Vyhledávání
Pouštět nebo nepouštět dravé ryby??
3.11.2008 | sajmon | 10.992 zobrazení | 70 odpovědí
Schválně jsem položil tuto otázku k zamyšlení. V České republice je zhruba 350 000 rybářů. Mým odhadem je zhruba maximálně 10 000 rybářů co sem tam pustí nějakou rybu a zastánců 100% chyť a pusť je ještě míň. Má cenu pouštět mírové dravé ryby?? O víkendu jsem chytl štiku 55 cm, byla nádherná, tak jsem ji pustil. Ihned jsem se stal centrem urážek a absolutní hlouposti, že rybu pouštím. Když si uvědomím, že je opravdu mnoho rybářů, které by tu štiku vzali a jsou i takoví a není jich málo, co si vezmou i štiku podmírovou, tak si říkám, jestli má cenu opravdu pouštět dravé ryby. Člověk si řekne, pustím ji, aby měli i ostatní radost, ale když ji pak někdo chytí znovu, tak ve velkém případě ji nepustí zpět a já se s touto rybou v trofejní velikosti již určitě nesetkám. Nejsem, ortodoxním zastáncem metody chyť a pusť, i já si vezmu nějakou rybu za rok domů a udělám si radost, ale víkendový incident mě opravdu vede k zamyšlení, jestli nebrat většinu chycených dravých ryb!! Co si o tom rybáři myslíte?? Tuto otázku jsem položil jen ohledně dravých ryb, protože si myslím, že kaprů je dostatek a nemá cenu spekulovat nad pouštěním kaprů.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 24. března 2009 v 16:18 ® shadys
-
tady je ta tabulka
reagovat - Úterý 24. března 2009 v 16:09 ® shadys
-
ja znam par borcu co se chvastaj ze odnesou pouze to co jim dovoluje rybarsky rad a ve skutecnosti odnasi dvakrat mozna i trikrat tolik a je k nepochopeni ze nas rybarsky rad nahrava takovemu povlu misto toho aby podporoval treba k70 mimochodem kdyz sem odevzdaval povolenku tak prave na me koukali vsichni jak na nejvetsiho zlodeje ze sem mel v povolence napsane jenom 3 kapry a 2 stiky mne nevadi kdyz si normalni rybar chce odnest normalni mnozstvy ryb a jeste cituju jeden rybarsky zpravodaj at mate aspon predstavu co je pro nekoho normalni mnozstvi lidi se tim jeste chlubi Nejvíce úlovků bylo uloveno na povolenky : č. pov. ks kg O hmotnost početdocházek. 1231 128 319,8 2,50 142 10366 86 290,2 3,37 79 10626 104 268,0 2,58 101 8909 59 228,0 3,86 64 1181 67 203,0 3,03 103
reagovat - Úterý 24. března 2009 ve 12:44 ® dedacek reakce na …
-
když si vychytají svůj rybník je to jen jejich problém, že pak celý zbytek roku pláčou, že mají rybník prázdný. Na řece se to dá řešit jednoduše, na horké místa se umístí větší větve- neznám revír kde by se před 30-ti léty chytalo tolik kaprů jako dnes. Každá voda má svoji úživnost, t. zn. jak se tam nacpe více ryb, tak živoří nebo vytlačí jiné druhy
reagovat - Úterý 24. března 2009 v 0:48 ® rgb23 reakce na …
-
dedacek: ono je rozdíl jít na ryby a pro ryby. Vychytat 2ha rybník není žádný um a většina členů místních organizací to zvládne do měsíce.
Nevadí mi když si rybář odnese občas nějakou rybu, vadí mi ale když cíleně chodí na ryby pro ryby. Z jednoduchého důvodu, cena povolenky neodpovídá ceně množství ryb které si lze odnést ani množství ryb které se vysazují. BTW: koupit si rybu v Tescu je mnohem levnější než náklady na rybářskou výbavu a ušetříš i čas.
