Chytej.cz

Foťák necteno

6.12.2004 | Chose | 54.975 zobrazení | 105 odpovědí

Chci si koupit digi foťák k focení úlovků atp. jakou značku a typ používáte Vy? který se vám osvědčil?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 11. prosince 2004 ve 13:09 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Tak teď už nebudu pochybovat, ale budu hrubě nesouhlasit. Těch foťáků, které v téhle cenové hladině jsou podstatně lepší je hned několik. Jenom kyž se podívám na Minoltu, tak Z2 už je úplně jinde a Z3, která je o málo dražší, je ještě dál. Jo kamaráde, to je vývoj… Taky mne žere, že koupím nadupaný foťák za hromadu peněz a za rok koupím za polovic výrazně lepší

reagovat
Sobota 11. prosince 2004 ve 13:05 ® DEATH

Dobrá,oprava. Je překonaný,ale poku´d chceš investovat desítky tisíc,posluž si,ale tohle je do 10 000 a je to v téhle cenové relaci Nejlepší foťák. I některé dražší na něj nemají..

reagovat
Sobota 11. prosince 2004 ve 12:59 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Death: Foťák je to pěkný, proti tomu nic, jen bych byl velmi opatrný s tvrzením špička v oboru:

• co to bylo za test?
  • v jakém oboru? Když budu porovnávat Lambo s Tatrou, tak v jednom testu budou tvrdit, že Lambo je nejlepší, ve druhém to bude Tatra a přesto budou mít oba pravdu
reagovat
Sobota 11. prosince 2004 ve 12:55 ® DEATH

Jo,zapomněl

Minolta DiMAGE E323 – 3,2 MP, 3× zoom

DiMAGE E323 třímegapixelový fotoaparát s 3× zoomovacím objektivem v rozsahu 36–108mm

DiMAGE E323 třímegapixelový fotoaparát s 3× zoomovacím objektivem v rozsahu 36–108mm v ekvivalentu pro 35mm film. Svým designem tak trochu připomíná retro styl 60 let minulého století. Svými vlastnostmi ale jednoznačně patří do století současného. Při jeho konstrukci byl hlavní důraz kladen na jednoduchou obsluhu, kvalitní snímky a malé rozměry. Svými vlastnostmi a kvalitou se v současné ostré konkurenci v této kategorii určitě neztratí.

Technické údaje:

• počet efektivních pixelů: 3,2 milionu
  • optický zoom: 3×, digitální: 4×
  • ohnisková vzdálenost: 5,6–16,8 mm (odpovídá 36–108 mm pro 35mm film)
  • světelnost: f:2,8 až f:4,9
  • typ hledáčku: Optický, se skutečným obrazem a proměnným zorným polem
  • kreativní režimy: Plně automatický, Sportovní akce, Portrét, Krajina, Noční pohled, Kosmetika, Slim
  • záznam videosekvencí: Doba záznamu je závislá na kapacitě paměťové karty a velikosti obrazu. Snímková frekvence: 15 snímků za sekundu.
  • paměťové médium: Paměťové karty SD (Secure Digital), MultiMediaCard
  • rozhraní pro počítač: USB s plnou rychlostí 12 Mb/s
  • výstup videosignálu: PAL, NTSC (volí se na fotoaparátu)
  • napájení: Dva napájecí články AA: NiMH, alkalické. Jeden lithiový článek CR-V3
  • externí napájecí zdroj: Stejnosměrné napětí 3,4 V, předepsaný síťový napáječ (prodává se samostatně)
  • rozměry: 99 (š) × 62 (v) × 34,5 (h) mm
  • hmotnost: 145 g (cca) bez baterií nebo paměťové karty

Standardní příslušenství:

• Zápěstní řemínek HS-DG120
  • AV kabel AVC-300
  • Kabel USB USB-900
  • 16MB paměťová karta SD (Secure Digital)
  • Dvě alkalické baterie velikosti AA
  • Prohlížeč snímků DiMAGE Viewer

Doplňkové příslušenství:

• Síťový napáječ AC-7 nebo AC-7E
  • Zápěstní řemínek HS-DG100.

více informací na: www. dimage. cz

bych,má to 3× optický zoom!!

