Chytej.cz

Akvaristický koutek

24.4.2008 | zlomiljsemprut | 378.005 zobrazení | 3.587 odpovědí

Akvaristický koutekAhojte, posílejte prosím zde fotky vašich akvárek a rybek v nich! Diskutujme o našich akváriích a předávejme si zkušenosti!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 25. října 2011 v 18:38 ® Beer.Beda reakce na …
Beer.Beda

Black11> Myslím, že by to problém být neměl.Co mám menší akva, tak tam mam oba přední dolní rohy lehce odlomené a nedělá to žádnou neplechu.Než ho začneš napouštět v baráku, tak ho vem na zahradu a zkus to tam, jestli neteče.Nech to nějakej den a uvidíš.Hlavně aby ti nezamrzlo.:-)) Pošli foto a uvidí se..

reagovat
Úterý 25. října 2011 v 18:05 ® Black11
Black11

Ahoj, teď jsem dostal 72 litrové, jenže na spodní stěne je na hraně asi 3 cm dlouhý výštěp asi 1 mm hlunoký, prostě ty stěny nejsou zároveň, je již takto velký odštěpek problém ??

reagovat
Neděle 23. října 2011 v 18:19 ® timbab reakce na …
timbab

Nerodia> Já mám teď tlouště,perlíny a bolena.

reagovat
Neděle 23. října 2011 v 18:02 ® Nerodia reakce na …
Nerodia

Já zkouším i chov našich ryb.Mam okouny,amerického sumce,uhoře.

reagovat
Neděle 23. října 2011 v 17:47 ® timbab
timbab

Máte někdo studenovodní akvárium s našimi rybami?

reagovat
Neděle 23. října 2011 ve 4:16 ® Nerodia
Nerodia

To já Vesicularii vůbec neřeším,na to mam své miláčky raky ( těm jí dokonce dodávám do nádrže). Jen škoda že nemohu doplnit svůj chov o nepůvodní druhy raků u nás( nenašel jsem nikoho kdo by byl ochoten je pro mě teď při výlovech nachytat a uchovat na živu – nemohu objezd celou republiku abych byl u všech výlovů)hold smůla.

reagovat
Neděle 23. října 2011 ve 3:33 ® nnnap reakce na …
nnnap

Cudla> rostlinky mají podobné nároky. Ovšem všechny jsou pěkní prevíti. Každá jednotlivě je schopná zrušit akvárko. Tady bych řekl, že Bulvovka prostě dostává naprdel od Microsorium pteroptus a zejména od Vesicularia dubyana. Sama prevít na tyto parchanty nestačí. Radikálně omezit Jávský mech, zpřiměřenit Microsorium, možná bych zkusil dočasně trochu domineralizovat vodu. Trochu píšu. Uvědomte si plochu, jakou Vesicularia působí na vodu. To je neskutečná čistička. Možná by stálo za zvážení a pokus, jí poskytnout zábavu na " trávení" nějakým vápenatým kamenem. Buď jí protrháš sám nebo zpomalíš vápencem.

reagovat
Sobota 22. října 2011 ve 23:54 ® Cudla reakce na …
Cudla

nnnap> Jo toje vona ,ještě můžeš k tomu dát bolbitis.Ten mi začal po mnoha letech odcházet nevim proč.

reagovat
Sobota 22. října 2011 ve 21:33 ® noba reakce na …
noba

Beer.Beda> já tě neprudím, jen konstatuji. 2 samozřejmě stačí, ale nabude to na takové akvárko jakos dával tu fotku.

reagovat
Sobota 22. října 2011 ve 21:30 ® noba
noba

a já si ted velké koupil. akorat že ted mi to asi bude trvat značně dlouho než ho uvedu do řádného provozu.

