Chytej.cz

Svéráz národního rybolovu - článek v příloze LN necteno

18.5.2008 | jake | 7.819 zobrazení | 88 odpovědí

Doporučuji všem opravdovým rybářům přečíst si následující článek sobotní přílohy LN a důkladně se nad ním zamyslet – opravdu to stojí za to :-( www.lidovky.cz

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Pondělí 19. května 2008 v 15:32 ® Dědek reakce na …
Dědek

pupak : jj, ten je nejhorší

reagovat
Pondělí 19. května 2008 v 15:28 ® pupak reakce na …

Dědek – za prvni republiky se chytalo v nedeli a ve svatek a nikdo nesmrdel u vody denne jako ted, holota nic nedela jen se flaka a pak ma roupy, jako treba toulovec !!!!

reagovat
Pondělí 19. května 2008 v 15:24 ® Dědek reakce na …
Dědek

pupak : to ať si už zařídí ten, komu bude voda patřit. Ať povolí chytat pořád nebo jenom jeden den, bude to jeho věc. A ta pakáž rybářská si bude vážit vycházky k vodě.

reagovat
Pondělí 19. května 2008 v 15:21 ® Dědek reakce na …
Dědek

tomchamik : proč by nebylo možné zprivatizovat řeky ?

reagovat
Pondělí 19. května 2008 v 15:20 ® pupak reakce na …

Dědek – jediny co pomuze je vyhnat tu pakaz rybarskou od vody ven a dovolit tomu xyndlu na pstruhovkach chytat maximalne 1 den v tejdnu jak to bylo za prvni republiky, na MP bych dal 2 dny at nezeru !!!!

reagovat
Pondělí 19. května 2008 ve 14:49 ® tomchamik reakce na …
tomchamik

Dědek-Obávám se,že privatizace by vedla jen k ochránění určitých revírů.Chodilo by se chytat na soukromák za další peníz a svazu by zůstalo pár neatraktivních vod.Dále asi není možné zprivatizovat řeky a tak by se vybíječi přesunuli tam.Podle mého pomůže pouze limit ryb na povolenku a profi stráž,která bude tvrdě stíhat přestupky.Nyní je vše k smíchu,mluvil jsem s chlapem co je RS a chytil chlápka co čapal na 3 pruty a ve vezírku měl 3 kapry cca 50.Sebral mu povolenku,na úřadě mu dali 1000kč pokuty a papíry měl za 14 dní zpátky. Tady pomůže jen zpřísnění zákona a jeho tvrdé kontrolování.Ono když bude uzákoněno,že při větším přestupku bude zabavena povolenka třeba na 3 roky,tak si dost lidí rozmyslí dělat prasárny.

reagovat
Pondělí 19. května 2008 ve 13:30 ® Dědek
Dědek

Pomůže jediné – privatizace

reagovat
Pondělí 19. května 2008 ve 13:02 ® rarach

Tomash: Neboj brzo bude, ale vod nich a nám z toho dobře nebude.

reagovat
Pondělí 19. května 2008 ve 2:27 ® hecht reakce na …
hecht

Hany :Bohužel to spěje k tomu, že tam co ten limit byl, tak ho chtějí zrušit :-((

reagovat
Neděle 18. května 2008 ve 22:38 ® Kubah

Podle mě by zdražení povolenky nebylo potřeba kdyby byly zavedeny limity na počet ponechaných ryb a byly by zpřísněny kontroly rybářskou stráží.

