Chytej.cz

Svéráz národního rybolovu - článek v příloze LN necteno

18.5.2008 | jake | 7.815 zobrazení | 88 odpovědí

Doporučuji všem opravdovým rybářům přečíst si následující článek sobotní přílohy LN a důkladně se nad ním zamyslet – opravdu to stojí za to :-( www.lidovky.cz

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Úterý 27. května 2008 ve 22:36 ® rgb23 reakce na …
rgb23

tož já bych okomentoval tu dlouhovlasou slečnu od stánku, móóc pěkná:-)

reagovat
Úterý 27. května 2008 v 19:28 ® Prichy reakce na …
Prichy

HaD: pekny, tak ted jsem zvedavej, jake budou komentare (jsi mel nocni jo :-D )

reagovat
Úterý 27. května 2008 ve 3:49 ® HaD reakce na …
HaD
reagovat
Pondělí 26. května 2008 ve 23:20 ® HaD
HaD

za pár desítek minut bude v naší televizi na toto téma rozhovor s jednatelem ČRS Ing. Štípkem

reagovat
Středa 21. května 2008 v 17:40 ® sus1 reakce na …

regulus:Dyt sis s nim hrál,když si byl malej,né?? to už byl v tej době?!:-)) )))))))

reagovat
Středa 21. května 2008 v 15:44 ® jake
jake

Reg: Já vím :-(( Je to boj s větrnými mlýny a my řadoví rybáři s tím nic nenaděláme. Ryba smrdí od hlavy. Zmíněný člen RS operoval tím, že když se svinovací metr přiloží k tělu ryby, že je pak ryba delší :-)) ) K tomu snad ani není co dodat. Když jsem mu řekl, že se zabývá kravinama, ale o 100 metrů dál už má dědek chycené 3 kapry a 2 z nich má v autě, ať ho jde zkontrolovat, tak začal koktat, že už nemá čas a že ještě musí to a ono…

reagovat
Středa 21. května 2008 ve 12:19 ® regulus reakce na …
regulus

Jake – to co píšeš, se tu jak jistě víš omílalo 10× možná 1000×, furt stejná písniška, pak se to zvrhne na „defenestraci svazu“, privatizaci atd.

K tomu svinovacímu metru, nikde není napsaný že máš mít dřevěnej, to je p***vina jak vrata (nikdy jsem jinej než svinovací neměl). To je přesně ten typ borců, co u RS nemají nic dělat. Toto slyšet, tak ho pro změnu zdrbu jak sysla já.

reagovat
Středa 21. května 2008 v 10:30 ® jake
jake

Regulus: jestli by „rozsortýrování“ povolenek pomohlo, to nevím – jen mě to tak napadlo jako jedno z možných řešení. A pokud ne, v každém případě bych kromě denního limitu zavedl i limit roční, protože podle toho, co někteří rybáři vykazují do sumářů, tak to vypadá, že denně snídají obědvají a večeří jen ryby. já si za rok vezmu od vody tak 3–4 kapry, 10 – 15 pstruhů, sem tam nějakého toho dravce – 1 štika nebo candát, případně pár okounů a tím končím, tvá Máňa. A nepřipadám si naprosto nijak ochuzený. co vidím jako naprostou nezbytnost je opravdu profesionální a zcela nekompromisní RS, která bude motivována finančně i za odhalené pytláky a tzv. rádobyrybáře, kteří hrubým způsobem (zdůrazňuji) porušují RŘ. Vím třeba o jednom členu RS, který si léčí mindráky na děckách a mrdá je za každou ptákovinu (jako např. že má svinovací metr místo skládacího), ale na starého chlapa, který má jednoho kapra ve vezírku a další 2 zabité v autě si netroufne a dělá, že o ničem neví. A toto mě se.e…

reagovat
Středa 21. května 2008 v 10:04 ® jake
jake

Takže opravuji. Opravdoví rybáři – prosímVás vůbec ten článek nečtěte, páč je to úplně zbytečné. A pokud byste si ho nedej bože přece jen přečetli, tak ho okamžitě vymažte ze svého harddisku a ne aby vás probůh napadlo se nad ním zamyslet. Mohlo by to bolet…

reagovat
Středa 21. května 2008 v 6:38 ® Prichy reakce na …
Prichy

regulus: jj, elektrika je drahsi nez napr. „pro nas“ v sousednim nemecku.