reagovat
Sobota 22. října 2011 ve 21:08 ® skwor reakce na …
skwor

osprey> Já jsem na tom podobně, už dlouho mám v plánu velké akvárium a do něj vrubozubce paví… ale skutek utek :-)

reagovat
Sobota 22. října 2011 ve 21:07 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

osprey> Tak dokud je to místo na akvárium volné, tak máš jistou naději. Kamarád tak dlouho pořizoval do výklenku v obýváku akvárium, až mu tam jeho žena vymyslela krb :-D

reagovat
Sobota 22. října 2011 v 19:38 ® Malinko reakce na …
Malinko

Alov> Me se to bohuzel nedari vyfotit tak, aby na tom bylo neco videt. Ale prihnojil sem kytky a zda se, ze se zacala stahovat. Je to mozny?

reagovat
Sobota 22. října 2011 v 18:00 ® osprey
osprey

Já můžu říct je to, že se mi líbí, že to tady docela ožilo. Když jsem stavěl barák, nechal jsem si v jednom místě masivnější podlahu, že tam jednou bude stát velké akvárium.

No a dodnes nestojí… Ani nevím, jestli někdy bude. A tak se musím chodit koukat někam, kde je čistá voda:-))

reagovat
Pátek 21. října 2011 v 15:19 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

hraji> Jako teoretik se musím sklonit před praktikem :-) Já to jen slyšel. Jestli rostlinkám LEDky šmakujou, tak není co dodat. Aspoň jsem si rozšířil obzory.

reagovat
Pátek 21. října 2011 ve 14:24 ® nnnap reakce na …
nnnap

hraji> vy hele, víte co by to stálo času, takováto diskuze? Nejsem si jist, že mi za to stojí, navíc jsem si jist výsledkem. Na cestě za odpovědí bychom šli kolem prapůvodu rostlin, vysvětlili si biologii rostlinných druhů, čím a jak v minulosti tuto otázku rostliny řešily, dotkli bychom se etických a ideologických důvodů proč člověk vlastně dělá akvaristiku, šli bychom po smyslu a pomalu bychom se dostávali k tomu, proč se člověk neuměle snaží náhražkami vytvořit si kus PŘÍRODY u sebe doma. Problémy, možnosti, řešení. To je na knížku a do toho se mi nechce. Tyto informace jsou volně dostupné.
A dost lacině položená otázka, fakt ne. Jenom na okraj, i když tím vlastně plně odpovím na tvou otázku, že svítíš a rostou- to je jako když dáš kulturizující fetce anabolické steroidy, když se jí nedaří s tvarohem a pak jseš spokojenej z toho, že viditelně dobře prospívá:-D
Jako argument nepřesvědčivé. Navíc, jestli ti lépe rostou u ledek, znamená to, že neumíš dobře s obyčejnou zářivkou. Ta je docela dostatečná sestra žárovky. Zpátky na stromy, do korun, pozorovat sluneční louče, jak padají na hladinu…

reagovat
Pátek 21. října 2011 ve 13:41 ® hraji reakce na …
hraji

nnnap> jak se pozná, že jsou LED vhodné a nebo ne? Pozná se to podle růstu rostlin? Pozná se to podle invaze řas? Nebo je to jen takové teoretické tlachání bez praktických zkušeností?

reagovat
Pátek 21. října 2011 ve 13:38 ® hraji reakce na …
hraji

Bigpista> no, já se spektrem nezatěžuji, já jsem namontoval diody a nyní jen sleduji, jak musím každý týden rostliny protrhat, abych viděl na rybičky. Z toho usuzuji, že rostlinky, stejně jako já, o tom nevhodném spektru neví. Prosvítí to sloupec vody vysoký 50 cm tak, že i na dně rostlou rostliny vyžadující poměrně intenzivní osvětlení, na druhou stranu, musím hlídat délku svitu, abych si nezasvinil okolí hladiny zelenou řasou z nadbytku světla. Hlavní výhodu diodového světla ovšem spetřuji v tom, že mám ty řada zapojené tak, že mohu měnit počet zapojených diod a tím množství světla. Za ten rok bych řekl, že to byl dobrý tah. Na druhou stranu, pravda, stálo to trošku peněz.