reagovat
Sobota 11. prosince 2004 ve 12:53 ® DEATH

Já poradím ten,který vlastním a vyšel v testech jako ŠPIČKA V OBORU!! Je to Minolta – Dimage E 323

Je to fakt bomba!!3.2 Mega pixelu..... Fotky perfektní kvality… Vypadá to jako starý foťák,ale je to jen design. Uvnitř se skrývá parádní přístroj!!!!!

reagovat
Sobota 11. prosince 2004 ve 12:47 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Klon:Sorry, ale můžu reagovat jenom na to, co napíšeš: „třeba u Canonu platíš hlavně značku a přitom není tak dobrej jako viz. výše“ Proto jsem chtěl vědět, které modely porovnáváš…

reagovat
Sobota 11. prosince 2004 ve 12:09 ® zedus
zedus

Klon: foťáky se stabilizátorama dokážou vyfotit ostrou fotku i při delších časech, tzn. v horších světelných podmínkách při větší cloně. A nevědět o funkcích svého foťáku mi připadá jako hulváctví.

reagovat
Sobota 11. prosince 2004 v 11:39 ® Klon
Klon

HaD proč toho tolik nestačí na ryby klasika foťák??na co potřebujete stabilizátory,nej­sem sice odborník to ani náhodou ale včem je lepší foto ze stabilizátorem než bez něj,nebo naco tak kvalitní foťáky,můj nejlepší je asi ta minolta ale do dnes nevím ani co má za funkce prostě vyfotím a je to a zdaj se mi dobrý.

reagovat
Sobota 11. prosince 2004 v 11:29 ® Klon
Klon

BOBO-Falknov já neřekl že Canon je horší než sony jen jsem tím myslel že na běžný focení by stačil a že je levnější. Canon je samozřejmě značka a prověrená kvalita,ale jak tu někdo psal že Sony nemá optický zoom tak to taky docela není pravda,mám dojem že nový sony už má 3× optický zoom a 6× digi,ale tohle je začarovaný kruh já osobně Soňáka nemám ani jednoho,vlastním digi zrcadlovku od Minolty,Kodaka a olympuse a ze všemi jsem spokojený.

reagovat
Sobota 11. prosince 2004 v 10:49 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Zedus: Bez stabilizátoru přibližně 1/30s (max), samozřejmě, že šíleně záleží na světelných podmínkách, takže to ber jen jako orientační údaj. Jinak máš trošku pravdu, co se týče stabilizátoru. Ne každý systém má opravdu takový vliv na chvění. Měl jsem v ruce Minoltu Z3, Panasonika, Canona a musím říct, že nej stabilizátor je IS od Canonu, tam je to fakt znát.

reagovat
Sobota 11. prosince 2004 v 0:42 ® HaD
HaD

jiris: do klasiky dám diák. ale, nebudu tak chodit pořád, jen, když to bude mít význam

reagovat
Sobota 11. prosince 2004 v 0:04 ® zedus
zedus

Bobo: A jakej čas si ty schopnej udřet v ruce bez stabilizátoru a s ním? Třeba rozdíly, které jsem schopnej udržet, u té minolty se stabilizátorem nebo bez jsou docela malý. Ale máš pravdu, že se musíš trošku soustředit. Jak říká HaD je to i ve váze foťáku.

reagovat
Pátek 10. prosince 2004 ve 23:49 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

chameleon: Jeden analogovej a jeden digi zedus: jo, mírnou oblačnost taky beru, důležitý je zadržet dech

reagovat
Pátek 10. prosince 2004 ve 23:46 ® jiris
jiris

Had – proč dva, důvod?

reagovat
Pátek 10. prosince 2004 ve 23:44 ® zedus
zedus

Bobo: Pokud se ti klepou pracky tak ti nepomůže ani stabilizáror. Já nemám problémy fotím na 10× zoom i při mírné oblačnosti.

reagovat
Pátek 10. prosince 2004 ve 23:37 ® HaD
HaD

BoBo: jj. já sem si zvykl. kdybys viděl, že kolikrát na ryby táhnu brašnu, stativ. příští rok asi budu nosit občas dva foťáky s celkem 4 objektivama (klasický a digi zrcadlo)

reagovat
Pátek 10. prosince 2004 ve 23:33 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