reagovat
Neděle 18. května 2008 ve 22:22 ® rgb23
rgb23

Cena povolenky v ohledu množství ryb, které si rybář od vody může odnést je směšná. Znám ale spoustu zejména starších masařů, podle kterých když už za to zaplatili, mají právo si tu rybu odnést. Pokud zrovna nic nechytnou, nadávají, že svazu platí a on dostatečně nezarybňuje. Přesto si každý měsíc splní maximum 10ti kaprů a berou poctivě ty mírové, dokud jsou. Pokud se zvedne cena povolenky, ale svaz nebude vodu více hlídat, začnou brát všechno a nezapisovat. Všeobecné chování rybářů u vody dražší povolenka taky nevyřeší. Nepořádek dělají i ti movitější, to je o výchově, né výši platu. Proč na soukromých revírech, nebo leckde v zahraničí to vypadá jinak? Protože to (rybáře) hlídají. Tady si každý může u vody dělat co chce a na rs nenarazí. Zaplatím klidně za povolenku o pětikilo nebo litr víc, chci za to ale vidět i nějaký výsledek. Na soukromém revíru zaplatím 500 za den, 3 x mě přátelsky s úsměvem zkontroluje rybářská stráž – přeci jen jsem zákazník, je tam ale čisto, mám šanci na velkou rybu. Myslím, že peněz se na povolenkách a brigádách vybere dost a možná, kdyby se více peněz dávalo na funkční rs a méně na zarybňovaní, bylo by třeba těch ryb ve vodách více a celé by to vypadalo jinak.

reagovat
Neděle 18. května 2008 ve 21:46 ® Prichy
Prichy

jako soukromnik bych asi nasadil kapra.....bylo by to pro me potencionalne nejvice zakazniku ceskeho trhu

mimochodem tipuju, ze ani to bych si nemohl dovolit, protoze bych mel normalni zarybnovaci povinnost…ovsem ten jen varim z vody, nevim kdo urcuje kolik ryb se muze nasadit atd.

reagovat
Neděle 18. května 2008 ve 20:05 ® Ciffik
Ciffik

sice tomash se smajlikem ale ja bych to bral vazne…cistka na vyssich mistech za nekoho normalne smyslejiciho…tyka si myslim nebo spise jsem presvedcen ze ma pravdu i rarach…penezje dost jen si to spoctete cca 300000 rybaru nebo 250 nebo kolik x cena papiru…

jinak klidne zaplatim o 500 – 1000 vic ale chci videt vysledek

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 19:33 ® Tomash
Tomash

rarach : No a jak z toho ven? Revoluce? Všechno veeeen :-)

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 19:01 ® rarach

Hoši opravdu si nevidíte pod prsty, vybranejch peněz je za povolenky pokokot, ale prostě nejdou tam kam mají nebo lépe řečeno jdou.........

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 18:50 ® doktorov

Zdarec pánové. Tak jsem si dal záležet a článek přečetl,byla to sice fuška ale je to zajímavé. Je fakt ze vody už nejsou co bývalo,neznám Orlík,Lipno a jiné velké nádrže jo chtěl jsem si v létě udělat sice dovolenou jen tak někde,ale po tom co stále čtu už to pro mě nemá cenu. Na každém názoru tady je něco pravda,ale pomůže zdražení povolenek? Profi stráž? Jak se říká co oči nevidí srdce nebolí.. Znám to tady z Hostivaře v Praze,porybnej tam jde jen o víkendu se všema kamarád,ví o prohřeškách co tam jsou,ale asi s tím nic neudělá,jsou tam přeci rybáři kamarádi a těm povolenku neveme,pak mi stačí když jdu domu po krásném relaxu u vody a koukám ve vodě 2 kačeny na štiku hupsaj pohoda jak po zahájení a to bylo konec dubna!!! A proč vlastně nee,když přeci porybnej chodí jen ráno?! Pokud chceme dále chytat pěkné candáty,kapry atd…nastane čas kdy se sáhne k razantním změnám a je fakt že ty se nás dotknou!!! Jde o to kdo a kdy udělá tenhle zásadní krok,ale myslím že se začne třeba u Lipna a pak se půjde po mennších svazovkách…Je mi toho co se teď poslední roky děje líto…