byť rudovi verim, ze ty reviry nakonec bude mit nekdo ze svazu (10-ti rocni hajeni by melo skoncit 2012 snad…netusim) tak stejne nikdo nenapsal co delat.....ani jeden navrh…zkratka nic. (kdyz uz teda pominu tu myslenku jestli je lepsi aby to dostal petr nebo pavel, ja prece nemuzu vedet, kdo se o revir bude starat lepe ze)

robure, asi pujdu za tebou zkusit neco vyhrat do tech kurioznich pribehu :-)

reagovat
Středa 21. května 2008 v 0:28 ® regulus reakce na …
regulus

Rarach – jednak neustéle meleš o pstruhovkách, což mě je jasný, ale jiným čitatelům to jasný být nemusí, páč si to neřekl a sorry, ale srovnávat alpský řeky např se Svitavou nebo Svratkou na ČM vysočině mě připadne ujetý, už jenom z hlediska osídlenosti na kilometr toku o dalších věcech nemluvím. Anglie je kapitola sama o sobě, taky dost nerelevantní přirovnání. Pokud se toho, že jen některé týká, tak doufám, že si ten experiment odbudete v Česku (mimochodem, na JM jsou řeky, tedy jejich části, které neobhospodařuje svaz, např. Dyje 1 a Morava 1). Jen tak hypoteticky, budete mít u vás v Sokolově soukromej kus řeky s stejnejma podmínkama jako např. v Rakousku, kam si myslíš, že pojede rybář z ČB raděj na ryby, k vám nebo někde k Salzburgu když to má stejně daleko???

Ještě trochu mimo debatu k té elektřině, jak jsi psal Roburovi, přiznám se, že se na zprávy už zase nedívám, ale jen tak jsem zaslechl někdy teď v poslední době, nevím na které stanici to bylo, že máme nejlevnější elektřinu v EU, tak su z toho volajaký zmetený.

reagovat
Úterý 20. května 2008 ve 23:00 ® rarach

Robur: Tak dosedni na zem, máme téměř nejdražší elektřinu, auta, spotřební zboží, máme nejdražší dálnice atd. atd.., takže to má jako vyvážit ta levná povolenka, která je ve skutečnosti dražší než v mnohých státech USA, kdyby se konečně uvolnilo svazové účetnictví, asi by nebyl žádnej div, že máme i nejdražší násadu ryb. Nedochází ti souvislosti, spočítej si kolik je členů a kolik je to peněz za povolenky a známky, to jediná cifra, která je relevatní, členů ČRS a MRS je cca 450 000.

reagovat
Úterý 20. května 2008 ve 22:52 ® Robur
Robur

myslím, že by fakt zatím postačilo, vrátit se k tomu co napsal Sander hned na začátku + nebát se okamžitě hlasitě volat, když se někdo nebude chovat jak má.

jake > právě ti opravdoví rybáři se nad tímto článkem zamýšlet nemusí.

Proti srsti je mi tam jedna věc – stále se tam autor odkazuje na jiné země Evropy, píše, jak jsou všude dražší povolenky atd. Jenže si asi neuvědomil, kde žije. Země, které tam uvádí, jsou na tom malinko jinak, než jsme my. Až se v Česku dorovnají stávající směšné platy, možná by se o nějakém srovnávání nechalo mluvit. Ale na druhou stranu – ceny za povolenky jsou u nás vzhledem k možnosti odnesení velkého množství ryb opravdu nízké

reagovat
Úterý 20. května 2008 ve 22:48 ® Robur
Robur

ale mohli by chytat jen ti, co jim pod rudou knížkou statečné srdce bije, nebo jak to bylo…:-)

