Vyhledávání
Vraždění
27.8.2008 | Raf | 4.549 zobrazení | 26 odpovědí
Byl jsem poprvé rybařit na další krásné tůni u Labe. Míst ze kterých se v těchto džunglích dá rybařit není příliš, a tak jsem si sedl na místo odcházejícího místního rybáře. Lovil jsem nějakých pět minut, když jsem zaslechl za sebou v trávě šustění. Podíval jsem se jaký živočich hluk činí a byl velmi překvapen, když jsem spatřil zhasínajícího sumečka amerického. Při podrobnějším průzkumu místa jsem objevil dalšího trumana – tentokrát již mrtvého – rozežraného od hlodavců a vos. Až poté co jsem tu sám nachytal několik desítek trumanů a začali mě taky trochu štvát (ač mám tuto rybu strašně rád), mi došlo, že se ryby neoctly na břehu jen tak, že jim tady místní vyhlásili válku a cíleně je vybíjí. Téma „plevelných ryb“ na pstruhových vodách už je poměrně profláklé. Na těchto přírodních vodách ale není „nepřítel“ přímo definován. Jak byste problém přemnožených trumanů, karasů stříbřitých, cejnů nebo jakýchkoli jiných ryb řešili vy? Je cesta co chytnu hodim za sebe na břeh správná? Neměl by v tomto mnohem aktivněji postupovat rybářský svaz? Nebo to časem srovná sama příroda?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 22. září 2008 v 15:11 ®
-
ja si taky myslim,ze uz ne…
reagovat - Pondělí 22. září 2008 v 15:05 ® Bert reakce na …
-
Myslíš?… Já myslím,že ještě jo
reagovat - Pondělí 22. září 2008 ve 14:12 ®
-
Ja si o tom myslim,ze neni z moralniho hlediska normalni hazet ryby z vody a nechat zemrit.Bohuzel jsou tu veci ktere maji sve protichudne nazory.Ti co rikaji,„rybarsky svaz“ se ma o takove veci postarat,nejlepe jim predchazet,odpovidaji podle meho spravne.Ale pokud to vezmu z pohledu normalniho rybare,kazdy vi jak se rybarsky svaz o takoveto veci stara.At uz se jedna o souteze,ktere si myslim,ze by mohly byt dobre,nebo nasazeni nejakeho dravce vse jsou to celkem prijatelne napady,ale myslim ze pokud rybari nebudou jednat samy,nic ne nezmeni.Nemyslim si ani ze by priroda vse zachranila,vzdy je to tak kdyz se zasahne do prirodniho retezce ve velkem meritku,nastava premnozeni prosperujiciho jedince a vytlaceni ostatnich druhu.Pozdeji muze dojit pouze k tomu,ze budou vytlaceni diky napr.trumenum ostatni ryby a pak uz si nezachytame..To je muj nazor,a myslim si ze by jsme s tim mely my jako rybari neco delat.Napr,zaslat zadost o vyjimku,nebo neco jineho,trumeni se daji urcite nejak vyuzit.Ale myslim si ze tohle by se muselo resit vice nez mistne.
reagovat - Pondělí 22. září 2008 ve 13:35 ® LojzaRybka
-
Bert>to že si příroda sama poradí,tak to už dávno neni pravda
reagovat - Neděle 21. září 2008 ve 20:18 ® Bert reakce na …
-
Příroda si sama poradí,zvěrstvo je nechávat lekat ryby na břehu a tím je likvidovat.
reagovat - Neděle 21. září 2008 v 19:42 ® Alesio
-
Tak to je smutné chytnu pustím nebo beru nelikviduju mám možnost výběru narozdíl od myslivce jinak se budu rád podílet na likvidaci těchto týpků ikdyž ryby konzumuji ale rozumně.
reagovat - Neděle 21. září 2008 v 15:46 ® Brendy reakce na …
-
Na Labi máš se sumcem pravdu, ale stojáky? Na Laby k tomu podle mě pomohly i povodně. Střižák je úlně v hajzlu, a školáky tipuju do 2 let půjdou taky. Střižák už je díky a Trumenům v takovym stavu, že se tam nedá chytat. Vytáhneš jich strašně moc, jsou mrňavý, podvyživený…
reagovat - Neděle 21. září 2008 v 8:49 ® Piranha reakce na …
-
Trumeny vyzral, tedy aspon v okolo usti hojne vyskutujici se sumec velky.Je to kanibal a sezreat sumecka pro nej neni zadny problem.
