Vyhledávání
Jeseter v našich vodách.
30.9.2008 | vlnac | 11.499 zobrazení | 60 odpovědí
Jaký máte názor na rybáře , kteří Jesetery po ulovení okamžitě usmrtí jen proto , aby měli trofej se kterou se můžou chlubit? Tato nádherná a vzácná ryba patří podle mě do vody a né na pekáč.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 2. října 2008 v 17:09 ® plawer
-
Jo a když vypustíš raka ať už severomaerické druhy nebo raka mramorovaného tak se ti v klidu může stát, že díky tomu uhyne celá populace původních raků na toku.Kdežto u jesetera něco takového nepřipadá v úvahu!!Ale furt netvrdím, že se jeseter má vysazovat či jestli je to dobře!
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 v 17:06 ® plawer
-
No jistě, že je to ryba dlouhověká,ale rozodně nežije milion let
reagovat.Mě se zdá, že vůbec nečteš co tady píšu!Já psal jaký nasledky mělo vypuštění těch ryb do volných vod.Nenapsal sem ani písmeno o tom jestli je vypouštět nebo ne o to já se vůbec nebavim!!!Ani jestli je to dobře nebo ne…
- Čtvrtek 2. října 2008 v 16:59 ® Robur
-
pokud ty myslíš vážně, že jester netrpí nemocí a parazity, tak to musí být ryba dlouhověká, ne?
jestera lze vypouště a rake ne? A kdo tomu dá pravidla? Naše plky na internet?
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 ve 14:07 ® plawer
-
Robur:Ještě tolik, jester se v žádném případě milionu let nedožívá!Snad si to ani nemyslel vážně.Ale jestli ano tak si přečti něco o biologii jeseterů.
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 ve 14:03 ® plawer
-
Já se ovšem o jakémkoli zavlékaní nepůvodních organismů vůbec nemluvil!!!To je něco jiného, ja se jen vyjádřil k tomu co sgt.mooody udělal.A tím nemohl jakoli ohrozit původní organismy natož celý ekosystém!!HaD:Jesetěři nejsou ani přenašeči či mezihostitelé.Robur:Jediný predátor, který ho sežere je člověk a spíš ani nepadne stářím, ale postupně vymře díky znečíštění vod!A vysazení jesetrera naprosto nemůžeš srovnávat s tím., když někdo vypustí raka signálního či pruhovaného.To je problém.Takže je třeba vysvětlit sgt.mooody co by mohl způsobit, kdyby něco podobného udělal s jiným živočišným druhem.Ovšem v případě jesetera se nic nestalo, a ni stát nemůže a k tomu sem se v minulém příspěvku vyjadřoval
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 ve 13:56 ® rgb23 reakce na …
-
rak americký je přenašečem račího moru, který zdevastoval populaci našich raků říčních. Do přírody se dostal vypuštěním ze zájmových chovů. Krevnatka úhoří decimuje populaci úhořů říčních, dostala se k nám díky importu úhoře japonského. Střevlička východní se k nám dostala importem plůdků tolstolobika a taky dost ovlivnila ekosystém. Slováci mají obrovský problém s želvou nádhernou, která vytlačuje původní želvu bahenní.
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 ve 13:48 ® HaD reakce na …
-
plaver: psal jsem o riziku nasazení nepůvodního druhu v obecné rovině. Na jesetery odborník nejsem a jestli oni konkrétně ohrožením jsou, nevím. Pokud jsi odborník ichtyolog a jeseterům fakt rozumíš, pak můžeš mít pravdu. Nicméně riziko se podle mě úplně vyloučit nedá. Už třeba jen riziko v přenesení choroby, kterou sice jeseter neonemocní, ale jiné ryby ano. Proto je zřejmě svévolné vysazování do revírů zakázané.
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 ve 13:35 ® Robur reakce na …
-
plawer, to že to teoreticky myslí někdo dobře dokazují i želvy nádherné a rak americký u nás. Na suchu je to norek a králík v Austrálii je taky bezva. Stejně jako to může být bezva, tak naopak to taky může být záhuba domácích druhů. Takže o hlouposti bych pomlčel.
tvoje: Za třetí jeseteři netrpí nemoci a nejsou přenašeči parazitů. je volně parafrázováno na to, že se dožívá milionu let, protože umře jen na stáří či predátora, který ho sežere, že?
