Vyhledávání
Jeseter v našich vodách.
30.9.2008 | vlnac | 11.500 zobrazení | 60 odpovědí
Jaký máte názor na rybáře , kteří Jesetery po ulovení okamžitě usmrtí jen proto , aby měli trofej se kterou se můžou chlubit? Tato nádherná a vzácná ryba patří podle mě do vody a né na pekáč.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 26. září 2009 ve 13:06 @ mr. stick
-
Tak můj nazor na vec je: Každý ma svobodnou volbu dělat co uzna za vhodne. Pokud dodrzuje pravidla, ma rybársky lístek. Jestli chyti rybu vyskutující se v reviru, není hajena dle rybarského rádu nebo jinak, ma míru, tak si ji můze nechat. Můze ji pustit. Je to jen jeho volba. Jestli nekomu vadí, ze je tady malo ryb, tak at tito „spasitele“ jdou do rybarských svazu, do líhní a trochu se zaslouzí o zmenu stavu, který je podle nich takový.
reagovatLovu zdar
- Pondělí 21. září 2009 ve 21:43 ® noba reakce na …
-
mekvak> já před měsícem 2 tamtéž
reagovat - Čtvrtek 17. září 2009 ve 22:44 ® osprey
-
dedacek: Smozřejmě, jenže se u nás už hezky dlouho neukázal. Poslední úlovky jsou z počátku 20. století. Na Moravu navíc vytahovala i vyza velká a jeseter ruský. Taky minulost.
Takže jediný dnes přítomný druh je ten jeseter malý. Nic víc jsem dole netvrdil.
reagovat - Čtvrtek 17. září 2009 v 1:16 ® dedacek reakce na …
-
osprey> Původní druh v povodí Labe je jeseter velký.
reagovat - Čtvrtek 17. září 2009 v 0:57 ® mekvak
-
Jinak jsem minulý týden našel mrtvého jesetera ruského(cca 30cm) na břehu Blanice.
reagovat - Čtvrtek 17. září 2009 v 0:56 ® mekvak
-
Pokud budou finance, měla by proběhnout údajně reintrodukce jesetera malého do povodí Moravy a Dyje. http://www.vurh.jcu.cz/…era-do-naich-
reagovat - Čtvrtek 17. září 2009 v 0:19 ® osprey
-
Piranha: Jeseter malý je dnes náš jediný původní druh. Osobně jsem chytil divoký exemplář na jižní Moravě.
U nás dorůstá tak malých rozměrů, že ho na komerčních vodách chovají jen výjimečně (60 cm už je kus). Běžní jsou jeseter sibiřský a ruský, případně hvězdnatý nebo vzácně i kříženec vyzy a j. malého zvaný bestěr. O těch jsem psal.
Jinak ten řád je dost paskvil – míru má i celoročně hájený losos.
A naprosto netuším, v které pstruhové vodě by se u nás měl jeseter malý vyskytovat. Normálně žije jen na dolním toku Moravy a Dyje. Všude jinde je vysazen uměle.
reagovat - Středa 16. září 2009 ve 20:42 ® Robur
-
a napsal jsi: v pstruhovych vodach je jeseter maly bran jako puvodni ryba. Jde o prd, jen slovíčkaříme.
reagovat - Středa 16. září 2009 ve 20:26 ® Piranha reakce na …
-
Robur> proste to tu kdysy uznali jako novy druh ryby a asi to tak je.Sumecek americky taky, tak proc by to nemohl byt jeseter.
reagovat - Středa 16. září 2009 v 19:53 ® Robur
-
míru má i pstruh americký duhový, takže logika pokulhává
reagovat - Středa 16. září 2009 v 19:42 ® Piranha reakce na …
-
osprey> Musim te vyvest z omylu, v pstruhovych vodach je jeseter maly bran jako puvodni ryba.Ma i stanovenou nejmensi lovnou delku a to 30cm.Je hajen od 16.3. do 15.6.
reagovat - Středa 16. září 2009 v 18:21 ® osprey
-
Piranha: Dochází k únikům a obšas se něco volně chytí. U nás na Blanici se chytilo pár kusů po povodních 2002. Tenkrát řeka vyplavila vodňanský výzkumák. S ohledem na to, že jeseter žije desítky let, existuje šance na úlovek dodnes. S ohledem na to jak je to žravá a prostoduchá ryba, to ale nebude šance vysoká.
