Chytej.cz

Vláčení na moři ( Norsko ) necteno

29.10.2008 | jackal1 | 11.412 zobrazení | 24 odpovědí

Ahoj všichni,poradíte mi prosím jaký prut (délka,gramáž) na vláčení gumy 7–10cm do Norska? A mám použít spíše šňůru nebo vlasec a jaké průměry, jaký naviják?…Kamarád byl vloni na treskách a odchytal to s prutem, na kterém je napsáno ,,Mořský Feeder" tuším 150g a nemohl si ho vynachválit.Máte někdo zkušenosti s tímto prutem?Předem díky za Váš čas.Zdar

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 13. února 2013 ve 22:18 ® OBr reakce na …
OBr

radimekk> jj, bude to on. Jinak ti k prutu neumím říct, jestli je ok, nebo ne. Vypadá rozumně, ale odborník nejsem. Jediný co vím je, že největší chybu uděláš, když si prut opřeš o bok lodi…ale tady bych si asi někam zajel a zkusil si něco osahat. Ideálně se na to hodí výstava v Brně, ale to je zas drobet z ruky…

reagovat
Středa 13. února 2013 ve 20:54 ® radimekk reakce na …

OBr> řekl bych, že to byl tento model… http://www.tropicliberec.cz/…-velikosti-2

Myslíte tedy, že tím Shimano Vengeance AX Sea Bass 240H (49€) nebo Shimano Scimitar AX Spin 240H (59€) bych chybu neudělal?

reagovat
Středa 13. února 2013 ve 20:05 ® HaD
HaD

Brrr. Omarodil sem to pěkně.

reagovat
Středa 13. února 2013 ve 20:04 ® OBr reakce na …
OBr

David Havlíček> a teď si vem, že v tom spadneš do nějakejch 6–10°C …prý maximálně 10minut, aby to stálo za to tě oživovat bez větších následků na zdraví(hlavně mozek)..brrr, radši ani o tom nemyslet.

reagovat
Středa 13. února 2013 v 19:58 ® HaD reakce na …
HaD

OBr> uz ani nevím. Ale kosa mi byla hrozná

reagovat
Středa 13. února 2013 v 19:53 ® OBr reakce na …
OBr

David Havlíček> tyjo, co to bylo za model? Když to unese i tebe, to unese každýho :-D Já to chtěl taky zkoušet, ale nějak jsem vždycky podlehnul.. a hlavně se mi nechtělo ten dvojdíl sušit. To se pak radši „koupeme“ jen tak.

reagovat
Středa 13. února 2013 v 19:47 ® HaD reakce na …
HaD

OBr> ten komfort a bezpečnost je k nezaplacení. Nicméně koupel není nic moc :-D

reagovat
foto/forum/2013/th-img96018.jpgfoto/forum/2013/th-img96019.jpg
Středa 13. února 2013 v 19:04 ® OBr reakce na …
OBr

radimekk> na tom shopu jsem ho nekupoval, já ho pořizoval tady v Plzni, majitel jezdí taky na moře, takže občas má něco zajímavého.. Když jsem hledal odkaz na prut, vyjelo mi akorát tohle, nicméně i s tím poštovným to nezní vůbec zle. Tyhle proutky u nás špatně seženeš, ale na chytání na moři jsou parádní. U něj je výhoda, že ho krásně využiješ i na Lipně na vláčení z lodičky…

A oblek jenom doporučuji, dneska, pokud bych se měl rozhodovat, tak si jako první koupím oblek a zbytek rozpočtu „rozpráším“ do gumiček a pilkříků.

reagovat
Středa 13. února 2013 v 18:35 ® radimekk reakce na …

OBr> Já ti děkuji za informace, určitě mi to pomůže. Ten plovoucí oblek nejspíš objednám, určitě je to jednoduší výběr a efektivita možná vyšší. Navíc se neutopím:-D

ještě k těm prutům, koukal jsem se na ten DE obchod, kdes kupoval ten tvůj „ultra“ univerzál a docela bych i popřemýšlel o těchto proutkách: Shimano Vengeance AX Sea Bass 240H http://boddenangler.de/…X-Sea-Bass_1

Shimano Scimitar AX Spin 240H http://boddenangler.de/…ar-AX-Spin_1

cenově nevyjdou výrazně jinak, než to co jsem koukal tady, viz to SPRO a poštovné by mě vyšlo na 4,95Euro

reagovat
Středa 13. února 2013 ve 13:25 ® OBr
OBr

Ještě k vybavení – pečlivě umývat sladkou vodou. Sice budeš kolem sebe slyšet, že musíš mít navijáky s mořskou úpravou, možná jo, já to jikomu neberu, ale mám už 10let plavačkový Shimano, jen ho pečlivě meju, nic nemažu, pravda, už drobet drhne, ale na moři pořád maká…

Pilkráky bych ti klidně pujčil, ale už žádnej nemám, všechny jsem se snažil rychle pustit dál…

reagovat
Středa 13. února 2013 ve 13:03 ® OBr reakce na …
OBr

radimekk> pokud koukám dobře, tak ten fjord má uvnitř hloubky kolem 40m, venku pak kolem 70m… vezmu to svým pohledem, kdy jsem si prošel „rumpály“, abych nakonec skončil u norské „UL“ vláčky do 20g.

