Chytej.cz

Bolen Dravý necteno

18.6.2008 | Kubajs | 19.697 zobrazení | 170 odpovědí

No tak začala plná sezona a já stále nevím jak chytit bolena je to problém řeka je jich plná ale žádnej mi ještě ani neskočil po nástraze podělte se prosím o nějaký typ jak přelstít bolena vláčkou zkusil jsem i poperra

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 3. září 2008 ve 21:55 ® Robur
Robur

Tomik, pak je to hnusnej bores s hnusnejma haksnama. Doufám, že se někdo neurazí:-)

reagovat
Středa 3. září 2008 ve 21:43 ® Tomik
Tomik

Když jsem tu fotku poprvé viděl, taky jsem se nad tím zarazil, ale můj typ je na borca páč na ženskou má moc vošklivý haksny..:-D ALe jinak nic proti..:)

reagovat
Středa 3. září 2008 ve 21:41 ® Robur
Robur

fotk je dobrá, taky topohlaví řeším. Měly by se vypsat sázky. Dle mého je to borec.

reagovat
Středa 3. září 2008 ve 21:36 ® jiris
jiris

mckvak :-))

reagovat
Středa 3. září 2008 ve 21:33 ® ART reakce na …
ART

salmo: Nechci urazit ale ta osoba na obrázku je jakýho pohlaví?

reagovat
Úterý 2. září 2008 ve 20:44 ® EDYS reakce na …
EDYS

to uz jsem rikal ze to je asik v rukou natocim videjko nekdy az budu mit prut ok..

reagovat
Úterý 2. září 2008 ve 20:37 ® Salmo reakce na …
Salmo

Vykládám to tak jak to tahám.Ale asi by to chtělo praktickou ukázku :-)

reagovat
Úterý 2. září 2008 ve 20:35 ®  reakce na …

a nebo to špatně vykládáš:D

reagovat
Úterý 2. září 2008 ve 20:33 ® Salmo
Salmo

Asi to je v rukou.Už jsi třetí človek,který dostal instrukce „jak na to“ a nechytl ani čudlu…:-D

reagovat
Úterý 2. září 2008 ve 20:32 ® EDYS reakce na …
EDYS

no tak jako ja to taham svizne a nic..:-D tak nvm…-D

reagovat
Úterý 2. září 2008 ve 20:25 ® Salmo reakce na …
Salmo

EDYS> A jak jsi dopadl po mých tutových radách ??

Ještě jedna motivační fotečka – bolen 73 cm :-)) )

reagovat
foto/forum/2008/th-img4655.jpg
Úterý 2. září 2008 ve 20:22 ® EDYS reakce na …
EDYS

ja jsem za tolik??…:-D to dekuju no..:-D

Salmo>me staci aspon jeden zaber na popik.jako ne jen zaber ale at vytahnu i rybu..D

reagovat
Úterý 2. září 2008 ve 20:14 ® Salmo
Salmo

Jestli je bolen přemnožený nebo je je každého názor ale musím podotknout že na vranovské přehradé je jich opravdu moc.I sám pan porybný co mě kontroloval mi říkal ať každého co chytím zabiju a hlavně ho nevracím vodě…:-(( Za týden jsem jich chytl okolo 50 ks od +/- 40 cm do 62 cm a všichni plavou dál.Nejlepší nástraha byl svížně tažený popík(Rapala Skitter Pop,7 cm,barva SB)

reagovat
foto/forum/2008/th-img4654.jpg
Úterý 2. září 2008 ve 20:08 ®  reakce na …

tak přestaň chytat a počet se vyrovná :-D

reagovat
Úterý 2. září 2008 v 19:46 ® EDYS reakce na …
EDYS

Ja bych to netvrdil o zadne rybe tadyk u nas.:-D co to je premnozena ??u nas jsou jen premnozeni „rybari“!..:-S

reagovat
Úterý 2. září 2008 v 19:11 ® toti

Také bych polemizoval o přemnožení bolena. Pokud jde o Seč, mohu říci, že jich tam není rozhodně tolik, kolik jich bývalo dříve. Myslím tím boleny nad 60 cm. Menší kusy se vždy všude zdržují v hejnech , a tak budí dojem velkého počtu či dokonce přemnožení. Je pak na dalších predátorech menší jedince probrat. Bohužel se štikami, candáty či okouny je to na Seči špatné od té doby, co byla opakovaně upuštěna voda. V té době se tam hrnuli i pseudo rybáři, a co vytáhli, odnesli domů. Když vidíte, že si někdo odnáší tašku 15 cm okounů, nebo že k vodě naběhne banda 15 maníků, kteří si candáty naplní během týdne mrazáky k prasknutí, co dodat. Úbytek ostatních dravců je v přístupu rybářů – platí : hamty hamty, ať mám vic než tamty.

reagovat
Neděle 31. srpna 2008 ve 23:49 ® scootrovka
scootrovka

Zrovna se mi dneska 62 cm bolen zavěsil na malou stříbrnou rotačku.Nahodila jsem to do místa kde zalovil a hned byl tam.Ale musí se nechat,že jsem vláčela podél velkých kamenů ve vodě.

reagovat
Neděle 31. srpna 2008 ve 21:27 ® Mr.Stick
Mr.Stick

@Tomik: Líp to napsat nešlo, pod to bych se s klidným svědomím podepsal.

