Vyhledávání
pouštění ryb - případný úhyn
15.10.2008 | petr.esox | 6.476 zobrazení | 30 odpovědí
Zdar, nevím jestli tady toto téma už nebylo, ale zajímal by mě názor na pouštění ryb a jejich případný úhyn. četl jsem i články kde píší, že 70% puštěných ryb uhyne. Sám tomu vůbec nevěřím. Jelikož drtivou většinu ryb pouštím, tak dodržuji zásadní pravidla. Vyháčkování probíhá ve vodě, rybu se snažím zdolat rychle a většinou nepoužívám protihroty. Hlouběji zapíchnuté háčky střihám. Někdy však ale mám černé myšlenky, jestli mnou puštěná ryba nezahyne. To bych ji pak snad raději nechytal. O víkendu jsem pouštěl bolena, který měl twistra zaháknutého za žaberní oblouk. Opravdu jsem ho lehce vyprostil, ale přece jen bolen trošku krvácel. Přežil to? Kolik ryb přežije šetrný zásah rybáře?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 27. května 2009 v 17:00 ® Filip00 reakce na …
-
Leník> to neni nic nového,to uvidíš i tady v albech a občas i z lovu a pod tím je řev píšících chytejáků
reagovatJak píší když mam foto na kamenech a tak, tak je to mrtvolka co jede se mnou.
- Středa 27. května 2009 v 15:06 ® Leník reakce na …
-
Filip00> To pak jo
reagovat, ale viděla jsem borce, který chytl lína asi 40 cm, vytahl ho smykem na šutry, vyfotil ho a se slovy, že to rozdýchá a on že ryby stejně nežere, flákl ho zpět do vody, to bych mu dala pěstí. Taky si občas nějakou rybu vezmu, ráda je jím a když mi sebou při focení mrskne a padne blbě na zem, tak jede na Jižák
Jak je chycená dobře, tak jde zpět, to je většinou, naštěstí
- Středa 27. května 2009 ve 14:36 ®
-
tohle si myslim,že je hodně dobrý téma…70% tni úhyn ryb,tak tomu snad nikdo nevěří.Určitě hodně jde o přístup k té rybě..Nejhorší na tom je,že většina rybářů něco o správné manipulaci ani porádně něvědí,nebo to nějak neřeší.Ti co to dělají správně,tak je podle mě malé procento.Já se přiznám,že dokud jsem nenarazil na chytej.cz(nebo na jené server) tak jsem v hodně věcech měl hokej.Člověk by k příručce měl dostat i nějaké internetové adresy,kde si může pročíst víc a podělit se o zkušenosti..Souhlasim i s tim,že většina starých rybářů šetrnosti vůbec neřeší a chovají se k rybám jak věci.A to pak maj mít mladý příklad kdy viděj svýho dědu,nebo tak co dělá s rybama..
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 13:55 ® Filip00 reakce na …
-
Leník> Když fotím něco na kamenech nebo písku tak to jede k nám na náštěvu
reagovat - Úterý 26. května 2009 ve 23:55 ® Leník
-
Už jsem chytla kapra, štiku, amura i podoustev, kteří měli tlamu nakřivo od háčku a dávno zahojenou a v pohodě, tak si myslím, že pokud nemá háček moc hluboko zažraný, je fakt jen za tlamičku, zbytečně se nenechává ležet na podběráku nebo v kamenech, jak to někteří rybáři taky umí fotit, tak by měla většina přežít.
reagovat - Úterý 26. května 2009 ve 12:14 ® Filip00 reakce na …
-
cormoran> jo ten vypadal opravdu hrozně
reagovat - Pondělí 25. května 2009 ve 23:33 ® cormoran reakce na …
-
Filip00> To víš, že se obnovuje. S tím zaplísněním bude asi záležet na hodně faktorech, jako třeba teplota vody a kvalita vody atp…No nic nechyal bych to na študovanejch, my do toho prd vidíme
Lína jsem viděl, ale kdo ví, s kým, nebo s čím se potkal, ale byl slušně pomuchlanej
reagovat - Pondělí 25. května 2009 ve 20:38 ® Filip00 reakce na …
-
cormoran> to jo,ale oni přeci musejí ten hlen obnovovat, jinak přeci by musely vyhynout téměř všechny ryby,zaseknešjí za tlamku a tím ji porušíš hlen a pak by každá ryba začla hnít od tlamy, viděl jsi foto toho lína jsem chytl do podběráku? ten byl plesnivej jako svině.