Pro maso tam nemá smysl jezdit, za ty prachy koupíš lepší a kvalitnější v domácí rybárně nebo v Makru ve velkoměstě.

Takže zůstává lov zážitků a na to ti bude stačit výbava pro tyhle modelové situace:

A) bezvětří, mírný vánek nejlepší situace na lehkou vláčku, takže proutek kolem 10–50g, pilkříky nebo guma podle hloubky, ale víc jak 50g zátěž nebude potřeba. Druhá varianta rybaření bude kousek masa na dno s malou zátěží na hloubce 20m a více.

B) vítr, vlny, Asi nejběžnější situace, tady bude na vláčení stačit prut kolem 50–70g, nástaraha zase podle hloubky, bude to od 30g do 70g Druhá varianta bude klasické pilkrování s těžším pilkříkem kolem 100g, případně s olovem na konci a nad ním na přívěsu kus masa. Tady se využije klasickej kaprák.

C) velký vítr Tohle bude v dubnu hrozit, nejlepší nástraha je lahvinka něčeho dobrého, zapálit v krbu a přemýšlet, kde budou ryby zítra. V dubnu bude při větru zima, nemá smysl to tam odstonat.

Já si s sebou beru 7–21g (http://www.tropicliberec.cz/…ng-jerk-200m) , pak univerzál 30–50g (http://www.freefishing.cz/…pinning/4145) a nakonec „ultra“ univerzál 30–120g (http://boddenangler.de/…Spin-210-m_1) .

Ze začátku jsem chytal především na ten 30–50g, pak jsem si koupil 30–120g, abych mohl házet malé pilkříky a občas tam spustit něco těžšího na dno na maso. Poslední jsem přikoupil ten 7–21g na klidné a zážitkové chytání. Dnes bych se rozhodoval úplně stejně, jen bych víc šetřil, zjistil jsem, že na jeden týden v Norsku se to moc nevyplatí, teda kromě pocitu, že mám něco pěkného v ruce,ale ani jedné koupě nelituju.

Vyber to, co máš doma, i navijáky, dokup pouze šňůru (ideálně kolem 0,17) a nějaký vlasce 0,2 – 0,3. Vem si gumy, co máš na chytání u nás, dokup pouze nějaký hlavičky od 10–40g, vem pár pilkříků od 30–100g, pár olov 80–100g na chytání na dno.. zbytek jsou akorát pitomosti, který nevyužiješ. navíc tam nejedeš sám, takže když je problém, kolegové půjčí.

Jinak udělám reklamu Davidovi, kdysi jsem nakoupil tyhle rybky: http://www.nastrahy.cz/…t-c-8_9.html , z neznalosti jich navěsil několik na přívěs, pustil dolů a během okamžiku byly všechny strhaný…kamarádi na tom byli stejně, další rok úplně stejná situace. Vzal bych tu modrou a ouklej.

Hlavně ale nešetři na oblečení. Vybav se tím, co použiješ i u nás – spodní termoprádlo, nějakou fleecovku…pokud chceš dělat kompromisy, protože si spočítáš, že tě oblečení vyjde na 3tisíce, nic neřeš a ku si plovoucí oblek: http://www.rybarske-nej.cz/…ax-dvoudilny

Mám tenhle, sice není úplně „profi“, ty jsou s cenou o řád jinde, ale když si ho vezmeš jako dvojdíl, nebudeš potřebovat pro Norsko vůbec nic dalšího navíc, jenom běžné oblečení. Je zateplenej, neprofoukne a tady ho využiješ i v zimě (pokud ti nebude vadit, že nejseš podle poslední módy). Když je horko, sundáš vršek..zima mi v něm nikdy nebyla, ze začátku spíš horko, než jsem zjistil, že pod něj nemusím brát skoro nic.

..tak snad vše, omlouvám se za delší text, ale tohle jsou moje zkušenosti, který jsem nasbíral za léta pokusů-omylů, co bych za to dal, kdybych tohle četl někdy na začátku. Dnes to je samé „musíš mít tohle, jinak nezachytáš apod…“

Ještě jedna věc – pokud máte, vemte si s sebou GPS, echolot je taky fajn, ale GPS je mnohem důležitější. Uložíte si tam svojí pozici, kde jste nachytali a druhý den se vrátíte na stejné místo. Po paměti to nikdy nenajdete (pokud to není u nějakýho majáku nebo tyče)..

