Chytej.cz

Kevlarové lanko necteno

22.10.2008 | baddy73 | 9.417 zobrazení | 25 odpovědí

Zdravím všechny. V sobotu mi při zdolávání štiky(50–60cm) prasklo kevlarové lanko.(nosnost do 5kg) Co myslíte, že bylo příčinou? Nekvalitní materiál nebo je možné, že to štika přepilovala. Podotýkám, že ten návazec měním před každým lovem.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 29. října 2008 ve 13:36 ® Drake

Ja je kupuju u nas v Jihlave v naší nove rybářské prodejně

reagovat
Středa 29. října 2008 v 9:13 ® petr.esox reakce na …

Ty lanka od Rapaly jsem zatím viděl jen na DVD. V e-shopech a v prodejnách (asi třech) jsem to nenašel. Nemáš zdroj? E-shop, prodejnu?

reagovat
Středa 29. října 2008 v 1:07 ® rgb23
rgb23

Což takhle radši začít řešit, co štika reálně (ne)dokáže upálit. Kolik z těhle úspěšně vytáhnutých ryb odzkoušelo zuby na fluocarbonu a jiných polosračkách?

reagovat
Úterý 28. října 2008 ve 23:36 ® Salmo reakce na …
Salmo

Drake> Tak máme to samý.Já je používám při vláčení větších woblerů a nemůžu si stěžovat.

reagovat
Úterý 28. října 2008 v 19:21 ® tinca
tinca

Druhý rok používám fluoro carbon a bez jediného problému,když se poškodí vyměním.

reagovat
Úterý 28. října 2008 ve 13:59 ® Drake

Salmo:jj jsou černy no a maj je v balení po 4 ks jsou fakt dobry

reagovat
Úterý 28. října 2008 ve 2:31 ® Juraj

baddy73: Kevlarové vlákno je prostě na pikačů. Zkoušel jsem kevlarová vlákna-bez úspěchu. Vše přepilují. Pak mi bylo jako tutovka prodejcem doporučeno aramidové vlákno od firmy Awa-shima, že to je to pravé ořechové, že to teprve uvidím. No, viděl jsem. Trofejní štika v prachu s hubou možná sešitou dvěma trojháky (chytám na feeder a sekám hned). Zkusil jsem to ještě jednou – štíhle zatřepalo hlavou a i se spodním trojhákem mi zamávalo ploutví. Pár štik mi podržela obyčejná pletenka na 45kg, s teflonovým povrchem a i přesto že mě nezklamala, tak jsem jako nedůvěřivý Tomáš hledal dál. Dnes nedám dopustit na technosteel a Jaxon microwire. Je to měké, takže si na tom uvážeš co potřebuješ, při vláčení to téměř neovlivňuje chod nástrahy a hlavně to žádná ještě nepřepilovala.

reagovat
Pondělí 27. října 2008 ve 21:00 ® Salmo reakce na …
Salmo

Drake> Jestli jsou černý tak používáme totéž.

reagovat
Pondělí 27. října 2008 v 19:38 ® ART reakce na …
ART

drake: nemě by si nějakou stránku na eshop?

reagovat
Pondělí 27. října 2008 v 19:35 ® Drake

Ja na prívlač používam lanka od RAPALY a nemužu si je vynachválit je to nejaká kombinace kevlaru a oceli a ještě nečím potaženy jsou fakt dobrý vřele doporučuju

reagovat
Pondělí 27. října 2008 v 9:53 ® geeker73 (tomíno)
geeker73 (tomíno)

Já mám zkušenost takovou, že jsem lanky opustil. Používám Prima Pletenku. Ještě se mi nestalo aby mi to štika překousla. Byla hodně roztřepená ale vydržela.

reagovat
Pondělí 27. října 2008 v 9:20 ® baddy73

Dík za reakce.Jen pro upřesnění Použil jsem „splétané kevlarové vlákno na dravce nosnost do 5kg zn. Optima“ (tolik slova výrobce) Pro příště použiju raději nějaké s ocelovým jádrem.Nemám zájem po sobě nechávat okované štiky ,ani zbytečně přicházet o drahé woby.

reagovat
Čtvrtek 23. října 2008 ve 21:18 ® hecht reakce na …
hecht

Necpu ti svůj názor jako jediný správný.Každý si udělá nějaké zkušenosti na té jeho vodě.Taky bych rád chytal bez něčeho viditelného před nástrahou, ale tu rybu to může stát život.