reagovat - Pondělí 25. května 2009 v 18:17 ® cormoran
-
…a mohou hodovat na nechráněné rybí kůži…
reagovat - Pondělí 25. května 2009 v 18:16 ® cormoran reakce na …
-
Filip00> Něco málo jsem o tom slyšel na jednom školení a jestli si dobře pamatuji, tak organismy, které způsobují plísně, žijí volně ve vodním prostředí za všech podmínek. Ryby před těmito fujtajbly chrání právě slizová vrstva, která když se jakýmkoliv způsobem naruší, mají bakterie a viry jednoduše řečeno „prostřenej stůl…“
reagovat - Pondělí 25. května 2009 ve 13:30 ® Filip00
-
chtěl jsem se zeptat: myslím si, že ryby svůj sliz obnovují a proto si nemyslím, že když ji vezmu do ruky a zůstane mi část hlenu na ruce, že by měla začít plesnivět, protože jsem už chytl pár ryb které měli zahojené šrámy od dravců a plesnivé taky nebyly. Je tu nějaký ichtyolog který by to vysvětlil
reagovat - Pondělí 25. května 2009 ve 13:16 ® Robur
-
.
reagovat - Pondělí 18. května 2009 ve 21:06 ® Rybman
-
a navíc to bude mít rychleji za sebou.
reagovat - Pondělí 18. května 2009 ve 21:05 ® Rybman
-
když vidím že má ryba poškozený žaberní oblouky atd tak jí prostě vezmu domů…myslím že je lepší ji prostě sežrat než nechat nekdě ve vodě plavat nafouknutou mrtvoju kterou pak sežere jiná ryba.
reagovat - Pondělí 18. května 2009 v 19:43 ® p!st4
-
A jak byste resili rybku o ktery by jste vedeli ze 100% neprezije????
reagovat - Středa 29. dubna 2009 ve 12:51 ® HaD
-
Já jsem se ptal na mortalitu p. Šlesingera (majitel Jestřabic – praktik a navíc veterinář se znalostmi v oboru). Podle jeho zkušeností je v období, kdy voda není příliš teplá okolo 2–3% (v podstatě denně obchází rybník a sbírá mrtvolky). V zimě na dírkách je ještě nižší. Se stoupající teplotou mortalita narůstá. Průměrná hodnota se ale těžko dá určit, je prý závislá hodně na dalších faktorech. Například v období tření a okolo něj jsou ryby podstatně odolnější a snesou mnohem hrubší zacházení (i suchou ruku, pokládání na suchý podklad apod. – vychází z praxe produkčních pstruhařů). Jiné je to v teplé vodě, dlouhé zdolávání atd. Taky záleží na rybím druhu – dravci jsou obecně na poranění tlamky výrazně méně hákliví, než ostatní rybí druhy.
A co dělat pro to, aby ryba setkání s rybářem přežila? Pokud možno používat háčky bez protihrotů. Jednak méně poškodů tlamku a odháčkovací proces nevyžaduje takový kontakt s rybou, jako háček s protihrotem. Dále je dobré rybu vyháčkovat ve vodě a vůbec na ni nesahat. Pokud ji uchopujeme do ruky, je nutné si ruce namočit. Pokládání na suchou zem, na kamení apod jsou další prohřešky vůči rybě, kterým bychom se měli vyhýbat. Mokrá podložka, mokrá tráva apod. rybě neublíží. Stejně tak není dobré rybu zdolávat příliš dlouho. Čím kratší je doba zdolávání, tím se vytvoří méně kyseliny mléčné a ryba má větší šanci to přežít. Po dlouhém souboji je dobré rybu držet hlavou proti proudu za ocas ve vodorovné pozici a dát jí šanci okysličit krev a jakmile se srovná, odpluje z rukou sama. Rozhodně by se ryby určená k puštění neměla ukládat do vezírků, a zejména ne pak do strých typů vezírků, kde si roztrhá ploutve, sejme sliz apod.
