Vyhledávání
vyjasneni pojmu
11.10.2008 | salfi | 3.350 zobrazení | 22 odpovědí
ahoj, muzete mi nekdo vyjasnit osvojeni ryby? Pokud chytnu napr. 2 kapry, dam si je do vezirku, musim je ihned zapsat, tim padem musim ukoncit pro ten den lov? nebo mohu chytat dal s tim, ze si uz nemohu zadneho nechat? a nebo pokud chytnu tretiho, mohu si vybrat, ktere dva z tech tri si odnesu? dekuju za objasneni
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 14. října 2008 v 10:30 ® Robur
-
paia, přesně tak, akorát jsem to neuměl tak slušně napsat
reagovat - Úterý 14. října 2008 v 10:13 ® paia
-
pěkny, salfi tu vystřelí téma, ktery je vpodstatě jednoduše zodpověditelné s odkazem na RŘ a BP, ale přesto se tu najdou jedinci, kteří jsou schopni to několikastránkově okomentovat, bez toho, aniž by se k tomu salfi ještě nějak dál vyjádřil… cely bych to zamknul a zapomněl.
reagovat - Úterý 14. října 2008 v 8:43 ® rarach
-
Regulus: V podstatě to máme stejně, jenže trochu jinak, u nás se smí masit dva kapři. Já chtěl jenom poukázat, že zrovna v tomhle může mít dost lidí bordel, pač praktický výklad tohodle pravidla, je skutečně kus od kusu jinej. Jinak máš celou dobu pravdu, o tom není sporu.
reagovat - Úterý 14. října 2008 v 0:53 ® regulus reakce na …
-
Rarach – to máš jistě pravdu, v řádu je spousta věcí který si lze vysvětlit různě, navíc někteří členové RS si to ještě vysvětlují po svém (předpokládám, že mají nebo by alespoň měli mít jakejsi mustr jak alespoň tyto základní věci posuzovat jednotně), navíc to dle všeho je v každém oblastním či krajském svazu (nevím jak tomu přesně říkáte) trochu jinak, alespoň dle informací, které člověk při komunikaci na netu zachytí. To že platí všude jiný pravidla ještě neznamená, že to je v řádu případně v BP blbě napsaný. Jinak si přečti všechny moje reakce v tomto fóru, pokud jsem nevěděl 100%, použil jsem slovo předpokládám. Jen pro ukázku citace z BP MRS:
V mimopstruhovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dni, i když loví na více rybářských revírech, nejvýše 7 kg všech druhů ryb. Dojde-li k překročení tohoto limitu poslední ulovenou rybou, lze si i tuto rybu ponechat. V tomto úlovku smí být pouze 2 kusy uvedených ryb: štika, candát, sumec, amur, bolen nebo jejich kombinace. Úlovek kapra je omezen na 1 kus denně (je možná kombinace s 1 kusem z druhů výše uvedených ryb). Po ulovení a ponechání si 2 kusů uvedených ryb nebo 1 kusu kapra a 1 kusu uvedené ryby, končí denní lov, i když tyto nedosahují maximální povolenou hmotnost celkového denního úlovku 7 kg. Byla-li si osobou provádějící lov přisvojena ryba, kterou celková hmotnost úlovku přesáhla 7 kg, končí jejím přisvojením denní lov.
Mě na tomto nepřipadne nic nejasnýho. Předpokládám, že je to v BP ČRS napsaný stejně jasně.
reagovat - Pondělí 13. října 2008 ve 23:05 ® rarach
-
Regulus: To je zajímavý, že RS si zrovna tohle vykládá všude jinak. Byl jsem svědkem výkladu, že po ulovení a ponechaní dvou kaprů, můžeš chytat a brát bílou rybu do 7 kg váhy.
reagovat - Pondělí 13. října 2008 ve 22:17 ® ondrouss
-
Neblázni člověče-od kdy chytáš,že tě to začlo zajímat 11.10. RYBÁŘ-RYBÁŘský řád vidíš tam souvislost! tak studuj tu knížečku co jsi dostal k papírům
reagovat - Pondělí 13. října 2008 ve 14:12 ® regulus reakce na …
-
Rarach – to pocit nemám, ale já napsal „Tohle je tam zcela určitě napsaný naprosto jasně.“, všimni si toho slovíčka TOHLE myslel jsem tím to nač se dotyčnej ptá, nikoliv všechno.
reagovat - Pondělí 13. října 2008 v 10:13 ® rarach
-
Regulus: Máš pocit, že v RŘ je všechno jasné? Myslím, že několikanásobný výklad tam má spousta věcí.
