Chytej.cz

Úspěšná přívlač necteno

2.7.2008 | Venouš | 8.319 zobrazení | 58 odpovědí

Jake máte názory na používání lanek,či pletenky,nebo ničeho při vláčení???

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Sobota 12. července 2008 v 19:59 ® 

Zaplať „Pánbu“, že z n e ch u c e n e j ch nás tu není zas až tak moc…fakt je, že se vždycky najde někdo, kdo si o ostatních myslí něco nelichotivého…To se stává (mimochodem dost často) i mně. No ale že bych musel zrovna honem všem dávat najevo, o kolik si myslím, že jsem víc nad věcí??? Já když jdu na dravce – lhostejno, jestli vláčet, nebo jinou technikou, lanko považuji za nezbytné a to hlavně proto, že nerad nechávám štiky s gumou nebo jinou nástrahou utrženou v tlamě. NICMÉNĚ! Je to věc názoru a tudíž zastávejme názor, že každý má právo na svojí metodu – zrovna tak, jako se každý může zeptat na co chce!!!

reagovat
Sobota 12. července 2008 ve 3:26 ® mirmen

Tam, kde lze předpokládat útok štiky, tak doporučuju lanko požívat ( byť třeba jen kevlarové, které není 100% zárukou proti překousnutí, ale přeci jenom zvyšuje šanci štiku zdolat ).

Namátkou .. vloni při přívlači na řece použita jemná sestava, prut berkley series one, kmen 0,14 na cca 1,9 kg nosnosti, nástrahy – minitwistery a marmyšky s umělým červem berkley , nástrahy o hmotnosti 1,5 – 3 gr., cíleně na okouny .. ale na místě, kde jsem štiku předpokládal ( slibné místo, dostatek stravy, kryt na spodní části tůňky ) jsem pro jistotu navázal lanko z kevlaru, o délce asi 15 cm ), na 2–3 gr. hlavičce nástraha malý dvouocasý twister .. žlutočervený nebo žlutooranžový, už se přesně nepamatuji.

Kontakt s rybou, přiseknutí, asi 8–10 minut zdolávání .. výsledkem štika 79,5 cm … lanko od zubů odřené, ale vydrželo .. byť by zřejmě odešlo po dalších několika minutách.

Na tvrdou štikovou sestavu pro přívlač si zhotovuju lanka kovová, z metráže ( o nosnostech podle potřeby .. 5 , 7 či 10 kg ) . Občas používám koupená, wolframová .. nevýhodou je jejich poškození po vázce nebo první zdolané rybě … jsou tak deformována a poškozena, že je vhodnější nahradit je novým lankem.

reagovat
Sobota 12. července 2008 ve 3:17 ® mirmen

lanko = zdrobnělina od lana .. a lana ( lanka) jsou spletena z různých materiálů, vláken … přírodních, umělých i kovových či jejich kombinací :-)

reagovat
Pátek 11. července 2008 v 11:12 ® Radim11 reakce na …
Radim11

ja sem to uz vyhodil… ja to v obchode jake koupit:-)

reagovat
Sobota 5. července 2008 ve 13:12 ® Robur
Robur

a co máš napsané na krabičce či obalu toho silonového lanka?

reagovat
Sobota 5. července 2008 ve 13:10 ® Radim11 reakce na …
Radim11

vono dyz me nanapada to slovo tak jak to mam napstat. proste měkčí lanka – silonová

reagovat
Pátek 4. července 2008 ve 21:19 ® bombardák

hošíci- hlavně se k sobě chovejte normálně – tedy slušně!normální rybář čučí u vody a netˇápe tady máču.plky a invektivy , nechejte do hospody. jinak k problému.většina rybářů vláčí tzv. bez ochrany. vlasec je klasika.šnůra je ústupek jen částečný.je fakt, že šance pro vyproštění vláčené/váznou­cí/nástrahy je vyšší a to podstatně,ovšem to třeba neplatí pro šnůru,, whiplash pro" 0,06mm při zavádějící nosnosti 10,6kg což je úsměvné. za roky vláčení jsou jedničky původní spidewire,berkley fireline kouřová i transparentní/žlu­tá/ v balení 114m nebo 270m. na pro mne dnes již památné rapalky používám jmenuje se to kevlar po několika letech pořád funkční. jednu dobu jsem testoval různé spec.vlasce např.fluorocarbon , ale o podstatně vyšší síle např. 0,45,vhodné na velká banja nebo třpytky. používal jsem jej , jako návazec v různě velké délce 50–70cm.dnes nejvíc používám vlasce podle jemnosti prutu a velikosti/váze/ nástrahy. vždy riskuji možnost záběru štiky atˇpoužiji transparentní stroftu,černé technium , nebo šedomodrý speedmaster.snažím se výběrem nástrah , volbou hloubky vláčení nebezpečí štičích zubů vyloučit, nebo spíš snížit.což je na některých vodách problém.

