Chytej.cz

Pouštět nebo nepouštět dravé ryby?? necteno

3.11.2008 | sajmon | 11.151 zobrazení | 70 odpovědí

Schválně jsem položil tuto otázku k zamyšlení. V České republice je zhruba 350 000 rybářů. Mým odhadem je zhruba maximálně 10 000 rybářů co sem tam pustí nějakou rybu a zastánců 100% chyť a pusť je ještě míň. Má cenu pouštět mírové dravé ryby?? O víkendu jsem chytl štiku 55 cm, byla nádherná, tak jsem ji pustil. Ihned jsem se stal centrem urážek a absolutní hlouposti, že rybu pouštím. Když si uvědomím, že je opravdu mnoho rybářů, které by tu štiku vzali a jsou i takoví a není jich málo, co si vezmou i štiku podmírovou, tak si říkám, jestli má cenu opravdu pouštět dravé ryby. Člověk si řekne, pustím ji, aby měli i ostatní radost, ale když ji pak někdo chytí znovu, tak ve velkém případě ji nepustí zpět a já se s touto rybou v trofejní velikosti již určitě nesetkám. Nejsem, ortodoxním zastáncem metody chyť a pusť, i já si vezmu nějakou rybu za rok domů a udělám si radost, ale víkendový incident mě opravdu vede k zamyšlení, jestli nebrat většinu chycených dravých ryb!! Co si o tom rybáři myslíte?? Tuto otázku jsem položil jen ohledně dravých ryb, protože si myslím, že kaprů je dostatek a nemá cenu spekulovat nad pouštěním kaprů.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Pondělí 3. listopadu 2008 v 8:49 ® Robur
Robur

cercer, já bych ti oponoval, kolega sajmon je na dobré cestě a než se rybu naučíš pouštět, tak to chce určité vnitřní souboje udělat. Já to řeším takhle, ryby jím rád, ale děti moc ne. Takže 1*do měsíce se u nás sladkovodní ryba servíruje a takovou mám mražákovou rezervu:-) /1 rby musí být vždy na mrazáku/, takže pokud už nějaká ryba na mrazáku bydlí a chytnu další, tak pouštím. Pokud ale doma nic není, má smůlu. Vzhledem k tomu, ale že beru hlavně kapry, candáty, štiky a duháky. Tak mám smůlu spíš já, protože jsem letos odnesl 2 kapry, 1 štiku a 4 duháky. Dilema jsem řešil asi u 20ti potočáků a vyhrál jsem nad sebou.

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2008 v 7:34 ® baddy73

sajmon: Nejsem 100%zastánce chyť a pusť, takže si nějakou tu rybku od vody odnesu (taky jako občasný důkaz že chodím na ryby a ne do hospody). Pro ryby které si vezmu a je jich tak maximálně 5 za rok mám „vlastní míry“. Kupříkladu u štiky ,když už si ji chci vzít, musí mít alespoň 70cm.Zatím jsem měl to štěstí, že mi nikdo nenadával za to že pouštím mírové ryby zpátky, nicméně pár nechápavých pohledů jsem zaznamenal. Myslím, že je to každého věc jestli si tu mírovou rybu vezme nebo ne. Má na to právo. Řešení brát všichni včechny mírové dravé ryby mi příjde hodně pochybné. To bych se té své 70+ těžko dočkal. Co takhle u dravců zvednout míru? Vždyť nejčastěji chytané(a taky odnášené)štiky se pochybují mezi 50–60cm. Jenomže to by ten poměr rybářů, jak píšeš v úvodu, musel být trochu někde jinde, aby to prošlo. Takže já zůstávám u té jedné 70-tky za rok (pokud se mi podaří) a ostatní, ať dělají jak uznají za vhodne-pochopitelně v rámci RŘ.

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2008 v 7:12 ® Piranha
Piranha

Pardon nedomackl jsem nulu melo tam byt 70.Opravuji se.

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2008 v 7:11 ® Piranha
Piranha

Ja si myslim ze pokud to neni trofejni ulovek, tak pokud chci vezmu si ji ke konzumaci a pokud ne, tak ji tam vratim at si kazdej rika co chce a se vztycenym prostrednim prstem odpovidam temto rybarum. Ja osbne bych si stiku od 50–60 nevzal.Pokud ano, tak nejakou stredni 7–85.Jinak zbytek asi na foto a zpet.

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2008 ve 2:31 ® Firetiger
Firetiger

Myslím, že dravé ryby je třeba důsledně vyžrat. Dokud nevymřou poslední rybáři, co pamatují chuť štiky a candáta nebudou mít kapři klid.