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 ve 13:03 ® plawer
-
Jeter sem patří, ale ovšem jester malý(Acipenser ruthenus), dříve sem táhla i vyza velká(Huso huso).To co podle mě sgt.mooody pustil je jester sibiřský, který je v Evropě nepůvodní.To co se tady uvádi, že by to mohla být hrozba pro naše ryby či ekosystém je naprostá hloupost.Zaprvé rybu 10cm, když pustíš do rybníka či kamkoli jinam padne.Zadruhé se tady nevytře.Za třetí jeseteři netrpí nemoci a nejsou přenašeči parazitů.Takže z praktického hlediska si neudělal nic.Ani se stát nic nemůže.Akorát pravděpodobně chcíply.
reagovat - Čtvrtek 2. října 2008 v 9:31 ® vlnac reakce na …
-
UN Orlík letos se chytlo co já vím 5ks. Omlouvám se špatně jsem Tě pochopil.
reagovat - Středa 1. října 2008 ve 22:15 ® kamos007
-
jeseter mi jako krásná ryba nepříde.a navíc je každého věc jestli ho si vezme nebo ne.já např. si vemu někdy kapříka nebo pstruha jinač ryby plavou dál.
reagovat - Středa 1. října 2008 v 18:28 ® sgt.mooody reakce na …
-
rgb23:Dík za radu kámo
reagovattak stalo se,už to neudělám
- Středa 1. října 2008 v 18:15 ® rgb23 reakce na …
-
sgt.mooody: Porušíš zákon na ochranu zvířat proti týrání (par. 4, odst.1, písm s), dostaneš pokutu 20 000, k tomu ale taky porušuješ zákon o ochraně přírody a krajiny, (par. 5, odst.4), tam je sazba 5000,– Nezaplatíš = správní řízení a tam to bude dražší
Btw: pokud ten jeseter bude mít nějakou plíseň, nemoc, parazita, jemu to vadit nemusí, klidně ale můžeš vyhubit nejen místní a nejen rybí populaci
reagovatsice extrémní případ, ale v lehčí podobě se stát může)
- Středa 1. října 2008 v 18:12 ® gohom
-
HaD: Jeseter k nam tedy patri. Jeste na pocatku 20. stoleti se jeseter vyskytoval v Labi a v pritocich Dunaje. Priciny vyhynuti jeseteru u nas jsou v zasade dve: pricne hraze (velke jezy a prehrady) a mira znecisteni velkych rek ve 20. stoleti. Kdyby se zasadne zpruchodnilo Labe, tak bychom se mozna jeste jesetera mohli dockat. Vzhledem k rybarskemu tlaku, ale pochybuji, ze by meli jeseteri velkou prilezitost se vubec vytrit…
reagovat - Středa 1. října 2008 v 17:54 ® sgt.mooody reakce na …
-
Had:A nevim co se může stát když pustim do rybníku třeba dva 10cm prcky který to třeba ani nemusej přežít.Kdybych jich tam naházel třeba 20 a nebo 50 tak to bych ani nemuk,ale timhle nemůžu nic skazit.
reagovat - Středa 1. října 2008 v 17:52 ® sgt.mooody reakce na …
-
HaD:No proč řikáš že do našich vod jeseteři nepatří,a už jsem hodně lidí vyděl že do různých vod pouštěj různý ryby apod.No nevim třeba máš pravdu,ale já jsem tohle nikde napsaný nenašel.
reagovat - Středa 1. října 2008 v 16:31 ® Robur
-
vlnac,
prozraď prosím ty revíry s jesetery? Kde se normálně vyskytují. Kde ti kdo co zakazoval? Kolik jsi jich chytnul mimo soukromák?
reagovat - Středa 1. října 2008 v 15:25 ® vlnac reakce na …
-
Chtělbych poděkovat všem za jejich názor.
reagovat - Středa 1. října 2008 v 15:19 ® vlnac reakce na …
-
Nejedná se soukromé revíry mají svá pravidla. Ryby nejím , ale co ty my budeš zakazovat jestly můžu zeptat ostatních na jejich názor! Vůbec by mě nevadilo kdybys napsal , že když máš zaplacenou povolenku tak ho sníš.V pořádku . Ted už vím proč RS nechce pokračovat v projektu Losos , Který je též vzácný a má domov jinde.