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 18:50 ® Tomash
Tomash

Opět fórum s věčným tématem. Musí se už něco udělat, ale CO? Jít proti již roky zaběhnutému systému a čekat okamžitou změnu a nápravu je absurdní. Popovídat si o extrémech, kdy na jedné straně smutní zastánci C a R, na straně druhé si masaři utírají mastný huby od rybích škvarek, je taky fajn, akorát mi tohle téma přijde už hodně všední a stejně se nikam nedopracujeme. Tak tedy, jsem PRO zdražení povolenky, myslím, že pokud se zdraží o 500Kč, nic tak hrozného a neúnosného se nestane. Pár lidí, kteří na ryby chodí málo, nebo vůbec si povolenku nekoupí, zbohatlíci, kteří povolenku mají jen aby fascinovali své okolí si ji stejně a s chutí koupí, ti, co mají rybařinu rádi ani nezaváhají a hotovo. Pochybuju, že se najde mnoho dovedů, kteří se budou snažit chytit o 3ks kapra více než loni a pokud ano, je mi to u pr.ele. Jsem ale pro zdražení s tím, že se peníze využijí na zprofesionálnění RS – je mi skutečně putna, jestli ozbrojené, či neozbrojené, ale aktivní a do jisté míry i placené – proč třeba nezaplatit členům RS každý měsíc 2–3 tisíce za to, že čestně a aktivně plní povinnosti RS? Samozřejmě by to chtělo ještě ošetřit kontrolu a dozor nad RS, aby nefungovaly jako stát ve státě, ale takhle nějak bych to viděl do budoucna já a jsem přesvědčený o tom, že by výsledky znát byly!

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 18:18 ® Dědek
Dědek

Je to jako s každým majetkem, který má moc majitelů ( rybářů ), každý se stará o všechno a všichni o nic. Pokud budou některé dnešní vody v soukromých rukách, dá si jejich vlastník sakra pozor, aby se s jeho majetkem zacházelo tak, jak má. A pokud bude chtít mít ze svého vlastnictví nějaký užitek, bude muset rybářům něco nabídnout, něčím je nalákat. A čím, to je myslím každému jasné.

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 17:08 ® rarach

Juraj a ostatní svazomilci: Povolenka u nás je dražší než v v mnohých podstatně větších státech v USA a o životní úrovni není třeba pochybovat, že? A ten svaz Vám nebo nám postupně privatizujou Ti co ho teď vedou. Já seru na to, že můžu jezdit po celý republice, radši budu jezdit míň, ale o to víc si zachytám.

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 17:06 ® HaD reakce na …
HaD

juraj: mimochodem důchodce jsem s úspěšným podnikatelem nikdy nesrovnával, tak mi prosím nevkládej do úst, co jsem neřekl

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 17:04 ® HaD reakce na …
HaD

Juraj: jen se neboj, já z 90% chytám na svazovkách. Soukromé revíry navštívím jen výjimečně a to zdůvodu lovu na dírkách, ale vůbec ne kvůli trofejním rybám. Kdybys mě znal, neřekl bys to cos řekl. Do zahraničí občas jezdím, ale s výjimkou jedné cesty se nejednalo nikdy o nic exkluzivního a drahého. Do Itálie se zvládne jet za 5000,– – 6000,– na 10 dní a na to má i ten diskutovaný důchodce.

Povolenka je příliš levná. O tom nehodlám diskutovat. Za tím si prostě pevně stojím. Netvrdím, že se má zdražit na 10.000. Ale zdražení o řádově desítky procent je myslím na místě. A navíc ti důchodci, mohou klidně mít úlevy, i když si myslím, že jsou to právě často oni, kteří vody těží. Alespoň jak to znám z praxe já, tak právě staší rybáři mají stovky kaprů ročně, desítky až stovky candátů atd. Jsou u vody stále, všechny nasazené vychytají, rybu pustit neumí a jsou to pak oni, kdo si stěžuje „kapři nejdou“. Když jsou jimi sežraní a vychytaní, nemohou jít.

Někdo sice namítne, že má pravdu CeP v tom, že ani vysoká cena neodradí těžaře a pytláky. To je pravda pouze z části. Někoho odradí, a především zbyde více peněz na zarybnění a na profi stráž, která ony těžaře a pytláky bude mít větší šanci sejmout.