reagovat
Úterý 20. května 2008 ve 22:48 ® rarach

Regulus: Máš pocit, že ve Slovinsku, Bosně, Rakousku, Anglii atd. jsou ty řeky v nějaké nerovnováze? Nejsou, navíc jak už jsem psal, zcela jistě hypoteticky nebudou v soukromých rukách všechny řeky, ale jen některé a to ještě určité části, prostě normální stav v okolí. O svůj svaz tedy jistě nemusíte mít strach, akorát v těch svazových bude nadále howno, pač tam budou lidi furt lést za mrzkej peníz, bo svazový systém je samozřejmě postaven na masovosti, je zcela jasně spočítané, že výhodnější varianta je víc brblajích pod fousy za levnou povolenku, než pár spokojenejch za drahou, pač i samotnej svaz se nejvíc obává, že zdražením, by si k vodě poslal víc pytláků, než je schopen unést. Mimochodem co říkáte na cca 2 km. svazový revír Ostravice C a R, za 500 denně, mimochodem to je víc než u všech pstruhovejch stojáků se 3–4 rybama ?

reagovat
Úterý 20. května 2008 ve 22:44 ® Prichy reakce na …
Prichy

robur: vyhraj nasadu pro celou republiku ;-)

reagovat
Úterý 20. května 2008 ve 22:31 ® Robur
Robur

myslíte, že když ty plky okopíruji a dám do kuriozních příběhů, že něco vyhraju?

reagovat
Úterý 20. května 2008 ve 22:00 ® Juraj

HaD: Omlouvám se, že jsem ti vložil do úst, co jsi neřekl. Myslel jsem to jako příklad. Taky si myslím, že by se o něco mohlo navýšit, ale neodsuzoval bych hned vše co celkem funguje jako špatné. Důchodci skutečně „odtěží“ většinu násady, ale pořád zbývá spousta ryb, které při jejich přístupu k lovu můžou chytit leda náhodou. Myslím , že většina feedrařů, plavačkářů, kaprařů a vláčkařů myslí jako my a dnešních dědulů bude ubývat. A na skutečné masaře bude platit jen perfektně zorganizovaná, vybavená a hlavně správně legislativně ošetřená ryb. stráž, téměř s pravomocemi policie, s taxativním výčtem použití donucovacích prostředků. Asi by to chtělo samostatný zákon o rybářské stráži a to bude asi největší problém.

reagovat
Úterý 20. května 2008 ve 21:36 ® Prichy
Prichy

regulus: pro tvou informaci, u nas jsou reky vyrabovane snad jako nikde.....

rarach: byl jsem i na jihu na soukromaku treba (toho kapra (74cm)jeste fidr vydrzel, nasledne nevydrzel zasek do kaprika cca 45cm.....(ale o to snad nejde) …asi zase namitnes, ze jsem nebyl v norsku ci ve spanelsku…ale myslim, ze to nema vubec nic spolecneho s problemem.

Mimochodem az potkas dite s moji gumou na prutu, tak je to z kamosovo krouzku, kde ja (a jini bezni rybari) vyrabeji pro krouzek kde co.....oluvka, krmitka, policajty atd.

ale co na tom? puvodni problem to neresi stejne jako tvoje vysazovani PO…navic podle tvych slov (a tem opravdu verim) budes mit kybl skoro prazdny…

ovsem tyto data jsou celkem irelevantni…

cili jestli mas nejake navrhy, sdel je treba ostatnim (ani nemusis mluvit se mnou, ja uz to nejak preziju).....ale uz konecne pochop, ze nejde o tebe a me, snazne te prosim

reagovat
foto/forum/2008/th-img3880.jpg
Úterý 20. května 2008 ve 21:25 ® HaD reakce na …
HaD

rarach: oceňuji Tvůj aktivní přístup. Jen bych ubral na té radikálnosti.