Ovšem uvedené rady mají jednu zásadní vadu: záleží, s kým tam jedeš. pokud budeš na lodi s lidma, kteří chtějí jenom pilkrovat, budeš s těma mejma radama v háji a budeš muset jít do lesa podříznout nějakou břízku, abys měl taky takovej rumpál… takže od toho bych se hlavně odrážel.

howgh

reagovat
Středa 13. února 2013 v 9:21 ® radimekk reakce na …

OBr> Přiznám se, že natěšení je takové, že je mi i jedno, kam jedeme!:-D Moc si to už nepamatuju, ale vím, že zaznělo slovo fjord a Vågland. Právě netuším, jestli si brát i ten můj proutek 10–30g, protože si myslím, že by to opravdu chtělo něco tvrdšího, ale zase jsem četl, že někdo chytá na takové proutky relativně v pohodě. Záleží na stylu a ostatních faktorech. Bral bych ho spíš jako rezervu, kdyby se náhodou s tím tvrdším něco stalo. Protože neplánuju pravidelnou návštěvu Norska, alespoň ne teď v následných letech, tak bych se spíš přikláněl k variantě prutu na domácí chytání, který snese i Norsko. O teleskopu jsem taky uvažoval kvůli investici, protože i pro mé chytání v místních vodách by ten tvrdší neměl takové využití jako ten 30g. Možná bych i klidně méně investoval do prutu a o to spíš bych se zaměřil na oblečení, protože před počasím mě docela varovali.:-O Jestli máš nějakej takovej zbytečnej proutek, tak bychom se možná domluvili!:-1

reagovat
Úterý 12. února 2013 ve 21:43 ® OBr reakce na …
OBr

radimekk> Kam přesně jedete? V dubnu může být ještě chladno a ryby na hloubce, takže ten 10–30g nemusíš vůbec vytáhnout… Hodně si rozmysli, jestli chceš prut na domácí chytání, který snese i Norsko, nebo prut na chytání na moři, kterej tady příležitostně použiješ. Nevím, co máš za výbavu, ale i na obyč. teleskop se dá ta ryba dobře vytáhnout a pokud tě to chytne, můžeš do další výpravy využít svých zkušeností, který teď získáš. My na svou první výpravu nakoupili takovejch hovadin, že ty pruty teď můžu dávat k rajčatům ;-)

reagovat
Úterý 12. února 2013 v 15:43 ® HaD reakce na …
HaD

radimekk> Pokud to chceš využívat i u nás, asi bych volil to SPRO. Pokud jen moře, pak WFT.

reagovat
Úterý 12. února 2013 ve 12:46 ® radimekk

Zdravím, v dubnu plánuji svou první výpravu do Norska a tak bych si ke svému prutu 210cm 10–30g rád pořídil ještě něco tvrdšího, ale něco, co budu moct celkem dobře využívat i nadále na našich místních vodách. V tom Norsku by se mělo vláčet výhradně s gumama, i když k pilkrování bude taky možnost, ale neláká mě to. Doporučení jsem dostal nějakej proutek 40–80g. Protože se ale bude chytat ze člunu, tak zatím pořád váhám nad délkou prutu. Asi bych volil střední délku 240cm, ale budu rád za každé připomínky. Cena prutu by se měla pohybovat max. okolo 1.500Kč. Našel jsem si nějaké proutky, o kterých bych tak uvažoval a chtěl jsem se zeptat na váš názor…

Spro Racing spin http://www.rybarskepotreby-shop.cz/…us-5590.html

WFT never carck http://tomi-fishing.cz/…-20-120g24m/

Lineaeffe Pro Corsar http://www.tropicliberec.cz/…2-4m-30-80gr

Nevím, jestli o tom posledním vůbec uvažovat, ale na druhou stranu možná za tu investici si svojí práci dobře odvede.