reagovat - Středa 1. října 2008 v 15:12 ® albin
-
A taky před x lety Moravou táhly mamuti.
reagovat - Středa 1. října 2008 ve 14:47 ® vlnac reakce na …
-
Jeseteři tudy normálě tály před x lety .Tak proč by sem nepatřil? Pomynem ly druhovost.
reagovat - Středa 1. října 2008 v 10:59 ® HaD reakce na …
-
sgt.moody: mno, nejsem přesvědčen o tom, že to, cos dělal je pro revíry dobré. Jeseter k nám do volné přírody nepatří a z obecného hlediska může být takové rozhodnutí čtrnáctiletého kluka v budoucnu pohromou. Nehledě na to, že jsi zřejmě porušil zákon. Sice nevím, jestli se jedná jen o přestupek, či trestný čin, ale podle mě Ti teď hrozí minimálně veliká pokuta.
reagovat - Úterý 30. září 2008 ve 22:51 ® Cormac
-
Jeseter pro mě není trofejní ryba. V Černe hoře jsem byl jednou a chytil kde kdo. I já 115cm. 40cm divokej kapřík bojuje víc, ale chápu, žde byl ten jeseter asi unavenej, bůhví, kolikrát za den ho někdo chytí
reagovatNejlepší trofej je pro mě ryba vyfocená a potom puštěná.
- Úterý 30. září 2008 ve 21:31 ® yerrx
-
Roubr ma pravdu, ale byl bych radsi kdyby lidi ryby pousteli, rybarsky rad dovoluje si ho vzit tak neni co resit…
reagovat - Úterý 30. září 2008 ve 20:47 ® sgt.mooody
-
Já jsem jesetery kupoval v rybářských obchodech a pak jsem je různě na rybníkách a potokách pouštěl
reagovatA stálo mě to celkem peněz 150kč za 10cm prcka
Ale tak aspon maj ted snad svobodu
- Úterý 30. září 2008 ve 20:42 ® vagi
-
Zhruba před měsícem chycen malý jeseter na přehradě Hracholusky. Pro mě velké překvápko.
reagovat - Úterý 30. září 2008 ve 13:15 ® novas32 reakce na …
-
robur: tak v tom jsme za jedno
reagovat)
- Úterý 30. září 2008 v 11:58 ® Robur
-
novas32, jo, ok, akcie klesají,jsem nervózní
reagovat, tak se vybíjím jinde. Pisatel má pravdu, ale přece sem nebudu psát – ano, vrazi jeseterů jsou oškliví chlapci
. Nic, jdu se navážet do Vágnera
, ten sem třeba nechodí
- Úterý 30. září 2008 v 11:19 ® novas32 reakce na …
-
robur: ahoj, nic proti tvym argumentum, jsou neoddiskutovatelne. jen mi tva reakce prijde trochu jako snaha smaznout nekoho, komu ta ryba proste prijde vzacna. A peskovat nekoho za to, ze je zastancem pousteni ryb, i kdyz v tomto pripade treba na svazovych vodach nerozsirenych, tady podle me na miste neni. To by si pak taky vyse uvedeny pisatel priste mohl rict „no co, stik sedesatek je taky hodne, co bych je nemlatil hlava nehlava“.
reagovat - Úterý 30. září 2008 v 9:54 ® Robur
-
1/ vzhledem k tomu, že je to spíš nasoukromácích, tak bych to nezveličoval. 2/ když už si za povolenku zaplatím, tak je ryba moje, pokdu to umožňují pravidla soukromku. Prozraď, kolik jsi chytl jeseterů mimo soukromé revíry. 3/ když ryby nejíš, tak se k tomu nevyjadřuj, jeseter je najlepší vyuzený, takže příměr s pekáčem pokulhává 4/ pláč nad vzácností ryby je k smíchu, protože má domov spíš jinde než v ČR. Dle této logiky je u nás obdobně vzácný
i lední medvěd.více ve fóŕu Selský rozum
reagovat