Vyhledávání
Kouzlo plavané
9.12.2004 | Tloust | 14.510 zobrazení | 85 odpovědí
Propadl kouzlu plavané, líbí se mi že když nahodíte hnojku nebo kostního červa můžete chytit prakticky cokoli: kapra,pstruha,okouna, parmu… Co váš postoj k této disciplíně?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 22. ledna 2005 v 0:01 ® mirmen
-
Tloušť: na říčky o šíři 5–10 metrů chodím taky s krátkým prutem. Ryba je často pod nohama a jakékoli harašení na břehu ji odradí. Navíc jsou některé říčky obrostlé hustým porostem (keře,stromy) a ani tam proto nelze dlouhý prut uplatnit. Prostě platí, posuzuju vodu, místa, ryby a volím tu nejoptimálnější techniku. Jsou místa, kam chodím chytat s winkelpickerem o délce 250 cm ( a i na něj se dají splávečky do nosnosti 4–6 gramů dobře vodit). Nemá smysl dlouhý prut na nevhodné místo na malé řece.
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 ve 23:23 ® DEATH
-
HaD má pravdu… Pokud mi to nebere,zkusím s tím občas poškubnout a efekt je znát..
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 ve 23:21 ® Tloust
-
To co říkáte je jistě pravda, ale neznáte můj styl lovu. Dřevnice(Zlín) je poměrně malá říčka max 6–9m široká a od konce pst pásma po ústí do Moravy má možná 15km takže když to jde tak nastrkám všechny věci do vesty do ruky vezmu prut a prochytám třeba i 5km toku a představa,že bych se měl tahat z 8 metrovým prutem i když složeným je hrozná a být dýl jak 2 hodiny na jednom místě mě moc nebere auto nemám tak musím všude pěšky nebo trolejbusem a to se pak taky rozhodnete mít toho co nejmíň ale děkuju za rady nemůžu se totiž rozhodnout.
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 ve 21:47 ® HaD
-
Pánové, malinko by si dovolil nesouhlasit. Někdy ryby mají rády, když se splávek malinko přibrzdí a zase uvolní. Nástraha pak trochu vystoupá a zase klesne, což mnohdy upoutá pozornost a přijde záběr. K takovému ovládání je ale potřeba dostatečně dlouhý prut (viz. mirmen), nebo zabrození.
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 19:43 ® mirmen
-
xycht: přesvědčil mne o tom před pár lety závodník, který „přišel, viděl a zvítězil“!! V parném létě jsme si stěžovali, že „neberou“. Chlápek proměřil hloubku na několikastech metrech toku řeky, jen výběru místa dal přes hodinu času !! Pak promíchal a prokrmil a začal na boloňku vodit splávek s nástrahou přes zakrmené místo. Za cca 3,5 hodiny nachytal skoro 10 kg bílé ryby, podouství,plotic, cejnů i cejnků, několik tloušťů, jesena. Měl záběr od parmy, která mu to upálila. Povodil ( nezdolal) kapra cca 55–60 cm. Jen jsem zíral, co všechno se dá u vody zvládnout. Pak už byla investice do boloňky jasná. ( plus investice do knih od Kolendoviče:Položená I- a II., do knihy Plavaná s Vincentem apod.). Splávek, nádhera.
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 19:32 ® xycht
-
mirmen: naprosto souhlasím, taky mám pocit,že ryba nejradši volně unášenou (nebržděnou) nástrahu. hlavně tloušti to maj rádi a velký sousta
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 19:06 ® mirmen
-
Tloušť: na plavanou jsou vhodné pruty zhruba v rozmezí 3,5 – 4,5 metru, matchky. Dobré vedení kmene, vynikající práce při vedení splávku, vynikající rychlost při kontaktu s rybou, při záseku i zdolávání. Právě konstrukce prutu umožňuje používat vlasce o nižším průměru a nosnosti ( 0,16 – 0,18 , tj. cca 2,8 – 4,5 kg – dle výrobce) a návazce o nosnosti o cca 0,5 – 1 kg nižší ( netrháš celou sestavu a nepřicházíš o drahé waglery). Na řeku se hodí pruty „boloňské“, v délkách od 5 do 7 metrů. Při lovu boloňskou metedou můžeš aktivně prohledávat úseky řek. Často ryba reaguje raději na nástrahu, která je vodou unášena a jejíž chování se blíží přirozenému chování sousta unášeného řekou.
Kratší pruty používám spíš při chytání ůpostaru", na brčko apod.
