Chytej.cz

Akvaristický koutek

24.4.2008 | zlomiljsemprut | 378.104 zobrazení | 3.587 odpovědí

Akvaristický koutekAhojte, posílejte prosím zde fotky vašich akvárek a rybek v nich! Diskutujme o našich akváriích a předávejme si zkušenosti!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 3. ledna 2012 ve 22:21 ® 

Chladící jednotka,vlastníte někdo? Na kolik stupnů je možné ochladit vodu v akváriu?

reagovat
Úterý 3. ledna 2012 ve 22:13 ® Cudla
Cudla

Momentálně „trochu víc“ zanedbané,ale rybám to očividně vyhovuje než když ho furt pulíruju foto mobil

reagovat
foto/forum/2012/th-img19329.jpgfoto/forum/2012/th-img19330.jpgfoto/forum/2012/th-img19331.jpg
Úterý 3. ledna 2012 v 19:05 ® nnnap reakce na …
nnnap

zeden> je to spíš neznalost, nevědomost. Každé akvárko lze založit a ihned provozovat. To s těma filtrama je pěkné, ale nepřeceňoval bych to. 50 roků jsme se úplně o tyto elektropřiblbliny obešli. Při běžném založení nemůže udělat tak fatální chybu. Něco si přitáhl z obchodu. Jako příklad, že to jde udám svou novou nádrž- zakoupena a štěrk a voda a kořen den před vánoci. Na štědrý den nasypané do vody bez ladu a skladu, jen aby to nezdechlo, na první svátek zařízeno, na druhý pozorováno na červených neonkách drobný bakteriální rozpad ploutví, jedna rybka se otřela, razbora zůstala stát pod hladinou, aplikována metylová modř, po několika hodinách zmizení příznaků nemoci, a dneska se dívám a Corydoras schultzei mne obdařil prvními jikrami. Takže spíše obezřetnost, voda z kohoutku a prevence.

reagovat
Úterý 3. ledna 2012 ve 13:11 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Tomik> Mohou to být nezmaři. Nedávno jsem sem dával odkaz na jeden článek o podobné žouželi. Podívej se na to, kdybys to nenašel, písni osobku, pošlu to znovu…

reagovat
Úterý 3. ledna 2012 v 10:51 ® TOMMY CATFISH reakce na …
TOMMY CATFISH

zeden> diks za info :-) noo toho myslím :-) on je stále na jednom mieste a dosť zvláštne – je dole hlavou pri skle je to veľký žráč :-) a Tomik čo má tu fotku tak ja mám tie rastliny a neviem prečo ale mi hynú :-(( nieje to preto že nemám ohrievač vody ?

reagovat
Pondělí 2. ledna 2012 ve 21:14 ® Libor reakce na …
Libor

Tomik> nejsou to nezmaři?

reagovat
Pondělí 2. ledna 2012 ve 20:27 ® Tomik reakce na …
Tomik

zeden> Hledal jsem, gůůglil, ale jako poznám z toho fakt prd. Je to bílý, je to malý, je to tenký a má to asi tak 2–3 mm. Ono mi to vlastně v tom akvárku vůbec nevadí, jenom aby to ale neublížilo rybičkám. Zrovna dneska sem je vyčistil takže tam skoro nejsou ale až za se za pár dní objeví tak to zkusim vyfotit…

reagovat
Pondělí 2. ledna 2012 ve 20:01 ® zeden reakce na …
zeden

TOMMY CATFISH> Krunýřovce velkoploutvýho přikrmuj tabletama pro obyvatele dna(maj v každý akvaristice)ale můžeš jim dát i spařený salát, okurku, špenát atd. Zkus co ti budou žrát. A jestli sumečkem bělopruhým myslíš Trnovce bělopruhého /Platydoras costatus/. Tak se ptej, mám je v akváriu, třeba ti budu umět poradit.

reagovat
Pondělí 2. ledna 2012 v 19:40 ® zeden
zeden

Tomik> Vidim to na nálevníky.

U nás je asi nejčastější Plazivenka obecná. Zkus pana google, třeba se ti podle obrázku podaří určit jestli je to ono.

reagovat
Pondělí 2. ledna 2012 v 18:24 ® Tomik
Tomik

Bigpista> Jsou přisedlé

reagovat
Pondělí 2. ledna 2012 v 18:22 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Tomik> Plavou? Nebo jsou přisedlé?

reagovat
Pondělí 2. ledna 2012 v 18:02 ® Tomik
Tomik

Ahoj akvaristi, potřebuju radu. Mám toto malé akvárko, osádka viz níže, ale problém je že mi v akvárku vznikají jakýsi bílý pohyblivý tyčinky, dálky tak dva tři mm. Je to nebezpečny pro rybičky? Případně jak je odstranit? Dík za připomínky

reagovat
foto/forum/2012/th-img19319.jpg
Pondělí 2. ledna 2012 v 17:28 ® zeden reakce na …
zeden