reagovat
Neděle 31. srpna 2008 ve 20:47 ® cercer
cercer

souhlasím stím,že přemnožení bolena je věc k polemice..sám jezdím za boleny po různých vodách a myslím si,že je to s množstvím dost podobné..jde spíše jakým způsobem loví.Zda klasickým nepřehlédnutelným zálovem,či méně výrazným,hlouběji pod hladinou..a je pravda,že jedno ráno není téměř kam dříve nahodit,jak se,,vaří"voda a opravdu to vypadá,že tu není jiná ryba než bolen a hned další 4dny na stejném místě je to jen ojedinělý zálov a o přemnožení neni ani náznaku.

reagovat
Neděle 31. srpna 2008 v 18:46 ® EDYS reakce na …
EDYS

tak proc tam chytaji kapry??

reagovat
Neděle 31. srpna 2008 v 18:42 ® Tomik reakce na …
Tomik

O přemnoženosti bolenů na seči bych si dovolil polemizovat. Jak píše HaD je to ryba která je neustále v pohybu a při lovení dělá dojem, že je jich tam mnoho, tím nechci říct, že by jich tam bylo málo, ale rozhodně nejsou přemnoženi a to že pod hrází je jich mraky nic neřeší..:) Ono se krásně svádí na boleny mizení ostatních dravců. Potravní konkurence v tom určitě nebude. Hlavním problémem úbytku dravců na seči bude jednoznačně člověk, není to tak dávno co byla seč „vyschlá“ a rybáři toho značně využili. Další věc je ta, že štika 52 je u místních krásná ryba a předem dostává pozvánku do kuchyně. Bolenů je zde dostatek jen díky tomu, že je to opatrná ryba a né každý ji umí chytat. Kdežto na štiku s kačenou umí jít každý jouda. Toť můj pohled na věc…

reagovat
Neděle 31. srpna 2008 v 18:28 ® 

HaD…Davide, tady na Sečí to s přemnožením fakt nepřeháním, jsou potravními konkurenty všech ostatních druhů ryb. Zřejmě to způsobuje, že bolen je kombinace „kaprovitá ryba – dravec“ , takže se tu běžně stává, že je chytí na dně „kapraři“ na položenou a pod…A o kapra zavadíš jen dost vzácně.

reagovat
Neděle 31. srpna 2008 v 18:24 ® 

Pepos 93: Ta metoda s rybičkou za zádí loďky funguje stejně jako všechny ostatní „ověřené“ metody. Záleží na okolnostech a bez ryb. štěstíčka je Ti i ta nejspolehlivější na dvě věci…Takže – zkoušej a uvidíš. Jinak ty Tvoje zmařené záběry bych já osobně řešil změnou rychlosti tažení nástrahy. Musí to být dost rychlé. Jak jsem psal, jsou mazaní a vidí všechno i z neuvěřitel­né dálky.

reagovat
Neděle 31. srpna 2008 ve 12:10 ® HaD
HaD

S bolenama je to zřejmě lokální záležitost. Ještě je potřeba vzít v úvahu to, že bolen se jako ryba velmi snadno prozradi a jeden lovící kus vyvolá dojem celého hejna. Rychle se přesunuje a loví hlučně. Někdy se díky vlivu přírodních podmínek koncentruje na určitých místech. Předloni to u nás na řece vypadalo, že se přemnožili. Ve skutečnosti pouze najela většina ryb do jednoho úseku. Rybáři je vybili a vloni už byla o záběr nouze. Byl bych tedy ve výrocích o přemnožení opatrný.

reagovat
Neděle 31. srpna 2008 ve 12:06 ® HaD
HaD

Libor: ano, řekl jsem, že se pod námi třely. Podle dvou kusů, který blbly kousek od břehu jsem to tak odhadl. Pravda pravdoucí. Díky za upozornění.

Nicméně je to trochu jiné téma, které nic nemění na tom, zda se s rybou zachází šetrně a nebo ne. Parma ulovená v období tření může být puštěna tak, že přežije a taky že nepřežije. Stejně tak bolen a další ryby.

reagovat
Sobota 30. srpna 2008 ve 23:05 ® Libor reakce na …
Libor

Robur: taky jsem to slyšel, tam kde chytám je bolenů hodně, v posledních letech se rozmohli, ale okoun je tam pořád stejně. Jen se mi zdá že ubyl tloušť, ale to asi spíš bude sumejšema.

reagovat
Sobota 30. srpna 2008 ve 23:00 ® Libor reakce na …
Libor

farnas: měli pravdu, ale nic si z toho nedělej, jen tě chtěli upozornit že tak se to nedělá. Foť dál a nahrávej fotky na chytej.cz, třeba tě budou jednou i chválit.

reagovat
Sobota 30. srpna 2008 ve 22:54 ® Robur
Robur

tož slýchávám rybáře říkat, že bolena hned hážou do keře. Osobně jsem to neviděl. Neexistuje nějaká vědecká studie o tom, že bolen vytlačuje původní dravce /candát, štika, okoun/.

reagovat
Sobota 30. srpna 2008 ve 22:48 ® farnas
farnas

Libor ja jsem ji hned vratil do vody ani ne pet sekund newim proc vsichni zacali hneh psat ty valis bolena po zemi atd. chtel jsem to ukazat kubajsovi.

reagovat
Sobota 30. srpna 2008 ve 22:10 ® Libor
Libor

farnas: koukni na fotky co má Sander nebo HaD, inspiruj se. Ryby foť ve vodě nebo venku a rychle. Foť je na podběráku nebo si vyndej z vody rostliny a použij je jako podložku. Vyvaruj se prosím dávat rybu do hlíny, do štěrku, písku atd. Namáčej si ruce atd. Jo a nejhorší fotky jsou z kuchyně nebo z vany. Přeju všem hodně vydařených snímků. Libor

reagovat