. března 2009 ve 2:35 ® Rico
-
toro: krasne napsano! mas u me za 1! ja miluju vokounky
reagovatpekne na masle
- Úterý 31. března 2009 ve 2:06 ® toro
-
K tématu: Pro pouštění dravců zvedám ruku! Nejsem ale úplně čistý… Mou „rybožravost“ občas odnese nějaký ten candát a „kropenatá slepička“ (duhák) z komerčáku. Rohodně si neberu ryby, které se hádají s mírou a ani přerostlé kusy (je to pak stejné jako přežvykovat flaxy ze starého buvola) Za nejlepší považuji ryby středního věku – např. candát ±60 cm nebo „delviťáky“ kolem pětatřicítky. Přiznám se, že mi takové ryby chutnají, i když je nemusím každý týden. Když už vzít rybu, tak takovou, aby z ní byla delikatesa a ne „pomsta pro tchýni“. Nej… je vlastnoručně ulovený čerstvý dravec, který je mnohem chutnější než nějaký zamražený „leklouš“ ze supermarketu. Nehledě na to, že se z duše nerad „brodím“ do kauflandů, lídlů a jim podobných velkokapacitních krámů. A teď mě draci rozsápejte…
reagovat - Sobota 28. března 2009 v 1:34 ® dedacek
-
cormoran: tvoje slova " sklápím uši" jsem přečetl „sklapni uši“
reagovat - Pátek 27. března 2009 ve 23:47 ® shadys
-
celkem fajnova debata
reagovat - Pátek 27. března 2009 ve 23:26 ® cormoran reakce na …
-
Dedacek: Beru každou reakci, takže v poho… Mára: Díkes
reagovat - Pátek 27. března 2009 v 15:31 ® dedacek reakce na …
-
cormoran- žlučníkový dědek neumí číst a tímto se omlouvá za své vyjádření
reagovat - Pátek 27. března 2009 ve 13:39 ® 1Mara
-
Dedacek- ty nepoznáš rozdíl se smajlíkem a bez smajlíku ? Tak todle znamená legrace
reagovat. A tudíž se ti i Cormorán i omluvil a tobě se to stále nelíbý , tak si jdi léčit mindráky jinam. Cormorán je rybář srdcem i duší a jako jeden z mála odevzdává ulovkáč na konci roku uplně prázdnej , krom docházek , takže napřed tady ti lidi poznej a pak mužeš mít takové námitky jako mu dávat najevo že to je cucák atd. Spíš bys ses měl omluvit mu za to že jsi ulítl . Všímej si smajlíků toť rada má a ahoj chlape.
- Pátek 27. března 2009 v 8:35 ® cormoran reakce na …
-
Dadacek: Pane, fakt nevím, co Vás se*e… Napsal jsem ze srandy, že se mají dravci likvidovat a Vám to přišlo asi trochu přemrštený, tak jste mi napsal, abych si nehrál na drsňáka. Jelilož drsňák nejsem, změnil jsem svou odpověď, která se Vám nelíbila ještě více… Tak kde je kurňa ta slavná svoboda slova?:)
reagovat - Čtvrtek 26. března 2009 v 11:32 ® dedacek reakce na …
-
cormoran takle mluv se svojí matkou
reagovat - Čtvrtek 26. března 2009 v 8:18 ® cormoran reakce na …
-
Dedacek: Dobře, sklápím uši a stahuji se do kouta… A taky měním odpověď na pouštět, vždyť je to jenom chudáček rybička, tak proč jí zabíjet, vždyť přeci nikomu nic neudělala… Už nejsem drsňák?:)
reagovat - Středa 25. března 2009 ve 23:06 ® dedacek reakce na …
-
kolik máš candátů z káči?
reagovat - Středa 25. března 2009 ve 23:00 ® cormoran reakce na …
-
NEPOUŠTĚT, zabít, zmasit, zlikvidovat:)
reagovat - Úterý 24. března 2009 ve 21:00 ® dedacek
-
to , aby byly dodrženy všechny paragrafy BP by jsme museli postavit za každého chytajícího RS a za RS ještě nejméně dva policajty.
reagovat - Úterý 24. března 2009 v 16:22 ® shadys
-
to je fuk nejde to sem vlozit tady se mrknete kdo to chcete videt http://www.rybarimost.com/…J%202008.pdf
reagovat - Úterý 24. března 2009 v 16:19 ® shadys
- reagovat