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 18:09 ® MichalB
-
tloust: prut, ktery popisujes najde v plavane uplatneni treba pri lovu z lodky (samozrejme musis pouzit prubezny splavek), nebo na extremne zarostlych malych rickach a potocich. Samozrejme na nej muzes chytat kde chces, ale nebudes mit koncovou sestavu nikdy zcela pod kontrolou… Vic o plavane nevim, tak uz mlcim
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 17:49 ® Tloust
-
Chytám na prut Ron Thomson 2,7m 5–20g s velejemnou špičkou je to vlastně vláčák, ale na plavanou to vůbec není zlé. Používám pevný splávek typu Avon nebo nějaký takový od 0,5 do 2g max z těžším jsem v životě nechytal. Vlasec mám 0,14, ale asi vemu silnější protože takového 42 kapra s tím taháte tak 2 – 5 minut! Ale o to větší zážitek! Nástraha:Hnojky,rousnice,kostní červy,koníci, a háčky velikost 10 doporučuju Kamatsu
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 17:18 ® mirmen
-
Tloušť: jakou plavanou máš vlastně na mysli? Lov na bič? Se splávkem na řece nebo na stojáku s „klasickým " prutem a navijákem? Nebo lov na "anglické“ splávky, waglery? Lov dravců na živou nebo mrtvou rybku občas využívám taky, záleží na místě. Poklud se rozhodnu pro lov štik na živou, tak chytám většinou na jednoháček. Sestavu dostatečně pevnou, abych rybu zdolal a mohl vyprostit. Splávek používám klouzavy, nad něj korálek a zarážka na kmeni. Vyrábím si splávky se středovým vedením kmene.
Na mrtvou rybku chytám dost často, hlavně na položenou. Většinou rybku „nadlehčuju“, aby se vznášela nade dnem.
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 17:09 ® MichalB
-
Chytam na maly rybky 6–10cm (ploticky, okounci, hrouzci jsou nejlepci).
Prut: 2,10 – 4,40 Navijak: 25–40 vlasec: 0,15 – 0,22 splavek: 3–10g hacky: nevim.. vetsi od c.6 (dvoj a troj nepouzivam..)
Stojaky: chytam na pisaku okouny ze brehu.. Chodim za rozbresku, kdy nahanej rybky u brehu. Pouzivam Bolonku 4,4m, vlasec 0,15 – 0,16, pevny splavek a hazim jim to do cesty… Nekdy budes chytat doslova pod nohama Na prehrade chytam candaty z lodky… Staci mi tam obycejnej starej vlacak Shimano Hyperloop 2,10, vlasec 0,15–0,16. Bud chytam na klouzavej splavek 0,5m nade dnem, nebo bez splavku.. Dam tam prubezny olovo cca 10g, prut polozim a rybku necham blbnout 0,5m nade dnem.. Zaber bezpecne poznas.. Candat na tebe vlastne zatuka – na to je idealni vlacak s chvejivou spici, este lipsi je picker.. treti moznost je popotahovana mrtva rybka (pripada mi nejucinejsi, ale nejvic vaznes a trhas), pouzijes tu samou sestavu jako na polozenou, ale normalne odhodis, nechas rybku se zatezi klesnout az na dno a pomalu rybku stahujes pod lod – je to vlastne privlac, ale pauzy pri vlaceni delam treba az minutovy – zaber poznam na ohnuti jemne spicky (opet idealni picker). Je to neco mezi privlaci a feederem
Na reku moc s rybkou nechodim, ale vystacis s 3m prutem splavkem tak 4–5g…
Na rybku chytam okouny, candaty… proto pouzivam tak jemnej cajk… Pruser je, kdyz ti to spakuje stika.. To se holt stane, ze to upraskne. Kdyz ale ve vode neni tolik prekazek a je seknuta na kraji, tak ji vyndas i na 0,16 vlasec
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 16:13 ® Tloust
-
MichalB:Měl jsem na mysli pár všeobecných rad doporučení,fíglů a podobně
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 15:49 ® MichalB
-
No jasne! Vezmes prut, splavek, na hak napichnes malou rybu a nahodis co nejbliz velky rybe…
Mas na mysli konkretnejsi otazku, ohledne lovu na mrtve/zive rybky? Ja osobne na rybku obcas chytam a nemam s tim problem. Vadi mi spis zpusob, jak nekteri kolegove lovi a jak s rybami zachazeji.....
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 15:07 ® Tloust
-
Mám na vás všechny jeden z mnoha dotazů: Máte někdo nějaké zkušenosti s lovem dravců na splávek?
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 8:11 ® mirmen
-
Tím základem jsem měl na mysli investice do stojanů, podběráku, síťky, podia, misek atd. atd. Samotný bič jsem viděl v nabídkách za 2–3 tisíce, starší devítka apod.
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 7:40 ® mirmen
-
Tloušť: bič je cosi, co někomu sedne a jinému ne. Doporučuju zajít na závody a sledovat. Osobně používám jen 5 metrů bičík při lovu nástražních rybek. K chytání „na bič“ se dá použít i boloňka, která má navíc další využití, aktivní proplavávání lovného úseku až do vzdáleností 12–18 metrů od rybáře. Jinak – takový „základ“ na bič je kolem desítky, hodně věcí z druhé ruky.