Čirou náhodou, pár „borců“ kteří denně odchytají co můžou od vody znám. Když chytí duháka 28cm se radují jak děcka a vesele ho sakují. Mimoděk ale brečí jaké je to sviňstvo a že svaz na to sere bo v Norsku nebo Británii běžně chytají pstruhy přes 50cm
reagovat - Pondělí 23. března 2009 ve 21:33 ® dedacek
-
a taky bych rád viděl borce, který odchytá denně to co je povolené BP
reagovat - Pondělí 23. března 2009 ve 21:27 ® dedacek
-
a proč někomu vadí ,když si odnese od vody to co mu dovoluje rybářský řád? Těm , kterým vadí dodržování BP, ať si založí svoji organizaci a jsem zvědavý na ,které vodě bude více ryb
reagovat - Neděle 22. března 2009 ve 22:35 ® shadys reakce na …
-
mne taky nevadi kdyz nekdo odnese 10kg ryb za rok mne jenom strasne s..ou ty nenazranci co potom strasne rvou ze uz to neni co to bejvalo a ze plati strasny penize za povolenku tak at se jim to vyplati a nosej to do hospody kamaradum ktery uz nemuzou rybu ani videt a jeste ho chvali jenom protoze se mu boji rict at si ty ryby uz strci do ''kapsy'' to bych mel potom radsi plny rybniky ryb ktery uz nikdo nikdy nechyti a k vode bych se chodil jenom kochat panoramatama
reagovat - Sobota 21. března 2009 ve 13:52 ® Alov
-
shadys > A k čemu nám jsou ryby, které už nikdo nikdy nechytí??? Ale k věci. Loni jsem od vody odnesl 10 kg ryb ve složení Kapr, Candát, Úhoř. Nevidím na to m nic špatného. Většinu ryb pustím a to z následujících důvodů.. Ad1) Nesnáším kuchání. Ad2) Nesnáším uklízení po kuchání. Ad3) Pěkné ryby je mi líto. Ad4) Žiju v bláhové představě, že rybí osádce trošku pomůžu a situace se zlepší. Letos jsem se rozhodl, že na talíř už půjde jen kapr, protože této protěžované ryby je všude jak sraček. A občas nějaký Úhoř a Cejn do uzáku. Dravcům dám letos klid a příští rok možná změním názor
reagovat - Sobota 21. března 2009 ve 13:52 ® Alov
-
shadys > A k čemu nám jsou ryby, které už nikdo nikdy nechytí??? Ale k věci. Loni jsem od vody odnesl 10 kg ryb ve složení Kapr, Candát, Úhoř. Nevidím na to m nic špatného. Většinu ryb pustím a to z následujících důvodů.. Ad1) Nesnáším kuchání. Ad2) Nesnáším uklízení po kuchání. Ad3) Pěkné ryby je mi líto. Ad4) Žiju v bláhové představě, že rybí osádce trošku pomůžu a situace se zlepší. Letos jsem se rozhodl, že na talíř už půjde jen kapr, protože této protěžované ryby je všude jak sraček. A občas nějaký Úhoř a Cejn do uzáku. Dravcům dám letos klid a příští rok možná změním názor
reagovat - Sobota 21. března 2009 ve 13:51 ® Alov
-
reagovat - Sobota 21. března 2009 ve 13:51 ® Alov
-
reagovat - Sobota 21. března 2009 ve 13:46 ® Alov
-
reagovat - Pátek 20. března 2009 v 11:47 ® shadys
-
za cely lonsky rok sem domu odnesl 3 kapry a 2 stiky a nebylo to z duvodu ze bych jich vic nechytil proste sem je poustel,uz sem rozhodl ze letos nevezmu zadnou rybu,je to mozna jenom muj pocit ale rikam si ze mnou chycena a pustena ryba se aspon malinko ponaucila a tim padem je tam sance ze uz ji nikdo nikdy nechyti
reagovat - Úterý 4. listopadu 2008 v 16:30 ® Tomash
-
Těžko říct, jde o to, jestli už ukázala.
reagovat - Úterý 4. listopadu 2008 ve 13:44 ® petr.esox
-
Ber to tak, že tahle štika se na jaře už bude schopná vytřít a než ji někdo zabije předpokládám 17.června tak přivede na svět pár malých zubatek. Já ryby pouštím a doufám, že se dožijí dlouhého věku. Je mi líto každé ryby, která se zabije a hlavně dravců.
reagovat - Úterý 4. listopadu 2008 ve 13:30 ® Filip00
-
myslím si, že je to na zvážení, tento rok jsem si vzal 3 štiky, 1 sivena a 1 candáta, někdo řekne, že je to hodně někdo, že málo. Míru měly. Ale jestli se tomu dá říct masařina to si nemyslím.
reagovat - Pondělí 3. listopadu 2008 ve 14:13 ®
-
cercer1: Ten dlouhej komentar mel bejt ke me?!Myslim si ze moc dobre vim jestli hraju na city nebo ne a nemam nejmensi zajem o to..Urcite ortodoxni rybar"chyt a pust" taky nejsem..Jak pise Piranha nekdy si vezmu nekdy ne,ale je to hodne malo a at di rika kazdej co chce
reagovat..