Cílené vysazování nových nepůvodních druhů do volných vod je u nás zakázané. Oficiálně by se vysadit neměl.
reagovat - Středa 16. září 2009 ve 14:11 ® Piranha
-
Mne by zajimalo, kde se da ten jeseter chytnout tak, ze si jej ponecham.Myslim si ze jsou prevazne na soukromych vodach.Nevim zadny revir, kde by se mohl aspon obcasne ulovit.Vim jen, ze pred lety byli chyceni dva v UL na labi, ale od ty doby nevim o zadnem. Pokud je to na s. reviru, tak by si to mel majitel ohlidat, aby se to nedelo. Jinak bych byl pro, aby se cilene vysazovali do vod a samozrejme hajili celorocne, aby to nedopadalo jako s parmama.
reagovat - Středa 16. září 2009 v 11:34 ® Robur
-
spíš bych zde dal zmínku o tom, že při zacházení s jeseterem obzvlášť opatrně, když ho chytnete máte radost a někdy člověk zapomene, že má chrupavčité kosti, takže hrozí poškození páteře a následné uhynutí, takže pouštět s rozvahou a opatrně.
reagovat - Středa 16. září 2009 v 11:06 ® cercer reakce na …
-
pelik> proč to tu otvíráš??CHceš aby zejtra naběhli témata ,,jaký máte názor na rybáře,který si bere tlouště„..,,jaký názor máte na rybáře,který si dovolí ,,zmasit tak nádhernou rybu,jako je okoun“ ,,jaký máte názor na rybáře,který si veme pstruha duhového-je to přece tak nádherná ryba!" Názor na rybáře,který si veme parmu jsme tu už měli…tak která ryba bude teď na řadě..vždycky si někdo najednou uvědomí,jak je uvědomělej a má potřebu to zdělit druhým..(nepatřilo tobě)
reagovat - Středa 16. září 2009 v 10:50 ® pelik
-
Kdo ho chytne a nepustí není u mě žádný rybář
reagovat - Středa 29. října 2008 v 16:31 ® plawer
-
Vypoštět či vysazovat nepůvodní druhů živočiš. org. zakazuje zákon 114/92 Sb., potažmo 218/2004 Sb.HaD:Samozřejmě to nemůžu říct na 100%.Ale na 99% se do vody s vysazením jesetera nic nedostane.
reagovat - Středa 8. října 2008 ve 21:01 ® rgb23 reakce na …
-
plawer: btw, v čem majitel soukromého rybníka poruší zákon (a který), když si tam vysadí jesetery, sumečky a pod. ?
reagovat - Středa 8. října 2008 v 19:29 ® HaD reakce na …
-
plawer: jsi si skutečně jist, že jeseter nemůže trpět žádnou nemocí a jeho nasazením se nemůže do vody dostat nějaká choroba? A nemluv o koze, ale o voze, i když to zní stejně.
reagovat - Středa 8. října 2008 ve 2:52 ® JiříH
-
Jeseter mne jaksi nebolí, neb jeho násada je dostupná a pokud by se mohl nasazovat, tak by nebyl žádný problém malé sníst a velké pouštět. Ale nasazovat se nesmí, že. Ale bolí mne, když vidím třeba zabité parmy. Velice pomalu rostou a jsou nádherné a bojovné a příjemné i na omak. Škoda jich. A tak nechápu některé časopisy, že ještě uveřejňují parmí recepty. Vůbec zabití opravdu staré ryby mi v dnešní době super fotoaparátů a dostatku jídla přijde už stěží přijatelné. Vždyť ty staré ryby se musely živit několik desítek let v neskutečně prochytávaných vodách. Tedy měli bychom mít úctu k takové rybě, že přežila tolik nástrah a tak bychom jí měli dopřát možnost v té vodě dožít. Vím, idealizmus, realita je u většiny rybářů jinde.
reagovat - Sobota 4. října 2008 ve 2:56 ® rgb23 reakce na …
-
Salmo: sice odbočili, ale konečně se nad něčím věcně a názorově diskutuje, reaguje a oponuje. 100× radši tahle debata, než odpovědi na fóra tipu soukromý revír kolem Prahy, kde to bere, jak chytit plotici a pod.
reagovat - Pátek 3. října 2008 ve 20:25 ® Salmo
-
Hoši nemáte pocit,že jste „mírně“ odbočili od tématu ??