Řekl bych, že je to „nemoc nových akvarií“

Já to dělám tak, že při založení nového akvária, nádrž kopletně zařídim kromě ryb. Zapnu topení, filtr, vzduchování i osvětlení a nádrž tak ponechám 2týdny. Celou tu dobu pravidelně krmim (i když ještě nemám rybičky)tím se uvede do činnosti biologický filtr. Aby ten správně biologicky filtroval, je nutné, aby se v něm rozmnožily kolonie bakterií. A ty pro to potřebují organický odpad a je jim v podstatě jedno, jestli ho vyprodukují ryby nebo vznikne přímo rozkladem potravy ve vodě. Po té teprve kupuji ryby.

reagovat
Pondělí 2. ledna 2012 v 15:07 ® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

zdrawím :-) má niekto skúsenosti so sumčekom bielopruhým ? a ako mám kŕmiť prísavníky veľkoplutvé ? dikks :-)

reagovat
Neděle 1. ledna 2012 ve 23:19 ® pruhac reakce na …
pruhac

nnnap> Tu prevenci zkusím.

reagovat
Neděle 1. ledna 2012 ve 21:11 ® nnnap reakce na …
nnnap

pruhac> pro příště sleduj podrobně chování a stav povrchu těla od prvního okamžiku vypuštění ryb. Zejména kupovaných z obchodu. Jasně, říkáš si, to vše jsem přece udělal, vždyť píšu, že jim je nějak blbě. Ale chce to oči na šťopkách. Stav konečků ploutví, povrch těla, nedělají se někde nepatrné povlaky?, otírají se rybky?, hele, ta bílá tečka, je to náhoda nebo se objevila někde druhá?, rychlost dýchacích pohybů- zrychluje se, zůstává stabilní, chodí si pro potravu obvykle, stojí někde netypicky bokem, je toho milión a je to vše důležité. Určitě by si neudělal chybu, kdyby si po nákupu aplikoval nějaké prostředky proti baktériím a jiným parazitům, něco z kategorie prevence na bázi metylénové modři.

Je třeba reagovat s léčivem okamžitě.

reagovat
Neděle 1. ledna 2012 ve 20:29 ® pruhac reakce na …
pruhac

Voda byla asi týden odstátá, pak jsem dával kytky.Po dvou kusech Camomba caroliniana a Echinodorus amazonicus a jednu Vallisneria spiralis Rubra,PH jsem neměřil.Rybky jsem kupoval všechny najednou v jedné prodejně,proto mě mate že některý přežily ale zbytek pošel.

reagovat
Neděle 1. ledna 2012 v 17:09 ® Vapi reakce na …
Vapi

pruhac> Vodu si měl odstátou, pHčko si měřil?

reagovat
Neděle 1. ledna 2012 ve 12:11 ® pruhac
pruhac

Ahoj chlapi,potřebuju radu.Do nového akvaria cca 120L jsem si koupil 15 neonek, 4 černý xify, 4 bílý xify,pár mečovek a 4 dánia.po týdnu mi začaly rybky padat.stavěli se hlavou dolů jakoby nemohli ke dnu a ztrácely barvu.dneska mam už jen jednu černou a dánia,co přežily.nevíte co to mohlo být a jak se tomu pro příště vyhnout?dík za rady,nápady.

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 ve 14:25 ® nnnap reakce na …
nnnap

Ciffik> vlastně jo, optika malé nádrže. Všechno vypadá větší. Tu vallisnerii tam vzadu jsem také viděl, ale nenechávalo mne spát právě kdyby to měla být ona v popředí. Je to nová rostlina. Dost náročná na živiny, píšou něco i o jílovém dně. Jsem zvědav, jak se jí bude dařit. Mi jsme na tyto pozice kdysi sázeli právě podobné sagittarie. Platí asi všeobecně, že pokud chceš prcky, musíš přesvětlit nádrž a ony si čupnou. Jinak se tahaj na horu. Takže si určitě nenech zarůstat nad ní hladinu. Možná by si zasloužila nejlepší pozici vůči světlu, to je centrálně v popředí, pod lampou.

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 v 10:07 ® Ciffik reakce na …
Ciffik

nnnap> díky za rady, počkám jak radíš. Ta Egeria densa opravdu pěkně roste. Jinak vallisnerie je jenom jedna v zadním pravém rohu, momentálně zbavena těch nejdelších poškozených listů, tak zatím není tak výrazná. Ty malé v popředí jsou Lilaeopsis novae-zelandiae.