- Pondělí 3. listopadu 2008 ve 13:20 ® Robur
-
nemám vás rád, ale k tomu abych se pochválil a dokonce poplácal po ramenou vás nepotřebuji. To jsem dobrej, co?
reagovat - Pondělí 3. listopadu 2008 ve 12:59 ® MiK
-
Pravdu má Firetiger ! Všechno vyžrat a bude po sáhodlouhých diskuzích, plantážníci.
reagovat - Pondělí 3. listopadu 2008 ve 12:33 ® LojzaRybka
-
inspo>přesně tak
reagovat - Pondělí 3. listopadu 2008 ve 12:32 ® sus1 reakce na …
-
ANO.
reagovat - Pondělí 3. listopadu 2008 ve 12:30 ® cercer
-
Robur: ty a dobrej,jo??!!V tobě je dobroty,jak v pr..li medu!!A to mi potvrdí všichni,kdo tě znají!!
reagovatD
- Pondělí 3. listopadu 2008 v 11:02 ® Robur
-
a to já zase mezi řádky chtěl napsat, že s masem se loučím nerad, ale protože jsem dobrej, tak to většinou s těžkým srdcem udělám
reagovat - Pondělí 3. listopadu 2008 v 10:53 ® sajmon
-
Já jsem nechtěl tím říct, že bych nerad pouštěl ryby. Jen jsem chtěl říct, že když si za rok odnese rybář pár ryb, tak o nic nejde,ale když někdo domů dotáhne 20 kaprů, 14 štik a 20 candátů, tak pak ještě závidí nějakou malou štiku, kterou pustím. Rybu pouštím podle toho jestli se mi zrovna chce nebo nechce, podle nálady, ale abych plnil mražák na celou zimu, tak to teda vůbec ne
reagovat - Pondělí 3. listopadu 2008 v 10:50 ® cercer
-
breca:no,zrovna ten poslední příspěvek tam o tomto problému moc nehovoří!!
reagovat))
- Pondělí 3. listopadu 2008 v 10:46 ® breca reakce na …
-
Já si myslím, že toto téma tu bylo už jednou provždy vyřešeno! www.chytej.cz
reagovat
A čtětě prosím pečlivě!!! - Pondělí 3. listopadu 2008 v 10:40 ® cercer
-
Robur: no já to provozuji podobně jako ty..jsou ryby,které si,když je chytnu ,vemu téměř vždy,když mají dostatečnou míru(candát,úhoř) vzhledem k tomu,že jich chytnu maximálně 1–2 za rok,to nebude takový masakr
reagovatJde spíš o ten názor,že když ostatní berou,přestanu pouštět-podle mě to potom s tím jeho ,,od srdce" pouštěním ryb nebude zas až tak horké.Ale jasně jsem už níže napsal,že právo každého rybáře je možnost vzít si jí..a je to jen a jen na něm..
- Pondělí 3. listopadu 2008 v 10:13 ® inspo reakce na …
-
LojzaRybka> a zpravidla ti co nejvíc remcaj jsou největší vydry
reagovat - Pondělí 3. listopadu 2008 v 10:12 ® LojzaRybka
-
to já si dravou rybu někdy i vemu,ale to musí už bejt,když už ji vemu,tak to sem nepíšu,protože bych byl potom terčem útokú některých rybářů že jsem něco zmasil
reagovat - Pondělí 3. listopadu 2008 v 9:40 ® Jak.novi
-
sajmon: V jednom máš pravdu. Druhý rybář si rybu třeba vezme domu. Nebo štika bude mít štěstí a chytne ji zastánce práva chyť a pusť a štika bude mít znovu svobodu. Tak teď bych se vrátil pouštění kaprů. Je to úplná kravina říct, že kaprů je dostatek, naberem si jich kolik můžem. Lídí je taky hodně a líbilo by se ti, kdyby nás někdo zabíjel jen kvůli tomu, že je nás hodně. Asi ne. Kdyby každej ke kaprům přistupolval jako ty, kolik by v našich vodách zůstalo.
reagovat