reagovat - Pondělí 13. října 2008 v 9:11 ® lubo OV
-
Chlapi nechme to plavat. Nejjednodušší asi fakt bude, jak psal regulus, když si to salfi pořádně přečte ve své knížečce
reagovat - Neděle 12. října 2008 ve 23:53 ® b.gun reakce na …
-
lubo OV: Ty se tu oháníš jakousi „blbovzdornou“ větou a neustále se jí snažíš aplikovat na celý ČRS. Ale ono tomu tak není. Nemůžeš nějaké vaše regionální omezení platné pro moravskoslezský ÚS paušalizovat pro celý ČRS – když už jsi uvedl svůj příspěvek slovy „Pokud se ptáš na pravidla v ČRS …“. Globální pravidla ČRS („Rybářský řád“) totiž vycházejí z vyhlášky (viz můj příspěvek níže) a citují z ní: „V mimopstruhovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dnu, i když loví na více rybářských revírech, nejvýše 7 kg všech druhů ryb. V tomto úlovku smí být nejvýše dva kusy kapra, štiky, candáta, bolena, sumce nebo jejich kombinace. Byla-li si osobou provádějící lov přisvojena ryba, kterou celková hmotnost úlovku přesáhla 7 kg, končí jejím přisvojením denní lov.“ A tato pravidla platí i u nás v SevČ ÚS, kde žádné další omezující dodatky v „řádu“ nemáme. Tzn. – chytím 1 kapra o váze např. 3 kg › zapíšu a lovím dál; poté chytím druhého kapra o váze 2,5 kg › zapíšu a … opět mohu lovit dál, neboť můj úlovek váží „pouhých“ 5,5 kg a nepřesáhl tak denní 7kg hmotnostní limit. Jen další ponechané ryby nemohou být ze skupiny výše jmenovaných ryb. Proto píšu, že je nutné, aby salfi napsal konkrétně, které místní organizace je členem. Pak by se vidělo, zda jsou pro něj závazná tato obecná pravidla, či zda se na něj nevztahuje i nějaké další regionální omezení. Což by se ale snadno dočetl v příslušné brožurce …
salfi: Jednou ponechané (přisvojené) a do povolenky zapsané ryby nelze měnit za jiné, později ulovené ryby – tzn. nemůžeš si dodatečně vybírat, které z nich si odneseš.
reagovat - Neděle 12. října 2008 ve 23:29 ® regulus reakce na …
-
lubo OV – mrkni na co sem reagoval (najeď myší na „reakce na“), podle toho co tvrdí b,gun, je to v jiným krajským svazu ČRS jinak, asi můžeš chytat dál i když už máš dva kapry, nevím, vycházím co psal on a mckvak8. Tu jižní Moravu jsem tam dal jako příklad, že to jinde je jinak a bylo to se smajlíkem.
reagovat - Neděle 12. října 2008 ve 22:44 ® lubo OV
-
® regulus: to nebylo nic jiného, než ukázka příkladu, jak se to dá blbovzdorně vyřešit. Nic víc. A má první věta byla: „Pokud se ptáš na pravidla v ČRS…“
reagovat
A podle mne se salfi ptá na ČRS, protože pokud vím tak v MRS si dva kapry v jednom dni vzít nesmí, takže by je v otázce nesmiňoval. Zas až takový neinformovaný trouba snad není - Neděle 12. října 2008 ve 22:07 ® regulus reakce na …
-
lubo OV – ty mluvíš o regionálních, severomoravských pravidlech, patrně je to někde jinde v ČRS jinak. Udělám v tom ještě větší guláš, např. na revírech MRS si můžeš „osvojit“ jenom jednoho kapra. -:)))
reagovat - Neděle 12. října 2008 ve 21:36 ® lubo OV
-
® b.gun: asi nechápu. Je snad v mém výkladu BP nějaký nepravdivý nesmysl, nebo chyba? A jaká mystifikace. Poukázal jsem na to, jak lze jednou blbovzdornou větou celou věc vyřešit i pro méně chápavé.
reagovat - Neděle 12. října 2008 v 15:27 ® b.gun
-
Samozřejmě vyhlášku č. 197/2004 Sb., píšu vleže a pořádně na to nevidím a hned fabuluji …
reagovat - Neděle 12. října 2008 v 15:25 ® b.gun
-
lubo OV: Nic ve zlém, ale vnesl jsi svými příspěvky akorát další zmatek. Bylo by lepší nemystifikovat ostatní jakousi regionální úpravou a - vzledem k tomu, že salfi není schopen si ani vyplnit kartu a tudíž nevíme, odkud je – omezit se na obecně platná a závazná pravidla, tzn. prováděcí vyhlášku k zákonu o rybářství č. 197/2007 Sb. § 16 odst. 5 (v tomto ohledu má pravdu samozřejmě mckvak8). Až když nám salfi laskavě sdělí, odkud je, můžeme sdělení rozšířit o případná místně platná omezení. Nic to ovšem nemění na tom, že nejjednodušší by bylo, kdyby si salfi zkusil přečíst tu malou brožurku, kterou nafasoval společně s povolenkou …
reagovat - Neděle 12. října 2008 v 10:40 ® lubo OV reakce na …
-
