Chytej.cz

Úspěšná přívlač necteno

2.7.2008 | Venouš | 8.318 zobrazení | 58 odpovědí

Jake máte názory na používání lanek,či pletenky,nebo ničeho při vláčení???

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Středa 23. července 2008 v 17:53 ® okoun27

když chytáš s lankem tak nebudeš mít tolik záběrů ale štika ti to neuhryzne když budeš chytat bez lanka tak budeš mít více záběrů ale může ti to uhryznou to už je na tobě

reagovat
Úterý 22. července 2008 ve 23:57 ® rgb23 reakce na …
rgb23

mirmen: nou problemo:-)

reagovat
Úterý 22. července 2008 ve 23:44 ® mirmen

> rgb23 .. například ..

• malé rameno, místy stulíky, v mělčí části rákosí, lovím s plandavkou, rotačkou, woblerem či gumou .. lanko používám

( zejmena u nástrah s trojháčkem )

• písník s čistým dnem či přehrada, gumování cíleně na candáta ( klasika s jednoháčkem ) lanko nepoužívám, přestože se stává zejmena někde u terenního zlomu nebo v blízkosti břehu, že si štika nástrahu odkousne ( ale jednoháčku natvrdo se snadno zbaví )
  • pokud jdu na štiku cíleně ( s odpovídající nástrahou )nebo chytám na revírech, kde jsou jejich záběry časté, tak to samozřejmě beru v úvahu
  • u některých technik lovu ( s marmyškou, streamrem, sbirulinem s pidigumou aj.) nenasazuju lanko a pokud ano , tak vysloveně na " na horkých místech" – pokud bych měl nástrahu s více hroty, použil bych lanko samozřejmě hned od začátku lovu .

Že je štika takřka všudypřítomná, to samozřejmě vím ( vždyť se vyskytuje často i na P vodách. Některá stanoviště si o přidání lanka doslova a do písmene „koledují“.

reagovat
Úterý 22. července 2008 ve 22:48 ® foks01
foks01

se svou troškou do mlýna mohu říct ža letos co štika tak zdolaná bez lanka,chodím s gumama na okouny a když to veme štika tak to má vždy na krajíčku…asi to je jejich opatrností …

reagovat
Úterý 22. července 2008 ve 14:26 ® inspo reakce na …

harnapur> tak to máš fajn, že tam kam chodíš obyčejně nějaká zubatá je…mi totiž připadá, že tam kde jsem já, žádná není a pokud je, tak nezabere :-((

reagovat
Úterý 22. července 2008 ve 13:50 ® harpunar

Chlapci,takže vlastně akademická debata,tudíž na šerm,nedejbože facky nedojde.A vo,vo ,vo tom to je!!! Ale k dotazu-jdu li cíleně na štiku,lanko ano,podud ne,dle odhadu jestli by tam nějaká mohla parkovat.Obyčejně tam je,sviňa!!!

reagovat
Pondělí 21. července 2008 ve 21:10 ® inspo reakce na …

Robur> mě také zavedly studia do „dalekého“ Brna :-)

reagovat
Pondělí 21. července 2008 ve 21:03 ® Robur
Robur

Inspo, Slezská universita

reagovat
Pondělí 21. července 2008 ve 20:07 ® PepaČadek

TomK: souhlas, já jsem 99% C&R ale to neznamena ze pro me hajeni neplati, „muskari“ co v predjari a na jare honi s 10cm streamrem na MP dravce ve treni s tim ze to beztak chteji pustit taky nejsou moji oblibenci. myslim ze tema jsme vycerpali :-)

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 19:58 ® inspo reakce na …

PepaČadek> jsem rád, že tě to rozesmálo…smích prodlužuje život, takže je víc času na ryby :-)

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 19:55 ® inspo reakce na …

Robur> to koukám, odkud pak znáš tak Opavu?

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 19:55 ® Deleted reakce na …

PepaČadek – hele, i když ta ryba chípne, zas jí ve vodě sežere něco jiného. Takže to stejné je :-)

Nechme toho. Taky se snažím minimalizovat zbytečné ztráty. Bohužel je v řadách rybářů příliš moc sportovců… Narážím tím na různá individua, která musí chytat ryby v době hájení a sportovně je pouštět… :-(( a takových věcí bychom našli víc. Škoda psát…

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 19:51 ® PepaČadek

uz se poprali? uz se poprali? me fakt rozesmalo. muzem se nekde sejit a vyridit to po staru. serm pruty, nebo kdo koho trefi oluvkem na 20 kroku :-)

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 19:47 ® Robur
Robur

kurňa, chybí smailík:-))

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 19:46 ® Robur
Robur

Inspo, vyber si, chceš do držky na Dolním nebo Horním náměstí nebo na Ostrožne:-)) . Všimni si, že nabizim prvni větši město pobliž.

