Chytej.cz

Gumene nastrahy - varenie a dipovanie necteno

8.7.2008 | LuboO | 43.421 zobrazení | 89 odpovědí

Viac krat som cital o zvysovani kvality gumovych nastrah varenim, vraj su maksie, maju lepsi pohyb vo vode. Len som nikde nenasiel, kolko sa maju varit, pripadne ine finty, ci sa mozu varit aj s jigovymi hlavickami a ci je mozne dipovat nastrahy pocas tohto varenia napr. pridanim kuska ryby. Poradite? Vdaka

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 10. listopadu 2011 ve 22:28 ® mascha reakce na …
mascha

Robur> výrobu ze silikonu už mám za sebou, tudy cesta nevede. tuhé, smaradlavé, leptá to ostatní gumy v krabici, dlouho trvá tuhnutí…prostě všechno špatně. Našel jsem na netu tekutou hmotu Calhoun. Připravuje se v mikrovlnce. Problém je, že jednak není moc levná (s dopravou) a hlavně amíci neposílaj přes vodu flašky s tekutinama. Zkusim zapátrat u žluťáků, beztak to starýmu kalhounovi vařej u nich :-)

reagovat
Středa 9. listopadu 2011 v 16:33 ® Robur reakce na …
Robur

mascha> však je tu o tom článek, jak to borec do těch forem talčí z tub silikonu. Ty tuby koupiš všude. Z tubích to vytlačíš, chvíli počkáš a jdeš vláčet.

reagovat
Středa 9. listopadu 2011 v 15:30 ® mascha reakce na …
mascha

BoBo-Falknow> mluvíš o velkovýrobě, která mne nezajímá. Nechci nikomu fušovat do řemesla a brát kšefty. Chtěl bych si prostě zkusit doma odlejt pár svých modelů. Na těch pár kousků forma ze sádry nebo lukoprenu stačí. Zajímá mne, jestli se dá sehnat materiál v malém množství – tak dejme tomu půl kila, kilo. V nějaké základní barvě, dejme tomu průhledná olivová až khaki. Na flitry, barvy a perleti nevěřím, že by zásadně měnily účinnost ve vodě.

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 15:20 ® Shrek reakce na …
Shrek

Prichy> snad v neděli, neni vůbec čas :-((

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 14:33 ® Prichy
Prichy

Alivio: jj, spravne Tome, vem, si, ze to delam 8 let sam a posledni dva roky s Bobem…vse sakumprdum prave zminovana castka. Ale zdaleka to neni to hlavni, ten kdo videl vi a ten kdo nevidel se muze jen domnivat kolik lidske prace to predstavuje. Jinak ted se k nam dostala informace, ze bychom snad meli byt jedini kdo dela nastrahy „na miru“ ceskym rybarum a jina firma zabyvajici se vyvojem ve stredni evrope neni........ (prosim nebrat za slovo, je to kuloarni informace.

Jen mimochodem, ted kouskou, tak si zajed…ja porad rachotim :-((

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 9:48 ® Shrek reakce na …
Shrek

Prichy> Jardo, měl jsem na mysli ty „drobnosti“ co psal BoBo – barvy, flitry, perleť apod. S vaší barevnou škálou to zabírá asi mnohem víc, ne? Také jsem byl jedním z těch, co si mysleli, že je to poměrně jednoduché, než jsem se byl podívat poprvé u vás. A přijedu až budete něco odlejvat, to mě zajímá. :-D

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 9:18 ® Prichy
Prichy

Alivio: tome kolem dvou kil v soucasne dobe, za doplnky zamozrejme. Kilco mne stala pouze cnc masinka a to jsme to stavel sam

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 8:20 ® Shrek reakce na …
Shrek

BoBo-Falknow> Přesto ty „drobnosti“ zabírají nemalou procentuální částku ve výsledné sumě na faktuře, nepletu-li se.

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 0:19 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

mascha> Jak psal Jarda, není problém. Stačí koupit CNC frézku, načmárat pár forem a nakoupit vhodný materiál na formy. Pak už jenom něco vytvořit. No a když to máš, tak mašinu na vstřikování a několik set litrů hmoty. Potom už to jde samo :-)

Zapomněl jsem na drobnosti typu barvy, flitry, perleti atd., ale to už jsou opravdu jen drobnosti.

reagovat
Pondělí 10. října 2011 ve 22:43 ® mascha reakce na …
mascha

Prichy> nechci z tebe tahat knowhow, ale kdybys mohl nějak nastínit problematiku okolo materiálu, tak bych byl vděčný. Jak vůbec vypadá materiál na odlévání (prášek? pasty?), jak je to s barvami, doby zpracovatelnosti a zhruba nastínit cenu nějakýho maloobjemu. Dík.