reagovat
Úterý 20. května 2008 ve 20:30 ® regulus reakce na …
regulus

Rudo – von bude asi největší problém v tom, že ty na to koukáš moc přes ty ryby. Já se na věc dívám spíš z hlediska aby tam ty ryby mohly normálně žít. Kurnik nevím jestli to napíšu tak, aby to nevyznělo blbě, prostě já mám strach vo to, že se tímto totálně poruší přírodní rovnováha, která je už včilka hodně v prdeli, jsou ryby, který se obtížně uměle vytírají, čímž pádem jsou drahý, pro soukromníka nevýhodný, o některý z rybářského hlediska není vůbec zájem, ale přesto do té vody patří. Já nemám zájem o řeky nacpaný uměle nasazenejma trofejníma rybama, ale o řeku tak jak má od přírody být. To není prostor pro podnikání, ale pro charitu a do toho se za těchto podmínek nikdo nepohrne. Pokud se řeky zprivatizují, tak dotyčný bude hledět na návratnost investice, jinak by byl blbej, no a co musí udělat, aby se mu to časem vrátilo, přilákat na něco rybáře a jak to udělá … ? Nezlob se na mě, ale já to vidím hodně černě. Vůbec nejsu zastánce svazu, netvrdím že to svaz dělá dobře, ale privatizace je dle mýho v tomto případě špatně. Ještě malá poznámka, bavím se o řekách, stojáky tam je to trochu jinak. Možná je taky problém v tom, že se na to díváme každej z jinýho koutu republiky a z jinýho svazu.

reagovat
Úterý 20. května 2008 ve 20:10 ® sus1 reakce na …

regulus:Zrovna jsem chtěl psát,co je stim pánem,že už jsem ho tady dlouho neviděl a hele??:-)) ))

reagovat
Úterý 20. května 2008 v 19:57 ® regulus
regulus

Jake – no nevím, jestli je ta křečrybízová povolenka dobrej nápad, vůbec si myslím, že toto rozsortýrování dle mýho nemůže fungovat. Myslím, že by bylo nejúčinnější několik exemplárních případů řádně zmedializovat, myslím tím pytláka co půjde klečet, masařa kterýho chytnou s plným sakem kaprů apod. Je to otázka legislativy, jak takovýhle počínání zhodnotit. Jak jsi psal, bereš si víc než můžeš, poprvé na rok, podruhé na tři a potřetí na vždycky bez povolenky, navíc pokuta v rozmezí 1000 – 10000 Kč a vono si to spoustu panáčků rozmyslí, jestli jim ta ryba navíc za to stojí, ale to se už zase opakujeme. Navíc by se musela změnit tato společnost, protože většina těchto lidí má někoho známýho co to vyžehlí nebo vyžehlení zařídí.

reagovat
Úterý 20. května 2008 v 19:15 ® rarach

Příchy: Na tvoje socanský žvásty už reagovat nebudu, nemá to cenu, nejdál jsi byl na Dobrý vodě a proto nemá cenu se s tebou zdržovat, já sice remcám, ale toho potočáka vysazovat chodím, ačkoliv je mi to v tomto systému duševně eklhaft, jenže něco mi našptává, že dělat úplný howno , je ještě horší. Kdo chce vědět ten ví, kdo nechce ten se bude divit, až ho vlastní svazovci pošlou jako majitelé do řiti.

reagovat
Úterý 20. května 2008 v 18:50 ® Prichy reakce na …
Prichy

rarach: jo? chces to, no zde mas jedinecnou moznost se pokusit par lidi svym nazorem ovlivnit a ukazat, co je ted spatne, co by bylo na v soukromem deni lepe atd.

…jen malinko odbocim, a dovolim si poznamku k tve vyjednavaci taktice uz ted, kdy jde vlastne jen o to, ziskat velice malou podporu k tomu, co bys chtel…zkus na netu vyhledat treba od Dale Carnegiho „jak pusobit na lidi“…to fakt jen na okraj a ver, ze to nemyslim zle…

Jestlize chces ukazat, co a jak je na svazu spatne cisla, cisla a zase cisla (vsimni si zde, zde bychom meli vsichni spolecnou cestu).

Dale, co se tyce tveho posledniho prispevku ja osobne s nim nemam problem a predeslo by se jakymkoli debatam, hned by se videlo, jestli budu chtit dat „o neco malo vice penez“ na soukromy usek reky (ted jsem se pasoval do rybare FBU a ani zdaleka nejde o me…okouny bez tak nikdo nebude vysazovati).
U tohoto se musim zastavit, se zarybnovanim by byly urcite problemy.....pro­gram losos je neuprosny a melo by se vse z ryboprechodit az ke kapilaram. Dale pocitam, ze kazdy kdo byde chtit vydalavat by chtel napr. cast pod nechranicema…proc by se mel svaz zbavovat toho nejlepsiho take nechapu.