HaD: Taky souhlas Spíš mi šlo o to, že když s tím běháš celej den, tak se to taky „trošku“ pronese. Já mám ještě dědečka Canon PS PRO90IS a taky není z nejlehčích. Máš pravdu v tom, že větší váha uklidní rozklepané pastelky (což se kompaktům s tužkovkama stejně nepodaří)

reagovat
Pátek 10. prosince 2004 ve 23:29 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

zedus: Souhlas! Slušným počasím zřejmě míníš Azůro s minimální expozicí, že?

reagovat
Pátek 10. prosince 2004 ve 23:28 ® HaD
HaD

BoBo-Falknov: souhlasím až na jednu věc (doufám že tě to neurazí): Dobrý foťáky, a zejména profi zařízení bývají naopak poměrně dost těžká-tělo i přes kilo+sklo (klidně taky kilo) a je to paradoxně výhoda-foťák se v rukou netřese a je mnohem stabilnější, takže i delším časem či ohniskem se snáž udrží v ruce. To jen tak pro doplnění.

reagovat
Pátek 10. prosince 2004 ve 23:24 ® zedus
zedus

Mám dva digi foťáky, jeden je olympus 745UZ a druhý minolta Z3, oba mají své pro a proti. Olympus mi trošku zvýrazňuje červené a modré barvy, minolta má zase velkou aberaci a šum a trošku problémy s ostřením, ale všechno se dá dořešit manuálním nastavením. Olympus používám právě na focení rybářských výprav. Jak psal Bobo, mít na foťáku opt. zoom je výhodou, olympusek má 10 a minolta 12×, minolta má navíc stabilizátor a můžu říct, že hezký fotky uděláš při trošku slušným počasý na 10× zoom i bez stabilizátoru. Co se týče karet tak olympus XD a minolta SD, je to fakt rozdíl v ceně (XD je na tom hůř) a v podpoře čteček. Co se týče megapixelů, naprosto mi stačí 3mpx a vůbec bych to neřešil pokud nechceš dělat nějaké výřezy nebo tisknout plakáty.

Na této adrese je pár fotek s olympusu, tak se můžete mrknout jak mi to foťákuje. Jsou naprosto bez úprav, akorát zmenšené. Tak mi je zkritizujte.

Tady je ten odkaz na fotečky. www. rockparty. wz. cz

reagovat
Pátek 10. prosince 2004 ve 22:57 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

klon: Mohl by jsi mi napsat, který model Canonu „není tak dobrý“ jako Sony a přitom je dražší?

reagovat
Pátek 10. prosince 2004 ve 22:49 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Tak jsem to tady pročítal a s některými se takřka stoprocentně ztotožním (sethy, HaD). Základ každého foťáku je sklo, pokud skrz něj proleze „mazanina“, tak z ní žádnej „HYPERMPix“ snímač kvalitní fotku neudělá… Někdo tam dole psal, že se platí za značku… No jenže Wo tom to je, pokud firma do teď nechala dělat číňany barbíny a přešla na foťáky, tak toho asi moc neumí a tomu bude odpovídat výsledek… Takže značku určitě ano, ale takovou, která má nějakou tradici ve výrobě foťáků (mimochodem, Canon to je nářez!!!!). V žádným případě nekupovat foťák bez opt. zoomu, na pixely zapomeň, 3Mpix na běžné focení stačí víc než bohatě. Se zoomem ale taky rozumně, zdaleka neplatí, že čím větší optický zoom, tím lépe… Nad hodnotu 6× už budeš mít problém udržet to v ruce, takže pokud větší zoom, tak jedině s optickým stabilizátorem obrazu (a nebo stativ na záda).
Koukej taky na cenu karet, žádný výrobce Ti k tomu nedá pořádnou kartu (maximálně v nějakým zvýhodněným setu) a Ty si určitě koupíš větší. Takže abys neušetřil pětstovek na foťáku a pak neprodělal litr na kartě. Taky je dost důležitý, jak podporovaná je paměťová karta, např. XD nevrazíš zdaleka do každé čtečky.
No a neshodnu se s názorem, že tužkovky jsou lepší… Když to vezmu ekonomicky – u foťáku s tužkovkama budeš mít nějaké baterky, ale určitě ne dobíjecí, takže hned musíš dokoupit sadu dobíječek a nabíječku – připočti to k ceně foťáku. Pak to vezmu prakticky – zapomeň na výhodu, že když Ti tužkovky dojdou, že si v nejbližším krámu koupíš nové a jedeš. Ne s každými tužkovkami se foťák skamarádí. Navíc foťák s tužkovkama bude určitě težší a věř tomu, že při focení je každý gram znát. Li-Ion články dnes vycházejí na takřka stejné peníze, jako dobíjecí baterie Ni-Mh (které navíc mají nižší životnost a spoustu jiných nešvarů). Takže:

• ujasni si přesně, k čemu chceš foťák převážně používat (předpokládám, že to bude něco kolem focení )
  • rozmysli se kolik na to máš (počítej s dalšími výdaji)
  • hoď sem modely, které Tě zaujali (a já Ti je pomluvím )
reagovat
Čtvrtek 9. prosince 2004 v 19:52 ® sethy
sethy

Urcite staci!

reagovat
Čtvrtek 9. prosince 2004 v 17:50 ® Chose
Chose

HaD-experte-stačí mi 3krát optickej zům? a 3,1 mpix?

reagovat
Úterý 7. prosince 2004 ve 23:38 ® HaD
HaD

dobrej web je i www. dvf. cz

reagovat
Úterý 7. prosince 2004 ve 23:31 ® jaryn

mám Nicon Colpix 3100, 3 mega, malý a jsem s ním velmi spokojen. Přesně jak psal Had důležitý je optický zoom a optika. Jde o to co od toho chceš. Měl jsem Olympus 720, velmi dobrý, zoom 320, ale velké a pro mne tudíž nepraktické. Pak jsem zjistil, že ani takový zoom nevyužívám. koukmi se na www.3k-foto. cz

reagovat
Úterý 7. prosince 2004 ve 23:08 ® HaD
HaD

mno, praktickej nepraktickej. já do letošního září běhal s klasickou zrcadlovkou + druhej objektiv + filtr atd. takže taška, která by pojmula archaickou kameru. Od září mám digi zrcadlovku, což je ještě jednou tak velkej foťák, zatím jen s jedním objektivem. Další je v plánu , takže taška bude ještě větší než dřív Jinak ten zoom není podmínečně nutnej, jen je potřeba počítat s tím, že neuděláš různý hloubky ostrosti, scén, musíš popojít atd.

reagovat
Úterý 7. prosince 2004 ve 22:00 ® Klon
Klon

HaD: samozřejmě že máš pravdu,navrhoval jsem jen takový na běžný focení a množství účelnejch funkcí,jinak kdyby mělo jít o perfektní kvalitu,tak mohu doporučit Minoltu digitální zrcadlovka a ty fotky prostě super,jen ta cena sám jsem si ho bral na splatky,ale na raby asi nepraktickej,nebo znáš ještě lepší foťáky než digi zrcadlovky??jo jen jde o zvyk se s tím naučit fotit.

reagovat
Úterý 7. prosince 2004 v 18:58 ® Chose
Chose

HaD-fenk jůůů to sem přesně chtěl slyšet. dík moc za tu práci než si mi to vysvětlil. určitě si dám na ten optickej zům pozor

reagovat
Úterý 7. prosince 2004 v 17:53 ® HaD
HaD

chose: na takovýhle použití stačí myslím zcela v pohodě. Doufám, že se s tím opt. zoomem nemýlím. Obecně vzato, otickej zoom slouží k tomu, aby sis změnil ohniskovou vzdálenost pomocí optiky, což znamená, že je kvalita stále na 100%, protože je stále využita celá plocha snímacího čipu. Digitální zoom v podstatě supluje úpravu v počítači, tzn, že použije jen určitou část čipu a fotku sice vyplivne ve stejný velikosti, ale s použitím menšího množství informací a tomu odpovídá kvalita.. Srovnání jsem nasimuloval v graf. programu. Vzal jsem to trochu do extrému, abys pochopil v čem ten rozdíl tkví. Vždy je tam původní velikost a simulace zoomování optikou či digi. Snad je to pochopitelný.

Opt. zoom: Digitální zoom:

reagovat