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 v 0:26 ® nnnap
nnnap

Ciffik> jak jsto tam dostal, člověče!:-)
Zaujala mne ta elodea densa. Mi jsme tomu vždy říkali vodní mor, nebo také kanadský mor. To počítej s tím, že to převálcuje všechny rostliny, co máš v akvárku. Nech si narůst dlouhý nehty. abys mohl zaštipovat.:-) Ty vallisnerie sis měl dát někde dozadu, zakryjí ti rostlinky v pozadí. A osiris je fešák. Hele, ale já si musím vzpomenout- echinodory se nesnášeli s nějakými druhy, teď to z hlavy nedám, myslím, že s kryptokorynama, možné je, že nějaké z tvých druhů jsou citlivější. Ale nemá cenu s tím válčit, samo se to vytřídí. Když přisvítíš, nasereš zase jiné rostlinky. :-D . Intenzitu světla bych primárně řídil podle výskytu řas. Tomu bych podřídil vše. Zatím máš mladé akvárko a nevíš, jak na tom ve skutečnosti světelnost je. Já bych s tím přiděláním zářivky počkal až podle řas. Hnědé málo, zelené až zelenomodré- moc. Ale jestli necháš tu egerii a cabomby a hygrophily volně po hladině, pak budeš potřebovat halogen:-)

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 ve 23:38 ® Ciffik reakce na …
Ciffik

nnnap> Anubias barteri var. nana Alternanthera rosaefolia Bacopa amplexicaulis Cabomba aquatica Cabomba caroliniana Egeria dnesa Egeria najas Echinodorus amazonicus Echinodorus osiris Echinodorus schlueteri Echinodorus subalatus Hemianthus callitrichoides Hygrophila corymbosa Hygrophila difformis subm. Hygrophila polysperma Lilaeopsis novae-zelandiae Limnophila sessiliflora Micranthemum micranthemoides Rotala rotundifolia Vallisneria asiatica

ale né všemu se u mě daří (cca 4 kytky celkem stagnují a 2 jdou pomalu asi do hrobu)…moc tomu ještě nerozumím, tak jsem to víceméně nechal na prodavači…dneska (nabiflovanej) by ten nákup vypadal trochu jinak. Mám bohužel slabé osvětlení 15 w což není na 54 l bůhvíco. Včera jsem zakoupil vše potřebné k instalaci druhé zářivky jen ještě nevím jak to po technické stránce přidělat ke krytu, aby to trochu vypadalo a budu doufat, že se pak situace zlepší. Tak třeba krásná kobercová kytka Micranthemum micranthemoides zrovna zatím 2× neprospívá. JJ jak na pravém tak na středním šutru (tam je ten odštíplej kousek) jsou ty anubiasy. Když tak nafotím detaily. Jinak to centrální na levo je Echinodorus osiris – při dostatečném osvětlení jdou listy až do červené – fešák. Osobně jeden z mých favoritů.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:39 ® nnnap reakce na …
nnnap

Ciffik> to je ten na pravém šutru? Já jsem nanu připevnil gumičkou na levou část kořene. Jestli víš i názvy ostatních, pošli. Normálně slintám. Ten levej centrální bude asi nějaký echinodorus, ale mohl by to být klidně i nějaký aponogeton, to vepředu máš nějaké sagittarie, tož nenapínej, člověče. Máš tam toho dost, tak poudej.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:28 ® Ciffik reakce na …
Ciffik

nnnap> konkrétně ten anubias je Anubias barteri var. nana a roste vážně pěkně…na druhý šutr sem připevnil kousek oddenku s jedním pidilístkem co se mi odlomil při fixaci na šutr a ejhle i ten už má jede …

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:26 ® noba reakce na …
noba

nnnap> do čisté bych je nedal. ted to mám tak 3/4 demi a 1/4 kohout.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:14 ® nnnap reakce na …
nnnap

noba> no, pokud ty terčovce nezačali bouchat v číně, tak se nic změnit v nárocích na vodu nemohlo.:-D
Ano, hovořím o odchovu, ale nesnaž se i ty dospělé vymáchat ve zcela demi vodě, že jim jako bude super. Čistá voda je defuckto rozpouštědlo.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:06 ® noba reakce na …
noba

nnnap> no je to mazec, ale bavíme se předpokládám stále o odchovu. A dotoho se raději zatim pouštět nebudu. Jinak to co říkáš, říkala dnes i ta chovatelka.V každé té vytíračce prý měli úplně jinou vodu.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:02 ® nnnap reakce na …
nnnap

noba> samozřejmě. Budeš si muset pohlídat nejen celkovou tvrdost a pH, ale zejména uhličitanovou tvrdost. Tady máš třeba parametry vody pro modré/ haraldi/ 30 mikroS/ cca 1°dGH/, alkalita 0,2°dKH, pH 6,2. A ta alkalita je klíčová!
Pro různé variety je voda rozličná. Nelze namíchat modrým, co hnědým a naopak se domnívat, že když to je dobrý pro modrý bude to super i pro hnědochy.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 18:37 ® noba
noba

nnnap> myslíš předpokládám decky či litry normál vody do demi vody. Na odchovy se zatím nechystám, ale časem bych to rád zkusil.

reagovat