Pokud se tyhle zásady dodrží, je riziko úhynu maximálně minimalizováno.
reagovat - Úterý 28. dubna 2009 v 11:05 ® kety.vydra
-
Ahoj,jen takovou poznámku,nic proti starým lidem,ale k…a,jak vidím ty staré páprdy,jak tahají jakoukoliv rybu,a dejme tomu,hlavně kapra,po břehu,tak bych jim na místě dolámal pruty a urazil pazoury…
reagovat - Úterý 28. dubna 2009 v 10:20 ® Libor
-
to že šetrné puštění přežije spoustu ryb je vidět na soukromákách kde se pouští, několikrát chycená ryba s odstupem času taky dává jistou naději že tomu tak je. Šetrné zacházení je nezbytností.
reagovat - Úterý 28. dubna 2009 v 10:07 ® Filip00
-
Ahoj myslím si, že úmrtnost chycených ryb je podle druhu, bojovné ryby jako je parma asi umírají častěji, protože o svůj život bojujou, kdežto cejn to je (start a cíl), viděl jsem tu video jak někdo chytil hlavatku a myslím (podle videa), že nepřežila i když byla vrácena vodě. Je to z důvodu vysílení ryby a vytvoření kys. mléčné ve svalech.
reagovat - Pondělí 27. dubna 2009 ve 21:32 ® lukas4724
-
Ahoj jsem majitelem rybníku ccca 1800m2 a sousede okolo když něco chytnou tak to sradostí pouští do mého (možná mne zato ukřižujete ale je to tak, ale to sem nepatří)! Reaguju na otázku úhynu, pokud je ryba šetrně chycena a neni odřená nebo poničená vezírkem, tak je 98% šance na život, jakmile je odřená nebo potrhaná z vezírku myslím hřbetní ploutev atd.. tak je 30% šance na život jinak do cca 14 dnů pomalu zajde na zaplísnění. Mám to vypozorované z každodeního obcházení rybníku. Je zajmavé že okolo tlamky kapra (myslím po háčku nebo proříznutí tlamky) se z 95% nikdy plíseň nechytá nejčastější je bok a hřbet. Ani utržený háček, který pomalu vyrezne nevadí.
reagovat - Neděle 26. října 2008 v 10:06 ® Alov
-
Jednoznančně souhlasím s Nordboyem. U vody trávím dost času a už nejednou jsem uvidel štiku, jak plave s kačenou (plovákem) nad hlavou. Letos jsem vytáhl candáta, který měl v tlamě urvanou plandavku.Plandavka byla navázaná tak na 0,16 silonu. Mohl bych pokračovat, ale nemá to význam. Nikdy mě nikdo nepřesvědčil, že např. na přívlač s 0,20 nachytá víc, než já na přívlač s 0,25 například. U candoše a u štiky mě nikdo nepřesvědčí a co se týče okounů, tloušťů , tak těch je u nás tolik, že to ani nechytám. Jen tloušťovačku na třešen si nenechám samo ujít každý rok. Jak to říká můj známý Jarda. „Ty tenké vlasce vás budou jednou mrzet…Kurva mrzet…“…
reagovat - Neděle 26. října 2008 v 9:34 ®
- reagovat
- Neděle 26. října 2008 v 9:31 ®
-
Mám za to, že se dost rádoby útlocitných „sportovců“ dopouští fatální chyby, když v rámci co nejšetrnějšího způsobu lovu používají neopodstatněně a zbytečně tenké vlasce, různě si komplikují život t.zv. „dáváním šance rybě“ a podobnými složitostmi. Asi je lepší rybu spolehlivě zdolat a po vylovení s ní naložit podle svého (vzít, nebo pustit) a šmitec. Ryby s utrženou montáží v hubě, nebo zdlouhavým zdoláváním vyčerpaná resp. poškozená, to má s přežitím dost těžké. A podle mého názoru je jedno kolik to v celku dělá procent. Škoda je nejen dobrého člověka, nýbrž i každé šupiny.