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 19:34 ® inspo

Už se poprali? Už se poprali? :-)) )

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 19:15 ® PepaČadek

tomK : ano to je pravda, nejohleduplnejsi k rybam je je vubec nechytat. souhlasim

ale kdyz uz chytame, tak se za sebe snazim pachat co nejmin skod s tim spojenych.

souhlasim ze mit lanko (aby mi to neukousla a nezahynula) a potom ji vomatlat suchejma rukama, polozit na slunicko na sterk a pisek a fotit, merit a zase fotit a zase merit..tak to ma asi secteny.

pro me je ale lanko soucasti toho jak se chovat k rybam, o ty dalsi jako jsou rychly vyprosteni, mokry ruce, nepokladat na blbej povrch (ja nosim podlozku) atd. tady nerozvadim, to je mimo ramec puvodni otazky.

cituji z tvyho prispevku " Nebo když vytáhnu štiku na lanko a chci ji sežrat – výsledek je mrtvá štika. Když by mi to kousla – výsledek je mrtvá štika." to je nad moje chapani, pokud stiku ulovis, zabijes a snis, OK mas na to pravo a ryba prinesla nejaky uzitek. ale pokud myslis, ze kdyz ti to ukousne a umre ze to je stejny tak NENI. poprve to melo nejaky smysl (pro tebe – v poradku) podruhy to byla uplne zbytecna smrt ryby (ktery jsi mohl snadno predejit)

souhlasim s tebou ze druh ryby nerozhoduje o jeji cene – ve smyslu rybarskym (pokud nemluvime o ekonomicke hodnote – ale nejsme rybnikarstvi Trebon a.s.)

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 19:14 ® Robur
Robur

TomK, o čem ty píše, tak v tom logiku nevidím. Psát o tom, co se stane s vytaženou štikou je irelevantní. Zde se řeší, jak se ta štika má napřed chytit. To bych mohl vypusti rybník, říci tuto štiku sežeru, tato by chcejně chcípla, tak jí v tom bahně nechám. Výsledek je co, mrtvá štika. Prostě bychom se měli chovat k přírodě tak, abycho tu mortalitu, o které ty píšeš, spíš snižovali nebo aspoń nezvyšovali.

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 18:58 ® Deleted reakce na …

Robure, vo tom to proboha není. Tady padá názor, jak je ohleduplné vůči štikám vždy používat lanko a já tvrdím, že je to prostě jedno, jestli ho používáš nebo ne. N ěkolik případů:

• Když máš lanko a štiku vytáhneš, pomatláš ji třeba prackama, uděláš pár fotek na šutrech a pak ji pustíš, tak prostě s může taky zakalit.
  • Existuje něco jako přirozená mortalita po setkání háčkem a i na lanko chycená štika může zakalit.
  • Nebo když vytáhnu štiku na lanko a chci ji sežrat – výsledek je mrtvá štika. Když by mi to kousla – výsledek je mrtvá štika.

Prostě je to jedno. Kdyby svazu šlo o ochranu rybích životů, už dávno zakázal lovit na rybičku. Nevidím rozdíl v hodnotě života štiky nebo oukleje. Prostě je to ryba jako ryba. Myslím, že filozofovat o tom, jak je ohleduplné lanko ke štice je prostě blbost. Nechceš-li rybám ubližovat, existuje pouze jedna cesta – přestat je chytat. Úplně. Jenom tím zajistíš, že kudly nebudou zbytečně umírat…

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 18:05 ® PepaČadek

to TomK: nikomu nic necpu, nechtel jsem se nikoho dotknout. oprava: PRO MĚ je to zásada. JÁ nechci nechávat ve vodě štiky s nastrahama v patře. (všechny ukousnutý neuhynou – to da rozum – ale nektery jo, dost duvod abych se tomu stacil predejit nebo to minimalizovat)

původní otázka zněla (viz nahoře):Jake máte názory na používání lanek,či pletenky,nebo ničeho při vláčení???

na to jsem odpověděl.(SVUJ NÁZOR)

já jsem zase trochu alergický, na ty který věří, že se tady přes hledá nějaká pravda a univerzální odpověd na všechno. výsledkem diskuze je že se tu sejde kopa názoru a ten co se tázal, či kdokoli jiný si dle vlastního rozumu vybere. a ne že po přečtení všichni dojdeme k stejnýmu osvícení a společně pravíme: „aha, takhle to je“

viš co se říká: sejdou se dva lidi a naleznou tri spolecne nazory :-)

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 17:53 ® Robur reakce na …
Robur

TomK, zkusme to otočit. Přijdeš ke mně do restaurace. Já ti dám do jídla např. střepy. a/ chcípneš b/ rozchodíš to c/ rozchodíš to a možná přijdeš znovu d/ mne nějak nenapadá, ber to tak, že prostě to jídlo jíst budeš, tak jako se štika zakousne do trojháčku, někdy více někdy méně

reagovat
Pondělí 21. července 2008 v 17:14 ® Deleted reakce na …

PepaČadek – co je proboha na používání lanka morálního? Jak to souvisí s morálkou?!?