reagovat
Pátek 4. července 2008 v 16:46 ® Deleted

Ahoj Venouši. Názor na to mám tento: pletenka je super na indikaci záběru. Díky omezené průtažnosti rybě za prvý mnohem víc vytneš a za druhý poznáš aspoň záběr. Zvlášť při lovu na velké vzdálenosti. Např. v Dánsku při vláčení na moři běžně hážem kolem 60ti metrů a na monofilu bys záběr nemusel vůbec cítit, resp. to neprosekneš. Pletenka samozřejmě mnohem hůře létá a monofilem nahodíš dále. Pak má ještě tu „nevýhodu“, že musíš myslet, že zdoláváš rybu na pletence a podle toho nastavit si brzdu, aby se Ti zbytečně nezklepala.. Takže záleží na konkrétních podmínkách kde a co lovíš…

reagovat
Pátek 4. července 2008 ve 14:41 ® Salmo reakce na …
Salmo

No právě ale NEKOVOVÉ LANKO jsem ještě neviděl.Už se vážně těším až nám pomůže rozulštit záhadu nekovových lanek :-)) )

reagovat
Pátek 4. července 2008 ve 14:32 ® Robur
Robur

no, já to při troše dobré vůle chápu tak, že používá pouze lanka nevyrobená z kovu, která to jsou, však zůstává záhadou

reagovat
Pátek 4. července 2008 ve 14:11 ® Salmo reakce na …
Salmo

mckvak8> no nebo si uvědomí že napsal kravinu a radši budeš držet zobák :-)

reagovat
Pátek 4. července 2008 ve 13:31 ® ART reakce na …
ART

Salmo : samozdřejmě něco že něco duchaplného

reagovat
Pátek 4. července 2008 ve 13:24 ® Salmo reakce na …
Salmo

mckvak8> :-D to jsem zvědavej co na to Roburovi napíše…

reagovat
Pátek 4. července 2008 ve 13:22 ® ART reakce na …
ART

Salmo : si nikdy neslišel o kovaných šnůrách já teda taky ne ale to je jedno

reagovat
Pátek 4. července 2008 ve 13:17 ® Salmo reakce na …
Salmo

Robur> :-D Větší kravinu jsem nikdy neslyšel…

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 ve 21:12 ® Robur reakce na …
Robur

Radim, rozvIń prosím myšlenku: lanka nepoužívám pouze kovová jinak všechny

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 19:38 ® Radim11
Radim11

tak já vláčím už jenom se šnůrou. lanka nepoužívám pouze kovová jinak všechny. Šnůra má několik výhod – pokud máš vázku tak máš šanci návazec dostat návazec zpět. 2. větší ryba(pokud mas kvalitni šnůru) má menší šanci ti to utrhnout nez vlasec 3. krouti se min nez vlasec 4. a hlavne – pokud más prumer snury 0.12 tak to muze udrzet stejne jako vlasec o prumer 0.35!!! je jich jeste vic… je to proste mnohem vyhodnejse nez vlasec!!! tak cus

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 17:57 ® Bulldog.o reakce na …
Bulldog.o

Ale no tak, že budete všichni den bez chytání… Já volím pletenku a někdy lanko, v zásadě rozdíl nevidím, pokud nejde o ocelové lano k jeřábu nebo tažné pletené lano z Avie. Nemyslím, že bez ničeho je to ideální určitě to rybám nedělá dobře, prohánění z odkousnutým twistrem v tlamě po rybníce. Hodně chytám na mikrotwistry a rozhodně nechutnají mikrorybám a bez „ochrany“ by je nejspíš spolkly. Štiky by bolel žaludek a moje peněženka by si taky zanaříkala kdyby každá druhá trochu větší ryba odkousla kousek dortíku v podobě vlasce...... :-)

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 ve 13:15 ® regulus reakce na …
regulus

znechucenej blbejma kecama – polouchej pane chytrolín, jednak když tu chcípl pes tak tě nikdo nenutí abys semka lezl, no a věř mi, že zrovna ty, nám tu chybět nebudeš. Jinak ti nic nebrání tu chcíplou diskuzi oživit svými rozumnými názory, odpověďmi, diskuzí na duchaplné téma apodobně.

inspo – nikdo na něj není zlej, jen je rozumnější znovuotevřít starý téma, sejde se víc novejch odpovědí, na nový téma 100× na jeden způsob většina lidí ani nemrkne.

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 ve 12:41 ® lukys reakce na …
lukys

souhlas, pride me ze se ve forem resej vetsinou samy kraviny, hlavne v posledni dobe...........

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 11:33 @ ???

Pánové, jen se neposerte, když se někdo zeptá znova. Vždyť se podívejte jak to tu žije. Chcíp tady pes, diskuze žádná, vždy pár odpovědí, nebo žádná. Můžete bejt rádi, že sem někdo chodí

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 9:51 ® inspo

nabuďte na něho tak zlí, je tu nováček a popravdě mi se taky nechce někdy prokousávat těmi stovkami názorů…

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 1:12 ® rgb23
rgb23

Doufám že založení tohodle téma je špatnej vtip. V aktuálních tématech pořád oxiduje Hardmono, o historii snad ani nemluvit.

Můj názor: lanko i pletenka je na nic, vždy vláčet bez ničeho, nejlépe bez prutu a daleko od vody.

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 0:39 ® Venouš reakce na …

Omlouvám se,příště se raději budu prokousávat historii…

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 0:32 ® hecht reakce na …
hecht

No vždyť mu to říkám, muší se hold prokousat tou historií.

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 0:20 ® regulus
regulus

No nezlob se na mě, ale zkus si přečíst tohle www.chytej.cz je to jenom špička ledovce, fór na tohle téma tu je mraky, 100× probraný, 100× zodpovězený jen nebýt línej a zkusit vyhledávač.

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 0:18 ® hecht
hecht

Zkoukni si tu historii, už to tu bylo probrané.Já jsem v minulosti taky věřil tomu že silnější vlasec cca 0,25 mm stačí i bez lanka. No a pak se přesvědčíš, třeba i nějakou kudlou že Ti to ufikne i s nástrahou a jenom čumíš. Hlavně u woblerů je to riskování finanční a i s životy šupinatců. Pletenku bych vůbec neřešil stojí za …

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 0:12 ® inspo

je to každého věc…já chytám bez lanka a vyhovuje mi to

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1