reagovat
Pondělí 10. října 2011 ve 22:40 ® mascha reakce na …
mascha

osprey> kdo by to chtěl sekat ve velkým, tak samozřejmě bez kvalitních forem nebude fungovat. ale pro domácí pokusnictví s pár kusama s jinou než sádrovou formou asi počítat nejde.

reagovat
Pondělí 10. října 2011 ve 22:38 ® mascha reakce na …
mascha

Alivio> tohle mám za sebou a moc to nefunguje. Silikonový nástrahy moc nepracujou, jsou tvrdé. ale hlavně, smrděj umělotinou a nekamaráděj se při skladování s kupovanejma gumama. Ani v norsku, kde to občas bere na hod to ryby nechtěli.

reagovat
Pondělí 10. října 2011 ve 13:00 ® Shrek reakce na …
Shrek

džigit> esli Ty chtít kornout, řekni si Agátce…

reagovat
Pondělí 10. října 2011 v 10:50 ® džigit

Alivio> to já si radši od Tebe koupím dva kornouty 

reagovat
Pondělí 10. října 2011 v 10:46 ® Shrek reakce na …
Shrek

džigit> :-D Ale věř tomu, že jsou lidé, kteří se s tím takto cicmají.

reagovat
Pondělí 10. října 2011 v 10:35 ® džigit reakce na …

Alivio> to jó,to budeš mít „za korunu kornout“

reagovat
Pondělí 10. října 2011 v 8:08 ® Shrek reakce na …
Shrek

Příchy, ale no tááák, vezmu lukopren, obtisknu do něj svého oblíbeného twistera, nechám vytuhnout, rozříznu a už tam peru silikon z tuby, ne? Vezmeš si tubu bílého silikonu a děláš jednoho candáťáka za druhým. :-)

reagovat
Pondělí 10. října 2011 v 0:28 ® Prichy
Prichy

chlapi, problem neni nic, kdyz se tomu daji nejake ty finance ( no spis hooodne financi vid Bobo) a pak jeste hooodne prace, pocitano x tisicicloveko­hodinach mate i vysledky :-)

reagovat
Neděle 9. října 2011 v 9:42 ® Shrek
Shrek

Naopak bych řekl, že s hmotou problém bude. Pokud teda budeš chtít dělat gumy z PVC a ne ze silikonu, jako jsem to viděl u sousedů ve článku.

reagovat
Sobota 8. října 2011 ve 13:23 ® osprey reakce na …
osprey

mascha> Problém není ani tak s hmotou (viděl jsem mnohé u Příchyho, ale nechci mu vynášet know how, k němuž se dopracovával roky). Problém jsou hlavně kvalitní formy – nějaké sádrové podomácku dělané, na to by mě neužilo.

reagovat
Sobota 8. října 2011 v 9:57 ® džigit reakce na …

mascha> s ocáskem jó :-))

reagovat
Sobota 8. října 2011 ve 2:06 ® mascha reakce na …
mascha

osprey> formy nejsou problem, spíš nějak lacino přijít k surovině. Viděl jsem na netu video nějaký pankačky, která doma na kšeft odlejvala z takový gelový hmoty pinďoury pro paničky. Mixovala to z několika barev a cpala flitrama, vznikaly hotový umělecký díla, prodávala to za randál. Postup byl jednoduchej, vzala základní hmotu, přicmrndla barvu a přimíchala tvrdidlo. Pak flitry a nalejt do formy. Easy. Tak takhle nějak bych si to představoval :-) V tom tvym videu je to hrozná laborka a formy na pendrek. Odlejvání smáčků musí být totál triviální záležitost. Já bych jen trochu upravil velikosti a napadá mne pár experimentů s ocáskem.

reagovat
Pátek 7. října 2011 v 0:34 ® osprey reakce na …
osprey

mascha> Dá. Koukni se na poslední videa – v USA je to asi celkem normální. Problém jsou formy. Buď musíš brát co je, nebo si udělat vlastní.

reagovat
Pátek 7. října 2011 v 0:10 ® mascha
mascha

Ještě mne napadlo – nedá se koupit surovina na vlastní odlévání gumových nástrah? Docela by mně bavilo si dělat vlastní.