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 16:59 ® jiris
jiris

Juraj – to, ze za temer zadarmo muzu chytat v celé ČR je sice pěkný, ale tím výhody končí. Zrovna ten systém mi nepřijde příliš povedený.

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 16:02 ® Juraj reakce na …

Sander i CeP mi mluví z duše. Navíc se obávám, že podobné články jsou nenápadným pomalým začátkem lobbystické kampaně k privatizaci našich vod. Po zkušenostech z praxe v tomhle státě říkám slovu privatizace prostor pro zavedení korupce. A v tom jsme opravdu mistři. Měli by jsme si vážit toho, že máme systém jaký máme a který nám může celý svět jen závidět. Pro mírné zdražení jsem s tím, že celé toto navýšení půjde na profesionalizaci rybářské stráže. Při takové základně by několik stokorun na člena mohlo být dostačující a nemyslím si, že by to důchodce zruinovalo. Vždyť jde o ochranu bohatství, které právě oni celá léta budovali. Had: Nemůžeš srovnávat životní úroveň úspěšného podnikatele s úrovní důchodce. Je hezké, že je ti jich líto, ale je to právě jejich zásluha, že můžeme chytat prakticky kdekoliv. Když toužíš po lovu kapitálních kousků, tak si holt jezdi za těžký prachy po soukromých revírech, nebo ukaž, že něco umíš a chytej je na svazovce. Pořád tam velké ryby jsou.

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 15:12 ® HaD reakce na …
HaD

sander: ceny povolenek u nás neodpovídají ani zdaleka poměru životní úrovně a ceny povolenky v zahraničí. Současné ceny jsou vhodné tak pro lov v místní MO, maximálně v okrese. Nikoliv však pro celé kraje či snad dokonce celou ČR. Důchodců mi je líto, ale holt nemůže mít mercedes každý, i když na to byl zvyklý.

reagovat
Neděle 18. května 2008 v 15:12 ® CeP
CeP

tak jsem clanek jeste dvakrat pozorne precetl a dukladne se zamyslel… takze.. Lipno nam rabuji cizinci vybaveni nejmodernejsi technikou, stejne vybaveni rybokopove, kteri s ulovenymi rybami kseftuji (ti klidne za povolenku vysmahnou 10tis a porad budou profitovat), pytlaci kteri nemaji se svazem nic spolecneho, prirozene prostredi mizi skrze povodnovou betonovou lobby, umelymi kanaly pak tece krasne vycistena voda paradoxne mnohem skodlivejsi pro rybu nez pred lety, co prezije dorazi kormorani po kterych tu jeste pred par lety nebylo ani vidu, takze se z nich ptakologove muzou zvencnout a chrani je zakonem… no a za tohle vsechno muze skutecnost, ze je u nas povolenka lacinejsi nez ve Svedsku.

reagovat
Neděle 18. května 2008 ve 13:49 ® Robur
Robur

taky mně Sander naštval, že ve dvou bodech řekl vše.

Včera jsem na rybách zahodil slupku od banánu…

reagovat
Neděle 18. května 2008 ve 13:37 ® revoke
revoke

Výborný článek a výborný postřeh Sandera.

reagovat
Neděle 18. května 2008 ve 12:15 ® Sander
Sander

jake > právě ti opravdoví rybáři se nad tímto článkem zamýšlet nemusí.

Proti srsti je mi tam jedna věc – stále se tam autor odkazuje na jiné země Evropy, píše, jak jsou všude dražší povolenky atd. Jenže si asi neuvědomil, kde žije. Země, které tam uvádí, jsou na tom malinko jinak, než jsme my. Až se v Česku dorovnají stávající směšné platy, možná by se o nějakém srovnávání nechalo mluvit. Ale na druhou stranu – ceny za povolenky jsou u nás vzhledem k možnosti odnesení velkého množství ryb opravdu nízké.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1