Chytej.cz

Techniky rybaření a věk necteno

25.6.2008 | Robur | 3.950 zobrazení | 26 odpovědí

Mohu nadhodit téma, kdo se zde cítí nejstarším muškařem či vláčkařem, případně plavačkářem či feedrařem. Nebo se podělit o důvody zanechání aktivnějších způsobů rybolovu směrem k bobkařině či jiným alternativám. Ne že by alzhaimer klepal na dveře, spíš mě k tomu zamyšlení vede letošní vláčkařský propadák /zatím, to se musí zlomit/:-) a Ripkova masáž:-)).

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 1. července 2008 ve 21:37 ® sus1 reakce na …

jindrich:I kdepak, já se nečertim.:-)) ))

reagovat
Úterý 1. července 2008 ve 20:25 ® jindrich

Cudla: Děkuji :-)) )

reagovat
Úterý 1. července 2008 ve 20:23 ® jindrich reakce na …

sus1:Nevím co se čertíš,poznámka,že nemá cenu reagovat,byla myšlena ve smyslu „jedná se o dobu,kdy Vaši ještě nevěděli jestli to bude chlapeček nebo holčička“:-))

reagovat
Úterý 1. července 2008 v 16:35 ® sus1 reakce na …

Robur:Jj.

reagovat
Úterý 1. července 2008 v 16:11 ® Robur
Robur

oprava – dědo

reagovat
Úterý 1. července 2008 v 16:10 ® Robur
Robur

snad: Promiňte, děde.:-))

reagovat
Úterý 1. července 2008 v 15:12 ® sus1 reakce na …

jindrich:Promin,dě­do:-(

reagovat
Úterý 1. července 2008 ve 14:25 ® Cudla
Cudla

Mladíci nehádejte se,bylo to hluboce v minulém stoletíTO ZNÍ CO .Od 10 let oficiálně kroužek trocha koketování s záv.plavanou,pak moucha,přívlač trochu bobkařina ,ale málo,pak mně dostal úraz tak bobkařina.Tet už zase skáču přez kaluže tak 45:45%mucha+fidorka zbytek plavaná+ přívlač

reagovat
Úterý 1. července 2008 v 11:25 ® regulus reakce na …
regulus

No dobře federácia. -:)))))))

reagovat
Pondělí 30. června 2008 ve 23:55 ® jindrich

regulus:V roce 1970 byl už ČRS, o rok jsem se sekl.K rozdělení na 2 svazy došlo na 4 sjezdu ČSRS v červenci 1969.Tolik historie.

reagovat
Pondělí 30. června 2008 ve 23:31 ® jindrich

regulus:Je vidět"mladíku"že prdlajs pamatuješ.Ještě v roce 1970 byl ČSRS(Československý rybářský svaz) Kdy došlo k rozdělení na ČRS a SRZ přesně nevím,ale mohu Ti to zjistit,pokud to nezvládneš sám:-) sus1:Na Tebe nemá cenu při Tvém věku ani reagovat. Robur:Jasně jsem naznačil,že muškaření s přibývajícím věkem je to pravé.Žádné stany a bivaky,žádná strava z konzerv,ale klidný spánek v penzionu s kvalitní stravou :-))

reagovat
Pondělí 30. června 2008 ve 12:59 ® sus1 reakce na …

regulus:Jestli to nemělo být ČSFR ??:-)) ))

reagovat
Pondělí 30. června 2008 ve 12:19 ® regulus reakce na …
regulus

Jindřich co to je ČSRS??? Pokud si pamatuju, tak tu byl před r. 1989 ČRS (Český rybářský svaz) a ZRZ (Slovenský rybárský zvaz).