reagovat - Sobota 25. října 2008 ve 14:59 ® clingfish reakce na …
-
ja sem ot taky cetl, ale pri beznym chytani nesmysl, to bys musel metrovyho kapra tahat na desitku:)
reagovat - Sobota 25. října 2008 ve 12:39 ® Deleted
-
Ahoj, v rybářském řádu pro Yukon uváděli přirozenou mortalitu u lososovitých ryb 7 – 8%. Uváděli, že toto množství se dá snížit při použití jednoháku bez protihrotu. Je fakt že aspoň zamáčklý protihrot se vytahuje lépe (a ryby nepadaj..). Pokud ryby jíš a máš vážné pochyby o přežití, je lepší rybu zabít a odnést.. No a když ji pustíš a uhyne, zas ji něco sežere. Ale je to hloupé mrhání zdroji…
Kdo chce pouštět, ať pouští. Ale když jeden kolega se snažil rozdýchat 60ku candáta, kterému ustřihl a nechal v jícnu woblera, to už podle mne hraničí se zdravým rozumem… Nakonec ale kolega použil tu špetku rozumu, co mu zbyla a candáta sejmul (otáčel se mu furt břichem nahoru)..
A je dobré si uvědomit, že ne všechny ryby puštěné zpět, i když odplavou, tak přežijí. Proto bych rád apeloval na tzv. sportovce, kteří mají orgasmus z vysazených duháků a kvičí blahem, jak si super zachytali, aby si sejmuli své 3 kousky a šli do pr…, ať ty ryby zbytečně nepíchají..
reagovat - Sobota 25. října 2008 ve 12:02 ® regulus
-
Určitá mortalita asi bude, netroufám si odhadnout jaký procento (odhaduju že mnohem míň jak 10%), ale 70% to nebude ani náhodou, to je absolutní blbost, to bys ty ryby musel z vody tahat smykem a zpátky do vody kopat. Myslím si, že potenciální nebezpečí úhynu je poškození žaber, tady by mohla být mortalita dost vysoká, pak spíše ojedinělé případy sešití jícnu háčkem a hodně diskutované zaplísnění. Osobně si myslím, že se ze zaplísnění dělá trochu bublina, při trochu šetrným zacházení s rybou prakticky hrozí jen ve vyjímečných případech. Pokud vezmu v úvahu úhyn na následky vysílení po zdolávání, tak se taky jedná o vyjímečné případy. Shrnuto podtrženo, pokud se k rybám, jak píšeš, chováš slušně, tak můžeš v klidu spát, naprostá většina tebou chycených ryb to v pohodě rozchodí.
reagovat - Sobota 25. října 2008 v 9:43 ® mirmen
-
Pokud se ryba nezaplísní vláčením po břehu , tak puštění přežije naprostá většina ryb … menší šance mají candáti chycení za jícen
reagovat - Středa 15. října 2008 v 18:29 ® sgt.mooody
-
Spousta ryb umírá hlavně kuli tomu že se nepodebírají a na suchu se s nimi nezachází šetrně,a jsou lidé kterejm je asi uplně jedno jak ryba dopadne a vytáhnou je na vlasci po kamenech nebo po písku až na břeh k sobě aby je až teprv mohli vyvlíknout,a pak nechaj rybu válet na souši,a čekaj až se ryba doplácá zpátky do vody.Zrovna včera jsem jednoho takovího co přesně tohle udělal viděl.Je mi z těhlech lidí na blití,takovejmhle lidem by se úbec povolenky dávat neměli!!!Ti kteří to dělaj sou prostě hovada!Jinak s tim Bolenem si nelam hlavu takový věci se prostě stávaj,hlavně je Bolen na vyndávání háčkú třpytek apod,dost háklivej a musí se s ním zacházet opatrně,Některý druhy ryb jsou prostě na tyhle věci moc nevídržný.Petrův zdar
reagovat - Středa 15. října 2008 v 18:07 ® Robur
-
tak jsem to nenašel, snad ti to najde někdo jiny a oživí to, zksuil jsem úhyn, pouštění, poškození
reagovat - Středa 15. října 2008 v 18:01 ® Robur
-
někde to tu bylo, ale neber to jako kritiku, zkusím ot najít, ale fakt nevím kde
reagovat