Minuly rok jsem mel slibeno, ze dostanu vyrocni zpravu jedne MO kde byl vynos kompenzovan snad 80% ubytky ryb v dusledku kormorana a jinych predatoru…zel se tak nestalo (myslim, ze je i zakazane toto zverejnovat pod zastitou vylouceni ze svazu…cos se ovsem asi nelibi nikomu).....

a nech uz tech zbytecnych invektiv, nikam nevedou, je to jen jedna z dalsich debat, ktere uz myslim nikoho neba…

(co se tyce napr. meho napadu kde se sice neresi tento problem, ale souvisi to s ubytkem ryb byl namet pro hada a bonace asi takovy, …kazdy rekneme rok, vydat prostrednictim chytej.tv rocenku…ukazky rybolovnych technik apod a mezi to vhodne vlozeny informace jak a ktera ryba na tom je, jak dlouho roste atd (bezny BFU ani netusi, ze zabitim parmy se dopousti skoro zlocinu)…prispevky by meli na svedomi samotni clenove chytej (kameru ma skoro kazdy) a muselo by to byt free.(distibuce samovypalem)..mozna je to naivni a trvalo by i tak velmi dlouho nez by se do podvedomi rybaru dostalo, kdyz chytnu nejaky druh ryby jednou za rok o duvod vic ji pustit......... nic, to jen mimo tema, aby vsichni co jsem mel na mysli...........

vubec se nebudu zlobit, kdyz nekdo dalsi prijde s napadem jak a co udelat na teto jine fronte…

for all: jestlize jste to museli cist vicekrat, nez jste me pobrali, omlouvam se…jsem si vedom sveho vyjadrovani…jestli jste to nepochopili vubec, je to pouze moje chyba.

reagovat
Úterý 20. května 2008 v 18:31 ® rarach

HaD: Konkrétní čísla samozřejmě neznám, ty si nechává rada pro sebe.

reagovat
Úterý 20. května 2008 v 18:28 ® rarach

HaD: Systém přerozdělování peněz do MO znám, dokonce jsem se seznámil i s novým, který by mohl fungovat po odbourání povinosti brigád, což jsou dnes prakticky jediné přímé peníze do MO, budeš se divit, ale je to vlastně systém půjčky pro jednotlivé organizace od své alma mater. Celý ten systém je důmyslným výmyslem jak připoutat organizace , ještě silnějším řetězem. Myslím, že zde vládně zbytečný strach, že by o tekoucí vody byl takový šílený zájem, že by svaz zanikl, tolik peněz a času tady nikdo nemá, ale pár by jich snad jako alternativa být mohlo?

reagovat
Úterý 20. května 2008 v 16:50 ® HaD reakce na …
HaD

rarach: jednu rejpavou: Ty víš, jak se peníze využívají? Nebo to alespoň tušíš? Pokud ano, sem s tím, ať jsme moudřejší. Pokud ne, pak Tě nechápu.

reagovat
Úterý 20. května 2008 v 15:09 ® rarach

Regule: Ani nemůžeš tušit jak se peníze využívaj, bo pánové nemají potřebu toto zveřejňovat ani svým organizacím, už vůbec ne členům. Ryba smrdí vod hlavy.

reagovat
Úterý 20. května 2008 v 15:05 ® rarach

Regule: Zprivatizovat prázdný řeky není žádný med, už vůbec to neznamená ihned zbohatnout, samozřejmě každej kdo to bude chtít dělat, bude chtít návratnost, ale pokud bude vedle sebe 50 duhákodromů asi se neuživěj, někdo samozřejmě půjde cestou změny a bude si zakládat na přírodních rybách, bo lidi na to slyšej. V první řadě je to obrovská investice a konkurance dalších subjektů by byla pro případné privatizátory velmi zavazující. To že se pak nebude chodit k vodě jak do sámošky, je jasný, ale vy si to chcete dobrovolně omezit už teď, tak nechápu proč by to mělo vadit.

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1