• :))))))))))))))))))
reagovat
Pondělí 30. června 2008 v 8:58 ® Robur
Robur

vy to pánové berete přesně naopak. Mě nezajímá, kdy jste poprvé ohýbali špendlík a vyráběli háček, ale spíš důvody, že se někdo na mušení vykašlal, protože už jakoby na to fyzicky neměl. Nedávno jsme tady měli kolegu, který byl hrozný masaj, ale naopka zase už nedokázal ani navázat a nahodit, takže buď chodil s židličkou a sedal si k rybáři jen na čumendu a pokec nebo zde bylo i pár ryybářu, kteří mu i nahodili, takový full servis.

reagovat
Pondělí 30. června 2008 ve 2:02 ® jindrich

Robure,Robure,cos to zase vymyslel.:-) Ale abych odpověděl.Pytlačit jsem začal někdy v 6 letech.No potom jsem se stal řádným členem ČSRS a mimo kaprařiny vyzkoušel snad všechny možné techniky lovu.Od lovu na rybičku a bobkařinu přes feeder a plavačku až po muškaření.S mouchou jsem začal laškovat cca před 5-ti lety.No a nyní mi pruty na ostatní rybolovnou techniku zahálejí.Plně jsem muškaření propadl.

reagovat
Neděle 29. června 2008 v 0:39 ® bombardák

takže už to nějak funguje. ikdyž jsem opravdu ten starší polehávání po křesílcích nemám moc rád.miluju svobodné vláčení z lodˇky , ikdyž budu pak zlámaný a .bolet budou nejen záda.miluju období před zimou,kdy v čisté vodě můžeš netrpělivě sledovat záběry z hloubky stoupajících dravců. miluju euforii pistolnického zaseknutí při feedru , kdy ke štěstí stačí jeden prut jak při vláčce. radost z trochy krmení vhodně nabídnuté.u vody je všechno odpuštěno.

reagovat
Neděle 29. června 2008 v 0:16 ® bombardák

píšu to již podruhé. prej mám špatné heslo.?v dohledu táty v letech 59–60 . bambusák ,pak duralka vlasec snad 0,30. dnes díky vláčení a mušce na PR vláčím dál na MP . díky dravcům dál plavačka a v poslední době mne pohltil naprosto feeder.

reagovat
Sobota 28. června 2008 ve 12:56 ® regulus reakce na …
regulus

Jaj, chybička se vloudila, sem se přehlídl, ale Hora na mě určitě nebude naštvanej, že jsem ho udělal o 6 let mladšího. -:)))))))))

reagovat
Sobota 28. června 2008 ve 12:17 ® klaxon

regulus – jeste mensi technicka…ty ses rocnik 61 a Hora zacal v roce 60 chytat…ale narodil se jeste o nakej ten rok driv…teda takhle to mate v karte:)

reagovat
Sobota 28. června 2008 v 1:17 ® Hora
Hora

regule>máš pravdu,trochu jsem to popletl,omlouvám se za matení mladých (i starších)hlav.

reagovat
Pátek 27. června 2008 ve 13:37 ® regulus reakce na …
regulus

Hora – malá technická Seš ročníkově o rok starší, v dobách když nám bylo míň jak 15 byl jen ČRS (teda byl i SRZ, ale to něco jinýho) a pokud vím, dozor museli mít rybáři do 15 let až od roku 1976, to vím přesně, přišlo to současně s krajskejma povolenkama, těsně mě to minulo, bylo to v různých modifikacích, musel to být dospělej člen ryb. svazu, pak přidaly i dospělý rodiný příslušníky a podobný ptákoviny, to si už nepamatuju, několikrát to měnili a aspoň na JM to vydrželo až do devadesátých let, pokud vím, tam moji mladí to ještě zažili.