Nevím, jestli každá kudla, která to kousne je vždy zabitá. Já myslím že ne. A myslím, že jestli někdo používá lanko nebo ne, je to jen jeho věc. Kdyby zákonodárce nebo svaz chtěl, aby se vláčelo s lankem, dá to řádu…

Sorry ale jsem alergický na hlášky „to je prasárna“, „morální zásada“, „to ví každej, kdo má zdravý rozum“… apod. Mám pocit, že je používají lidi, kteří za každou cenu chtějí prosazovat svůj názor a chybí jim věcné argumenty…

reagovat
Pondělí 21. července 2008 ve 14:31 ® PepaČadek

lanko vždy!!! je to morální zásada. lepší o 5 záběrů míň než o jednu štiku uhynulou s woblerem v patře. (navíc při použití moderních lanek je pokles záběrů mýtus) Vody bez štik nejsou a zabíjet kudly „omylem“ je zbytečný. Já používám ProLeader. Kupuju v Anglii (lze i přes web), používaj to tam na štikové muškaření. Nulová tvarová pamět, nelze zlomit, krásně měkké, chodí na tom i rapala original 7, i minifatrap. má obrácenou konstrukci oproti všem „chytrým“ lankům. Dyneema je uprostřed a okolo potaženo kovovou vrstvičkou, netřepí se (vůbec).

reagovat
Neděle 20. července 2008 ve 22:23 ® tinca
tinca

Fluorocarbon a máš klid,já používám třeba Tandem baits .A spokojenost.

reagovat
Neděle 20. července 2008 ve 2:41 ® rgb23
rgb23

Vážení, dost srandy… „mirmen: Tam, kde lze předpokládat útok štiky, tak doporučuju lanko požívat“ – kde útok štiky nepředpokládáme? ve vaně, nebo v zahradním jezírku? Ona ta mrcha totiž může být v rákosí v bystřině o průměru 0,5m a hloubce 15cm, stejně jako uprostřed přehrady v hloubce 20m. macekck: že by se wolframové lanko jen tak rozpletlo? Buď si ho špatně navázal, nebo nástrahu předimenzoval gramáží a natvrdo to urval při odhozu:-(( Salmo: než navážeš sestavu, zkus rukou jakou má bay woko nosnost:-) Kdybys to testnul před náhozem, měl bys woblera v ruce a né na dně rybníka:-)

Mám dobrou náladu, tak po dlouhé době rejpu:-)

reagovat
Pátek 18. července 2008 ve 23:17 ® Filip00
Filip00

ještě jedna věc stalo se mi, že jsem chodil vláčet a měl jsem lanka v pytlíku položené na woblerech, dostala se tam vlhkost a po 10 – 14 dnech urezly u karabinky všechny, tak na to pozor ,,je to nemilé překvapení "

reagovat
Pátek 18. července 2008 ve 23:14 ® Filip00
Filip00

jasně jsem pro lanka protože nikdy nevíš jak třeba štiku trefíš a když jsi tlamu sešiješ dvěma, třema trojhakama tak to nevyklepe a sežere se za živa, ja jsem tak chytil štíhle do ruky byla upně v pr…, sešitou tlamu a jak somálec a to je škoda

reagovat
Pátek 18. července 2008 v 15:00 ® Salmo reakce na …
Salmo

macekck> Nejsi sám, mě kvůli wolframu odlítl můj oblíbenej wobler(Salmo minow – 7cm barva okoun) na střed rybníka :-( (.A důvod ?? Lanko se přetrhlo ve spojce s karabinkou,přijít zubatá okolo 60 cm tak s tím udělá krátkej proces…

reagovat
Čtvrtek 17. července 2008 ve 14:16 ® macekck

Já používám pletený šňůry. Jednou jsem zkusil „wolframové lanko“. Při prvním nahození se wobler za 250 Kč poroučel do neznáma. To lanko se rozpletlo. Tak jsem toho zase nechal. Štik jsem na přívlač zas tolik nechytil, ale žádná z nich nebyla tak seklá, že by hrozilo překousnutí šňůry. Myslím si že nasazení každého dalšího „zařízení“, zejména při přívlači, snižuje atraktivnost nástrahy zvyšuje riziko nějakého dalšího selhání.

reagovat
Čtvrtek 17. července 2008 v 11:15 ® Iwory
Iwory

Tak ja třeba lanko na přívlač nepoužívám téměř vůbec, chytam s normalním vlascem a přísahám že mi to ukousla tak jedna z padesáti:)Vět­šinou to maj hezky v koutku na kraji takže no problem.lankopodle mě omezuje pohyb nástrahy a plaší opatrnější ryby.. na kaču s rybičkouo lanko normalně davam

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1