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2008 v 1:52 ® cercer
cercer

proč to tak dneska blbne..??No,tak jsem se vykecal a nemá to ani hlavu ani patu..vynechává to text,který tam před odesláním příspěvku je a pak už není..ale snad zhruba pochopíte,co tím chtěl básník říci:-))

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2008 v 1:40 ® cercer
cercer

no,nevím,proč to tam prvně naskočilo tak,jak to naskočilo..:-)) po druhé už to bylo správně:-))

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2008 v 1:38 ® cercer
cercer

asi takto:myslím si,že pokud takto uvažuješ,pak opravdu,,ortodoxní rybář chyť a pust" nejsi.Připadá mi to spíš od tebe jako malá falešná hra na city-píšeš,že pustíš štičku 55cm protože bylá krásná a ve skrytu duše čekáš,že tě za to začnou teď všichni chválit.Jenže tak to není!A ani ty si nejsi jist tím,že to bylo správné,žes jí pustil,přemýšlíš nad tím,že když ostatní,tak já taky!A o tom to je.Já osobně ryby většinou pouštím,netvrdím,že du jako takovou,a ryby beru jako své rovnocenné soupeře a svobodu jim dávám za odměnu jim a pro radost sobě!!Nikoho nepředěláš tím,že mu budeš tlouct do hlavy,že je to tak správné-každý si ted důvod proč musí najít v sobě sám…pokud si tu štičku budeš chtít vzít,klidně si ji vem,obzvlášť když budeš vědět,že s ní uděláš doma radost-i proto taky chodíme k vodě.Jsi rybář a rybu si smíš ponechat-je to tvé právo!Ale pokuď ji budeš chtít darovat svobodu upřímně,pak to uděláš a ten dobrý pocit v tobě nevytluče blbejma kecma žádný ,,chytrák" no,jsem se nějak rozkecal..budu končit.Nezlob se,nebylo to žádné osobní napadnutí,vlastně jsem neodpovídal ani přímo k tobě,spíš jsem se zamyslel nad tvým zamyšlením…nad myšlením vás obou…

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2008 v 1:35 ® cercer
cercer

všechny ale většinu ano.A dělám to protože mám rád přírotak asi takto:myslím si,že pokud takto uvažuješ,pak opravdu,,ortodoxní rybář chyť a pust" nejsi.Připadá mi to spíš od tebe jako malá falešná hra na city-píšeš,že pustíš štičku 55cm protože bylá krásná a ve skrytu duše čekáš,že tě za to začnou teď všichni chválit.Jenže tak to není!A ani ty si nejsi jist tím,že to bylo správné,žes jí pustil,přemýšlíš nad tím,že když ostatní,tak já taky!A o tom to je.Já osobně ryby většinou pouštím,netvrdím,že du jako takovou,a ryby beru jako své rovnocenné soupeře a svobodu jim dávám za odměnu jim a pro radost sobě!!Nikoho nepředěláš tím,že mu budeš tlouct do hlavy,že je to tak správné-každý si ted důvod proč musí najít v sobě sám…pokud si tu štičku budeš chtít vzít,klidně si ji vem,obzvlášť když budeš vědět,že s ní uděláš doma radost-i proto taky chodíme k vodě.Jsi rybář a rybu si smíš ponechat-je to tvé právo!Ale pokuď ji budeš chtít darovat svobodu upřímně,pak to uděláš a ten dobrý pocit v tobě nevytluče blbejma kecma žádný ,,chytrák" no,jsem se nějak rozkecal..budu končit.Nezlob se,nebylo to žádné osobní napadnutí,vlastně jsem neodpovídal ani přímo k tobě,spíš jsem se zamyslel nad tvým zamyšlením…nad myšlením vás obou…

reagovat
Pondělí 3. listopadu 2008 v 1:07 ® 

Tohle delam taky u nas na Laby,a nevim jestli to je dobre,protoze nic neni horsiho nez to ze ty pustis s co nejvetsi setrnosti rybu zpatky a pak o par dni prijde klucina vytahne z toho samyho fleku stiku(co pustim) a uz ji bije jen ji zdola.Jak odchazi tak vam jeste rekne ze jich tam chytil za posledni dobu 3 a nejvetsi mela 70cm..Tak co by jste na to rekli?!!Taky nevim co si o tom myslet a hlavne jak po takovejch zazitcich pristupovat..Ja si taky sem tam vezmu rybu,ale rikam si ze nekde je tu rybu lepsi nechat

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1