reagovat - Neděle 21. září 2008 v 0:41 ® Raf reakce na …
-
Můžeme být ichtyopacifisti jací chceme. Ale fakt je ten, že jsou tady krásný tůně zamořený zakrnělýma trumanama, kterým občas sekundují podvyživení cejni s obrovskýma očima (přiložené foto) a nefungují svaz (místní organizace). Proč sakra nezorganizují alespoň nějaké závody v odlovu trumana? Odnesené ryby při závodech toho asi až tolik neřeší, ale minimálně komunikují nějaký problém a může se při těchto závodech třeba nastínit, jak ho řešit a rozhodně neřešit. Nedivim se, že pak místní berou „spravedlnost do svých rukou“, byť s formou rezolutně nesouhlasim. Pak tu ještě zůstává ta příroda. Skutečně věřim, že z dlouhodobého hlediska problém vyřeší. V tomhle případě ale potřebuje nějaký náhodný vliv (povodeň, otrava, zanesení tůně,…). Na to se nám čekat asi nechce. Musíme jí proto pomoci. Tentokrát výjimečně metodou „truman na háčku, hop do sáčku“ a zamyšlením se nad nadměrným nasazením dravce trumanožrouta. Víte někdo o nějakém?
reagovat - Sobota 30. srpna 2008 ve 22:37 ®
-
Raf: Ptáš se zda nechat na Ryb. svazu, nebo to časem srovná příroda. Odpověď zní: Jedině příroda to srovná, ale bude to trvat dlouho – to až vymřou všechna hovada druhu homo sapiens.
reagovat - Sobota 30. srpna 2008 ve 13:32 ® tomchamik reakce na …
-
TomK-dobrý vtip
reagovat)))))))))Fak jsi mě pobavil,moudrost svazu,to je taškařice
- Pátek 29. srpna 2008 v 17:12 ® Deleted
-
Jestli je to svazová voda, pak bych to nechal na moudrosti svazu. Protože každý svaz má určitě hospodáře, který má znalosti a zkušenosti a nechal bych to na nich. Proto si je platíme, ne?
reagovat - Pátek 29. srpna 2008 ve 13:57 ® Firetiger
-
Elegantní způsob jak snížit počet plevelných rybek je tak pět až deset let nebrat žádné dravce
reagovat - Pátek 29. srpna 2008 v 11:30 ® farnas
-
truman ma dobry maso oni jse najdou i taci kteri ho rady sni
reagovat - Čtvrtek 28. srpna 2008 ve 23:11 ® rgb23 reakce na …
-
Raf: Redukce trumanů je asi leckde potřeba, musí ale proběhnout legální cestou.
Způsob „co chytnu hodím za sebe na břeh – živé nechám leknout“ je v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání ( + šlo by na to navlíknout pro odstrašující příklad restrikce a sankcí ještě pár dalších zákonů a vyhlášek ) + mrtvé ryby a jejich části taky nemůže rybář nechat jen tak pohozené u vody. Aktivitu rybářského svazu můžou posoudit hlavně tamní rybáři (legislativní opora by se pro případ adekvátní redukce najít dala snadno). Příroda se časem i bez zásahu člověka sama nějak srovná, otázkou zůstává o jak moc se ale změní biodiverzita revíru a co bude znamenat ono nějak.
reagovat - Čtvrtek 28. srpna 2008 ve 14:20 ® Cottus reakce na …
-
Některá „rybářská pravidla“ tomu přímo nahrávají… viz. MP voda MO MRS Brno3 – kde je okoun a štika – nežádoucí.....
reagovat - Čtvrtek 28. srpna 2008 ve 13:36 ® okoun27 reakce na …
-
máš pravdu
reagovat - Čtvrtek 28. srpna 2008 ve 13:04 ® baddy73
-
Zmíním tady svůj postřeh z jednoho konkrétního malého revíru . Je pravda že se při tom dotknu i něčeho jiného než obsahem tohoto fora. Já občas zajdu na Martinický potok( 423029–030)-pstruhový revír. PO je tam málo,pokud vůbec, ale zato je tam spousta okounů a tloušťů do 15cm. Je celkem snadné uhodnout kde se tam v takovém množství vzali. Okouni z MP Martinický potok, což je rybník kde je této velikosti okounů velké množství a odtokem pronikají do pstruhového revíru a tloušti buď také odtud, ale spíš z Želivky do které ústí. Vychytat nebo alespoň nějak výrazně zredukovat jejich populaci s prutem v ruce se mi zdá zhola nemožné. Jednak má rybář svázané ruce RŘ, pak málokomu se chce zbytečně zabíjet a tak to pouštějí zpátky,ale hlavně se stavy vesele doplňují z MP revíru a Želivky a je možné, že už se tam i vytírají. Přirozených predátorů mají málo, ikdyž se v dané lokalitě se vyskytuje jak vydra tak i volavka a jejich vrozený kanibalismus na to zřejmě nestačí. Je pravda, že sem tam z MP pronikne i nějaká ta štička, ale ta dopadá záhy špatně. Přeci jenom štika 30cm už je ryba oproti 10cm okounovi, takže v případě že rybář štičku chytí je zřejmé kde skončí-ta se nepouští. Přitom si myslím, že hlavně štika by v tomto případě výrazně pomohla stavy těchto ryb zredukovat. Napadají mě dvě možnosti jak tomuhle stavu zamezit. Buď ze P udělat MP tím pádem mají dravci možnost poněkud povyrůst a za tu dobu nějakou tu“plevelnou“ rybu zlikvidovat“ Nebo zkrátka P zachovat a pokusit se zamezit dalšímu pronikání jmenovaných ryb (jezy, úprava výpustě rybníku…) do revíru a vyjmout z ryb“škodlivých“ štiku a ponechat ji její zákonnou míru a nechat ji alespoň na nějaký rok plnit svou prefační funkci. Vzhledem k tomu, že ve jmenovaného revíru vypouštějí jen duháky a to v konzumní velikosti nemůže, ta štika vůbec ničemu škodit, ale spíš prospívat a v konečné fázi spíš pomoct celé rybí obsádce včetně PO. Tak to je můj názor jak trochu řešit situaci na konkrétním revíru. Házení rybek do roští a rákosu nejen tady nemá rozhodně žádný význam a pochybuji , že se tím dá udělat něco dobrého. A nakonec náhodnému divákovi budeme těžko vysvětlovat proč chycenou rybu házíme do rákosu, nebo proč se mrtvé ryby povalují kolem míst kde sedíme.…Úsudek si udělá sám, ne na jednotlivce, ale na všechny rybáře….