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 ve 2:40 ® HaD
-
DEATH: nemyslel jsem to zle
reagovat - Pátek 21. ledna 2005 v 0:31 ® Rico
-
Jezis jak povidate jak si to krasne plave . uz abych tam sedel.....
reagovat - Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 23:47 ® DEATH
-
Nevim,ael i s tou 2.7 si to stáhnu nebo nasměruju,kam potřebuju… Ale zas tak do toho moc nevidím,abych se hádal a tak mlčím a šoupu nohama..
reagovat - Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 14:28 ® MichalB
-
Pripojuju se k dotazu Tlouste… Docela by me to zajimalo, ale co jsem se tak rozhlizel, tak 6m bic v uliku zacina kolem 2tis. CZK a na to, ze ho pouziju parkrat do roka… hm.. ale fakt bych to chtel zkusit.. Ma smysl kupovat ty levny shity kolem 500CZK? Asi ne, co? [ Upraveno MichalB dne 2005–01–20 v 23:17 ]
reagovat - Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 13:03 ® Tloust
-
Chlapci nevíte něco o bičích?Kolik stojí jak se s tím chytá jestli je to výhodná investice,případně jak dlouhý.......
reagovat - Čtvrtek 20. ledna 2005 v 10:21 ® HaD
-
přesně tak, delším prutem se celá sestava mnohem lépe ovládá a je možné snáze splávku určovat trasu, kudy poplave (na řece), je možné chytat v tičinách za balvany, které jsou dále od břehu apod.
reagovat - Čtvrtek 20. ledna 2005 v 9:37 ® MichalB
-
Quote: On 2005–01–19 21:25, DEATH napsal: Já na plavačku chytam tak,že něco píchnu na háček,přidam k tomu nějaký bročky a necham to splavat po proudu,ono to zabere i kdyby nechtělo… Je mi divný,že každý vám řekne,že abyste chytali na plavačku potřebujete bič,ale na co?? Já mám univerzáli pruty 2,7 (no univerzáli,spíš přívlače),ale chytám tim na plavačku s přehledem. Mě příde divný,když vidim u vody chlapíky jak drží pár metrovej klacek a maj splávek na místě. Nelíbí se mi to,to to radši hodim do proudu a necham to splavat,ono si to poplave kudy chce a dost často to najde místa,kde sou ryby schovaný.
jenomze s prutem 2,7m. nemas splavek pod kontrolou… vtip dlouhyho prutu je prave v tom, ze si muzes splavek zadrzovat a vest nastrahu prokrmenym mistem… ja mam na plavacku Bolonku 4.4m a potreboval bych delsi
reagovat - Čtvrtek 20. ledna 2005 v 7:58 ® Morous
-
Plavačka je dobrá na řeky i rybníky. Nejvíc rád chytám na plavanou kapry a cejny.
reagovat - Středa 19. ledna 2005 ve 22:25 ® DEATH
-
Já na plavačku chytam tak,že něco píchnu na háček,přidam k tomu nějaký bročky a necham to splavat po proudu,ono to zabere i kdyby nechtělo… Je mi divný,že každý vám řekne,že abyste chytali na plavačku potřebujete bič,ale na co?? Já mám univerzáli pruty 2,7 (no univerzáli,spíš přívlače),ale chytám tim na plavačku s přehledem. Mě příde divný,když vidim u vody chlapíky jak drží pár metrovej klacek a maj splávek na místě. Nelíbí se mi to,to to radši hodim do proudu a necham to splavat,ono si to poplave kudy chce a dost často to najde místa,kde sou ryby schovaný.
reagovat - Středa 19. ledna 2005 v 18:12 ® Tloust
-
Ještě k té oukleji né že bych měřil každou sardinku to byla první ouklej co jsem si kdy změřil,ale byla fakt největší co jsem kdy viděl, nejdřív jsem myslel,že je to tloušť.
reagovat - Středa 19. ledna 2005 v 18:04 ® Tloust
-
Jestli můžu něco doporučit jsou to koníci! Pokud chcete chytit hodně ryb hlavně tloušťů ale může se splést i parma sem tam plotice a spousta ouklejí. Já vím bílá ryba ale myslím že je špatné jimi opovrhovat a je stokrát lepší chytit 50 ouklejí,tlouští a plotic než jednoho kapra za celý den. Jestli se vám nechce chytat koníky(je to těžší než na ně chytat ryby ) Tak jsou super bílí červi. Na ně jsem chytil svou nejpěknější ouklej 24, parmu 48 a svého prvního a zatím posledního pstruha a ještě spoustu dalších věcí. Super nástraha osobně používám ve spojení s ní tak 0,5–1,5g splávek – pečlivě vyvážený a jde se na to!
reagovat - Středa 19. ledna 2005 ve 13:48 ® Holajz2
-
A zkoušel to někdo tak, že tam nechá jen malej broček s háčkem a nástrahou a nechá to, ať to táhne proud?
reagovat - Sobota 15. ledna 2005 v 18:34 ® joysi
-
xycht: Aha tak je to jasne.
reagovat
Ja som myslel ze je to bez akejkolvek zataze a tym padom aj bez splavku.
/zda sa my ze takto (bez splavku a zataze )chytal tlouste mirmen ak sa nemylim … - Sobota 15. ledna 2005 v 0:06 ® xycht
-
Joysi: zažraný to ty tloušti neměli nikdy. v pohodě
reagovat