reagovat
Pátek 27. června 2008 ve 13:23 ® Hora
Hora

No,tak já se přidám taky.Ve svém dětském věku (kolem 5 – 10 let)jsem chodil s otcem ku vodě,chytal jsem na dělené pruty po mém dědovi(1× plný laminát a 1× štípaný bambus)popřípadě na zapůjčený prut od otce a věnoval se z 90% bobkařině.V tuto dobu byla postavena a napuštěna Těrlická a Žermanická přehrada a byly tam samostatné povolenky(kolem 120 Kč).Ryb se chytalo hodně a pěkných.Problém byl kdysi s chytáním samostatným-mládež do 15 let mohla chytat jenom pod dohledem osob starších 18 let.Po dovršení dospělosti se chytalo více na plavanou a to v poměru cca 50 na 50% s bobkařinou.Po příchodu ratolesti to bylo stejné,přestěhoval jsem se do Ostravy a začalo poznávání místních vod.Ale stejně jsem se vracel na staré místa na přehrady,i když to šlo postupně z kopce.Když jsem přijal funkci vedoucího mládeže u naší MS,tak jsem postupně vyzkoušel vláčení,muška­řinu,ale stejně jsem se vracel k bobkařině a plavané.Po skoro 20 letech práce s mládeží,jsem začal trochu fušovat do kaprařiny,ale zjistil jsem,že na ní potřebuji hodně času a to já nemám.Před 9 lety,jak jsem se dočetl v jednom ryb.časopisu o chytání ryb feederem, pořídil jsem si prut a chytlo mě to hodně u srdce.Teď se to dělí cca plavaná 60%,feeder 35% a položená cca 5%.Hodně cestuji za rybařinou na jiné místa a baví mě poznávat jinačí revíry,ale přináší to komlikace s financema(který rybář jich má dost?).Takže u mně to vychází nejvíc na plavanou.Chytat sumíky mě nebaví a vláčet,to po mých zkušenostech s vláčkou radši ne.Jo a dědek ještě nejsem.

reagovat
Čtvrtek 26. června 2008 ve 23:29 ® Robur
Robur

asi jo:-)

reagovat
Čtvrtek 26. června 2008 ve 22:49 ® sus1 reakce na …

Robur:Jo tovíš, důchodci říkají, že nemají čas ,no??!:-)) )

reagovat
Čtvrtek 26. června 2008 ve 22:46 ® Robur
Robur

to je tady do anktety jediný dědek?

reagovat
Středa 25. června 2008 ve 22:19 ® regulus
regulus

No necítím se sice nejstarší i když něco už pamatuju a nějakej rok chytám. V mým případě jsou to takový trochu etapy, vyvolané více méně momentální situací, která s rybařinou neměla nic společnýho.

Úplný začátky (tak do 15 let) plavačka – řeka před barákem, jen místní povolenka (krajská ještě nebyla) v tý době jsem asi jinou technikou nechytal.

Řekněme mládí (tak do 25 let) plavačka od zahájené dravci, klasicky na rybičku, nebylo potřeba nic vymejšlet, sedl jsem na priglu na skalku, na jednu udicu jsem tahal červenky jednu za druhou a v tom hejnu jsem měl kaču s rybičkou, bilance několik štik za den. Jinak okouni ve velkým a velcí, taky na rybičku nebo žížalu.

Když byly děti malý (tak do necelejch 40) – inklinace k bobkařině, plavačku sem na pár let téměř úplně odložil. Jednak jsem stavěl, takže málo času, byl jsem rád, když jsem si večer na 2 hodiny sedl k rybníku (nejbližší voda pár set metrů), no a za druhý, když chodíš k vodě s dvouma malejma klukama, tak je bobkařina asi jediná možnost aby sis taky zachytal a nedělal jenom rozmotávače, navazovače atd. Navíc v létě nahodíš a ještě se u toho koupeš, kluci byli spokojení …

Když děti odrostly a začal jsem opět na ryby chodit sám (po 40) – návrat k plavačce, feeder jako alternativa, dravci na rybičku, ale bylo to čím dál tím horší, takže pomalá inklinace k vláčce. Postupem času přemnožení rybářů dosáhlo takových rozměrů, že jsem začal jezdit dál a dál, na stále více odlehlejší místa, spřáhl jsem si svoje aktivity t.j. lítání po lese a rybaření a začal jsem vyhledávat spíš ty aktivní rybolovný techniky. Vláčka postupně odsunula plavačku na druhou kolej a zcela logicky jsem se dostal k muškaření o kterým jsem tak 25 let jen kecal a dycky si našel důvod proč letos ještě ne. Finále je takový, že naprosto převládá lov na umělý nástrahy. Důvod nedostatek času, čas na ryby doslova kradu, umělý nástrahy se nezkazí, nesmrdí, můžu hodit udicu a pár krabiček do auta a odpoledne se cestou stavit na rybách aniž bych měl v autě hnijící a smrdící červy. Pravda někdy zajdu plavačka, feeder, na úhoře, sumec na rybu no a možná v létě když se pudu koupat, tak to cvičně nahodím na kapříka, ale nejspíš zase na brko a feeder.

reagovat