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 ve 20:46 ® Bert reakce na …
-
Jo.omlouvám se, chybička se vloudila…
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 ve 20:33 ® plawer
-
Jeseter ve volných vodách se již téměř nevyskytuje to co se chytí na Orlíku apod. jsou ryby nasazéné či ryby, které unikly z řízených podmínek.Kde se jeseteři dají cíleně lovit jsou soukromé vody kde je to naprosto jiná problematika a kde jejich nasazování se děje naprosto nekontrolovatelně.Jenže při úniku jesetera do volných vod nemůže naprosto dojít k takovým problémům jako je to se severoamerickými raky a norkem.Což je věc druhá,ale zákon mluví jasně.Na soukromých vodách si ,ale majtelé delají co chtějí nasazují sumečky skvrnté(Jestřabice) apod.Nikdo proti tomu nezasáhne je to to samé jako lov na dírkách na soukr. revírech.O nějakém kontrolovaném nasazováni původních druhů jesetera jsem u nás neslyšel ani se stím do budoucna nepočítá.Jeseter je v dneší době na několika místev v ČR produkován ovšem většina ryb ve věku ročka je prodána u nás či importována do zahraničí jako okrasná ryba.Větší jedinci zejména u nás nepůvodního jesetera ruského a sibiřského jsou prodávány do soukr. revírů.Čímž je porušován zákon.Český rybářský svaz jesetera v blízké době rozhodně vysazovat nebude(díky ceně násadového materialu, a hlavně není rozpracován jakýkoli plán,prespektiva jakási žádná).Čili problematika jesetrů v čechách se týká jen soukr. revírů.Jeseter se u nás přirozeně nevytře čili nehrozí jakékoli přemnožení.Není přenoscem chorob čili uniklý či nekotrolovatelně vysazení jedinci do volných vod hrozbou nejsou.V ČR je dostatek jeseterů jen díky produkci jesetera jakožto okrasné ryby.Žadný plán reintrodukce jesetera nebyl vypracován nebo o něm nevím.
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 ve 20:13 ® plawer
-
Mirmen:Můžeš mi říci, kterým rybám a jak jeseter poškozuje trdliště???
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 v 19:52 ® mirmen
-
Jeseter je ryba, která patří do řek napojených na dunajské povodí.
Kam naprosto jasně nepatří, to je zřejmé .. do rybníků a nádrží a do řek, kde se původně nevyskytoval.
Svým způsobem obživy konkuruje původním druhům, poškozuje trdliště jiných druhů ryb atd… možná by se měl vyjádřit někdo kompetentnější ( profesionál rybář, ochránce životního prostředí ).
Domnívám se, že vysazování jesetera do vod , do kterých nepatří, je v rozporu se zákony této země a že se ti, kteří tak činí, vystavují riziku trestního stíhání a možná i mnohamilionovému finančnímu postihu.
To, že si skoro každý rybář přeje lovit zajímavé druhy ryb, to je samozřejmě pochopitelná věc.. ovšem to ,že se tak nesmí dít na úkor přírody.. to je jiná věc .. a je zákony upravena .. zda je sledována a vymáháno dodržování zákona .. to je už věc další.
Kde není žalobce, tam není soudce.
Pokud bude ale majitel či provozovatel revíru někomu nepohodlný, tak si nepovoleným vysazováním nepůvodního druhu koleduje o malér poměrně značných rozměrů.
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 v 18:41 ® plawer
-
Robur:Už mě to kurva sere… kde sem napsal něco jako, že určuju co se může a nemůže!!!Nic takového nikde nepíšu!Kde vidíš, že se stavím do role znalce?Jeseter netrpí nemoci ANO!Ovšem nežije milion to což je holý nesmysl!Bert:Jeseter hvězdicový neexistuje asi máš na mysli jesetera hvězdnatého(Acipenser stellatus).Jeseter malý pohl. dopívá 5–6letech i dříve(záleží na podmínkách).Jeseter sibiřský pohl. dospívá kolem 14 roku života ovšem viděl se i 7 leté mlíčáky pohl. dopělé(po biopsii gonád).Jeseter hvězdnatý pohl. dopívá okolo 15. roku živata.Tková vyza až 20.rok života i více.S tim věkem nejméně e dožívá jeseter malý více pak j. hvězdnaté i sibiřský taková vyza může žít i přes 100let…
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 v 18:37 ® Bert reakce na …
-
Jo, a až doroste a rozmnoží se – tak na pekáč
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 v 18:29 ® Bert reakce na …
-
O všech třech druzích jeseterů – jeseter malý,jeseter hvězdicový,jeseter sibiřský si můžete přečíst v atlasu ryb na rybicky.net .Jeho násadu prodává rybářství Hluboká a.s za 240 Kč/kg.Jeseter je všežravec,roste pomalu a dožívá se 60 let,dospívá až v 15 letech. Proto by měl být chráněn,aby se mohl udržet v našich vodách.
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 v 17:29 ® Robur
-
já to čtu moc dobře, napíšu to tedy jednoznačně. Stavíš do role znalce, který určuje co se může či nemůže vysadit. Když pak z toho vypíchnu do očí bijící detail /jeseter netrpí nemocí/, tak se zlobíš. Čtou to tady mladí kluci, ak dyž vidí, že je to v pohodě, tak se to někdy v nepohodě může (taky nemusí) vrátit.
reagovat