® mckvak8: no možná jsi salfiho svým výkladem trošku „zblbnul“. Viz: …"Už máš ponechaný dvě ušlechtilý ryby a nemaj dohromady 7 kg, tak si můžeš ponechat další neušlechtilé…" To se dá vyložit tak, že si přisvojíš dvě ušlechtilé ryby, ale když nemají dohromady 7kg, můžeš chytat dál a přisvojit si do 7kg ještě ryby neušlechtilé. Patrně jsi myslel toto: chytím a přisvojím si první ušlechtilou rybu, chytám dál, chytím a přisvojím si několik ryb neušlechtilých. A pokud nemají všechny tyto ryby 7 kg, můžu opět chytát dál. Pak chytím a přisvojím si druhou ušlechtilou rybu a tím musím ukončit denní lov, protože jsem si přisvojil dvě ušlechtilé ryby. Ale jinak s tebou souhlasím, že je to v řádu jasně uvedeno a není třeba tam hledat složitosti. To je patrně naše česká specialita, hledat kličky v pravidlech
reagovat
A právě proto máme u nás na severní Moravě v BP ještě jasný dodatek: „Ulovením a přisvojením dvou ks kapry, štiky, candáta, bolena, sumce, nebo jejich kombinace končí denní lov“ A tím je to jasně na neoddiskutovatelně jasné všem. - Neděle 12. října 2008 v 10:04 ® lubo OV
-
Pokud se ptáš na pravidla v ČRS, tak se jedná o přisvojení a ne o osvojení. Pokud si tedy přisvojíš dvě přesně vyjmenované ušlechtilé ryby musíš ukončit lov. Přisvojením ryby se rozumí její zapsání do povolenky. Polopaticky řečeno: chytíš kapra, přisvojíš si ho (tedy zapíšeš a uložíš do vezírku) a chytáš dál. Chytím dalšího, přisvojíš si ho (tedy opět zapíšeš a uložíš) a tím končíš ten den JAKÝKOLIV lov. Prostě sbalíš vercajk a hotovo. Jiná otázka je jestli chodíš na ryby, nebo pro ryby. Osobně nechápu lidi, co příjdou k vodě, za 30 minut se jim „poštěstí“ vytáhnout dva kapry, sbalí se a jedou domů. Když si chci zachytat, tak neřeším přisvojení. Podle tvé otázky budeš někde mezi … Chceš si zachytat, ale zároveň bys chtěl domů donést rybu. A druhou přisvojenou se bojíš pustit, protože „co když už další nepříjde, že?“ Dobrá zpráva možná je, že nebudeš asi ještě masař, když chceš dodržovat pravidla a proto jsi zadal tuhle otázku. Snad dorosteš do stavu, kdy přisvojení nebudeš muset řešit vůbec …
reagovat))
- Sobota 11. října 2008 ve 22:44 ® Robur
-
kupodivu překvapím, ale nějak mně to nezajímá, protože nej¨sem nějaký super rybář. Ale rozhodně umím číst a opravdu mně zaráží, že si to někdo nenastuduje. Nebo chce porybnému argumentovat, že v případě porušení řádu ho on neporušuje páč to povídali na netu? Jinak rozdíly mezi ČRS a MRS jsou fakt docela zajímavé a myslím, že řád by měl být jen jeden s častějším využitím lokálních úprava jako zákaz lovu na živou rybku , vyšší míry štiky nebo hájení nějaké ryby atp.
reagovat - Sobota 11. října 2008 v 19:18 ® ART
-
SORRY první větě: Jak řikal regulus divim se že tu ještě neni Robur. To vyznělo špatně regulus o Roburovi nepíše. Prominte ale melo to vyznít že se tohoto fora Robur jeste nezůčastnil.
reagovat - Sobota 11. října 2008 v 19:15 ® ART
-
Jak řikal regulus divim se že tu ještě neni Robur. Jakmile si dáš kapra do vezíkru tak to už sis ho ponechal a výměna neni možná. Už máš ponechaný dvě ušlechtilý ryby a nemaj dohromady 7 kg, tak si můžeš ponechat další neušlechtilé, ale celková hmotnost všech ryb nesmí překročit 7kg, překročíš ten den končíš a deš s masem dom. Jestli chytíš první a už má přes 7kg ponecháš si jí a taky musíš skončit. Tohleto ja cituju rybářskej řád. Taky by ses moh snažit to tam najít a nezakládat nový forum. Kdyť je to tak jednoduchý.
reagovat - Sobota 11. října 2008 v 15:23 ® regulus
-
To si snad děláš srandu s tím výběrem, ne??? Dneska už fakt dají papíry každýmu. Soudě podle těch dvou kaprů jsi asi z ČRS, to máte v řádu fakt takovej blábol jako osvojení ryby. Osvojení = adopce, ty ty ryby fakt chceš adoptovat. -:))) Pochopitelně pokud strčíš rybu do vezírku tak sis ji přisvojil (ponechal, vzal) a nemůžeš ji vrátit zpět do vody, vyměnit za jinou a v případě kapra ho musíš i hned zapsat do úlovkáče (předpokládám, že toto je stejný jako v MRS, kdyžtak mě opravte).
Jinak milej zlatej, k povolence jsi dostal jednu nebo dvě takový knížečky, jmenuje se to Rybářský řád a Bližší podmínky … . Stačí si to tam jenom přečíst. Tohle je tam zcela určitě napsaný naprosto jasně. Nemusíš kvůli tomu zakládat další stupidní téma
reagovat