reagovat - Středa 27. srpna 2008 ve 22:11 ® Sander
-
Správně jsi zařadil otázku do „legislativy“, protože ona by měla být vodítkem k tomu, jak celou věc vyřešit. Já nejsem kompetentní k tomu, abych vzal situaci do svých rukou.
reagovat
A co se přírody týče, ta je podle mého na redukci zavlečených nepůvodních druhů, navíc za stálého přispívání člověka, krátká. - Středa 27. srpna 2008 ve 22:02 ® ART
-
Tak to mě teda nasra.. vsechny ryby si zaslouží žít nechapu proc ho alespon nezabil proc ho musel nechat leknout hned bych dal tomu chlápkovi pest na oko
reagovat - Středa 27. srpna 2008 v 19:01 ® ZANDER
-
Žádná ryba si nezaslouží takový zacházení, podle mě žadna ryba neni plevelna, ryba jako ryba, statne lidi si za to muzou sami, melo se jich tam nasadit mene a nebo tam vysadit predatora ktery by je vyziral( zivotni ciklus)
reagovat - Středa 27. srpna 2008 v 18:56 ® Kobr
-
souhlasím taky se Škvorem. Já osobně takovédle ryby házím do našeho „plivátka“ na návsy. Každý rok se to vypouští a pokud se ryby nevrátí, jdou na pekáč pro pracanty.......lepší než hodit do trávy
reagovat - Středa 27. srpna 2008 v 18:53 ® Kubah
-
Souhlasím se Skworem, rybu bych tam nezahodil, to bych ji vzal domu
reagovat - Středa 27. srpna 2008 v 18:47 ® tomchamik
-
v 90 letech byl trumen značně přemnožen na Labi v celém toku,nebyl problém pod Ustím a kolem Litoměřic nachytat za den i 300ks této ryby.Brali na vše,menší na rousnici a žížalu,velcí kolem 35cm na rybku.Dnes je jejich populace značně menší a musí se opravdu hledat.Sem tam pronikne zaručená zpráva kde jsou,ale už to není o tom množství co dřív.Myslím,že se příroda s tímto nechtěným plevelem vyrovnala sama.Jinak jde o rybku velice chutnou a na grilu,nebo v udírně je to opravdu lahůdka. Pamatuji doby,kdy jsem na každém rybníčku na žížalu nachytal mraky okounků kolem 20cm.Místní „borci“je taky házeli do křoví jako škodnou,nedávno jsem si ty rybníčky obešel a z rozhovorů s místními jsem se dozvěděl,že okouni nejsou,jako ostatně všude.Opět se s tím vyrovnala příroda sama,třeba za pomoci rybářů,kteří je odnosili dom,ale určitě ne všechny. Nechávat ryby chcípnout na břehu,jen proto,že to není má cílová ryba je zvěrstvo.Dnes je na většině vod dost malých sumců velkých,na rousnici,nebo malou rybku se nechytá nic jiného než sumci kolem 50cm,nepamatuji,že by jich kdy bylo tolik jako loni a letos.Věřím,že si s tím příroda a udírny taky poradí,i bez toho aby jsme je házeli do trávy.
reagovat - Středa 27. srpna 2008 v 18:27 ® skwor
-
Pomalu umírat v trávě si nezaslouží žádná ryba, ani „plevelný“ sumeček. Pokud je ta situace už dost dramatická, tak bych tu rybu vzal domů, jinak bych ho vrátil zpátky.
reagovat - Středa 27. srpna 2008 v 18:24 ® Raf
-
Ještě ilustrační foto imperialistické ryby.
reagovat