reagovat
Středa 5. října 2011 v 18:53 ® mascha
mascha

A k dipování – koupil jsem nějakou tubu polskýho dipu, je to smetanová poloprůhledná pasta s ne úplně protivným a ne moc pronikavým zápachem, prý speciál na candáta. Na nástraze (guma, plech, wob) vydrží podle rychlosti proudu vody tak čtyři pět náhozů. Nemůžu říct, že by byl nějaký rozdíl v počtu záběrů. Candáti rozhodně z vody za tím nelezou. Kde však spolehlivě pasta zafungovala, je muškařina. Pure muškaři mně teď budou asi lynčovat… Ale vážu si takový jakoby bílý červy, vlňák se to myslím v originále jmenuje. Můj vlňák nasákne tuhle pastu tak, že je lehce cítit i po hodině chytání. Záběrů rozhodně přibylo.

reagovat
Středa 5. října 2011 v 18:48 ® mascha
mascha

Jednou jsem v jakémsi pomatení koupil balíček smáčků PowerBait, které byly ale strašně tvrdé. Nevím jestli nevhodným skladováním u prodejce, stářím nebo prostě jen podivný záměr výrobce. Použil jsem jeden a byl velmi zklamán. Pak dlouho leželi ve skříni a já se pak dočetl o vaření gum. Hurajda, zaplesal jsem a mrsknul smáčky do hrnce. Výsledek byl tristní – gumy ještě více ztvrdly a při pokusu o napíchnutí na jig se rozdrobily. A úplně stejného efektu jsem dosáhl, když jsem jeden twister od relaxu nechal dva týdny louhovat v oleji od sardinek. Guma na povrchu se jakoby rozleptala a matlala se, ale celkově tělo ztvrdlo. Tolik k mým neúspěšným pokusům s vařením, který už nebudu opakovat.

reagovat
Úterý 4. října 2011 v 18:42 ® osprey reakce na …
osprey

All> Mě jde o to, že to opravdu funguje. Samozřejmě, že ty gumy od všech výrobců nějak chodí a poslední dobou většinou docela dobře. Ale pamatuju jednou dobu, kdy ty vařené měkoty chytaly přinejmenším o level víc.

Ale je to až v závěru roku, kdy ta guma doslova leze po dně a okoun si ji kolikrát dokáže sebrat i bez pohybu. Já v tuhle dobu přecházím na marmyšky – řeka je u nás malá, chytám tak do 10 m. Loni jsem zkoušel Drop Shot a taky to mělo něco do sebe. Když je ale třeba házet 30 m, holt člověk musí zůstat u gum a někdy je ten tuning znát.

reagovat
Úterý 4. října 2011 v 10:16 @ All reakce na …

Malinko> Ten smrad chemické fabriky, který vydávají ty „obyčejné“ gumy, nepřerazíš polévkovým kořením a už vůbec ne solí. Mám podezření, že smrdí změkčovadla a pokud by se z materiálu odstranila, bude z toho ouplnej aušus. U nástrah, které nemají smrdět po změkčovadlech a ryby je nemají brát jen reflexívně, bez vnímání sdmradu, se používají ouplně jiné materiály. Berkley například vyvinul materiál na bázy kukuřičného škrobu. Dělá z toho všelijaké červíky a rybičky, prodává to v dipu. Má všelijaké obchodní názvy. Gulp alive a tak… http://berkley-fishing.com/…ts/soft-bait Či Relax, či partie z Vláčej.cz, dělají z těch smradlavejch gum. Přichystal tomu bezesporu rozumí, tak mu věřte.

reagovat
Úterý 4. října 2011 v 9:59 @ All

osprey> Takže s olovem se to nevaří? No to jsi mne uklidnil! Ty jsi vážně vzal mou otázku vážně?:-D Pokud ano, tak jsi mne pobavil.:-D Na trhu je tolik „gum“ a tvarovaných, s výřezy, z materiálů různých vlastností, že některé „gumy“ jsou doslova jako bláto a „chýbou se“ i při minimálním rychlosti. Hmmm, jsou možná dražší, jako ty z Relaxu, či jak se tá firma, co se ozvala, jmenuje. Vždyť tady i zástupce výrobce napsal, že nemá problém namíchat měkčí směs. Zdá se mi, že odolnost a dobrý chod dokáže současně zajistit jen správně tvarovaný výlisek z kvalitního materiálu. Třeba jako má Berkley… http://berkley-fishing.com/…/ripple-shad

reagovat
Úterý 4. října 2011 v 8:46 ® Malinko
Malinko

Ale voda se soli, pripadne s magi muze fungovat jako dip. Pri zahrati se zvetsi pory na rybe, sul ci cokoli jineho se nasorbuje dovnitr a zustane to tam. Pak to chvili muze pusobit jako dip.

reagovat