reagovat
Pátek 21. října 2011 ve 12:01 ® nnnap reakce na …
nnnap

Cudla> přesně. Je to Vesicularia dubyana. Tou křídlatkou jsi patrně myslel Hnědovku křídlatou, Microsorium pteroptus. A z praxe také mohu potvrdit, že se k nim dobře hodí kryptokoryny. Například Cryptocoryne affinis. Tahle harmonie ale funguje dobře jenom při nepřesvětlených nádržích. Polostín. Ne moc tvrdá voda. Kyselá reakce. To spojuje všechny tři rostlinky. Tady se to ovšem bude bít s požadavkem na nízký podrost, ten dosáne podle mne jen při silně přesvětleném akváriu, kdy donutí rostlinky si přisednout. Ještě bych rád upzornil zájemce o takto osazenou nádrž, že danná obsádka si velmi znásilní chemismus vody, výrazně ji změkčí a okyselí, takže bacha na karla vlacha! Kyselé tetry to budou milovat.

reagovat
Pátek 21. října 2011 v 11:34 ® Cudla
Cudla

foto mobil

reagovat
foto/forum/2011/th-img18593.jpg
Pátek 21. října 2011 v 11:33 ® Cudla
Cudla

foto mobil

reagovat
Pátek 21. října 2011 v 11:21 ® Cudla
Cudla

Beer.Beda>Na těch kořenech je jávský mech,porůstá kořeny i kameny.Musíš ho ale hlídat jinak je to mor.Dá se použít i křídlovka.Na porost dna je dobrá kryptokoryna,něk­terá z nišších forem.Tyto rostliny se vzájemně tolerují,maj skoro stejný nároky na chem. vody.

reagovat
Pátek 21. října 2011 v 11:10 ® nnnap
nnnap

jako prcek jsem do jedné akvasoutěže na nějaké okresní úrovni napsal práci o 11 stranách o spektrálním složení světla, požadavcích akvarostlin a srovnání tehdy dostupných zdrojů- žárovka, zářivka, speciální akva trubice, výbojky. Teď už praktickou akvaristiku nedělám, ale letmý pohled do googlu mne nepřesvědčuje o tom, že ledky v současné nabídce jsou pro akvaristiku vhodné. Účelově, komerčně snad, pro sladkou vodu určitě ne. Taky byste si při mytí zubů pustili do ksichtu dálkovou H1 ?

reagovat
Pátek 21. října 2011 v 10:01 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

hraji> Vzhledem k spektru jsou ale diody pro rostliny dost nevhodné, ne? Navíc mi přijde, že to jejich světlo voda rychle pohltí, takže se s tím nedá prosvítit vysoký sloupec.

reagovat
Pátek 21. října 2011 v 9:58 ® Bigpista
Bigpista

jajco> Mám dvě bílé 18W na mělké 160l akvárium a roste mi tam dobře jen microsorium. Je to málo.

reagovat
Pátek 21. října 2011 v 9:46 ® nnnap
nnnap
jste tady dostatečně moderní. Proto nezapomeňte, že LED se dá vkusně využít nejen nad hladinou, tak i pod ní. reagovat
Pátek 21. října 2011 v 0:34 ® Alov reakce na …
Alov

Malinko> Hod sem foto te řasy. Řas je spousta a s každou se v podstate bojuje jinak :-((

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 ve 23:36 ® Malinko
Malinko

Dobry vecer preju. Potreboval bych drobnou radu, akvarko se mi zaplnilo hnedou rasou a to hlavne na rostlinach a netusim co s tim. Diky.

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 ve 23:33 ® Beer.Beda reakce na …
Beer.Beda

hraji> Nad těma diodama jsem také přemýšlel. noba> Já bych řekl, že to stačí.Mám kytky co to snáší a rostou velice slušně.Nehledej na tom porád jen nedostatky a vůbec neser mi.:-))

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 ve 22:46 ® hraji
hraji

noba> já do normálního krytu s dvěma klasickými zářivkami nalepil dvě řady LED diod a svítí to fantasticky. Řada diod má stejnou svítivost jako zářivka a zabírá minimum místa.

reagovat