reagovat
Čtvrtek 23. října 2008 v 15:57 ® 

Jak píše rgb23 na zdejším fóru proběhla diskuze na toto téma už několikrát. Jednoznačně platí, že tam, kde se předpokládá záběr štiky, je nezbytné ocelové lanko. Kevlar a podobné „špagátky“ nemají proti štičím zubům šanci. To, že někdo má zkušenosti s tím, že štiku zdolal bez lanka je jen potvrzení vyjímek. Jistě je spousta rybářů, kteří n á h o d o u zdolali velké štiky i na velmi slabé montáže bez lanka…záleží na tom, kde a jak je štika zaseklá, na trpělivosti a.t.d. Zůstaňte u zásady, že NA ŠTIKU JE TŘEBA LANKO, aby jich co nejméně zůstalo se zašitou hubou ve vodě.(-:

reagovat
Čtvrtek 23. října 2008 v 10:47 ® Mysho 22 reakce na …
Mysho 22

hecht:TAk zatial na mňa nedošlo FC používam iba v extremne čistých vodách.Inak davam MW.Tiež rozdiel je medzi 0,25mm a 0,45mm FC. rgb23:Vačšinou chytám na gumy a na vobleroch mám zatlačená protihroty.Zatial mi to žiadna neukusla s voblerom.

reagovat
Čtvrtek 23. října 2008 v 0:37 ® rgb23 reakce na …
rgb23

hecht: asi tak. Akorát sešitá štika by měla zamrzet víc než ztracená nástraha:-((

reagovat
Čtvrtek 23. října 2008 v 0:13 ® hecht reakce na …
hecht

Mysho 22 Na každého jednou dojde… Taky jsem si dřív myslel že s větší nástrahou není třeba lanko, a vlasec 0,25 stačí.Každý se musí o tomto přesvědčit sám, bez lanka je to hazard s nástrahou i se štikou.

reagovat
Středa 22. října 2008 ve 22:56 ® Mysho 22
Mysho 22

rgb32:Zatial sa mi to nestalo tuto sezonu mam na flucarbon pekne štuky cez 70cm aj kamarat ktorý chytá na FC má 2 cez 90.TAk neviem ,ale ako vravím nič neni 100% A so skúsenostami s kevlarom a fluocarbonom rozhodne vyhrava fluocarbon.

reagovat
Středa 22. října 2008 ve 22:42 ® rgb23 reakce na …
rgb23

Mysho 22: už tady k tomu různě proběhlo dost diskuzí, ale vsadím se s Tebou, že fluocarbon ti štika upálí snáz než kevlar:-)

reagovat
Středa 22. října 2008 ve 20:56 ® lacika3000 reakce na …
lacika3000

aha..tha co sak radsej obetujem 20sk jak strati dajaku stuku:D:D:D

reagovat
Středa 22. října 2008 ve 20:46 ® Mysho 22 reakce na …
Mysho 22

lacika3000:KEVLAR Nevydrží možno útok menšej štuky ano ale ruku do ohna by som za to nedal další – je priemer a jeho vyditelnost vo vode to tam rovno možeš dat ocelove lano.Skus fluocarbon 0,45mm a vyšie abo volfram či MW.

reagovat
Středa 22. října 2008 ve 20:30 ® lacika3000 reakce na …
lacika3000

tkaze ak dam kevlerovu snuru n kapre na privlac nevidrzi to stuci zaber???

reagovat
Středa 22. října 2008 ve 20:15 ® toti

Je otázka, zda jsi měl klasické kevlarové lanko s ocelovou strunou uvnitř, nebo šlo o samostatné kevlarové vlákno. Samostatné vlákno je štika schopna překousnout. V případě ocelového jádra mohla být vada v uzlu nebo někde mohlo být jádro narušené a nebo jsi to prostě urazil.

reagovat
Středa 22. října 2008 ve 20:05 ® lacika3000 reakce na …
lacika3000

ale o com tu je rec???kevlerova snura??tka ako na kapre???ci olovene lanko???vysvetlite mi pls…len prvy rok chytam:D

reagovat
Středa 22. října 2008 v 19:41 ® LojzaRybka
LojzaRybka

byl problém v uzlu,používám technostel a když to nesprávně navážu,tak v uzlu nevydrží,jinak je to držan jako bejk

reagovat