Děkuji za názory.

reagovat
Čtvrtek 30. října 2008 ve 13:49 ® Jak.novi
Jak.novi

souhlasím. mám také mořský feeder a je výborný. Vytáhl jsem na něj pár vlkoušů, malé halibuty a hodně tresek. Radši používám pletenou šňůru než vlasec. A jako naviják ti doporučuji od firmy shark nebo multiplikator.

reagovat
Čtvrtek 30. října 2008 ve 13:35 ® novas32
novas32

ahoj, byl jsem pred dvema lety na Averoy u Kristiandsundu. na privlac (pouze ze clunu) prut 3,0m, 20–70g a nejlepsi nastraha na tresky maly 40g stribrny pilker. po odhozu nechat padat a pri navijeni prisekavat. treskam okolo 60 cm se to moc libilo a s klasickym pilkrovanim se to neda vubec srovnat. jen podotykam – kazdy den poradne vymyvat navijak i ostatni veci sladkou vodou!!! sul je hladova :o)

reagovat
Čtvrtek 30. října 2008 ve 12:29 ® BigMike reakce na …

V květnu jsem to odchytal na Hitře z 99% na 40 g proutek a 0,12 pletenku a jen gumy. Zvládlo to i 88cm kelera. Těžší hlavy než 40 g jsem nepoužil, spíš lehčí okolo 20 g. Je to lepší pocit než prut 60–80 g. Byli tam i borci s 20g proutkama a také si nestěžovali!!!

reagovat
Čtvrtek 30. října 2008 ve 12:21 ® jackal1 reakce na …

Ještě doplňuji… lokace: střední Norsko, ostrov Hitra

reagovat
Čtvrtek 30. října 2008 ve 12:10 ® jackal1

Ahoj kluci, díky za Vaše odpovědi a rady. Určitě mi to pomůže při výběru. Jen pro doplnění.Na sever jedu poprvé, takže jsem vlastně úplný ucho :-) Jedem 19,05,2009 na tresky a určitě pouze vláčet, páč mě pilkr vůbec nerajcuje:-) Slyšel jsem, že nejlepší období na tresky je březen,duben, tak snad koncem května nevybouchnem…Ještě bych se Vás chtěl optat, jaké máte zkušenosti s gumama, velikosti, gramáže,barvy?Popř náký slušný one-line obchůdek na gumy? Proutek asi pořídím ten kolem 60g.Zatím díky

reagovat
Čtvrtek 30. října 2008 v 9:33 ® hraji
hraji

Jako u všech způsobů lovu ryb velmi záleží na tom, co sedí tobě. Moje zkušenost z několika výprav do Norska je taková, že pruty od 30 do 60 gramů jsou na klasickou přívlač nejlepší, (osobně používám Shmno Technium 2,7m, 45 – 60 gr, a Spro Luxxus 2,7m, 25–45 gr.) samozřejmě se dá i s jemnějšími, ale tahat 20 gramovou hlavičku s odpovídajícím riperem na proutku s vrhací zátěží do 20 gramů je dost opruz. Délka je podle vkusu, 2,4 metru je klasika, já mám raději delší pruty, proto lovím na 2,7m. Používám vlasec i pletenku, podle situace, vlasec stačí v pohodě do 0,22, pletenku mám 0,12 Fireline. Navijáky používám Shmno, zejména skutečně nesmrtelnou Saharu ve velikosti 4000 a nyní i SPRO RedArc ve velikosti 3000. K tomu prutu na 150 gramů, no neumím si to představit na přívlač, ale vláčet jde v podstatě s čímkoliv, jen je otázka, jak si to lovící užije.

reagovat
Čtvrtek 30. října 2008 ve 2:04 ® HaD
HaD

myslím, že toti Ti to napsal skvěle. Za sebe dodám, že jsem si letos skvěle zachytal 25g sportexem ve 2,7 m a vlasec 0,18. Je ale fakt, že ryby nad okolo 50 cm už dělaly dost problémy zdolat. Důležité je vědět kam jedeš, kde budeš chytat a co budeš chytat za ryby a v jakých velikostech. Od toho se vše odvíjí.

reagovat
Středa 29. října 2008 ve 22:05 ® r.o.b.a
r.o.b.a

Koukni na tuto stránku je tam vše napsáno www.fishtour.cz

reagovat
Středa 29. října 2008 ve 20:33 ® toti

Ahoj, jde o to, co chceš chytat a jaký způsob ti vyhovuje nejlépe. Já už tam jezdím 12 let a jsem ortodoxní vláčkař. Jinak řečeno, pilkrování mi nic neříká. V Norsku se dá vláčet i s proutkama o gramáži 20 gr, ale pak souboje trvají dost dlouho a určité procento končí( v případě větších ryb ) zajetím do vázky a následným utržením. Osobně bych za rozumnou gramáž viděl 45 gr, případně do 60 gr. Silnější mi přijde, jako když u nás jdeš s 50 gr na okouny- neužiješ si to. Délka prutu – na lodi kratší ( 210 – 240 cm ), ze břehu delší 270 – 300 cm. U vlasců nebo šňůr je to spíše na oblíbenosti. Vlasce bych, jestli jedeš poprvé, volil od 0.25 mm, šňůra stačí s nosností do 15 kg ( pokud nepůjdeš pilkrovat ). Tak asi ve zkratce.

reagovat